Συνέντευξη – Α.Κυπριανού: Εξαιρετικά καθοριστικό για το μέλλον της χώρας το 2021

Το 2021 θα είναι εξαιρετικά καθοριστικό για το μέλλον και την προοπτική της χώρας, ιδιαίτερα όσον αφορά τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, τονίζει σε συνέντευξή του στη «Χ» ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Προειδοποιεί επίσης ότι οι παλινδρομήσεις του κ. Αναστασιάδη και ιδιαίτερα το γεγονός ότι έχει συζητήσει με διάφορα πρόσωπα τη λύση δύο κρατών έχει μειώσει την αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας διεθνώς, την ώρα που η Τουρκία εκμεταλλεύεται το παρατεταμένο αδιέξοδο με σειρά προκλητικών ενεργειών.

Ο Α. Κυπριανού καλεί τον ΠτΔ να πει ένα ξεκάθαρο «ναι» στην πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και προειδοποιεί ότι ο ΠτΔ δεν έχει πολλές επιλογές: Είτε θα εργαστεί προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού, είτε η Ιστορία θα τον καταγράψει ως τον ηγέτη της διχοτόμησης.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρεται επίσης στα πολλά σκάνδαλα των τελευταίων ετών, τις θεσμικές κρίσεις και την Ερευνητική Επιτροπή για τα «χρυσά» διαβατήρια.

Στο δεύτερο σκέλος της συνέντευξης, το οποίο θα δημοσιευτεί την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2020, ο Α. Κυπριανού αναφέρεται στον προϋπολογισμό, το ΓεΣΥ, τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές και στις σκέψεις του ΑΚΕΛ για τις επόμενες προεδρικές.

 

Συνέντευξη στους Κωνσταντίνο Ζαχαρίου και Ειρηναίο Πίττα

 

Τι περιλαμβάνει η πρόταση την οποία έχει καταθέσει το ΑΚΕΛ στον ΠτΔ για το Κυπριακό;

Η πρόταση περιλαμβάνει δύο σκέλη. Το ένα αφορά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, δηλαδή πώς ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να προσεγγίσει την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, και το δεύτερο σκέλος αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων, το οποίο -κατά την άποψη μας- είναι προφανές ότι αποτελεί το ζήτημα στο οποίο αποδίδει τη μεγαλύτερη σημασία η Τουρκία.
Θεωρούμε ότι ο κ. Αναστασιάδης, χωρίς να ξεπερνά τις δικές μας κόκκινες γραμμές -και το υπογραμμίζω- μπορεί και στα δύο πιο πάνω θέματα να καταθέσει προτάσεις, οι οποίες θα καθησυχάζουν και θα ικανοποιούν πρωτίστως την τ/κ κοινότητα, αλλά γιατί όχι και την ίδια την Τουρκία.
Την πρόταση θα τη δώσουμε στη δημοσιότητα με το νέο έτος, ώστε να γίνει και μια δημόσια συζήτηση για το θέμα.

«Ο κ. Αναστασιάδης φλέρταρε με τα δύο κράτη και αυτό έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού»

 

Συζητήσατε την πρόταση στην πρόσφατη συνάντησή σας με τον ΠτΔ; Έχετε κάποιες ενδείξεις κατά πόσο προτίθεται να την αξιοποιήσει;

Ο λόγος για τον οποίο καθυστερούμε να τη δώσουμε στη δημοσιότητα είναι γιατί θέλουμε πρώτα να έχουμε την αντίδραση του ΠτΔ. Όταν καταθέσαμε την πρόταση, στις αρχές Δεκεμβρίου, εξηγήσαμε σε αδρές γραμμές τι περιλαμβάνει και ο κ. Αναστασιάδης επιφυλάχθηκε να τη μελετήσει και να τη συζητήσουμε σε νέα συνάντηση. Η πρόσφατη μας συνάντηση αφορούσε τον προϋπολογισμό. Αγγίξαμε ακροθιγώς το Κυπριακό. Ως εκ τούτου, δεν έχουμε ακόμη κάποια ολοκληρωμένη αντίδραση από τον ΠτΔ.

