Συνέντευξη – Α.Αρτεμίου: «Υπερήρωες» είναι αυτοί που χτίζουν έναν κλοιό στήριξης και αγάπης γύρω από τα παιδιά

Το Ίδρυµα Αλκίνοος Αρτεµίου δίπλα στα παιδιά µε ογκολογικές και αιµατολογικές παθήσεις

  • Οι ανάγκες δηµιουργούνται από το δευτερόλεπτο που ο γιατρός θα σου πει «δυστυχώς το παιδί σου έχει καρκίνο»
  • Η ψυχολογική, οικονοµική, αλλά και πρακτική στήριξη στην οικογένεια είναι εξαιρετικής σηµασίας
  • Κάθε δραστηριότητα είναι σηµαντική για εµάς είτε αυτή δηµιουργεί έσοδα είτε όχι
    Οι χιλιάδες ανώνυµοι υπερήρωες και υπερηρωίδες στη γειτονιά, στο σχολείο, στο σπίτι, στους χώρους εργασίας µεταφέρουν καθηµερινά και στην πράξη το µήνυµα ότι κανένας δεν παλεύει τον καρκίνο µόνος

Σχετικά εύκολη ήταν η απόφαση του Αρτέµη και της Ιφιγένειας Αρτεµίου να ιδρύσουν µετά το θάνατο του γιου τους, Αλκίνοου, το Ίδρυµα «Αλκίνοος Αρτεµίου» για παιδιά µε αιµατολογικές και ογκολογικές παθήσεις.

Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που συνεπάγονται για µια οικογένεια, της οποίας το παιδί έχει διαγνωστεί µε καρκίνο, αποφάσισαν να βοηθήσουν µε τον δικό τους τρόπο τα παιδιά που νοσηλεύονται σε ογκολογικές – αιµατολογικές κλινικές στην Κύπρο και το εξωτερικό και τις οικογένειές τους.

Μαζί µε χιλιάδες ανώνυµους υπερήρωες και υπερηρωίδες µεταφέρουν καθηµερινά και στην πράξη το µήνυµα ότι κανένας δεν παλεύει τον καρκίνο µόνος…

Συνέντευξη στην Ελένη Κωνσταντίνου

Το Ίδρυµα Αλκίνοος Αρτεµίου, για παιδιά µε ογκολογικές και αιµατολογικές παθήσεις, συστάθηκε το 2021, στη µνήµη του Αλκίνοου. Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η απόφασή σας ως γονείς να προχωρήσετε µε τη σύσταση του Ιδρύµατος;

Όταν διαγνώστηκε µε καρκίνο ο Αλκίνοος και οι φίλοι µε ρωτούσαν πώς είναι η κατάσταση υγείας του απαντούσα: «Είµαστε στο χειρότερο σενάριο υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις». Με τη φράση «υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις» αναφερόµουν τόσο στις προϋποθέσεις που αφορούν την υγεία του Αλκίνοου, δηλαδή ιατρική φροντίδα, φάρµακα και άλλα παρόµοιας φύσης ζητήµατα, όσο και στις προϋποθέσεις που αφορούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η οικογένεια έδινε τη µάχη της. Ζούσαµε σε ένα ασφαλές επαγγελµατικό περιβάλλον, είχαµε οικονοµική άνεση και προπάντων νιώθαµε την αγάπη, τη στοργή και τη φροντίδα από τους φίλους και τους συγγενείς. Πολλές όµως οικογένειες µικρών ασθενών δεν ήταν και δεν είναι το ίδιο τυχερές µαζί µας.

Τα κοινωνικά, τα επαγγελµατικά και τα οικονοµικά προβλήµατα που τους βασανίζουν προστίθενται στα ήδη µεγάλα ιατρικά προβλήµατα. Με αυτό ως δεδοµένο και αφού κατά την κηδεία του Αλκίνοου µαζεύτηκε ένα τεράστιο ποσό ως εισφορές των προσώπων που ήθελαν να µας συµπαρασταθούν, η απόφαση της Ιφιγένειας και εµένα ήταν σχετικά εύκολη. Το εγχείρηµα έγινε ευκολότερο όταν αυτή την απόφασή µας ενίσχυσαν οι φίλοι και συγγενείς, αρχικά και πολλοί άλλοι εθελοντές αργότερα.

Πόσο σηµαντική είναι η στήριξη στις οικογένειες των παιδιών που νοσηλεύονται; Έχω την εντύπωση ότι συνήθως στρέφεται όλη η σηµασία στους ασθενείς και κάπου η στήριξη που χρειάζεται και η οικογένειά τους παραµερίζεται;

Το παιδί που έχει µια αιµατολογική ή ογκολογική πάθηση δεν είναι ένας µικρός ασθενής. Είναι ένα µωρό που και υπό κανονικές συνθήκες χρειάζεται την αγάπη, τη στοργή και τη φροντίδα της οικογένειάς του και το οποίο, ως ασθενής πλέον, χρειάζεται τη φροντίδα των γιατρών και της οικογένειας στο πολλαπλάσιο.

Η οικογένεια ανεξαρτήτως οικονοµικής ή κοινωνικής δυνατότητας πρέπει να είναι µαζί µε το µωρό 24 ώρες το 24ωρο. Αυτό συµβαίνει από τη µια στιγµή στην άλλη, οι ανάγκες δηµιουργούνται από το δευτερόλεπτο που ο γιατρός θα σου πει «δυστυχώς το παιδί σου έχει καρκίνο και πρέπει να το πολεµήσουµε».

Η «κανονική σου ζωή» διαλύεται αυτό ακριβώς το δευτερόλεπτο. Παύεις να είσαι επαγγελµατίας, φίλος, γείτονας και αφιερώνεσαι ψυχή τε και σώµατι στο µωρό σου. Έτσι η στήριξη στις οικογένειες, τόσο ως σύνολο, αλλά και ως µονάδες είναι απαραίτητη. Η µάνα δεν παύει να είναι γυναίκα ή µητέρα και του άλλου παιδιού. Ο πατέρας δεν παύει να είναι άνδρας ή επαγγελµατίας. Το αδελφάκι δεν παύει να έχει ανάγκες ως παιδί και ως µαθητής.

Έτσι η ψυχολογική, οικονοµική, αλλά και πρακτική στήριξη στην οικογένεια είναι εξαιρετικής σηµασίας. Είναι αυτή που πολλές φορές κάνει τη διαφορά. Η οικογένεια πρέπει να µην απασχολείται µε οποιοδήποτε άλλο πρόβληµα και να επικεντρωθεί στο µεγάλο πρόβληµα υγείας του παιδιού τους.

Ποιες δράσεις αναπτύσσει το Ίδρυµα Αλκίνοος Αρτεµίου και πού στοχεύουν;

Όπως είπα και πριν, οι δράσεις στοχεύουν στο να βοηθήσουν στην ποιοτικότερη, πιο ευχάριστη, πιο ανακουφιστική διαβίωση και φροντίδα των οικογενειών και των παιδιών που νοσηλεύονται σε ογκολογικές – αιµατολογικές κλινικές στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Είναι σηµαντικό να αναφέρω ότι κάθε δραστηριότητα είναι σηµαντική για εµάς είτε αυτή δηµιουργεί έσοδα είτε όχι, είτε συµβάλλει στις δράσεις του ιδρύµατος είτε στηρίζει απευθείας ένα παιδί. Κριτήριο είναι η ωφέλεια που µπορεί να έχει µια δράση στο παιδί και στην οικογένειά του και όχι η µαζικότητά της ή το ενδεχόµενο χρηµατικό κέρδος.

Επειδή οι ανάγκες είναι πολλές, καθώς η κάθε οικογένεια έχει διαφορετικές ανάγκες, οι δράσεις µας είναι δεκάδες. Κάποιες είναι οµαδικές όπως παζαράκια, ποδοσφαιρικοί αγώνες και κάποιες ατοµικές όπως για παράδειγµα µετάφραση εγγράφων ή βοήθεια στη συµπλήρωση αιτήσεων ή απογευµατινή απασχόληση. Με την ευκαιρία θα ήθελα να παρακαλέσω εάν οποιοσδήποτε από τους αναγνώστες έχει κάποια ιδέα ή θέλει να υλοποιήσει κάποια δραστηριότητα είµαστε πρόθυµοι να τη συζητήσουµε και να βρούµε τρόπους να την υλοποιήσουµε.

Θυµάµαι µια δράση σας, τον Μανδύα του Υπερήρωα της Αγάπης, µε τις εικόνες από τους µανδύες που κατασκεύασαν παιδιά να είναι συγκλονιστικές. Ποιο µήνυµα θέλετε να στείλετε σε όλους τους υπερήρωες εκεί έξω;

«Υπερήρωες» είναι όλοι αυτοί που χτίζουν γύρω από τα παιδιά αυτά έναν κλοιό στήριξης και αγάπης. Γονείς, αδέλφια, συγγενείς, φίλοι, εκπαιδευτικοί, γιατροί, νοσηλευτές, οργανισµοί. Όλοι αυτοί, που κάνουν τα παιδιά να χαµογελούν, να επιστρέφουν έστω και για λίγο στις αγαπηµένες τους συνήθειες. Όλοι αυτοί που είναι γύρω τους.

Σε αυτούς θα ήθελα αρχικά να µεταφέρω το τεράστιο ευχαριστώ των παιδιών και των οικογενειών τους, αλλά και όλων όσων είναι κοντά στην παιδογκολογική κλινική.

Ακολούθως, να τους διαβεβαιώσω ότι η δική τους προσφορά είτε εκδηλώνεται οργανωµένα µέσω µιας οργάνωσης, είτε ατοµικά είναι αυτή που κάνει τη µεγάλη διαφορά.

Οι χιλιάδες ανώνυµοι υπερήρωες και υπερηρωίδες που στη γειτονιά, στο σχολείο, στο σπίτι και στους χώρους εργασίας µεταφέρουν καθηµερινά και στην πράξη το µήνυµα ότι κανένας δεν παλεύει τον καρκίνο µόνος δηµιουργούν τις συνθήκες ώστε η οικογένεια να βγει νικητής από τη µάχη που δίνει και το παιδί να επανενταχθεί οµαλά στο σχολικό και κοινωνικό του περιβάλλον. Όλοι µπορούµε να βάλουµε το δικό µας λιθαράκι και να φτιάξουµε το φρούριο µέσα στο οποίο η οικογένεια του παιδιού µε ογκολογική ή αιµατολογική πάθηση θα δώσει απερίσπαστη τη µεγάλη ιατρική µάχη.

Ποιοι είναι οι σκοποί του Ιδρύµατος Αλκίνοος Αρτεµίου;

Το ίδρυµα είναι εγγεγραµµένο στον Έφορο Σωµατείων και Ιδρυµάτων και ως ίδρυµα το οποίο είναι εγκεκριµένο φορολογικά από το Τµήµα Φορολογίας του Υπουργείου Οικονοµικών έχει µη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Όπως σηµειώνει ο Αρτέµης Αρτεµίου, διοικείται και λειτουργεί µόνο από εθελοντές και παρά το γεγονός ότι οι σκοποί του ιδρύµατος είναι ευρείς, αποστολή του είναι να βοηθήσει στην πιο ποιοτική, πιο ευχάριστη, πιο ανακουφιστική διαβίωση και φροντίδα των οικογενειών και των παιδιών που νοσηλεύονται σε ογκολογικές – αιµατολογικές κλινικές στην Κύπρο και το εξωτερικό.

«Σε συντονισµό µε τους άλλους φιλανθρωπικούς οργανισµούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και µε την άδεια και την καθοδήγηση των θεράποντων ιατρών του κάθε παιδιού προσπαθούµε να κάνουµε τη ζωή των παιδιών και των δικών τους ανθρώπων λίγο καλύτερη.

Η προσπάθεια για επίτευξη της αποστολής και των σκοπών του Ιδρύµατος Αλκίνοος Αρτεµίου στηρίζεται σε συγκεκριµένα προγράµµατα δράσης, τα οποία θα συνεχίσουµε να υλοποιούµε». Οι αναγνώστες µας µπορούν να µάθουν για τα προγράµµατα είτε µέσω της ιστοσελίδας του Ιδρύµατος alkinoos.org είτε επικοινωνώντας µαζί µας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.