Συνέδριο για Κλιματική Αλλαγή: Δεκαετές περιφερειακό σχέδιο δράσης

Δεκαετές περιφερειακό σχέδιο δράσης για την Κλιματική Αλλαγή θα είναι το αποτέλεσμα του συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Πάφο, μετά από Υπουργική Συνάντηση την άνοιξη του 2022 και Σύνοδο Κορυφής των ηγετών χωρών της Α. Μεσογείου και Μέσης Ανατολής το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Ινστιτούτου Κύπρου, εάν η σημερινή πορεία συνεχιστεί, τότε στα επόμενα 30 με 80 χρόνια θα γίνουμε μάρτυρες παρατεταμένων κυμάτων καύσωνα, με ακραίες θερμοκρασίες μέχρι και 56 βαθμούς Κελσίου, οι οποίες θα θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την ανθρώπινη επιβίωση.

Το Συνέδριο συνδιοργανώνουν η Κυπριακή Κυβέρνηση και το Ινστιτούτο Κύπρου, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, και το Κέντρο Αριστείας για Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα του Ινστιτούτου Κύπρου, με την στήριξη του SDSN Cyprus.

Σύμφωνα με ανακοίνωση εκ των διοργανωτών σκοπός της Υπουργικής Συνάντησης θα είναι η συζήτηση και η διαπραγμάτευση ενός Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης, με στόχο τη συνεργασία και υιοθέτηση στρατηγικών για μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, στη βάση των συμπερασμάτων του Συνεδρίου.

Η Υπουργική Συνάντηση, προστίθεται στην ανακοίνωση,  θα προετοιμάσει το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, που έχει προγραμματιστεί για το Φθινόπωρο του 2022, και στοχεύει στον καταρτισμό ενός δεκαετούς Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Αναφέρεται επίσης ότι του Συνεδρίου προηγήθηκαν διήμερες επιστημονικές ημερίδες που έλαβαν  χώρα στις 11 και 12 Οκτωβρίου 2021, στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Κύπρου στη Λευκωσία.

Στην Κύπρο, και την ευρύτερη περιοχή της ΑΜΜΑ, το εγχείρημα θεωρείται στρατηγικής σημασίας, καθώς οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονες. H περιοχή, προστίθεται στην ανακοίνωση,  αντιμετωπίζει ήδη ποικίλες δυσμενείς επιπτώσεις, όπως έντονους καύσωνες, ξηρασίες και καταιγίδες ατμοσφαιρικής σκόνης, οι οποίες σύμφωνα με τους επιστήμονες πρόκειται να ενταθούν τις επόμενες δεκαετίες.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται, «πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Κέντρου Αριστείας για την Κλιματική και την Ατμοσφαιρική Έρευνα (CARE-C) του Ινστιτούτου Κύπρου, κατέδειξε ότι εάν η σημερινή πορεία συνεχιστεί, τότε στα επόμενα 30 με 80 χρόνια θα γίνουμε μάρτυρες παρατεταμένων κυμάτων καύσωνα, με ακραίες θερμοκρασίες μέχρι και 56 βαθμούς Κελσίου, οι οποίες θα θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την ανθρώπινη επιβίωση».

το 2ο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή» (climatechange21.org) πραγματοποιείται σήμερα και αύριο , στην παρουσία εκπροσώπων κυβερνήσεων από χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής (ΑΜΜΑ), εμπειρογνωμόνων, ακαδημαϊκών και σχεδιαστών πολιτικής.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν επιστημονικά ευρήματα, καθώς και προτάσεις για μέτρα και δράσεις που μπορούν να αναληφθούν, θέτοντας με αυτό τον τρόπο τα θεμέλια για την σύσταση μιας κοινής περιφερειακής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην περιοχή της ΑΜΜΑ.

Στρατηγικής σημασίας το Συνέδριο για την Κλιματατική Αλλαγή, εκτιμά το Ινστιτούτο Κύπρου

Στρατηγικής σημασίας για τα μετέπειτα βήματα της ευρύτερης περιοχής για την αντιμετώπιση των πολύ σοβαρών επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής που αναμένεται να έχουμε χαρακτήρισε το 2ο Διεθνές Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή ο Αντιπρόεδρος Διοίκησης του Ινστιτούτου Κύπρου Μιχάλης Γιάγκου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Γιάγκου ανέφερε πως το Συνέδριο διοργανώνεται από την κυπριακή κυβέρνηση και το Ινστιτούτο Κύπρου και είναι στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του ΠτΔ για την κλιματική αλλαγή για την ευρύτερη περιοχή και περιφέρεια της Κύπρου.

Μια πρωτοβουλία, σημείωσε, που ξεκίνησε λίγο μετά το 2018 όταν έγινε το πρώτο συνέδριο και είναι μια πρωτοβουλία καίριας σημασίας τόσο για το νησί μας όσο και για τις γειτονικές χώρες.

Ο κ. Γιάγκου είπε πως οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής, θα είναι πολύ έντονες τις επόμενες δεκαετίες για την Κύπρο και την περιοχή μας, τονίζοντας πως τα ακραία φαινόμενα τα οποία ήδη παρατηρούμε αναμένεται να αυξηθούν,  είτε μιλούμε για την σκόνη, είτε μιλούμε για καταιγίδες, προφανώς μειωμένη βροχόπτωση και προφανώς αυξημένες περιόδους ξηρασίας, συμπλήρωσε .

Επεσήμανε ακόμη πως πρέπει ήδη να σκεφτούμε πως θα αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση με τεχνοοικονομικές μελέτες και όχι μόνο.

Είναι διπλός ο στόχος της πρωτοβουλίας είπε ο κ. Γιάγκου σημειώνοντας πως ο  ένας είναι επιστημονικός, που είναι προφανώς, όπως σημείωσε, η ελπίδα και ο στόχος να αναλυθούν και να προβλεφθούν με ακρίβεια ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αλλά και να δημιουργηθεί και μια εργαλειοθήκη η οποία θα μας δίδει τα απαραίτητα για να αντιμετωπίζουμε την κάθε επίπτωση ξεχωριστά.

Επιπρόσθετα συνέχισε,  είναι και το πολιτικό κομμάτι το οποίο είναι το πιο δύσκολο που το έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου η ΚΔ,  που είναι να φέρουν όλες τις χώρες κοντά, καταρχήν να συνυπογράφουν όλες την συνθήκη των Παρισίων για θέματα μείωσης εκπομπών αερίου αλλά και για να συνυπογράφουν ένα σχέδιο δράσης για την επόμενη δεκαετία ούτως ώστε να υπάρχει μια κοινή στρατηγική από όλες τις χώρες.

Ο κ. Γιάγκου ανέφερε πως προγραμματίζουν μια Σύνοδο των Υπουργών την άνοιξη του 2022 για να συζητηθούν αυτά τα συμπεράσματα που θα έχουν το επόμενο διήμερο. «Ελπίζουμε να υιοθετηθούν και αυτό θα καταλήξει σε μια Σύνοδο Κορυφής Ηγετών πλέον για την τελική συμφωνία και την αρχή εφαρμογής των μέτρων», κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy