Συνεχίζουν μέχρι τη δικαίωση οι δεσμοφύλακες – Σήμερα έξω από τη Βουλή

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις μέχρι να ικανοποιηθούν τα δύο αιτήματά τους, δηλώνουν οι δεσμοφύλακες μέλη της Παγκύπριας Συντεχνίας «ΙΣΟΤΗΤΑ», οι οποίοι σήμερα θα κατευθυνθούν έξω από τη Βουλή κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας του σώματος.

Η χθεσινή διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν έξω από το Προεδρικό ήταν πιο μαζική αφού συμμετείχαν 170 δεσμοφύλακες.

Στη διαμαρτυρία της Τρίτης έξω από το Υπουργείο Οικονομικών συμμετείχαν 140 άτομα. Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ κατά την τρίτη ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Παγκύπριας Συντεχνίας «ΙΣΟΤΗΤΑ» Πρόδρομος Χριστοφή, είπε ότι τα απεργιακά μέτρα, βάσει της απόφασης της Γ.Σ. του Κλαδικού Συμβουλίου Δεσμοφυλάκων της συντεχνίας θα συνεχιστούν επ’ αόριστο, προσθέτοντας ότι «με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα θα συνεχίσουμε μέχρι να ικανοποιηθούν και τα δύο αιτήματά μας».

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφή, το ένα αίτημα αφορά την μη παροχή του επιδόματος ειδικών συνθηκών για τους δεσμοφύλακες λόγω της ιδιάζουσας φύσης της εργασίας τους και το δεύτερο αίτημα αφορά την αναβάθμιση των κλιμάκων τους από Α2-5-7 σε Α3-5-7 και «να τοποθετηθούν στο σημείο των συνδυασμένων κλιμάκων τους που θα βρίσκονταν αν δεν υπήρχε παγοποίηση για πέντε χρόνια των προσαυξήσεων», όπως προβλέπονται στα Σχέδια Υπηρεσίας. Ανέφερε ότι δεν έχει έρθει ακόμη κάποιος σε επαφή μαζί τους και πρόσθεσε πως υπήρξαν δηλώσεις ότι δεν συζητούν μαζί μας και θα συζητήσουν με την άλλη συντεχνία γιατί δεν δέχονται εκβιασμό. «Εμείς δεν θεωρούμε ότι (οι απεργιακές κινητοποιήσεις) αποτελούν εκβιασμό. Θεωρούμε ότι ασκούμε συνταγματικό δικαίωμα, το δικαίωμα τού απεργείν, που κατοχυρώνεται στο άρθρο 27 του Συντάγματος», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι «οι δεσμοφύλακες υποαμείβονται σε σχέση με την πραγματική προσφορά τους και την ιδιάζουσα φύση των καθηκόντων τους, το ψυχοφθόρο του επαγγέλματος και τους κινδύνους που διατρέχουν» και πρόσθεσε πως θα επιμείνουν μέχρι να πετύχουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Ανέφερε ότι οι μισθολογικές κλίμακες στις οποίες είναι τοποθετημένοι οι δεσμοφύλακες είναι οι δεύτερες πιο χαμηλές σε σύγκριση με τις υπόλοιπες κλίμακες της Δημόσιας Υπηρεσίας και πρόσθεσε ότι η θέση δεσμοφύλακα προ 20 ετών ήταν στην κλίμακα Α3-5-7 αλλά υπήρξε υποβιβασμός της μισθολογικής κλίμακας μετά από «ένα παζάρι μεταξύ τής τότε μοναδικής συντεχνίας των δεσμοφυλάκων και της εργοδοτικής πλευράς για να αναβαθμίσουν υψηλότερες θέσεις»

Πιέσεις από την Επ. Νομικών

Την προώθηση επιστολής προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς και στο Υπουργείο Οικονομικών, αποφάσισαν ομόφωνα τα μέλη της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, με στόχο την ικανοποίηση των αιτημάτων των δεσμοφυλάκων. Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί αναγκαίο η Κυβέρνηση να προχωρήσει με ρυθμίσεις, για εξομοίωση δικαιωμάτων σε ένα επαγγελματικό χώρο, που αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες και προβλήματα και την ίδια ώρα τυγχάνει δυσμενούς διάκρισης.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.