Συνεντευξεις – Νινέττα Καζαντζή και Λουκάς Στυλιανού : Με Ανδρέα Μαυρογιάννη θα επέλθει πραγματική αλλαγή

Άνθρωποι αποτελεσµατικοί και επιτυχηµένοι στους τοµείς δράσης και προσφοράς τους στον τόπο,

  • όπως η πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Προστασίας και Ευηµερίας Παιδιού, Νινέττα Καζαντζή
  • και ο οικονοµολόγος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήµατος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Λουκάς Στυλιανού,

µέσα από τοποθετήσεις τους δίνουν το δικό τους στίγµα για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και την αναγκαιότητα στήριξης της υποψηφιότητάς του, ώστε να επέλθει η πραγµατική αλλαγή στη διακυβέρνηση της Κύπρου.


 

Ο Α. Μαυρογιάννης πληροί βασικά κριτήρια και χαρακτηριστικά. Θα είναι Πρόεδρος για όλους τους πολίτες και όχι τους λίγους και εκλεκτούς

 

Του  Χρήστου Χαραλάμπους

Ένα επίπεδο πολιτικής σκέψης και συµπεριφοράς εντελώς διαφορετικό από αυτό που µας έχουν συνηθίσει οι «επαγγελµατίες πολιτικοί», σε συνδυασµό µε την ποιότητα του ανθρώπου, τις πολύπλευρες γνώσεις του αλλά και την πολύχρονη πείρα του στα κοινά, αποτελούν µερικά βασικά χαρακτηριστικά του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ανεξάρτητου υποψηφίου για την προεδρία της ∆ηµοκρατίας. Χαρακτηριστικά τα οποία διαπιστώνονται καθηµερινά µέσα από τις δηµόσιες και άλλες εµφανίσεις του, τα οποία έχουν εκτιµηθεί από προσωπικότητες της ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής δράσης του τόπου αλλά και γενικότερα από το σύνολο της κοινωνίας, που όσο πλησιάζουν οι εκλογές όλο και συσπειρώνονται και ενώνουν δυνάµεις για ουσιαστική στήριξη της υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Άνθρωποι αποτελεσµατικοί και επιτυχηµένοι στους τοµείς δράσης και προσφοράς τους στον τόπο, όπως η πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Προστασίας και Ευηµερίας Παιδιού, Νινέττα Καζαντζή και ο οικονοµολόγος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήµατος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Λουκάς Στυλιανού, μέσα από τοποθετήσεις τους δίνουν το δικό τους στίγµα για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και την αναγκαιότητα που υπάρχει για τη στήριξη της υποψηφιότητάς του, ώστε να επέλθει η πραγµατική αλλαγή στη διακυβέρνηση της Κύπρου.

Ποιο είναι το βασικό κριτήριό σας στην υποστήριξη της υποψηφιότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη;


Νινέττα Καζαντζή: Η υποστήριξη για την προεδρία της Δημοκρατίας δεν θα έπρεπε να έχει να κάμει με το κόμμα στο οποίο ανήκουμε, αλλά με το ποιόν και την ιστορία του κάθε υποψηφίου. Θεωρώ τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ακέραιο άνθρωπο, χωρίς ανάμειξη σε σκάνδαλα και διαπλοκές και με τεράστια γνώση του εθνικού μας ζητήματος.

Έχει αποδείξει -και όταν υπηρέτησε ως Πρέσβης σε διάφορες χώρες, και ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, και όταν ο Δημήτρης Χριστόφιας τον διόρισε Υφυπουργό Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα, αλλά και στη μετέπειτα πορεία του- πως εργάζεται ακούραστα και συστηματικά, πως είναι άνθρωπος που ακούει και αντιλαμβάνεται την άλλη άποψη και σέβεται τους συνεργάτες του.

Λουκάς Στυλιανού: Ο τόπος έχει ανάγκη από πραγματική αλλαγή πολιτικών και όχι μόνο αλλαγή προσώπου του Προέδρου, κι αυτό είναι το βασικό διακύβευμα. Ο υποψήφιος Πρόεδρος θα πρέπει να είναι πρόσωπο που να ικανοποιεί κάποια βασικά κριτήρια και χαρακτηριστικά. Να είναι σε θέση να αγωνιστεί για βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και ισονομία. Να είναι άτομο που δεν έχει εμπλοκή στα «χρυσά» διαβατήρια και άλλα σκάνδαλα. Να θέσει στις προτεραιότητες της πολιτικής του το κυπριακό πρόβλημα για κατάληξη σε λύση δίκαιη και βιώσιμη. Να είναι κατά της ιδιωτικοποίησης των δημοσίων και ημικρατικών οργανισμών, αλλά να ενεργήσει ώστε να καταστήσει τους οργανισμούς πιο αποτελεσματικούς και αποδοτικούς προσφέροντας ποιοτικότερες υπηρεσίες με χαμηλότερο κόστος.

Να ενεργήσει κατά τρόπο που να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και η μεταποιητική βιομηχανία και να στηριχθούν οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα από προγράμματα ανάπτυξης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, ώστε να απεγκλωβιστεί το νέο οικονομικό μοντέλο από τον τουρισμό. Και βέβαια, να αξιοποιηθούν οι ενεργειακοί πόροι που για χρόνια έμειναν αναξιοποίητοι με τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη, Αβέρωφ, Χριστοδουλίδη.


Τι είναι εκείνο που διαφοροποιεί τον Ανδρέα Μαυρογιάννη από τους βασικούς ανθυποψηφίους του, Νίκο Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ Νεοφύτου;

Νινέττα Καζαντζή: Κατ’ αρχήν είναι ένας ανεξάρτητος υποψήφιος που με τις γνώσεις και την εμπειρία του μπορεί να φέρει αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησης, ειδικά σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια στις αποφάσεις και την χωρίς συμφέροντα και διαπλοκές δημόσια διοίκηση. Ύστερα, θεωρώ ότι έχει πλήρη αντίληψη της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας στον τόπο και ότι είναι αποφασισμένος να εργαστεί προς όφελος του συνόλου των πολιτών και όχι μόνο των λίγων και εκλεκτών.

Πιστεύω πως η εκλογή Μαυρογιάννη θα βάλει τις προτεραιότητές μας στη σωστή τους διάσταση. Μια γερή οικονομία είναι απαραίτητη για να βελτιωθούν οι συνθήκες στις οποίες μεγάλο μέρος του κόσμου σήμερα αναγκάζεται να ζει (τα συνεπακόλουθα της κρίσης του 2013, του Ουκρανικού κ.λπ.), εφόσον όμως οι πόροι χρησιμοποιούνται πραγματικά προς όφελος των πολιτών και δεν διασπαθίζονται. Όμως χωρίς την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος θεωρώ πως ούτε γερή οικονομία ούτε ασφάλεια μπορούμε να έχουμε. Γερή οικονομία δεν είναι μόνο οι αριθμοί στα χαρτιά, αλλά το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών και η εξάλειψη της φτώχειας. Αυτό ακριβώς θεωρώ πως αντιλαμβάνεται και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Λουκάς Στυλιανού: Οι  Αβέρωφ και Χριστοδουλίδης δεν μπορούν να φέρουν την αλλαγή, επειδή ως στελέχη του ΔΗΣΥ είναι βασικοί πρωταγωνιστές της διακυβέρνησης Αναστασιάδη που οδήγησε την Κύπρο σε πολύ υψηλά ποσοστά διαφθοράς αλλά και εκθέτοντας τη χώρα διεθνώς. Ο ένας πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο άλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος και ΥΠΕΞ, τους βαραίνουν όλες οι σκιές της κυβέρνησης Αναστασιάδη: σκάνδαλα, «χρυσά» διαβατήρια κ.λπ. Μαζί προώθησαν τις χαλαρώσεις για τα διαβατήρια, μαζί υπερασπίζονταν το πρόγραμμα, ενώ ο κ. Χριστοδουλίδης παρουσιάζεται ως αμέτοχος στο Υπουργικό Συμβούλιο που «χάριζε» τις υπηκοότητες για τα διαβατήρια. Τόση υπευθυνότητα!


Αλλά και στο εθνικό θέμα, με τις συνεχείς παλινδρομήσεις και την έλλειψη πολιτικής βούλησης από μέρους του Προέδρου και του ΔΗΣΥ και με εξέχον στέλεχος τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, με τους τακτικισμούς και την ασυνέπειά τους, οδήγησαν την Κύπρο σε πολύ επικίνδυνη φάση, με την αναγνώριση του ψευδοκράτους να προχωρά μεθοδικά από την Τουρκία και τη σημερινή τουρκοκυπριακή ηγεσία. Αλλά και το ακόμα πιο επικίνδυνο, με την προσάρτηση των κατεχομένων να είναι προ των πυλών.

Γιατί «ναι» στον Ανδρέα Μαυρογιάννη και «όχι» στους Νίκο Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ Νεοφύτου;

Νινέττα Καζαντζή: Γιατί χρειαζόμαστε πραγματική αλλαγή και όχι απλά αλλαγή ονομάτων. Γιατί χρειαζόμαστε έναν έντιμο, ειλικρινή άνθρωπο στο τιμόνι της Κύπρου, ο οποίος να αντιλαμβάνεται τόσο τα κοινωνικά ζητήματα όσο και το Κυπριακό. Γιατί θέλουμε η Κύπρος να έχει μέλλον.

Λουκάς Στυλιανού: Ένας και μοναδικός στόχος είναι να τερματίσουμε τη διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ αλλά και του κάθε καιροσκόπου, που το μόνο στο οποίο είναι συνεπής είναι η φιλοδοξία του για τον προεδρικό θώκο και για μια θέση στην κυβέρνηση.


Θέλουμε έναν Πρόεδρο που θα αποτελεί συνέχιση της διακυβέρνησης ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη, Αβέρωφ ή Χριστοδουλίδη, ή θέλουμε έναν Πρόεδρο που θα αγωνιστεί μαζί μας για την πραγματική προοδευτική αλλαγή; Επειδή ως πολίτες θέλουμε το καλό της Κύπρου αλλά και των παιδιών μας, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής ψηφίζουμε Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον κ. Χριστοδουλίδη, ακούσαμε και σε συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής για κονδύλια που ενώ έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για προβολή του εθνικού ζητήματος, χρησιμοποιήθηκαν για την αυτοπροβολή του όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών.

Επιπλέον, πώς μπορεί να συγκεράσει τη μεγάλη διαφορετικότητα των υποστηρικτών του από τις ηγεσίες των κομμάτων που τον στηρίζουν; Του ΔΗΚΟ με θέση στο Κυπριακό για ΔΔΟ με «σωστό περιεχόμενο», της ΕΔΕΚ με ξεκάθαρη απόρριψη της ΔΔΟ, της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ με ξεκάθαρη απόρριψη ΔΔΟ και υπέρ του ενιαίου κράτους της ΔΗΠΑ με ξεκάθαρη θέση υπέρ της ΔΔΟ αλλά και τη στήριξή του από το 40% περίπου των οπαδών του ΕΛΑΜ; Ποια τελικά θα είναι η στρατηγική και ποιος ο στόχος επίλυσης του εθνικού ζητήματος;

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.