Antroskyprianouvouliproipologismos 9 Scaled

Η πρόταση διαβιβάστηκε και σε άλλους;

Ναι, η πρόταση διαβιβάστηκε και σε άλλα πρόσωπα πολύ πιο συνοπτικά.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος λέει ότι ο ΠτΔ τού ανέφερε πως επιθυμούσε λύση δύο κρατών. Πώς σχολιάζετε αυτή τη μαρτυρία;

Μακάρι να ήταν μόνο η μαρτυρία του Αρχιεπισκόπου. Η ίδια μαρτυρία αναφέρθηκε από δεκάδες άλλα πρόσωπα. Είναι προφανές –και ως ΑΚΕΛ το έχουμε αναφέρει δημόσια από το 2017– ότι ο κ. Αναστασιάδης συζήτησε με κάποιους αυτό το ενδεχόμενο. Το να το αρνείται σήμερα η κυβέρνηση, απλώς εκτίθεται περισσότερο.
Ο κ. Αναστασιάδης για ένα διάστημα φλέρταρε με τα δύο κράτη και το χειρότερο είναι ότι αυτό έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Πρώτα και κύρια μειώθηκε η αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας διεθνώς. Ενώ υπάρχει ένα πλαίσιο στη βάση του οποίου συζητούμε για να λύσουμε το Κυπριακό, ξαφνικά ο ΠτΔ έθεσε ένα άλλο πλαίσιο. Έχει, επίσης, οδηγήσει σ’ ένα παρατεταμένο αδιέξοδο, για το οποίο, δυστυχώς, θεωρήθηκε από πολλούς ότι δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών. Παράλληλα, η Τουρκία έχει εκμεταλλευτεί την κατάσταση και έχει προχωρήσει σε σειρά προκλητικών ενεργειών, όπως η κλιμάκωση της επιθετικότητάς της στην ΑΟΖ, η προσπάθεια πρόκλησης τετελεσμένων στην Αμμόχωστο και η ανάδειξη του κ. Τατάρ στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας. Και το χειρότερο είναι ότι πλέον τίθεται επιτακτικά από την Τουρκία το θέμα της λύσης δύο κρατών.
Η Τουρκία δεν έχει κανένα άλλοθι για τις προκλητικές της ενέργειες. Δυστυχώς, όμως, μια μεγάλη μερίδα της διεθνούς κοινότητας, η οποία θέλει να δικαιολογεί την Τουρκία, βρήκε «άλλοθι» λόγω της στάσης και των παλινδρομήσεων του κ. Αναστασιάδη.
Έγινε τεράστια ζημιά. Και το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση, αντί να το κατανοήσει, κατηγορεί όποιον έχει την τόλμη να πει δημόσια αυτά τα πράγματα. Ενεργεί με τον ίδιο τρόπο όπως στο θέμα της διαφθοράς, στο οποίο ο ΠτΔ δηλώνει «άμωμος και αμόλυντος», παρά το γεγονός ότι βουίζει ο τόπος ότι έχει εμπλακεί σε πολύ μεγάλο βαθμό σε ενέργειες οι οποίες συνιστούν παραβίαση της σωστής διακυβέρνησης.
Η έκκλησή μας προς τον κ. Αναστασιάδη είναι να συνειδητοποιήσει πόσο μεγάλη ζημιά έχει προκαλέσει, ότι είμαστε στο σημείο μηδέν και ότι πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες –και να επιδείξει συνέπεια αυτή τη φορά– ώστε να στριμώξουμε την Τουρκία και αν η τελευταία συνεργαστεί, να καταλήξουμε επιτέλους σε συμφωνία για λύση του Κυπριακού.

«Ο ΠτΔ δεν έχει πολλές επιλογές. Είτε θα εργαστεί προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού, είτε η Ιστορία θα τον καταγράψει ως τον ηγέτη της διχοτόμησης»

Ο ΠτΔ φαίνεται ότι επικεντρώνεται στην αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Στο εθνικό συμβούλιο συζητήθηκε το περιεχόμενο μιας τέτοιας λύσης; Ποιες από τις εξουσίες οι οποίες έχουν συμφωνηθεί θα μεταφερθούν στις συνιστώσες οντότητες;

Έχω υποβάλει το ίδιο ερώτημα μερικές φορές στον κ. Αναστασιάδη, τόσο στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις μας όσο και στο Εθνικό Συμβούλιο. Δεν πήρα ποτέ απάντηση. Έχουμε ζητήσει και ως κόμμα από τον κ. Αναστασιάδη να μας εξηγήσει τι εννοεί με τον όρο αποκεντρωμένη ομοσπονδία και ποιες από τις εξουσίες και αρμοδιότητες που έχουν συμφωνηθεί για την Κεντρική Κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να παραχωρηθούν στις συνιστώσες οντότητες. Δεν πήραμε ποτέ απάντηση, είτε γιατί δεν γνωρίζει ούτε ο ίδιος, είτε γιατί δεν θέλει να μας πει και αυτό είναι χειρότερο.

Kyprianouakel1

Τι αναμένετε από την επικείμενη κάθοδο της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ; Και τι -κατά την άποψή σας- πρέπει να πράξει ο ΠτΔ;

Στη συνάντηση με την κα Λουτ -κατά την άποψή μας- ο ΠτΔ πρέπει να πει αυτά τα οποία καταγράφουμε στην πρότασή μας. Πρώτα και κύρια πρέπει να πει ένα ξεκάθαρο «ναι» στην πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στη βάση του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ της 31ης Ιουνίου 2017, και να δηλώσει έτοιμος να συνεργαστεί με στόχο να φτάσουμε σε συμφωνία. Επίσης, πρέπει να δεχτεί την πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών, όχι όπως την ερμηνεύει η Τουρκία.
Από εκεί και πέρα, ο ΠτΔ πρέπει να κάνει κινήσεις στο θέμα του φυσικού αερίου. Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να απαντήσει με τρόπο που να καθησυχάζει τις ανησυχίες πρωτίστως των Τ/κ αλλά και τις ανησυχίες για το τι θα συμβεί μελλοντικά έναντι της Τουρκίας. Ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτά τα ζητήματα και να τα χειριστεί με συνέπεια.
Κατά την άποψή μας ο ΠτΔ δεν έχει πολλές επιλογές. Είτε θα εργαστεί προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού, είτε η Ιστορία θα τον καταγράψει ως τον ηγέτη της διχοτόμησης.

Antroskyprianou

Το μεγάλο δίλημμα για τους Βαρωσιώτες

Πολλοί Βαρωσιώτες βρίσκονται σε δίλημμα τι θα πράξουν σε περίπτωση που τους δοθεί η ευχέρεια να επιστρέψουν, χωρίς λύση του Κυπριακού, υπό τη διοίκηση του ψευδοκράτους. Ποια είναι η άποψη του ΑΚΕΛ;

Αλίμονο αν βρεθούμε σ’ αυτή τη δύσκολη θέση. Αν η Τουρκία προτείνει άνοιγμα της Αμμοχώστου κάτω από τ/κ διοίκηση και προσκαλέσει τους Ε/κ να επιστρέψουν στα σπίτια τους κάτω από Τ/κ διοίκηση, θα έχουμε δύο διλήμματα. Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι ότι σε περίπτωση επιστροφής τους κάτω από τ/κ διοίκηση, θα γίνει ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της οριστικής διχοτόμησης. Το δεύτερο είναι ότι αν δεν επιστρέψουν, ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν οριστικά τις περιουσίες τους. Αυτό θα είναι το μεγάλο δίλημμα που θα προκύψει για τους Βαρωσιώτες. Και είναι για αυτόν το λόγο που τονίζουμε ότι ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατό. Αν δεν γίνει αυτό, τα προβλήματα τα οποία θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε θα είναι τεράστια.
Εμείς δεν μπορούμε να πούμε στον κόσμο -αν τους καλέσει η τ/κ πλευρά να πάνε στα σπίτια τους κάτω από τ/κ διοίκηση- να δεχτούν κάτι τέτοιο. Θα αποτελεί παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Και θα είναι σοβαρό λάθος να γίνει κάτι τέτοιο. Την ίδια ώρα, βέβαια, προσωπικά δεν πρόκειται να αποκαλέσω κανέναν προδότη αν λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο. Ο κ. Αναστασιάδης έχει την υποχρέωση να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αποτρέψει το ενδεχόμενο να βρεθούμε μπροστά σ’ ένα τέτοιο δίλημμα.

 

«Υπάρχει οποιαδήποτε άλλη χώρα στην οποία θα συνέβαιναν όλα αυτά τα σκάνδαλα και δεν θα προκαλείτο πολιτικός σεισμός;»

«Εάν το πόρισμα της Ερευνητικής για την πολύ κρίσιμη περίοδο 2013 – 2020 δοθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές, θα είναι τεράστιο σκάνδαλο»

Antrow Kyprianou Elegktis Mixailidis Odysseas 2
 Ερωτηματικά για την Ερευνητική Επιτροπή

Υπάρχει έντονη αντιπαράθεση για τα «χρυσά» διαβατήρια. Σε μια από τις δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (3/9/2020) είχε αναφέρει επί λέξει ότι: «Ο μηδενισμός που παρατηρείται από το ΑΚΕΛ δεν έχει όρια […] Μόνοι μας πυροβολούμε τα πόδια μας». Πώς το σχολιάζετε;

Αυτοί που έχουν πυροβολήσει τα πόδια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι οι κυβερνώντες με τον τρόπο που χειρίστηκαν το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων. Ξεχείλωσαν τους κανονισμούς και το χειρότερο είναι ότι επέτρεψαν να γίνουν απαράδεκτα πράγματα. Υπήρξαν εξυπηρετήσεις διαφόρων συμφερόντων και έγιναν πολιτογραφήσεις όπως του Τζο Λόου, του Σαουδάραβα, της ελίτ της Καμπότζης κτλ. Και δεν είναι μόνο αυτά τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται η κυβέρνηση και δυστυχώς το όνομα του ίδιου του ΠτΔ. Είναι και πολλά άλλα.
Έχετε ακούσει σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα το δικηγορικό γραφείο του ΠτΔ να αποστέλλει υποθέσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο του οποίου προεδρεύει ο ίδιος; Έχετε ακούσει σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα να λαμβάνονται αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο και να αποκομίζει οικονομικά οφέλη το δικηγορικό γραφείο του ΠτΔ; Υπάρχει άλλη χώρα στην οποία κάποιος ιδιώτης θα έδινε το ιδιωτικό του τζετ για να πάει ο ΠτΔ ταξίδια στις Σεϋχέλλες και στη συνέχεια θα έπαιρνε 36 διαβατήρια από την κυβέρνηση; Υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία θα φυγαδεύονταν στο εξωτερικό εκατομμύρια του οικογενειακού περιβάλλοντος του ΠτΔ για να μην κουρευτούν, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους καταθέτες; Υπάρχει άλλη χώρα στην οποία ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κατέληξε στη φυλακή και ο ΠτΔ πήγε στο δικαστήριο για να μαρτυρήσει υπέρ του; Υπάρχει οποιαδήποτε άλλη χώρα στην οποία θα συνέβαιναν όλα αυτά και δεν θα προκαλείτο πολιτικός σεισμός;
Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι όλα αυτά δεν συνιστούν σκάνδαλα περιωπής. Και αντιτάσσει ότι το ντροπιαστικό βίντεο του Al Jazeera ήταν στο σπίτι ενός πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ. Καμιά σχέση με όλα όσα έχω αναφέρει. Και το χειρότερο είναι ότι παρά τα σκάνδαλα αυτά και πολλά άλλα, ο ΠτΔ δηλώνει «άμωμος και αμόλυντος». Νομίζω ότι έχουν χάσει το νόημά τους οι λέξεις.

 

Τι αναμένετε από την Ερευνητική Επιτροπή;

Την Ερευνητική Επιτροπή θα την κρίνουμε από το έργο της. Δεν σας κρύβω όμως ότι έχουμε αρκετά ερωτηματικά. Για παράδειγμα, ακούω ότι το πόρισμα δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα, σε αντιδιαστολή με το τι έγινε με το πόρισμα για τον Συνεργατισμό αλλά και το Μαρί. Το δεύτερο μάλιστα δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο ενός ρεσιτάλ υποκρισίας από τον τότε ερευνώντα λειτουργό. Ακούω επίσης ότι το επόμενο διάστημα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ευρήματα για την περίοδο 2007 – 2013, αλλά τα ευρήματα για την πολύ κρίσιμη περίοδο 2013 – 2020 πιθανό να δοθούν μετά τις βουλευτικές εκλογές. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα αποτελέσει τεράστιο σκάνδαλο και η Ερευνητική θα έχει διαδραματίσει έναν -κατά την άποψή μου- πολύ ύπουλο πολιτικό ρόλο σε όλη αυτή τη διαδικασία. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε κάτι τέτοιο. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα γίνουν αυτά τα πράγματα. Θέλω να πιστεύω ότι τα μέλη της Ερευνητικής θα διαφυλάξουν το κύρος και την αξιοπρέπειά τους.
Απευθύνω έκκληση και προς τον Γενικό Εισαγγελέα να είναι πάρα πολύ προσεκτικός στο πώς θα χειριστεί αυτά τα ζητήματα, για να μη θέσει σε κίνδυνο την υπόληψη και την αξιοπρέπειά του.

 

Γενικά τα τελευταία χρόνια υπήρξε δραματική αύξηση της διαφθοράς σε όλα τα ζητήματα. Από το ποδόσφαιρο μέχρι τα «χρυσά» διαβατήρια. Ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για αντιμετώπιση του φαινομένου;

Ως ΑΚΕΛ έχουμε καταθέσει διάφορα μέτρα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, καθώς και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή. Τίποτε όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία. Και για να αλλάξει η νοοτροπία, πρέπει να προωθηθούν και άλλες ενέργειες, όπως η εισαγωγή διαπαιδαγωγικών μαθημάτων στην Παιδεία. Το δεύτερο το οποίο απαιτείται να γίνει, είναι όσοι κατέχουν αξιώματα, όπως ο Πρόεδρος, οι υπουργοί, οι βουλευτές και άλλα πολιτικά πρόσωπα, να λειτουργούμε ως παραδείγματα προς μίμηση και όχι προς αποφυγήν, όπως συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις σήμερα.
Πέρα από τα πιο πάνω, θα πρέπει να γίνουν και θεσμικές αλλαγές. Ως ΑΚΕΛ έχουμε προτείνει και επιμένουμε στον καθορισμό οροφής στις θητείες. Η πρόταση τέθηκε στη Βουλή, ωστόσο δυστυχώς η πλειοψηφία αποφάσισε διαφορετικά. Θεωρούμε ότι είναι ένα μέτρο σημαντικό, αφού όταν ένα πρόσωπο κατέχει δημόσιο αξίωμα είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει μέρος του κατεστημένου. Ως εκ τούτου, πρέπει να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες και αποτελεσματικός έλεγχος σε εμάς που κατέχουμε δημόσια αξιώματα. Επιπρόσθετα, πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τα ζητήματα του ασυμβίβαστου και του πόθεν έσχες. Πρέπει να υπάρξουν σε όλα τα υπουργεία και ημικρατικούς οργανισμούς μηχανισμοί εσωτερικού ελέγχου. Κατά την άποψή μας χρειάζεται να δούμε ξανά και τα ΜΜΕ, το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, αλλά και ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες, διότι ξέρουμε ότι πολλοί κρύβονται πίσω από άλλα πρόσωπα.

10 Jun20 167 Akel Antros Kyprianou Sala Polemidia 1

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των τελευταίων ετών είναι οι θεσμικές κρίσεις. Ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για αντιμετώπιση του φαινομένου;

Πρώτα θέλω να αναδείξω την υποκρισία με την οποία λειτουργεί η κυβέρνηση Αναστασιάδη και ο Συναγερμός. Όταν στην εξουσία ήταν η κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια, συγκρούστηκε μόνο με τον τότε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, όταν η κυβέρνηση του έλεγε να περιοριστεί στις εξουσίες και τις αρμοδιότητές του και να μην ασχολείται με πολιτικά θέματα. Ο τότε Διοικητής επέλεγε να ασχολείται με πολιτικά ζητήματα. Τότε ο ΔΗΣΥ και ο κ. Αναστασιάδης ασκούσαν έντονη κριτική στην κυβέρνηση Χριστόφια. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη συγκρούστηκε σχεδόν με όλους τους ανεξάρτητους θεσμούς. Συγκρούστηκε με δύο κεντρικούς τραπεζίτες, τον τέως Γενικό Εισαγγελέα, τον πρώην Αρχηγό της Αστυνομίας, τον πρώην υπαρχηγό της Αστυνομίας, τον Γενικό Ελεγκτή. Όλα αυτά δείχνουν πόσο υποκριτικά συμπεριφέρονται όταν είναι στην αντιπολίτευση και πόσο διαφορετικά συμπεριφέρονται όταν έχουν την εξουσία.
Σε σχέση με το τι πρέπει να γίνει, νομίζω έχει τεράστια σημασία να υπάρχει αλληλοσεβασμός μεταξύ των διαφόρων θεσμών και ανεξάρτητων αξιωματούχων από τη μια και του ΠτΔ από την άλλη. Όταν υπάρχει αυτός ο αλληλοσεβασμός και όταν ο καθένας ξέρει ποιες είναι οι εξουσίες και οι αρμοδιότητές του, τότε δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Λυπούμε να πω ότι ο κ. Αναστασιάδης στην περίπτωση του Γενικού Ελεγκτή δεν απαντά στην ουσία των καταγγελιών του Γενικού Ελεγκτή. Απαντάει για οτιδήποτε άλλο. Και νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο διαιωνίζεται η αντιπαράθεση.

03 Mar20 171 Antros Kyprianou Tepak

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το 2021 και ένα μήνυμα προς την κοινωνία ενόψει της νέας χρονιάς…

Το πρώτο που θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους είναι να έχουμε μια καλύτερη χρονιά. Σε όλα τα επίπεδα -προσωπικό, οικογενειακό, επαγγελματικό- και κυρίως βέβαια σε ό,τι αφορά την Κύπρο. Πολύ φοβούμαι ότι το 2021 θα είναι εξαιρετικά καθοριστικό για το μέλλον και την προοπτική της χώρας μας. Κυρίως σε ό,τι αφορά το Κυπριακό αλλά και στα υπόλοιπα ζητήματα, δηλαδή πού θα κατευθυνθεί η οικονομία, πώς θα αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα από την κυβέρνηση και ποια δεδομένα θα διαμορφωθούν αναφορικά με τα εργασιακά ζητήματα.
Θέλω να διαβεβαιώσω όλους ανεξαιρέτως τους Κυπρίους ότι το ΑΚΕΛ θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας. Θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να διεκδικήσει για τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους νέους, τις γυναίκες, τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν ανάγκη τη στήριξη της Πολιτείας και κυρίως για τα άτομα με αναπηρίες που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, τεράστια προβλήματα και δυσκολίες.
Θέλω να απευθυνθώ και στους Τ/κ συμπατριώτες μας, σε αυτή τη μερίδα η οποία αγαπά την ειρήνη, αγαπά την Κύπρο. Θέλω να τους πω ότι είναι κοινός ο αγώνας και θα πρέπει να δούμε πώς συντονιζόμαστε για να καταφέρουμε να επανενώσουμε την πατρίδα μας και να την μετατρέψουμε σε κοινό σπίτι Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνιτών και Λατίνων.
Τέλος, θέλω να απευθυνθώ στους μετανάστες που ζουν στην Κύπρο και να τους εκφράσω τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.