
Η κυβέρνηση έχει πρώτιστο στόχο να είναι αρεστή παρά να είναι ωφέλιµη ή να αγγίξει σηµαντικά και ουσιώδη θέµατα
Στον τοµέα των διορισµών που ήταν και η πρώτη σοβαρή πολιτική πράξη του ο νέος Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας πήρε απροβίβαστο
Στο θέµα των εκποιήσεων προτεραιότητα της κυβέρνησης έχουν οι τράπεζες και τα επενδυτικά ταµεία και µετά οι δανειολήπτες
Προτάσσοντας τη δηµοσιονοµική πειθαρχία, δεν υιοθετούν µέτρα που θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά και τις µικρές επιχειρήσεις
Οι έξι πρώτοι µήνες του Νίκου Χριστοδουλίδη στην εξουσία βγάζουν την εικόνα µιας κυβέρνησης που δίνει βάρος στην επικοινωνιακή διαχείριση και στην εικόνα αντί στην ουσία, τονίζει σε συνέντευξή του στη «Χ» ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης. Επισηµαίνει, µάλιστα, πως στα θέµατα ουσίας ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας έχει περάσει κάτω από τον πήχη τον οποίο ο ίδιος έθεσε, µε τρανό παράδειγµα τις επιλογές και τις αστοχίες στους διορισµούς. Σε κορυφαία δε ζητήµατα όπως αυτό των εκποιήσεων, η κυβέρνηση συνεχίζει δυστυχώς στο µοτίβο της κυβέρνησης Αναστασιάδη, υπογραµµίζει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.
Συνέντευξη στον Τάσο Περδίο
Πώς αξιολογείτε συνοπτικά τους έξι πρώτους µήνες της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη;
Θα έλεγα ότι στους πρώτους έξι µήνες η εντύπωση που δίνεται είναι ότι περισσότερο βάρος δίδεται στην επικοινωνιακή διαχείριση και στην εικόνα παρά στον ουσιαστικό χειρισµό θεµάτων. Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει ως πρώτιστο στόχο να είναι αρεστή σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες παρά να είναι ωφέλιµη ή να αγγίξει σηµαντικά και ουσιώδη θέµατα. Αυτή θεωρώ ότι είναι η αποτίµηση του πρώτου εξαµήνου. Θα ανέµενε κάποιος, τουλάχιστον για κάποια σοβαρά ζητήµατα, να είχε δώσει ήδη το στίγµα της.
Υπήρξαν και πολλοί άστοχοι διορισµοί. Η παραίτηση π.χ. του Μιχάλη Χατζηγιάννη µιλά από µόνη της…
Ναι, είναι γεγονός ότι στον τοµέα των διορισµών ο Πρόεδρος πέρασε κάτω από τον πήχη που ο ίδιος έθεσε ψηλά. Θυµίζω ότι εξελέγη βάζοντας κάποιες πολύ συγκεκριµένες παραµέτρους όσον αφορά τους διορισµούς -από το Γνωµοδοτικό Συµβούλιο µέχρι το περιβόητο µαύρο βιβλιαράκι…
Ενώ, όµως, έγιναν οι περισσότεροι από τους κυριότερους διορισµούς ανεξάρτητων αξιωµατούχων, το Γνωµοδοτικό Συµβούλιο ακόµα δεν έχει συσταθεί και ακόµα και η ανακοίνωση της σύστασής του έχει δηµιουργήσει πολλούς προβληµατισµούς και ερωτήµατα καθώς δεν είναι αυτό το οποίο είχε υποσχεθεί ο Πρόεδρος προεκλογικά. Άρα ναι, θεωρώ ότι στον τοµέα των διορισµών που ήταν και η πρώτη σοβαρή πολιτική πράξη του ο νέος Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας πήρε απροβίβαστο.
Στο εσωτερικό υπήρξαν πολλά αρνητικά σχόλια για τη στάση της κυβέρνησης στο θέµα των εκποιήσεων.
Στο θέµα των εκποιήσεων βλέπουµε ότι δυστυχώς δεν υπήρξε καµία διαφοροποίηση από την προηγούµενη κυβέρνηση. Τόσο το Υπουργείο Οικονοµικών, όσο και ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας συνεχίζουν στο ίδιο µοτίβο µε τους προκατόχους τους. ∆ηλαδή προτεραιότητα έχουν οι τράπεζες και τα επενδυτικά ταµεία και µετά οι δανειολήπτες.
