Συνέντευξη – Αλεξάνδρα Ατταλίδου: Να επιλέξουµε υποψήφιο που έχει την έξωθεν καλή µαρτυρία

  • Ο Α. Μαυρογιάννης θα σηκώσει γη και ουρανό για την επανεκκίνηση των συνοµιλιών από το σηµείο που διακόπηκαν το 2017
  • Θέλουµε Πρόεδρο που θα µας αντιπροσωπεύει και θα υπερασπίζεται το συµφέρον µας σε διεθνές επίπεδο, στην ΕΕ και τον ΟΗΕ
  • Ο Α. Μαυρογιάννης συµφωνεί ότι µόνο µε ένα αειφόρο µοντέλο οικονοµίας µπορούµε να αντιµετωπίσουµε την κλιµατική αλλαγή και τους κινδύνους για την Κύπρο εξαιτίας των συνεπειών της
  • ∆εν µπορεί το Υπουργικό Συµβούλιο να ενέκρινε 3.810 παράνοµα διαβατήρια και ο Ν. Χριστοδουλίδης να αποποιείται της ευθύνης

 

Ο κόσµος πρέπει να εµπιστευθεί τον Α. Μαυρογιάννη, γιατί είναι ένας άνθρωπος που κατανοεί και συµµερίζεται τα προβλήµατα των απλών ανθρώπων αυτού του τόπου, που µόχθησε για να φτάσει εκεί που είναι, αφού από απλούς ανθρώπους προέρχεται, δήλωσε στη «Χαραυγή» η βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου. Πρόσθεσε ότι µε τον Α. Μαυρογιάννη γνωρίζεται πολλά χρόνια και ως άνθρωπος που θέλει λύση του Κυπριακού τον εµπιστεύεται, αφού όσες φορές συζήτησαν το θέµα µαζί του ο κ. Μαυρογιάννης υπερασπίστηκε θερµά την οµοσπονδιακή λύση. Στη συνέντευξή της σηµειώνει ακόµα ότι ο κ. Μαυρογιάννης δεν είναι άνθρωπος που ανέχεται τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Είναι καθαρός. Έχει αρχές, αξίες και αξιοπρέπεια. Σηµείωσε ακόµη ότι ως άνθρωπος µε παιδεία, µόρφωση και κουλτούρα τον ενδιαφέρει η τέχνη, ο πολιτισµός.

Ατταλιδου11

Συνέντευξη στον Μιχάλη Μιχαήλ

Το Κίνηµα Οικολόγων δεν θα υποστηρίξει κανέναν υποψήφιο. Η ηγεσία κάλεσε τα στελέχη και τα µέλη του να µην εκδηλωθούν δηµόσια. Εσείς όµως στηρίζετε δηµόσια την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Η πρότασή µου για στήριξη Ανδρέα Μαυρογιάννη εξασφάλισε το 41% των ψήφων. Με βάση το Καταστατικό, οποιαδήποτε πρόταση εξασφαλίσει το 40% των ψήφων µπορεί να υποστηριχθεί και δηµόσια.


Η δηµόσια τοποθέτησή σας θα έχει κάποια εσωκοµµατική επίπτωση;

Πιστεύω πως θα γίνει σεβαστό το δικαίωµα που µου δίνει το Καταστατικό.

 

Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν σε αυτή την επιλογή;

Αυτές οι εκλογές είναι πολύ σηµαντικές, δεδοµένων των τεράστιων προκλήσεων που έχει να χειριστεί ο επόµενος Πρόεδρος χωρίς σηµαντικά θεσµικά αντίβαρα στις εξουσίες του.


Πρέπει να επιλέξουµε υποψήφιο που έχει την έξωθεν καλή µαρτυρία ότι είναι έντιµος και θα υπηρετεί τους πολίτες µε διαφάνεια και λογοδοσία, σεβόµενος τους θεσµούς. Που θα µας αντιπροσωπεύει και θα υπερασπίζεται το συµφέρον µας σε διεθνές επίπεδο, στην ΕΕ και τον ΟΗΕ. Έναν Πρόεδρο που θα εργαστεί για την εξάλειψη των ανισοτήτων εντός της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να διαµορφώσουµε όλοι µαζί την Κύπρο και την Ευρώπη που µας αξίζει.

Αυτός κατά την άποψή µου είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, γι’ αυτό και ενεργά τάσσοµαι στο πλευρό του.

 

Όταν γίνονταν οι επαφές του Κινήµατος Οικολόγων µε τους υποψηφίους τέθηκαν ενώπιόν τους, κατά προτεραιότητα, περιβαλλοντικά και οικολογικά θέµατα. Κρίνετε ότι οι θέσεις του Ανδρέα Μαυρογιάννη για τα θέµατα αυτά ικανοποιούν τις θέσεις των Οικολόγων;

Τα οικολογικά θέµατα έχουν αναγκαστικά γίνει βασικό µέρος των προγραµµάτων πολλών υποψηφίων. Η Πράσινη Συµφωνία είναι ο ριζοσπαστικός Χάρτης Πορείας για να καταστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση κλιµατικά ουδέτερη έως το 2050. Καλύπτει κάθε πτυχή της κοινωνίας και της οικονοµίας και περιλαµβάνει στόχους για τη βιοποικιλότητα και τη γεωργία. Μπορεί να µην είναι νόµος, όµως εµπνέει ήδη µια νοµοθετική θύελλα µε κεντρικό άξονα τον νόµο για το κλίµα.


Εκείνο που έχει για µένα σηµασία είναι ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, όντας άριστος γνώστης των ευρωπαϊκών οργάνων και των διαδικασιών λήψης αποφάσεων, θα εργαστεί για να είναι η Κύπρος στο επίκεντρο των αποφάσεων, θα χρησιµοποιήσει σωστά τα κονδύλια από το Ταµείο ∆ίκαιης Μετάβασης για να µη µείνει καµία περιοχή ή κανένας πολίτης στο περιθώριο αυτής της µεγάλης αλλαγής.

Ο ίδιος συµφωνεί ότι µόνο µε ένα αειφόρο µοντέλο οικονοµίας µπορούµε να αντιµετωπίσουµε την κλιµατική αλλαγή και τους κινδύνους που απειλούν την Κύπρο εξαιτίας των συνεπειών της. Μόνο έτσι θα εξασφαλιστούν και οι µόνιµες και ποιοτικές θέσεις εργασίας για τους πολίτες και ειδικά τους νέους µας που οι χαµηλοί µισθοί και η επισφαλής εργασία τούς διώχνει στο εξωτερικό.

Είναι γνωστό ότι τάσσεστε υπέρ της οµοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού. Το ότι ο Α. Μαυρογιάννης διετέλεσε διαπραγµατευτής του Ν. Αναστασιάδη, δεν σας προβληµατίζει;

Γνωρίζω τον Ανδρέα Μαυρογιάννη πάνω από 30 χρόνια, όπως και την ανιδιοτελή αγάπη του για τον τόπο µας. Στις συζητήσεις που είχαµε µαζί του υπερασπίστηκε θερµά την οµοσπονδιακή λύση. Τον εµπιστεύοµαι ότι µε την ανάληψη της προεδρίας θα σηκώσει γη και ουρανό για την επανεκκίνηση των συνοµιλιών από το σηµείο που διακόπηκαν το 2017.


∆εν θεωρώ ότι ήταν ποτέ άνθρωπος του Προέδρου Αναστασιάδη. Ένας διπλωµάτης δεν υπηρετεί κυβερνήσεις αλλά το κράτος του. Ο Μαυρογιάννης διορίστηκε από τον Πρόεδρο Χριστόφια ως υφυπουργός για να διεκπεραιώσει την Κυπριακή Προεδρία του Συµβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πήρε άριστα και µας έβγαλε ασπροπρόσωπους. Του ανατέθηκε από το Εθνικό Συµβούλιο να είναι διαπραγµατευτής. Το ανέλαβε και παρέµεινε µέχρι το τέλος υπηρετώντας την προσπάθεια.

Είµαι σίγουρη ότι όταν θα είναι ο ίδιος στο τιµόνι, δεν θα φεισθεί κόπου ή πολιτικού κεφαλαίου στην αναζήτηση της πολυπόθητης λύσης του Κυπριακού.

 

Ο Α. Μαυρογιάννης είναι ο µόνος από τους τρεις βασικούς υποψηφίους ο οποίος αναφέρεται στη διαφθορά και στη διαπλοκή. Εσάς σας ακούσαµε και στη Βουλή αλλά και στα ΜΜΕ να καταφέρεστε έντονα κατά των δύο αυτών κακών της κυπριακής πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Είστε πεπεισµένη ότι ο Α. Μαυρογιάννης θα καταπολεµήσει τα φαινόµενα αυτά;

Απόλυτα! ∆εν είναι άνθρωπος που ανέχεται τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Είναι καθαρός. Έχει αρχές, αξίες και αξιοπρέπεια. Ως άνθρωπος µε παιδεία, µόρφωση και κουλτούρα τον ενδιαφέρει η τέχνη, ο πολιτισµός. ∆εν έλκεται από την πολυτέλεια και τη χλιδή.


∆εν λέω ότι δεν θα υπάρχουν πάντα φαινόµενα διαφθοράς. Ο ίδιος όµως δεν θα επιτρέψει ούτε θα συγκαλύψει τέτοια φαινόµενα που ζήσαµε αυτή τη δεκαετία. Θα απαιτήσει διερεύνηση και παραδειγµατική τιµωρία όσων εµπλέκονται στη διαφθορά.

Πρέπει να προβληµατιστεί ο κόσµος, γιατί τόσο ο Αβ. Νεοφύτου όσο και ο Ν. Χριστοδουλίδης όχι µόνο αποφεύγουν να µιλήσουν για τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, αλλά ισχυρίζονται επιπλέον ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανάµειξη στη διαφθορά…

∆εν ζούµε στο φεγγάρι, ζούµε στην Κύπρο!

Η Κύπρος έχει πάρει την κατιούσα στους δείκτες µέτρησης της διαφθοράς από το 2013 που ανέλαβε η διακυβέρνηση Αναστασιάδη. Όποιος µας λέει ότι δεν υπήρχε διαφθορά, αρνείται την ευθύνη του, µας κοροϊδεύει και µας υποτιµά.


Ο κ. Χριστοδουλίδης ειδικά, ως στέλεχος της κυβέρνησης την πρώτη πενταετία και µέλος του Υπουργικού Συµβουλίου τη δεύτερη πενταετία, έχει τεράστια ευθύνη. ∆εν µπορεί να ενέκρινε το Υπουργικό Συµβούλιο 3.810 παράνοµα διαβατήρια και να αποποιείται της ευθύνης.

Πώς µπορούµε να αναµένουµε διαφάνεια και λογοδοσία από αυτούς που δεν βλέπουν τίποτα µεµπτό, ενώ η Κύπρος διασύρεται διεθνώς;

Aleksandra Attalidou Square1

Ένας απλός πολίτης, που παλεύει να ζήσει την οικογένεια και τα παιδιά του, για ποιο λόγο να εµπιστευθεί τον Α. Μαυρογιάννη;

Γιατί είναι ένας άνθρωπος που κατανοεί και συµµερίζεται τα προβλήµατα των απλών ανθρώπων αυτού του τόπου. Μόχθησε για να φτάσει εκεί που είναι, αφού και ο ίδιος από απλούς ανθρώπους προέρχεται. Κατανοεί τα προβλήµατα και τις δυσκολίες που αντιµετωπίζουν οι άνθρωποι της βιοπάλης, που δεν τα βρίσκουν όλα έτοιµα στη ζωή, που πρέπει να εργαστούν για να προκόψουν.


Στόχος του είναι να καταστεί η Κύπρος ένα κράτος δικαίου, όπου οι πολίτες θα έχουν ισονοµία και ίσες ευκαιρίες. Με καλή σύγχρονη παιδεία, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας, δίκαιο καταµερισµό του πλούτου, προστατευτικό δίχτυ για τους πολίτες που δεν τα καταφέρνουν, περιορισµό στις ανισότητες, καταπολέµηση της περιθωριοποίησης οποιασδήποτε οµάδας του πληθυσµού, αντιµετώπιση του χάσµατος στις συντάξεις και στους µισθούς.

 

Αδιανόητο οι γριβικοί κύκλοι να εκφοβίζουν τα µέλη της Βουλής

Αποτελέσατε και εσείς στόχο των γριβικών που µαζεύτηκαν έξω από τη Βουλή διαµαρτυρόµενοι για την έγκριση του ψηφίσµατος του ΑΚΕΛ που τερµατίζει τις εκδηλώσεις τιµής για τον Γρίβα. Πώς το σχολιάζετε; 

Είναι αδιανόητο να προσπαθούν ακροδεξιοί κύκλοι να εκφοβίσουν μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων µε συνθήµατα όπως «Στα τούρκικα σκυλιά, τσεκούρι και φωτιά», ή να βρίζουν ωσάν να είµαστε σε χαµαιτυπείο και η Αστυνοµία να µου λέει ότι πρέπει να πάω σε αστυνοµικό σταθµό να κάνω καταγγελία.

Πιστεύω ότι οι διωκτικές Αρχές δεν αντιµετωπίζουν φαινόµενα λεκτικής βίας, ρητορικής µίσους και στοχοποίησης ατόµων. Έχω δεχθεί καταγγελίες και από σύνολα και πολίτες για θέµατα που άπτονται της δικαιοσύνης και του χειρισµού που τυγχάνουν.


Είµαστε µέλη της ΕΕ και θεωρώ ότι ο τοµέας της Δικαιοσύνης είναι πρωταρχικός για να έχουµε αυτό που δικαιούµαστε. Κράτος δικαίου.

 Είχατε πει ότι θα καταγγέλλατε την Κύπρο στην Ε.Ε. για το θέµα αυτό. Ποια σηµασία θα έχει µια τέτοια προσφυγή; 

Να γίνει επιτέλους αξιολόγηση της κατάστασης του κράτους δικαίου στον τόπο µας. Αν δεν αισθάνονται ασφαλείς οι βουλευτές στην εκτέλεση των καθηκόντων που τους έχει αναθέσει ο λαός, τότε ποιος µπορεί να αισθάνεται ασφαλής;

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.