Συνελήφθη ο Κρασόπουλος που το 2013 φέρεται να εξαπάτησε δεκάδες άνεργους

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα διάταγμα κράτησης έξι ημερών εναντίον του Μohamet Jamel Ben Hassen άλλως Γιώργου Κρασόπουλου, 63 χρόνων, από την Τυνησία, για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, πλαστοπροσωπίας, εξασφάλισης εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις, εξασφάλισης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας για καταδολίευση και παραβάσεις του Νόμου για την παρεμπόδιση και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ Ιουνίου-Σεπτεμβρίου 2013 στη Λάρνακα, Λεμεσό και Αμμόχωστο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, αρχές του Ιουνίου του 2013, η εταιρεία G. KRASOPOULOS INTERNATIONAL LTD παρουσιάστηκε στο κυπριακό κοινό ως κατασκευαστική εταιρεία με κεντρικό γραφείο στη Λάρνακα και υποκαταστήματα στη Λεμεσό και την Δερύνεια της επαρχίας Αμμοχώστου.

Η εταιρεία μέσω αγγελίας στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο ζητούσε να προσλάβει τεχνίτες και εργάτες για να τους εργοδοτήσει σε υπό κατασκευή οικιστικό έργο που θα κτιζόταν στη πόλη Lille της Γαλλίας, υποσχόμενη ικανοποιητικό μισθό και διαμονή.

Κατά την διάρκεια ενημέρωσης και πρόσληψης των υποψηφίων, η εταιρεία παρουσίασε συμβόλαια με τα οποία οι υποψήφιοι αναλάμβαναν την υποχρέωση να πληρώσουν αρχικά το ποσό των 620 ευρώ κατά την πρόσληψη τους και την υπογραφή του συμβολαίου και στη συνέχεια άλλα 600 ευρώ, όταν άρχιζαν δουλειά στη Γαλλία.

Από τις 2 – 8 Ιουλίου 2013 στη Λάρνακα, ο ύποπτος φέρεται να συστήθηκε στο προσωπικό και το κοινό ως ο διευθυντής της εταιρείας με το όνομα Γιώργος Κρασόπουλος, παρουσίασε την εταιρεία του και τις εργασίες της και να ισχυρίστηκε ότι συνήψε γραπτή συμφωνία με γαλλική εταιρεία με σκοπό τη δημιουργία μεγάλου οικιστικού έργου στην πόλη Lille στη Γαλλία.

Από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013 συνολικά 470 άτομα από όλη τη Κύπρο υπέγραψαν συμβόλαια πρόσληψης με τα οποία πλήρωσαν έκαστος το ποσό των 620 ευρώ, με τον ύποπτο να φέρεται να λαμβάνει το ποσό των 290 χιλιάδων ευρώ.

Από τις 4 -8 Σεπτεμβρίου 2013, συνολικά 72 άτομα ταξίδεψαν στην πόλη Lille για να εργαστούν, ωστόσο μετά την άφιξη τους διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε καμιά εργασία και ότι έπεσαν θύματα εξαπάτησης.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, εξασφαλίστηκε μαρτυρικό υλικό, σύμφωνα με το οποίο ο ύποπτος, με σκοπό να εξασφαλίσει τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνταν για την εγγραφή της εταιρείας στην Κύπρο, φέρεται να παρέδωσε φωτοαντίγραφο πλαστής ταυτότητας σε πρόσωπα τα οποία κατάφερε να ξεγελάσει και να τους προσλάβει ως υπαλλήλους της εταιρείας. Στη συνέχεια ο ύποπτος εξουσιοδότησε τα συγκεκριμένα άτομα για να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την εγγραφή της εταιρείας.

Η ταυτότητα παρουσιαζόταν ως ελληνική στο όνομα του Γιώργου Κρασόπουλου και εκδόθηκε στην Κηφισιά στην Ελλάδα, τον Ιούνιο του 2011.

Η ταυτότητα παρουσιάστηκε στο γραφείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη Λάρνακα προκειμένου να ανοιχθεί αριθμός φορολογικού μητρώου εργοδότη, σε συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο για να εγγραφεί η εταιρεία στον Έφορο Εταιρειών στη Λευκωσία, στο γραφείο του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) για να ανοιχθεί αριθμός φορολογικού μητρώου και στο γραφείο του Φόρου Εισοδήματος για να δηλωθεί στο Φόρο Εισοδήματος η εταιρεία.