∆υστυχώς, αυτό γίνεται σε µια εποχή που µαστιζόµαστε από την ακρίβεια. Το κόστος ζωής βρίσκεται στα ύψη και ένα νοικοκυριό ή µια µικρή επιχείρηση δυσκολεύεται να επιβιώσει. Και ενώ υπάρχει ένα τροµερά ετεροβαρές πλαίσιο υπέρ των τραπεζών, των επενδυτικών ταµείων και των εταιρειών διαχείρισης πιστώσεων, δεν υπάρχει η πρόθεση από την κυβέρνηση, τον ∆ΗΣΥ, καθώς και κάποια άλλα κόµµατα, όπως το ∆ΗΚΟ, το οποίο άλλαξε στάση µόλις ανέλαβε την εξουσία ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, να το εξισορροπήσουν.
∆ιότι στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων, όταν ξέρεις ότι διαθέτεις τόσο δραστικά όπλα, τότε σε κάποια φάση θα οδηγήσεις σε αδιέξοδο τις διαπραγµατεύσεις, θα εκµεταλλευτείς τη δεσπόζουσα θέση σου και θα πιέσεις τον δανειολήπτη να δεχθεί τη λύση που εσύ προτείνεις.
Θεωρώ ότι ενώ θα µπορούσε να υπάρξει κυβερνητική παρέµβαση για εξισορρόπηση αυτού του πλαισίου, δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση. Και δυστυχώς ακούµε και πάλι ανακρίβειες και ανύπαρκτα διλήµµατα για να περάσουν πράγµατα που δεν στέκουν στη λογική. Παράδειγµα, η προστασία των καταθετών ενώ γνωρίζουµε ότι πέραν του 85% των µη εξυπηρετούµενων δανείων βρίσκονται στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων που δεν έχουν καταθέτες.
Η πρόταση νόµου που στηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ και άλλα κόµµατα και βουλευτές αποκαθιστούσε το συνταγµατικό δικαίωµα των πολιτών για πρόσβαση στη ∆ικαιοσύνη και λάµβανε υπόψιν τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τις καταχρηστικές ρήτρες και διεθνείς συµβάσεις που προστατεύουν το δικαίωµα στη στέγη.
Στο θέµα των εκποιήσεων υπήρξε και το αλαλούµ µεταξύ των συγκυβερνώντων κοµµάτων όπου ζήσαµε υπαναχωρήσεις από τη µια µέρα στην άλλη. Κόµµατα που συνυπέγραψαν προτάσεις νόµου, στην ολοµέλεια ψήφισαν εναντίον ή αποσύρθηκαν από συνεισηγητές, ενώ είδαµε επίσης κόµµατα και αρχηγούς κοµµάτων να µετρούν ψήφους για να δουν αν θα πατήσουν το κουµπάκι για την ψήφο τους. Αυτά τα πράγµατα είναι ανεπίτρεπτα.
Η απόφαση τερµατισµού των επιδοτήσεων στο ρεύµα και στα καύσιµα συγκέντρωσε δριµεία κριτική κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρονική συγκυρία που λήφθηκε η απόφαση για το ρεύµα…
Όντως και στο θέµα του ρεύµατος και των καυσίµων η κυβέρνηση φάνηκε και πάλι κατώτερη των περιστάσεων.
Να θυµίσω ότι την πρώτη φορά ήθελε να αυξήσει το κόστος των καυσίµων αυξάνοντας το φόρο κατανάλωσης κατά 4 σεντς. Τότε δέχθηκε το πρώτο ηχηρό χαστούκι από την ολότητα των κοµµάτων και βουλευτών.
∆υστυχώς και πάλι φαίνεται να είναι άξιοι συνεχιστές των προκατόχων τους αφού, προτάσσοντας τη δηµοσιονοµική πειθαρχία, ήρθαν και διέκοψαν τα µέτρα που ανακουφίζουν τα νοικοκυριά και τις µικρές επιχειρήσεις.
∆εν µπορεί να έχεις αυξηµένα έσοδα το πρώτο τρίµηνο του 2023 κατά κάποιες δεκάδες εκατοµµύρια, να παραλαµβάνεις δηµόσια ταµεία µε 1,2 δις αυξηµένα έσοδα το 2022 και να µη θέλεις να κάνεις κοινωνική πολιτική.
