Συνέντευξη – Α.Πιτσιλλίδης: Ο Α. Μαυρογιάννης θα ζωντανέψει ξανά την αισιοδοξία και την ελπίδα

  • Μπορεί να φέρει πραγµατική αλλαγή και όχι απλώς ανασύνθεση και ανασχηµατισµό του κυβερνητικού σχήµατος
  • ∆υστυχώς, όταν αναδείχθηκε τελικά στην προεδρία της ∆ηµοκρατίας ο Νίκος Αναστασιάδης, τότε διαψεύστηκαν όλες οι προσδοκίες µου
  • ∆εν έχω καµιά αµφιβολία πως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα είναι ένας Πρόεδρος δηµοκρατικός και ανθρώπινος, που θα κυβερνήσει µε συλλογικότητα και κοινωνική ευαισθησία
  • Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης αποτελούν διαφορετικές όψεις του ίδιου νοµίσµατος. «Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς»

 

Τη βεβαιότητα πως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα φέρει την αλλαγή, θα ζωντανέψει ξανά την αισιοδοξία στον ταλαίπωρο λαό και την ελπίδα στη λαβωµένη µας πατρίδα, εκφράζει σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο θεολόγος Ανδρέας Πιτσιλλίδης. Ο κ. Πιτσιλλίδης, ο οποίος διετέλεσε βουλευτής και ευρωβουλευτής του ∆ΗΣΥ, συστοιχίζεται µε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη τονίζοντας ότι δεν έχει καµιά αµφιβολία πως θα είναι ένας Πρόεδρος δηµοκρατικός και ανθρώπινος που θα κυβερνήσει µε συλλογικότητα και κοινωνική ευαισθησία και παράλληλα θα διεκδικήσει µε όλες του τις δυνάµεις να ανοίξει ξανά ο δρόµος για την επανένωση της Κύπρου.

Συνέντευξη στον Μιχάλη Μιχαήλ

Εκπλήξατε πολλούς µε την ανακοίνωση στήριξής σας προς την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ουδέποτε στη ζωή µου υπήρξα συναγερµικός. Αντίθετα, µεγάλωσα σε κεντροαριστερή οικογένεια και απέκτησα από νεαρή ηλικία σαφή δηµοκρατικό και προοδευτικό πολιτικό προσανατολισµό. Απλώς την περίοδο µετά το δηµοψήφισµα είχα για ένα χρονικό διάστηµα πιστέψει πως τον Νίκο Αναστασιάδη διέκρινε η πραγµατική βούληση για λύση του Κυπριακού. Έτσι συνεργάστηκα πολιτικά µε τον ∆ΗΣΥ ως αριστίνδην υποψήφιος στις τότε Ευρωεκλογές, µε αποτέλεσµα να εκλεγώ στη συνέχεια στις αµέσως επόµενες Βουλευτικές.

∆υστυχώς, όταν αναδείχθηκε τελικά στην προεδρία της ∆ηµοκρατίας ο Νίκος Αναστασιάδης, τότε διαψεύστηκαν όλες οι προσδοκίες µου, αφού αποδείχτηκε πως η βούλησή του για λύση στο Κυπριακό ήταν ανειλικρινής, συγκυριακή και παντελώς προσχηµατική. Τότε υπέβαλα την παραίτησή µου και προχώρησα, στις προεδρικές εκλογές του 2018, στην υποστήριξη της υποψηφιότητας του Σταύρου Μαλά.

 

Γιατί επιλέξατε τον κ. Μαυρογιάννη, τη στιγµή που διατελέσατε µέλος του Π.Γ. του ∆ΗΣΥ, βουλευτής και ευρωβουλευτής του κόµµατος;

Για εµένα ήταν εύκολη και αυτονόητη επιλογή η στήριξη στον Ανδρέα Μαυρογιάννη, έναν άνθρωπο µε εγνωσµένο κύρος και προσωπικότητα, γνήσιο πατριωτισµό, λαµπρό ήθος και πανθοµολογούµενη τιµιότητα, µε πλούσια µόρφωση και πνευµατική καλλιέργεια, παντελώς αδιάφθορο και δοκιµασµένο διπλωµάτη, έµπειρο, δεξιοτέχνη και προπάντων αξιόπιστο διαπραγµατευτή στο Κυπριακό.

∆εν έχω καµιά αµφιβολία πως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα είναι ένας Πρόεδρος δηµοκρατικός και ανθρώπινος, που θα κυβερνήσει µε συλλογικότητα και κοινωνική ευαισθησία και παράλληλα θα διεκδικήσει µε όλες του τις δυνάµεις να ανοίξει ξανά ο δρόµος για την επανένωση της πατρίδας µας.

Πιστεύετε ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει τη δυνατότητα να φέρει την αλλαγή;

Έχω απόλυτη βεβαιότητα πως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα φέρει την αλλαγή στον τόπο µας, θα ζωντανέψει ξανά την αισιοδοξία στον ταλαίπωρο λαό και την ελπίδα στη λαβωµένη µας πατρίδα. Αυτό εγγυάται η πολυετής διαδροµή του και η απόλυτα επιτυχής παρουσία του στους πολλούς και σηµαντικούς θεσµικούς ρόλους που µέχρι σήµερα ανέλαβε, από την Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης µέχρι τη διαπραγµάτευση του Κυπριακού.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι ο µόνος ανάµεσα στους υποψήφιους Προέδρους, που σύµφωνα µε τις µετρήσεις προηγούνται, του οποίου το προοδευτικό πρόγραµµα και οι ξεκάθαρες θέσεις εγγυώνται πως µπορεί πράγµατι να φέρει πραγµατική αλλαγή και όχι απλώς ανασύνθεση και ανασχηµατισµό του κυβερνητικού σχήµατος µε διαφορετικά απλώς στελέχη που θα προέρχονται όµως από τον ίδιο πολιτικό χώρο και θα εκπροσωπούν τις ίδιες ιδεοληψίες και νοοτροπίες.

Οι δύο υποψήφιοι που προέρχονται από το χώρο του ∆ΗΣΥ δεν σας εκφράζουν;

Ουδόλως µε εκφράζουν αµφότεροι οι υποψήφιοι που προέρχονται από τις τάξεις του ∆ΗΣΥ. Και θέλω να διασαφηνίσω πως όσο βρίσκοµαι απέναντι από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ακριβώς τόσο απέναντι βρίσκοµαι και από τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης άλλωστε αποτελούν διαφορετικές όψεις του ίδιου νοµίσµατος. «Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς», όπως εύστοχα περιέγραψε το γεγονός αυτό ο Ανδρέας Μαυρογιάννης σε πρόσφατη τηλεµαχία µεταξύ των υποψηφίων.

∆εν είναι σχήµα οξύµωρο οι εκπρόσωποι τής µέχρι τώρα κυβέρνησης να επικαλούνται είτε την αλλαγή είτε το ότι θα φέρουν κάτι καινούργιο και σύγχρονο όταν κυβέρνησαν για 10 χρόνια;

Υπήρξαν και συνεχίζουν να αποτελούν και οι δύο µέλη του ίδιου κόµµατος, στελέχη της ίδιας κυβέρνησης, εκφραστές και συνεχιστές ίδιας πολιτικής και νοοτροπίας, κοινών αντιλήψεων και προσεγγίσεων.

Οι διαφορές είναι καθαρά σε εσωκοµµατικό πλαίσιο και απλώς αντί να συγκρουστούν ενδοκοµµατικά για το ποιος από τους δύο θα εκπροσωπήσει τον ∆ΗΣΥ και την κυβέρνηση ως προεδρικός υποψήφιος, απέφυγαν την εκλογική αυτή διαδικασία και την µετέφεραν σε επίπεδο προεδρικών εκλογών, µε τον καθέναν από αυτούς να προσπαθεί να πείσει πως είναι πιο αυθεντικός, πιο… original συνεχιστής της κυβέρνησης Αναστασιάδη!