Σύμφωνα με την Αστυνομία στο γραφείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων Λάρνακας παρουσιάστηκε ο ίδιος ο ύποπτος ως ο διευθυντής της εταιρείας και συστήθηκε ως Γιώργος Κρασόπουλος από την Ελλάδα.

Μετά από σχετική αλληλογραφία με την Ιντερπόλ διαπιστώθηκε ότι τον Ιούλιο του 2013 ο ύποπτος συνελήφθη από τις ολλανδικές αρχές έχοντας στην κατοχή του την πλαστή ελληνική ταυτότητα, αλλά και πλαστό δελτίο ταυτότητας από τη Βουλγαρία με το όνομα Κρασόπουλος Γεώργιος Παναγιώτης, ενώ και στα δύο έγγραφα υπήρχε η φωτογραφία του.

Ανακρινόμενος ο ύποπτος παραδέχθηκε ότι η ελληνική ταυτότητα είναι πλαστή και ότι την εξασφάλισε γιατί καταζητείται από τις ελληνικές αρχές γιατί χρωστά στο ελληνικό κράτος ποσό ύψους 500.000 ευρώ.

Επίσης τον Αύγουστο του 2013 ο ύποπτος συνελήφθηκε από τις γερμανικές αρχές με την ίδια πλαστή ελληνική ταυτότητα και από εξετάσεις των Γερμανών διαπιστώθηκε ότι η ελληνική ταυτότητα είναι πλαστή.

Στην κατοχή του υπόπτου εντοπίστηκαν επίσης πλαστή άδεια παραμονής και πλαστή άδεια οδηγού από το Βέλγιο και μία πλαστή κυπριακή άδεια οδηγού στο όνομα Γεώργιος Κρασόπουλος, έγγραφα τα οποία είχαν τη φωτογραφία του.

Ανακρινόμενος από τις γερμανικές αρχές ο ύποπτος ισχυρίστηκε ότι είναι ο Γιώργος Κρασόπουλος και ανέφερε ότι του έκλεψαν τα προσωπικά του έγγραφα στη Βουλγαρία και αναγκάστηκε να προμηθευτεί πλαστή ταυτότητα την οποία εξασφάλισε από άγνωστο αλλοδαπό πρόσωπο στην Αθήνα.

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι δεν μπορούσε να εξασφαλίσει νέα ελληνική ταυτότητα γιατί χρωστούσε στο ελληνικό κράτος το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ. Οι γερμανικές αρχές αφού πήραν από τον ύποπτο φωτογραφίες και αποτυπώματα τα οποία κοινοποίησαν στην Ιντερπόλ, τον άφησαν ελεύθερο αφού πρώτα πλήρωσε εγγύηση χίλια ευρώ.

Από εξετάσεις που έγιναν από την Εγκληματολογική Υπηρεσία του Αρχηγείου Αστυνομίας της Κύπρου, διαπιστώθηκε ότι τα αποτυπώματα που λήφθηκαν από τον ύποπτο από τις γερμανικές αρχές αντιστοιχούσαν στον ύποπτο Μohamet Jamel Ben Hassen, ο οποίος από έρευνες που έγιναν από τα αρχεία της ΥΠΕΓΕ συνελήφθηκε το 1978 από την Κυπριακή αστυνομία, για υποθέσεις εξασφάλισης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και εναντίον του σχηματίστηκαν τρεις ποινικές υποθέσεις και καταδικάστηκε.

Επίσης εξασφαλίστηκε μαρτυρία σύμφωνα με την οποία ο πραγματικός Γιώργος Κρασόπουλος από την Ελλάδα είναι υπαρκτό πρόσωπο και ότι η ελληνική ταυτότητα που έφερε τον ίδιο αριθμό με την πλαστή ελληνική ταυτότητα που βρέθηκε στην κατοχή του υπόπτου στη Γερμανία, είχε δηλωθεί από τον κάτοχο του στην Ελλάδα ότι χάθηκε.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης εξασφαλίστηκαν γραπτές μαρτυρίες από δύο εταιρείες αποστολής χρημάτων, σύμφωνα με τις οποίες φαίνεται πως οι παραλήπτες των εισπράξεων της εταιρείας του υπόπτου στην Κύπρο που αποστέλλονταν από τη Κύπρο σε Βουλγαρία, Ελλάδα και Γαλλία, είναι ο ύποπτος και άλλα άτομα που φέρεται να ξεγέλασε και εργοδότησε κατά τον χρόνο διάπραξης των αδικημάτων.

