Συνενώσεις μόνο μέσω δημοψηφισμάτων – Ο Δήμος της Πέγειας προτάσσει νομική γνωμάτευση

Των συνενώσεων τοπικών Αρχών και της δημιουργίας των δήμων, επιβάλλεται να προηγηθεί η έγκριση από τους δημότες μέσα από δημοψηφίσματα, σύμφωνα με νομική γνωμάτευση μεγάλου δικηγορικού γραφείου, τη συμβουλή του οποίου ζήτησε ο Δήμος Πέγειας.

Μάλιστα η γνωμάτευση, η οποία κοινοποιήθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα και τον Υπουργό Εσωτερικών, ξεκαθαρίζει πως δεν επιτρέπεται στη Βουλή να αποφασίσει για τις συνενώσεις, αφού αυτό αποτελεί ξεκάθαρη επέμβαση στην εκτελεστική εξουσία.

Ως προς τις διαδικασίες που περιλαμβάνονται στον ισχύοντα νόμο, προνοείται ότι για να ιδρυθεί ένας νέος δήμος, το Υπουργικό Συμβούλιο διατάζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος έτσι ώστε οι εγγεγραμμένοι εκλογείς της περιοχής να αποφασίσουν κατά πόσο επιθυμούν την ανακήρυξη της οικείας περιοχής σε δήμο. Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ο δήμος είναι η περιοχή να έχει πληθυσμό πέραν των 5 χιλιάδων κατοίκων ή να ικανοποιείται το Υπουργικό Συμβούλιο ότι η περιοχή αυτή έχει την οικονομική δυνατότητα να λειτουργεί ως δήμος ικανοποιητικά και αποτελεσματικά. Σε ό,τι αφορά την κατάργηση ενός δήμου, αυτό μπορεί να γίνει εάν διαπιστωθεί από τον Έπαρχο ότι για τρία συνεχόμενα έτη ο πληθυσμός του ήταν κάτω των 4.000 δημοτών, είτε με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Σχετικά με το νέο νόμο ο οποίος κατατέθηκε από την κυβέρνηση στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, ο δικηγορικός Οίκος εκφράζει την άποψη ότι επιδιώκεται η διά μέσω του νόμου, απευθείας συνένωση των ήδη υφιστάμενων δήμων, οι οποίοι θα αντιμετωπίζονται πλέον ως δημοτικά διαμερίσματα.

Ως εκ τούτου, όπως αναφέρεται στη γνωμάτευση, η συνένωση υφιστάμενων δήμων στην ουσία εξυπακούει την κατάργηση των υφιστάμενων δήμων και τη δημιουργία νέων. Έχουν επίσης συμπεριληφθεί και διατάξεις που επιτρέπουν τη μελλοντική συνένωση δήμων με όμορες κοινότητες ή τη συνένωση όμορων μεταξύ τους κοινοτήτων και την ανακήρυξή τους σε δήμο, περίπτωση κατά την οποία προνοείται η προηγούμενη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Επιπρόσθετα υποδεικνύεται πως προκύπτει σοβαρή αντίφαση, μέσα από τον νέο Νόμο του 2019, αφού από τη μια δημιουργούνται από τον ίδιο το νόμο απευθείας νέοι δήμοι χωρίς να ερωτώνται οι άμεσα επηρεαζόμενοι και από την άλλη παραμένει η πρόνοια που προβλέπει τη διαδικασία διεξαγωγής δημοψηφίσματος σε περίπτωση που στο μέλλον επιθυμείται η δημιουργία νέων δήμων.

Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι στο Νομοσχέδιο του 2019 δεν περιέχεται καμία διάταξη και δεν καθορίζονται με κανέναν τρόπο οι περιπτώσεις στις οποίες μπορεί ένας δήμος να καταργηθεί, ακόμη και αν έχει δημιουργηθεί μέσω της διαδικασίας δημοψηφίσματος όπως προνοεί ο νόμος του 2019.

Αντισυνταγματικότητα

Επίσης εγείρεται ζήτημα συνταγματικότητας, αφού η απόφαση για τις συνενώσεις μέσα από τη Βουλή αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, σύμφωνα με τη Νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, οι δήμοι και τα δημοτικά συμβούλια ασκούν εκτελεστική εξουσία σε τοπικό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα, έχει πλέον ξεκάθαρα νομολογηθεί ότι η αρχή της διάκρισης των εξουσιών, η οποία είναι διάχυτη στο Σύνταγμά μας, δεν επιτρέπει την επέμβαση της νομοθετικής εξουσίας επί της εκτελεστικής εξουσίας.

Σημειώνεται πως ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, κάλεσε τον Γενικό Εισαγγελέα όπως επισπευσθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος του νομοσχεδίου, ώστε να συζητηθεί στη Βουλή και να παρθούν οι τελικές αποφάσεις τους πρώτους μήνες του 2020. Αλλιώς, εξέφρασε την ανησυχία ότι θα παραμείνει στα συρτάρια, αφού πλέον θα βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στις Βουλευτικές του 2021.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy