Συνεκτική ανάγνωση της σύγχρονης ιστορίας μας

Του Γιώργου Φράγκου*

Οι εξιδανικευµένες, αγιοποιηµένες και µονοδιάστατες αναγνώσεις της σύγχρονης κυπριακής Ιστορίας, πότε από τη µια και πότε από την άλλη κοινότητα του νησιού µας, δεν υπηρετούν ούτε την υπόθεση της ειρήνης, ούτε την υπόθεση της επανασυµβίωσης και επανένωσης της πατρίδας µας. Καµιά εθνοτική οµάδα, καµιά κοινότητα δεν αποτελείται εξ ολοκλήρου από… Χερουβείµ και καµιά δεν αποτελείται συλλήβδην από… Βελζεβούλ!

Εκείνο που χρειάζεται για να πάει µπροστά ο τόπος µας είναι συνεκτική και όχι διχαστική ανάγνωση της Ιστορίας της πατρίδας µας. Την ίδια ώρα, η κριτική διάθεση και κυρίως η αυτοκριτική ενδοσκόπηση είναι επιβεβληµένες. Μόνο έτσι αποκτάται συλλογική ιστορική συνείδηση, απαραίτητο εχέγγυο για να βαδίσει µια πατρίδα, ένα κράτος, προς την ευηµερία και την πρόοδο.

Τα πιο πάνω δεν λέγονται µε καµία διάθεση ισοψηφισµού, ισοπέδωσης και απάµβλυνσης των ιστορικών δεδοµένων. Η ιστορική ανάλυση που δεν αγγίζει τον τύπον των ήλων και την πεµπτουσία γεγονότων, αιτιών και αιτιατών, δεν επιτελεί κανέναν εθνικό ή πολιτειακό σκοπό. Οι αλήθειες πρέπει να λέγονται όσο πικρές και επώδυνες κι αν είναι, όσο δυσάρεστες ή δυσφηµιστικές κι αν φαντάζουν µπροστά στον όποιο εθνικό ή κοινοτικό καθωσπρεπισµό.

Γι’ αυτό είναι επιβεβληµένο όχι απλώς το κριτικό, αλλά κυρίως το αυτοκριτικό στίγµα στην ανάλυση των ιστορικών δεδοµένων. ∆εν αρκεί η µία κοινότητα να αναλύει τα ατοπήµατα και τα εγκλήµατα που συντελέστηκαν στο όνοµα της άλλης κοινότητας και σε βάρος της ίδιας. Η Ιστορία δεν γράφεται για να κουνήσει το δάκτυλο στον άλλο, στον όποιον άλλον.

Τα εθνικά ή κοινοτικά αφηγήµατα της σύγχρονης κυπριακής Ιστορίας είναι, κατά τεκµήριο, ελλειµµατικά, ετεροβαρή, άνισα και εµπεριέχουν υπεραπλουστεύσεις, ωραιοποιήσεις και στρογγυλοποιήσεις. Έτσι όµως συντηρούνται µύθοι και στερεότυπα που δεν προσφέρουν τίποτα το εποικοδοµητικό και προς καµία κατεύθυνση.

Όταν Τουρκοκύπριοι µελετητές αναλυτές µιλήσουν για τον Κοντεµένο, τον Μούτταλλο και την Άσσια, όταν Ελληνοκύπριοι µελετητές αναλυτές µιλήσουν για τα ξεροπήγαδα, την Αλόα και το Σανταλάρι, τα πράγµατα θα γίνουν απείρως πιο ελπιδοφόρα για την κοινή µας πατρίδα.

Όταν τα επίσηµα σχολικά εγχειρίδια Ιστορίας και στη µία και στην άλλη κοινότητα αναγνωρίσουν και αναλύσουν, νηφάλια και αντικειµενικά, αυτά που οφείλουν, σε λίγα χρόνια θα έχουµε µια νεότερη γενιά Κυπρίων, Ε/κ και Τ/κ, πολύ διαφορετική από τις προηγούµενες. Θα έχουµε µια γενιά µε πληρέστερη γνώση των ιστορικών πραγµατικοτήτων που µας αφορούν. Άρα θα έχουµε µια γενιά πιο ώριµη και πιο δεκτική στη διαφορετικότητα του άλλου. Μια γενιά πιο τολµηρή και πιο έτοιµη για να κάµει τα γενναία και γενναιόψυχα βήµατα που απαιτούνται, προκειµένου να βαδίσει αυτός ο τόπος στο µέλλον, µε ευοίωνες προοπτικές και προϋποθέσεις. Να βαδίσει, µε ελπίδες βάσιµες, προς ένα καλύτερο αύριο.

Αυτό δεν θέλουµε όλοι;

* ∆ηµοσιογράφος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy