Συνενώσεις Δήμων: Τα μέχρι στιγμής σενάριαΟ Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανακοινώνει σήμερα τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μια ημέρα πριν από την παράδοση του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι συνενώσεις Δήμων είναι το κυρίαρχο στοιχείο των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής σενάρια, στην επαρχία Λευκωσίας, ο Δήμος Λευκωσίας φέρεται να συνενώνεται με τους Δήμους Αγλαντζιάς, Αγίου Δομετίου, Έγκωμης και Στροβόλου.

Επίσης, υπάρχει το σενάριο για συνένωση του Δήμου Στροβόλου με το Δήμο Λακατάμιας. Τα Λατσιά, το Γέρι και το Τσέρι θα αποτελέσουν κοινό Δήμο. Ο Δήμος Ιδαλίου αναμένεται ότι θα διατηρήσει το όνομά του και μαζί του θα συνενωθούν το Πέρα Χωριό Νήσου, η Αλάμπρα, τα Λύμπια και η Ποταμιά.

Στην επαρχία Λάρνακας τα σενάρια που υπάρχουν είναι όπως ο Δήμος Αραδίππου συνενωθεί με τη Λάρνακα, τα Λειβάδια και την Ορόκλινη. Υπάρχει και δεύτερο σενάριο όπου η Αραδίππου θα αποτελέσει Δήμο με τις κοινότητες Κελιά και Τρούλλοι. Ο Δήμος Δρομολαξιάς- Μενεού θα περιλαμβάνει τις Κοινότητες Τερσεφάνου, Κίτι και Περβόλια.

Στην επαρχία Λεμεσού ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τέσσερις δήμους. Ο Δήμος Λεμεσού θα συνενωθεί με το Δήμο Μέσα Γειτονιάς και τα Πάνω Πολεμίδια με τα Κάτω Πολεμίδια ενώ ο Δήμος Ύψωνα θα συνενωθεί με τις Κοινότητες Καντού, Κολόσσι, Τραχώνι, Ασώματος, Ακρωτήρι και Επισκοπή. Η Γερμασόγια θα αποτελέσει Δήμο μαζί με τον Άγιο Αθανάσιο, τη Μουταγιάκα, τον Άγιο Τύχωνα και τη Ακρούντα.

Η ελεύθερη Αμμόχωστος πιθανόν να έχει δυο Δήμους. Ο ένας να είναι Παραλίμνι, Αγία Νάπα και Σωτήρα και ο άλλος Φρέναρος, Λιοπέτρι και Αυγόρου.

Στην επαρχία Πάφου, αναμένεται ότι ο Δήμος Πάφου θα συνενωθεί με τη Γεροσκήπου ενώ η Πέγεια και η Πόλις Χρυσοχούς με τις πέριξ κοινότητες.

Οι ανακοινώσεις από τον Υπουργό Εσωτερικών θα γίνουν γύρω στις 11 το πρωί.

 

Ελένη Μαύρου: Στόχος η οικονομική αυτονομία

 

Το πιο σημαντικό είναι θεσμικές αλλαγές σε ότι αφορά τους δήμους και τις κοινότητες τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ σημείωσε ότι το θέμα των συνενώσεων έχει να κάνει με τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των νέων τοπικών αρχών να αναλάβουν αρμοδιότητες. Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να έχουν αυτονομία και οικονομικούς πόρους οι δήμοι και κοινότητες για να μιλάμε για μια πραγματική τοπική εξουσία.

Είπε ακόμα ότι σήμερα οι περισσότερες τοπικές αρχές, πέραν από κάποιες καθημερινές λειτουργίες, εξαρτώνται απόλυτα από το κράτος.

Η κ. Μαύρου είπε θα αναμένουν την κατάθεση των νομοσχεδίων στη Βουλή, να γίνει η συζήτηση και να ολοκληρωθεί η νομική βάση των νομοσχεδίων. Πρόσθεσε ότι θα υπάρχει μεταβατικό στάδιο στην εφαρμογή της νέας μεταρρύθμισης.

Αντρέας Κιτρομηλίδης:

Σύσκεψη με τις εμπλεκόμενες κοινότητες θα πραγματοποιήσει στις 16 Δεκεμβρίου η Ένωση Κοινοτήτων προκειμένου να ακούσουν τις θέσεις τους για τις συμπλεγματοποιήσεις που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα γύρω στις 11 το πρωί ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο Αντρέας Κιτρομηλίδης.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων είπε ότι θα προχωρήσουν σε 37 συμπλέγματα στα οποία συμμετέχουν οι 449 κοινότητες στην Κύπρο. Σημείωσε ότι τα 37 συμπλέγματα θα λειτουργούν με βάση νομοσχέδιο που βρίσκεται για νομοτεχνικό έλεγχο. Ο κ. Κιτρομηλίδης υπέδειξε ότι πρέπει οι κοινότητες να έχουν ένα νομοσχέδιο για να μπορούν να προχωρούν στις δικές τους μεταρρυθμίσεις που να είναι πιο προσιτές στους κατοίκους των κοινοτήτων.