Σίγουρα κανείς δεν θέλει να αδειάζουν τα δηµόσια ταµεία, αλλά όταν υπάρχουν πλεονάσµατα είναι η στιγµή που µπορείς ευκολότερα να κάνεις κοινωνική πολιτική για εκείνους που έχουν πραγµατικά ανάγκη. Τα έσοδα δεν είναι για να τα έχεις στα ταµεία να αβγατίζουν, αλλά θα πρέπει να διοχετεύονται πίσω στην κοινωνία. Μια κυβέρνηση δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισµός.
Τρανό παράδειγµα τα πρόστιµα για τους ρύπους που ενώ επιστρέφεται το 50%, παραµένουν στο πάγιο ταµείο. Ενώ, µάλιστα, υπάρχουν συστάσεις ότι πρέπει να χρησιµοποιούνται για την αντιµετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την πράσινη ανάπτυξη.
Για να µην είµαστε άδικοι, χαιρετίζουµε τον µηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, κάτι που ήταν θέση του ΑΚΕΛ και επί προηγούµενης διακυβέρνησης. Αλλά στο ρεύµα και στα καύσιµα η κυβέρνηση έπρεπε να συνεχίσει την επιδότηση, όπως θα έπρεπε επίσης στον τοµέα του ρεύµατος να διευρύνει τους δικαιούχους της ειδικής διατίµησης 08.
Πώς σχολιάζετε τη στάση του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας στην κόντρα Κανάρη – Γιαννάκη;
Θεωρώ ότι ο Πρόεδρος θα έπρεπε να χειριστεί το θέµα πριν λάβει τέτοιες διαστάσεις. Αντιλαµβάνεστε ότι το να τσακώνονται ή να συζητούν δηµοσίως τα δύο ανώτατα στελέχη του υπουργείου και να διαρρέουν επιστολές εκατέρωθεν δείχνοντας ότι δεν µπορεί να υπάρξει καµία συνεργασία µεταξύ τους σε ένα τόσο κρίσιµο υπουργείο, θα έπρεπε να κινητοποιήσει τον Πρόεδρο από την πρώτη στιγµή. Ο Πρόεδρος θα έπρεπε να δράσει έγκαιρα και να τελειώσει εν τη γενέσει της αυτή την κατάσταση.
Οι πολίτες θέλουν τον επικεφαλής του κράτους στις κρίσεις να είναι στην πρώτη γραµµή
H απουσία του Προέδρου σε διακοπές τις µέρες των πυρκαγιών στην ορεινή Λεµεσό δεν άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Ποια είναι η δική σας άποψη;
∆εν είµαι από αυτούς που θεωρούν ότι κάθε πολιτικό πρόσωπο ή αξιωµατούχος πρέπει να γνωρίζει τα πάντα ούτε ότι πρέπει να χειρίζεται προσωπικά όλα τα θέµατα. Ούτε έχει ευθύνη για οτιδήποτε συµβαίνει στον τόπο, όπως κάποιοι ήθελαν να περάσουν κατά την πενταετία Χριστόφια. Ούτε θεωρώ ότι ο Πρόεδρος δεν έχει δικαίωµα να ξεκουραστεί ή να κάνει διακοπές µε την οικογένειά του.
Εκείνο που πιστεύω ότι σε αυτήν την περίπτωση έκανε κακή εντύπωση είναι το ότι ο Πρόεδρος βρισκόταν στο εξωτερικό όταν εξελίσσονταν οι πυρκαγιές.
Η παρουσία του στην Κύπρο θα εδραίωνε περισσότερο το αίσθηµα ότι ο επικεφαλής του κράτους βρίσκεται εδώ για να συντονίζει, χωρίς να λέω ότι δεν συντόνιζε από κει που βρισκόταν.
Πιστεύω ότι αν παρέµενε στην Κύπρο, θα δινόταν προς τα έξω η εικόνα ότι ο Πρόεδρος είναι παρών και ανά πάσα στιγµή µπορεί να χειριστεί τα ζητήµατα. Το θεωρώ περισσότερο θέµα αίσθησης ασφάλειας των πολιτών που θέλουν τον επικεφαλής του κράτους σε στιγµές κρίσης να είναι στην πρώτη γραµµή.
