Συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης να χωρίσει τη πρόσφυγα μητέρα από τα παιδιά της ενός και τριών ετών

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: Η Κυπριακή Δημοκρατία παραβιάζει τη βασική αρχή της μη επαναπροώθησης

ΑΚΕΛ: Πρωτοφανής απανθρωπιά που θα στιγματίζει εσαεί την κυβέρνηση ο χειρισμός Σύριας εγκύου

Αυτή η πρωτοφανής απανθρωπιά θα στιγματίζει εσαεί την κυβέρνηση, ανέφερε σε απάντησή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ στον Υπ. Εσωτερικών, που έθεσε το ερώτημα «τι σόι κράτος θα ήμασταν εάν δεν είχαμε το δικαίωμα να ανακόπτουμε αυτές τις παράνομες ροές, οι οποίες επιχειρούν και φτάνουν στη Δημοκρατία;» αναφερόμενος στο χωρισμό Σύριας μητέρας από τα ανήλικα παιδιά της.

Ο Γ. Κουκουμάς τόνισε ότι ο κ. Νουρής με τη δήλωσή του επιβεβαίωσε ότι ήταν συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης να χωρίσει τη Σύρια μητέρα από τα παιδιά της, ηλικίας ενός και τριών ετών.

Πρόσθεσε ότι αν είναι τόσο σίγουρος για τη νομιμότητα των πρακτικών και των πολιτικών του ο κ. Νουρής, ας αφήσει τις δικαιολογίες και ας προσέλθει στη Βουλή να δώσει απαντήσεις.

Κάλεσε τον Υπουργό Εσωτερικών να δώσει εξηγήσεις πού έχουν πάει τα 100 εκατ. ευρώ που πήρε η κυβέρνηση από την ΕΕ για το προσφυγικό.

«Ας απαντήσει γιατί η κυβέρνησή του συναίνεσε με τις πολιτικές της ΕΕ που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στο μεσογειακό Νότο. Ας πει πότε άσκησαν διώξεις για τους Κύπριους κολλεγιάρχες και εργοδότες που έστησαν κυκλώματα δουλεμπορίου», δήλωσε.

Όσον αφορά τους πρόσφυγες της Κύπρου, ο κ. Νουρής ανέφερε πως «τόσο καιρό που ασκείται κριτική από κάποιους για τη μεταναστευτική μας πολιτική, δεν άκουσα ποτέ μια κουβέντα, δεν άκουσα μια κουβέντα για τους δικούς μας πρόσφυγες», ο Γ. Κουκουμάς τόνισε πως ο ΥΠΕΣ καλό είναι να μην τους πιάνει στο στόμα του.

«Ο ΥΠΕΣ της κυβέρνησης Αναστασιάδη που κούρεψε τις χορηγίες των προσφύγων, εγκατέλειψε τους συνοικισμούς στο έλεος του χρόνου και συνθλίβει τα νέα ζευγάρια των προσφύγων στη γραφειοκρατία είναι ο τελευταίος που δικαιούται να ομιλεί», ανέφερε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε επίσης ότι άκουσε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής (20/09) να γίνεται έκκληση από βουλευτές ότι «πρέπει να φέρουμε και την υπόλοιπη οικογένεια της Σύριας στην Κύπρο στα πλαίσια της οικογενειακής επανένωσης».

«Θέλω λοιπόν να ξεκαθαρίσω κάτι. Σε καμία απολύτως νομοθεσία, ούτε και στις ευρωπαϊκές οδηγίες δεν υπάρχει ούτε αυτή η υποχρέωση, ούτε αυτή η πρόνοια. Δεν έχουν τέτοια δικαιώματα οι αιτητές ασύλου», ισχυρίστηκε.

Φαίνεται ότι τους άνωθεν ισχυρισμούς του κ. Νουρή δεν ενστερνίζεται η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αιμιλία Στροβολίδου, σε δηλώσεις της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Άστρα», τόνισε πως η επαναπροώθηση προσφύγων που είναι στη θάλασσα χωρίς να επιτρέπεται η έστω προσωρινή αποβίβαση και εξέταση με σύντομες διαδικασίες του αιτήματός τους για άσυλο, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Επεσήμανε ότι από τον Μάρτιο του 2020 καταγράφηκαν περιστατικά κατά τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε επαναπροωθήσεις προσφύγων κατά παραβίαση της βασικής αρχής της μη επαναπροώθησης.

Όσον αφορά τη γυναίκα από τη Συρία, η κα Στροβολίδου είπε ότι μεταφέρθηκε με το νεογέννητό της στην Κοφίνου, ωστόσο ανέφερε ότι είναι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, όπως και τα δύο της παιδιά που είναι στον Λίβανο.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.