Συνεννόηση Τουρκίας και κυβέρνησης Άσαντ με όρους και οι δυο πλευρές

Η προοπτική κάποιας εξομάλυνσης των σχέσεων της Άγκυρας - Δαμασκού συνδέεται άμεσα με το μεταναστευτικό

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Την προοπτική συνεννόησης με την κυβέρνηση Άσαντ της Συρίας αφήνει ανοιχτή πια η Άγκυρα, σε μια απόπειρα να αλλάξει τις δυναμικές στην περιοχή, ενώ την ίδια ώρα σημειώνονται σημαντικά βήματα στη διαδικασία εξομάλυνσης των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων, καθώς Άγκυρα και Τελ Αβίβ αποφάσισαν να διορίσουν πρέσβεις σε Τουρκία και Ισραήλ.

Του ειδικού μας συνεργάτη Βαγγέλη Αρεταίου

Όλα ξεκίνησαν με δηλώσεις του Τούρκου Υπ. Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που απηύθυνε έκκληση για ειρήνη ανάμεσα στη συριακή αντιπολίτευση και το καθεστώς Άσαντ στη Δαμασκό. Ο Τσαβούσογλου έκανε τις δηλώσεις αυτές στην ετήσια συνάντηση πρεσβευτών, όπου αποκάλυψε ότι τον περασμένο Οκτώβριο είχε σύντομη συνάντηση με τον Σύρο ομόλογό του, Faisal Mikdad, στο Βελιγράδι. Ωστόσο οι δηλώσεις αυτές πυροδότησαν μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.


Οι κινήσεις της Άγκυρας στην περιοχή έρχονται τη στιγμή που στο εσωτερικό το ζήτημα των μεταναστών από τη Συρία έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις, με το αντι-μεταναστευτικό αίσθημα να κυριαρχεί σε όλο το πολιτικό φάσμα. Στην Τουρκία εκτιμούν ότι η προοπτική κάποιας εξομάλυνσης των σχέσεων της Άγκυρας με τη Δαμασκό συνδέεται άμεσα με το μεταναστευτικό, καθώς, όπως εκτιμούν συνομιλητές της «Χαραυγής» στην Άγκυρα, μια συνεννόηση με τον Άσαντ θα δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να παρουσιάσει την προσέγγιση ως τρόπο να αρχίσουν επιστροφές μεταναστών στη Συρία.

«Θα αναγκάσει η οικονομική κρίση τον Ερντογάν να κάνει ειρήνη με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ;» έγραψε στον ιστότοπό του ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μουράτ Γιετκίν. Και απάντησε: «Σκεφτείτε δύο φορές πριν πείτε “όχι, γιατί η Συρία δεν έχει χρήματα”. Ο Ερντογάν βλέπει από τις δημοσκοπήσεις ότι το μεγαλύτερο παράπονο των ψηφοφόρων είναι το κόστος ζωής, αλλά οι Σύροι (και τώρα άλλοι) μετανάστες βρίσκονται στη δεύτερη θέση. Και η συντομότερη διαδρομή για τη λύση είναι μέσω της Δαμασκού».

Η τουρκική αντιπολίτευση δεν έχασε την ευκαιρία να επαναλάβει την πάγια άποψή της για ανάγκη συνεννόησης με το καθεστώς Άσαντ, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη διάσταση της επιστροφής Σύρων μεταναστών στη Συρία. Η προοπτική προσέγγισης με το καθεστώς Άσαντ δεν αφορά όμως μόνο το μεταναστευτικό, αλλά και τους Κούρδους της βόρειας Συρίας.


Πριν από δυο περίπου βδομάδες, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Turkiye» έγραψε ότι η Άγκυρα πρότεινε κοινή επιχείρηση με το Ιράν, τη Ρωσία και το καθεστώς Άσαντ εναντίον των θέσεων των Κούρδων στη βόρεια Συρία. Πριν λίγες μέρες, η ίδια εφημερίδα έδωσε ακόμα πιο συγκεκριμένες πληροφορίες όσον αφορά τις συνομιλίες ανάμεσα σε Άγκυρα και Δαμασκό.

Σύμφωνα με την «Turkiye», η κυβέρνηση Άσαντ, που θέλει να γίνει ξανά γείτονας με την Τουρκία μετά από 11 χρόνια, πρότεινε τον όρο του πλήρους ελέγχου στον εμπορικό διάδρομο μεταξύ Cilvegözü και Δαμασκού και του διαδρόμου μεταφοράς (M4) στη γραμμή Χαλέπι – Λατάκια με τις πόλεις Deir el – Ζορ – Χασάκα στα ανατολικά της Συρίας. Ένα άλλο αίτημα της Δαμασκού είναι η υποστήριξη της Τουρκίας στις κυρώσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ εναντίον γραφειοκρατών, επιχειρηματιών και εταιρειών που υποστηρίζουν το καθεστώς της οικογένειας Άσαντ.

Από τη μεριά της, η Άγκυρα ζητά να εκκαθαριστούν πλήρως οι περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, καθώς και την ασφαλή επιστροφή των μεταναστών. Η Άγκυρα απαιτεί η Χομς, η Δαμασκός και το Χαλέπι να είναι πιλοτικές περιοχές για ασφαλείς επιστροφές σε πρώτη φάση και αυτό το πλαίσιο να επεκταθεί αργότερα.


«Δεν μπορεί να αποκλειστεί η συμφιλίωση μεταξύ Τουρκίας και συριακού καθεστώτος», έγραψε στο «Al Monitor» η δημοσιογράφος και αναλύτρια Αμπερίν Ζαμάν, εκτιμώντας ότι «αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων σε όλο το ιδεολογικό φάσμα θα αγκάλιαζε με ενθουσιασμό τη συμφωνία αν πειστεί ότι αυτό θα τους επιτρέψει να στείλουν Σύρους πρόσφυγες πίσω στην πατρίδα τους».

Ωστόσο οι διαδηλώσεις και οι σκληρές αντιδράσεις των Σύρων αντιπολιτευόμενων στις περιοχές υπό τουρκικό έλεγχο στη βόρεια Συρία αποτελούν για πολλούς στην Άγκυρα «καμπανάκι κινδύνου», καθώς αναδεικνύουν ότι θα είναι πολύ πολύπλοκη η διαχείριση της κατάστασης στη βόρεια Συρία σε περίπτωση που όντως αποφασιστεί μια αλλαγή πολιτικής. Επιπλέον πολυπλοκότητα για την Τουρκία προκαλεί και η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στις περιοχές υπό κουρδικό έλεγχο καθώς και οι πιέσεις και της Ρωσίας αλλά και του Ιράν για να αποσυρθούν οι Αμερικανοί από την περιοχή.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.