 

Για να πάµε και σε ένα άλλο θέµα… Πρέπει να υπάρξει και έµπρακτα ο διαχωρισµός της Εκκλησίας από την Πολιτεία;

Οπωσδήποτε πρέπει επιτέλους να πάψει η παραδοξότητα και ο ανεπίτρεπτος αναχρονισµός της έλλειψης σαφούς διάκρισης του ρόλου των θεσµών Πολιτείας και Εκκλησίας. Η διάκριση αυτή θα πρέπει µάλιστα οπωσδήποτε να θεσµοθετηθεί και αυτό να γίνει µε τρόπο ώστε να εναρµονιστούµε τόσο µε τις συνταγµατικές µας διατάξεις, όσο και με το ευρύτερο σύγχρονο ευρωπαϊκό νοµικοπολιτικό θεσµικό πλαίσιο.

Κάτι τέτοιο βέβαια αναντίλεκτα συνεπάγεται σηµαντικό πολιτικό κόστος που θα έχει η οποιαδήποτε διαφωνία και προπάντων σύγκρουση µε την Εκκλησία της Κύπρου, καθώς ο θεσµός αυτός είναι πανθοµολογουµένως πανίσχυρος κοινωνικά, οικονοµικά και κατά συνέπεια και πολιτικά.

Και κάτι τελευταίο, αν θέλετε να σχολιάσετε τις κινήσεις που βλέπουµε ενόψει πιθανών αρχιεπισκοπικών εκλογών…

Το έχω ήδη δηλώσει και θα το επαναλάβω… «Όταν είναι άρρωστος ο πατέρας µας, δεν ασχολούµαστε µε τα κληρονοµικά».

∆εν σας ενοχλεί ότι ο κ. Μαυρογιάννης υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ, το µεγάλο κόµµα της αντιπολίτευσης; 

Αντίθετα! Θεωρώ πως η στήριξη του ΑΚΕΛ θα προσφέρει στον Ανδρέα Μαυρογιάννη τη δυνατότητα να ενισχύσει το δικό του ανεξάρτητο επιτελείο συνεργατών αντλώντας επιπρόσθετα στελέχη έµπειρα, καταξιωµένα και πλούσια σε κοινωνικούς αγώνες και τεχνογνωσία που διαθέτει στις τάξεις του το ΑΚΕΛ.

Επιπλέον, το ΑΚΕΛ αποτελεί και µια σηµαντική δεξαµενή σκέψης σε όλους τους τοµείς για να αντλήσει κανείς και επιπρόσθετα διαθέτει και τους µηχανισµούς που είναι αναγκαίοι για να φέρνουν σε επαφή ένα κυβερνητικό σχήµα µε τις πλατιές µάζες του λαού.

Ίσως µε δική µου ευθύνη να άφησα στο παρελθόν λανθασµένες εντυπώσεις για την άποψή µου για το ΑΚΕΛ. ∆εν είµαι ΑΚΕΛικός, αλλά σέβοµαι και τιµώ τους αγώνες και τη µακρόχρονη προσφορά του ΑΚΕΛ στον τόπο µας. Προσωπικά, διατηρώ στενές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας εδώ και χρόνια µε αρκετά στελέχη του κόµµατος και προς επαλήθευση της ανιδιοτέλειας των προθέσεών µου και προς αποφυγήν κάθε πιθανής παρεξήγησης, διευκρινίζω πως δεν προτίθεµαι να διεκδικήσω θέση στα ψηφοδέλτια του ΑΚΕΛ, ούτε στις Βουλευτικές ούτε στις Ευρωεκλογές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy