Συνέντευξη – Αφροδίτη Οικονόμου: Η αλλαγή δεν μπορεί να περιμένει άλλο… ο τόπος την χρειάζεται επειγόντως

  • Η υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι μονόδρομος για να την επιτύχουμε
  • Οι κ.κ. Χριστοδουλίδης και Αβέρωφ φέρουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους σε µια κυβέρνηση που έκανε τη διαφθορά συστηµικό µέρος της λειτουργίας της
  • Στο Κυπριακό, οι συνταγές Αναστασιάδη – Αβέρωφ –  Χριστοδουλίδη δοκιµάστηκαν και απέτυχαν παταγωδώς και µάλιστα µε κληρονοµιά τα φοβερά τετελεσµένα στο Βαρώσι

Η υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι μονόδρομος εάν θέλουμε πραγματική αλλαγή. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που στέλνει μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στην Χαραυγή δικηγόρος Αφροδίτη Οικονόμου, ούσα μια από τις προσωπικότητες εκτός ΑΚΕΛ που τάσσεται στο πλευρό του ανεξάρτητου υποψηφίου.

Η 58χρονη, με καταγωγή από την Αμμόχωστο, προέρχεται πολιτικά από το χώρο της ΕΔΕΚ, αλλά ανεπιφύλακτα συνέπλευσε εξαρχής με την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη. Ερωτηθείσα γιατί, απάντησε ότι σε όλους τους βασικούς πυλώνες τους οποίους θα κληθεί να διαχειριστεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι ο μόνος ανάμεσα στους τρεις βασικούς υποψηφίους που διαθέτει τα εχέγγυα και την έξωθεν καλή μαρτυρία για να βγάλει τον τόπο από τα αδιέξοδα, με τους άλλους δύο να είναι απλά συνεχιστές της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Συνέντευξη στον Τάσο Περδίο


Κυρία Οικονόµου, προέρχεστε από την Ε∆ΕΚ αλλά έχετε ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη. Τι σας ώθησε σ’ αυτή την απόφαση;

Η απάντηση είναι σχετικά απλή. Εάν θεωρείς εαυτόν πολιτικά και κοινωνικά ενεργό ον, ανεξάρτητα από τις οργανικές σχέσεις µε οποιονδήποτε πολιτικό χώρο ή τον ιδεολογικό προσανατολισµό, στην παρούσα συγκυρία η υποψηφιότητα Μαυρογιάννη είναι στην ουσία µονόδροµος.

Αυτό ισχύει, βεβαίως, για όποιον έχει δει τι έχει συµβεί στην Κύπρο τα τελευταία δέκα χρόνια. Και στους δύο βασικούς πυλώνες που απασχολούν πάντα τις εκλογές, το Κυπριακό και την εσωτερική διακυβέρνηση, είχαµε τεράστια πισωγυρίσµατα και οι ευθύνες της σηµερινής κυβέρνησης είναι ασήκωτες. Για παράδειγµα, στο Κυπριακό το γεγονός ότι για πρώτη φορά τέθηκε από τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας έστω σε επίπεδο συζήτησης θέµα λύσης δύο κρατών, είναι από µόνο υου καταδικαστικό στοιχείο για τον Πρόεδρο και όσους τον στηρίζουν. Και ποιοι τον στηρίζουν; Οι κύριοι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης. Συνεπώς, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι η µοναδική επιλογή αν θέλουµε πραγµατικά λύση του Κυπριακού και αν θέλουµε να σταµατήσουµε τη διολίσθηση στην καταστροφή της διχοτόµησης.

Σε τι διαφέρει ποιοτικά ο Ανδρέας Μαυρογιάννης από τους άλλους βασικούς υποψηφίους;


Στην εντιµότητα και στην καθαρότητα. Βγαίνοντας από µια δεκαετία στην οποία κυριάρχησε η διαφθορά, η οποία φτάνει µέχρι το Υπουργικό Συµβούλιο, και πάλι ο µόνος από τους υποψηφίους που µπορεί να κρατά το κεφάλι του ψηλά είναι ο κ. Μαυρογιάννης, ο οποίος δεν έχει απασχολήσει ποτέ τη δηµοσιότητα και την κοινή γνώµη µε οποιοδήποτε φαινόµενο που θα µπορούσε ν’ αποτελέσει στίγµα στον δηµόσιο βίο του. Όσο και να ψάξεις, δεν µπορείς να βρεις το όνοµα του κυρίου Μαυρογιάννη σε σκάνδαλο ή έστω υποψία ότι εµπλέκεται σε ύποπτη υπόθεση.

Για τους κ.κ. Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ, αντίθετα, δεν µπορεί να λεχθεί το ίδιο αν θέλει κάποιος να είναι σοβαρός.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ήταν µέλος του Υπουργικού Συµβουλίου, το οποίο έδωσε πάνω από 6 χιλιάδες «χρυσά» διαβατήρια, τα µισά από τα οποία δόθηκαν παράνοµα. Ο δε Αβέρωφ Νεοφύτου είναι ο πυλώνας µιας κυβέρνησης που είναι βουτηγµένη στα σκάνδαλα και τη διαφθορά.

Η διαφθορά αποτελεί κύριο θέµα συζήτησης σε αυτή την προεκλογική. Πώς το σχολιάζετε;


Αν θέλουµε να είµαστε ειλικρινείς, η διαφθορά είναι θέµα που χρήζει αντιµετώπισης από το πολιτικό σύστηµα εδώ και χρόνια, αλλά αυτά που έχουν γίνει στην Κύπρο τη δεκαετία Αναστασιάδη – ∆ΗΣΥ είναι στην κυριολεξία άνευ προηγουµένου.

Ποτέ πριν δεν είχαµε τόσο έντονα άµεση εµπλοκή του ίδιου του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας σε τόσο ηχηρές καταγγελίες για υποθέσεις που όζουν διαφθοράς.

Από τα ταξίδια στο εξωτερικό µε τα ιδιωτικά τζετ, στην εµπλοκή του δικηγορικού γραφείου της οικογένειας στα «χρυσά» διαβατήρια, σε όσα έγιναν στο κούρεµα των καταθέσεων. Και δεν τα λέµε εµείς, τα έχουν µεταδώσει ορισµένα από τα µεγαλύτερα ΜΜΕ στον κόσµο. Όσο και να προσπαθείς να αποτινάξεις τη ρετσινιά από τη φυγάδευση εκατοµµυρίων από την οικογένεια του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας µερικές µέρες πριν το κούρεµα των καταθέσεων, δεν είναι δυνατό. Αυτός είναι ο ορισµός της ηθικής αισχρότητας.

∆εν µπορεί να ανεχόµαστε να ακούµε τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας να λέει ότι το δικηγορικό γραφείο της οικογένειάς του έκανε µόνο µερικές δεκάδες «χρυσά» διαβατήρια, ωσάν και η σύγκρουση συµφέροντος ξεκινά από έναν αριθµό και πάνω. Αυτά δεν γίνονται ούτε στις ταινίες. Να στέλνουν στο Υπουργικό Συµβούλιο αιτήσεις για διαβατήρια οι θυγατέρες και να τις εγκρίνει ο πατέρας.


Συνεπώς, η διαφθορά πρέπει κατά την άποψή µου να είναι το νούµερο ένα κριτήριο για τους ψηφοφόρους σε αυτές τις προεδρικές εκλογές. Και από τους τρεις βασικούς υποψηφίους, οι κ.κ. Χριστοδουλίδης και Αβέρωφ φέρουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους σε µια κυβέρνηση που έκανε τη διαφθορά συστηµικό µέρος της λειτουργίας της.

Στην εσωτερική διακυβέρνηση τι νοµίζετε ότι πρέπει ν’ αλλάξει πρωτίστως και ποια τα εχέγγυα της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη επί τούτου;

Θεωρώ ότι ο τόπος χρειάζεται επειγόντως ΑΛΛΑΓΗ. Αν θέλουµε να συγκεκριµενοποιήσουµε τους τοµείς στους οποίους η αλλαγή δεν µπορεί να περιµένει άλλο, είναι τρεις κατά την άποψή µου. Η οικονοµική πολιτική, η καθαρότητα και εντιµότητα των εχόντων την εξουσία και φυσικά το Κυπριακό.

Μπορεί η κυβέρνηση να διαλαλεί ότι περίπου έχει πετύχει ένα οικονοµικό θαύµα, αλλά εξαρτάται από την οπτική γωνιά που το βλέπει κανείς. Η αλήθεια είναι ότι το µόνο που έχει πετύχει η οικονοµική πολιτική που εφαρµόστηκε είναι η γιγάντωση του χάσµατος µεταξύ φτωχών και πλουσίων.


Για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας βλέπουµε τόσο έντονα φαινόµενα φτώχειας και ανέχειας και πρέπει να εθελοτυφλεί κάποιος για να µην τα βλέπει. Η φτώχεια είναι γύρω µας, εκτός αν µπορεί να πείσει κάποιος ότι είχαµε και στο παρελθόν άστεγους να κοιµούνται στα πεζοδρόµια. Επίσης, ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχε τόσο σκληρό θεσµικό πλαίσιο υπέρ των τραπεζών και εναντίον των πολιτών και αυτό είναι απευθείας κληροδότηµα της κυβέρνησης Αναστασιάδη και ∆ηµοκρατικού Συναγερµού.

Στον δεύτερο τοµέα τα έχουµε πει και πιο πάνω. Η Κύπρος δεν µπορεί να συνεχίσει να είναι συνώνυµο της διαφθοράς στο διεθνές στερέωµα και τα ρεζιλίκια πρέπει να τελειώσουν. Αυτό µπορεί να γίνει µόνο µε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Όσο για το Κυπριακό, οι συνταγές Αναστασιάδη – Αβέρωφ Χριστοδουλίδη δοκιµάστηκαν και απέτυχαν παταγωδώς και µάλιστα µε κληρονοµιά τα φοβερά τετελεσµένα στο Βαρώσι. Μόνο ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει τα εχέγγυα, τη βούληση και την έξωθεν καλή µαρτυρία να ανοίξει ξανά το δρόµο προς τη λύση.

Το µήνυµά σας προς τους ψηφοφόρους…


Όλες οι δηµοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δηµοσιότητας αποτυπώνουν µια αρνητική εικόνα για την πολιτική της σηµερινής κυβέρνησης και µάλιστα µε συντριπτικά ποσοστά. Και δεν θα µπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλους τους τοµείς καταδικάζοντας την πλειοψηφία των πολιτών σε συνθήκες που κυµαίνονται από ασφυκτική οικονοµική δυσχέρεια µέχρι φτώχεια και ανέχεια.

Στο Κυπριακό, από το 2017 µέχρι σήµερα, έχουµε τη χειρότερη περίοδο στασιµότητας, η οποία όµως συνδυάζεται µε τετελεσµένα στο Βαρώσι που ήταν αδιανόητα πριν να αναλάβουν τη διαχείριση ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Αφήνουµε πίσω µας µια δεκαετία απίστευτων σκανδάλων, τα οποία ξεκίνησαν κυριολεκτικά από τις πρώτες µέρες της πρώτης πενταετίας µε το κούρεµα των καταθέσεων και όσα αποκαλύφθηκαν για την οικογένεια και το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου και συνεχίζονται αδιάλειπτα µέχρι σήµερα. Κάτι που παρέλειψα να αναφέρω είναι το σκάνδαλο του ξεπουλήµατος του Συνεργατισµού, που είναι έγκληµα µεγατόνων κατά του λαού µας.

Με αυτά ως δεδοµένα, τα πράγµατα είναι σχετικά απλά. Αν πραγµατικά θέλουµε την αλλαγή, η επιλογή του Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι µονόδροµος.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.