Συνεδρία Συμβουλίου Αρχηγών: Μόνο ο Αβέρωφ Νεοφύτου υποστήριξε τα ΜΟΕ για Βαρώσι – Τύμπου

Στη συνεδρία Συμβουλίου Αρχηγών και οι επιπτώσεις από την ουκρανική κρίση

 

Μόνο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ υποστήριξε χθες τις προτάσεις Αναστασιάδη για ΜΟΕ που αφορούν τη διαχείριση του λιμανιού της Αμμοχώστου και του αεροδρομίου της Τύμπου από τα Ηνωμένα Εθνη.

Το κάθε κόμμα, όπως πληροφορούμαστε, εξέφρασε τις δικές του επιφυλάξεις αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη «νομιμοποίηση» του αεροδρομίου της Τύμπου. Όπως πληροφορούμαστε, το ΑΚΕΛ, διά του Στέφανου Στεφάνου, υπενθύμισε ότι αυτές οι προτάσεις δοκιμάστηκαν από τον μ. Γλαύκο Κληρίδη και δεν απέδωσαν, γιατί ακριβώς αυτά τα ζητήματα που τίθενται αγγίζουν την «καρδιά» του Κυπριακού και ελλοχεύουν πολιτικοί και νομικοί κίνδυνοι.

Το ΑΚΕΛ συμφωνεί με την προσέγγιση για επαναφορά θετικής ατζέντας με την Τουρκία, αλλά τέτοια ατζέντα που να δημιουργεί δυναμική για επανέναρξη των συνομιλιών και να εξυπηρετεί το στόχο της λύσης. Σ’ αυτό το πλαίσιο επανέφερε την πρότασή του για το φυσικό αέριο.

Επιφυλάξεις -όπως αναμενόταν- εκφράστηκαν από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ως προς τις προτάσεις για ΜΟΕ, παραπέμποντας ακριβώς στους κινδύνους που ελλοχεύουν και στο γεγονός ότι αυτά είναι αμφίβολο αν θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη χθεσινή ανακοίνωση μετά το Ε. Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν επιφυλάξεις για τα ΜΟΕ, τα οποία η κυβέρνηση προώθησε ήδη με διάφορες επαφές σε διάφορες χώρες.

Στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου συζητήθηκαν και οι επιπτώσεις από την ουκρανική κρίση. Όπως πληροφορούμαστε, τέθηκε το θέμα της επιφύλαξης για FIR, αλλά υπήρξε διαφωνία από τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, με τη δικαιολογία ότι θα ήμασταν αναξιόπιστοι αν αναιρούσαμε τη συγκατάθεση στο κλείσιμο των αιθέρων.

Ο Πρόεδρος είδε θετικά το αίτημα του ΑΚΕΛ για σύγκληση Συμβουλίου Αρχηγών για να μελετηθούν σε βάθος οι επιπτώσεις εφόσον σταθεροποιηθούν και οι κυρώσεις. Η σύγκληση του Συμβουλίου αναμένεται μετά την επιστροφή του Προέδρου από το Παρίσι. Το ΑΚΕΛ έχει επεξεργαστεί προτάσεις για κάποια από τα ζητήματα που δεν διαφοροποιούνται και είναι έτοιμο να τις συζητήσει στο Συμβούλιο Αρχηγών.

Νίκη Κουλέρμου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy