Συνεχίζουν το βιολί τους παρά τα νέα ρεζιλίκια διεθνώς

ΠτΔ – Τελετή διαβεβαίωσης νέου Υπουργού Δικαιοσύνης Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρίσταται στην τελετή διαβεβαίωσης του νέου Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. // PoR – Swearing in ceremony of the new Minister of Justice Presidential Palace, Lefkosia, Cyprus The President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, attends the swearing in ceremony of the new Minister of Justice and Public Order.

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Η κυβέρνηση και ο Γενικός Εισαγγελέας συνεχίζουν την κόντρα με την Ελεγκτική Υπηρεσία για τα «χρυσά» διαβατήρια, παρά τα νέα ρεζιλίκια τα οποία προέκυψαν μετά την παρέμβαση τους Διεθνούς Οργανισμού Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (INTOSAI), ο οποίος δικαίωσε πλήρως την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, σε χθεσινή γραπτή του δήλωση επιχείρησε να αμφισβητήσει την εγκυρότητα του Διεθνούς Οργανισμού, υποστηρίζοντας ότι «έχει παραγνωρίσει την οποιαδήποτε αναφορά στο Πρότυπο 5270 των κατευθυντήριων αρχών του (INTOSAI Guides), που αποτρέπει τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες να διεξάγουν παράλληλους ελέγχους σε υποθέσεις που ενέχουν ποινικό στοιχείο όταν αυτοί διεξάγονται παράλληλα από ανακριτικές ή άλλες Αρχές». Επιχείρησε μάλιστα να αποδώσει αντιφάσεις στην ανακοίνωση του INTOSAI, υποστηρίζοντας ότι «από τη μια θεωρεί ότι ο προσωρινός περιορισμός της πρόσβασης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε φακέλους είναι αντίθετος με το “πνεύμα” των διαφόρων διακηρύξεων στις οποίες αναφέρεται, όμως από την άλλη αναγνωρίζει -πολύ ορθά- ότι δεν είναι σε θέση να κρίνει τη νομιμότητα αυτού του προσωρινού περιορισμού, αφού ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να υπεισέλθει σε νομικά θέματα, τα οποία εξετάζονται από τα αρμόδια όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα, η Ελεγκτική Υπηρεσία εξέφρασε «έκπληξη για την προσπάθεια αμφισβήτησης της εγκυρότητας του Διεθνούς Οργανισμού, ακόμη και ως προς την ερμηνεία των δικών του αρχών και προτύπων». Υπέδειξε επίσης ότι ήδη ο INTOSAI απέρριψε τα επιχειρήματα στα οποία αναφέρεται ο Γενικός Εισαγγελέας, ενώ έκανε μάλιστα λόγο για «παραβίαση τριών από τους οκτώ πυλώνες ανεξαρτησίας» της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

«Καλούμε εκ νέου την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και να επιτρέψει πλέον την απρόσκοπτη διεξαγωγή ελέγχου στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα», τόνισε η Ελεγκτική Υπηρεσία. Προσέθεσε επίσης ότι «έχουμε ήδη εξηγήσει ότι τούτο σέβεται και τις θέσεις της Νομικής Υπηρεσίας, έστω κι αν διαφωνούμε με αυτές, αφού η Έκθεσή μας εκ των πραγμάτων θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση του έργου της Ερευνητικής Επιτροπής (7 Ιουνίου 2021)».

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη παρέμβαση του INTOSAI αφορούσε την Γκάνα και αυτό είναι άκρως ενδεικτικό σε ποια επίπεδα έχει κατρακυλήσει η Κύπρος.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.