Ακόμα εξασφαλίστηκαν μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες υπάλληλοι της εταιρείας, μετά από υπόδειξη του υπόπτου, μετέφεραν τα χρήματα που εισπράχθηκαν από τους εξαπατηθέντες στο εξωτερικό προς τον ίδιο, ή σε συνεργάτες του, είτε μέσω των δύο εταιρειών αποστολής χρημάτων, είτε ταξίδευαν και τον συναντούσαν σε διάφορες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και του τα παρέδιδαν.

Η κυπριακή αστυνομία σε συνεργασία με την Interpol εξασφάλισε πληροφορίες ότι ο ύποπτος διατηρούσε διαμερίσματα στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας και στη Σόφια της Βουλγαρίας τα οποία παρουσίαζε ως γραφεία των εταιρειών του και στα οποία μετέβηκαν κάποιοι εκ των υπαλλήλων για να του παραδώσουν χρήματα.

Εναντίον του υπόπτου καθώς και εναντίον δύο προσώπων, ελληνικής και βουλγαρικής καταγωγής, που φαίνεται να ήταν άμεσοι συνεργάτες του στο εξωτερικό, εκδόθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2013 από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας δικαστικά εντάλματα σύλληψης και καταζητούντο.

Επίσης τον Οκτώβριο του 2013 εναντίον του υπόπτου και των δύο συνεργατών του εκδόθηκαν ευρωπαϊκά και διεθνή εντάλματα σύλληψης τα οποία διαβιβάστηκαν στην Interpol.

Οι δύο συνεργάτες του υπόπτου συνελήφθηκαν το 2013 στη Βουλγαρία και τη Σερβία και μετά από διαδικασία έκδοσης τους μεταφέρθηκαν στη Κύπρο και συνελήφθηκαν δυνάμει των δικαστικών κυπριακών ενταλμάτων σύλληψης τα οποία εκκρεμούσαν.

Ανακρινόμενοι γραπτώς οι δύο συνεργάτες του υπόπτου ανέφεραν ότι γνωρίστηκαν μαζί του στο εξωτερικό και στρατολογήθηκαν για να δημιουργήσουν εταιρεία στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία με στόχο την προσέλκυση ατόμων που ζητούσαν εργασία στο εξωτερικό και ότι εκτελούσαν πιστά τις οδηγίες του.

Ο ύποπτος εντοπίστηκε και συνελήφθηκε δυνάμει του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2016 και τον Ιούλιο του 2017 οι κυπριακές αρχές ενημερώθηκαν ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης τον καταδίκασε σε συνολική ποινή κάθειρξης 9 ετών για αδικήματα απάτης και πλαστογραφίας.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2018 οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν τις κυπριακές αρχές ότι αποφασίστηκε η έκδοση του ύποπτου στην Κύπρο και χθες μεταφέρθηκε στο νησί και συνελήφθηκε δυνάμει του κυπριακού δικαστικού εντάλματος σύλληψης που εκκρεμούσε.

Ανακρινόμενος ο ύποπτος αρνείται ότι ήταν ο εγκέφαλος της εξαπάτησης του κοινού και προέβαλε κάποιους ισχυρισμούς αναφορικά με τη δράση κάποιων συνεργατών του στην Κύπρο και στο εξωτερικό στους οποίους ρίχνει μέρος της ευθύνης.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, πρόκειται για πρωτοφανή υπόθεση εξαπάτησης του κοινού και κυρίως ανέργων στη Κύπρο, ενώ από μαρτυρία που εξασφαλίστηκε φαίνεται ότι ο ύποπτος ήταν ο εγκέφαλος ενός πολύ καλά οργανωμένου κυκλώματος που έδρασε σε αρκετές χώρες της Ευρώπης με στόχο την εξαπάτηση του κοινού.

Σήμερα ο ύποπτος οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας το οποίο εξέδωσε εναντίον του διάταγμα κράτησης έξι ημερών.

Την υπόθεση διερευνά το ΤΑΕ Λάρνακας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy