Συνέντευξη – Άννα Τσέλεπου: Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης µπορεί να φέρει την πραγµατική αλλαγή

  • «Την Κύπρο την διοικεί ένα κλαµπ δικηγόρων, ένα κλαµπ οικονοµολόγων και ένα κλαµπ ντιβέλοπερς. Η υπόλοιπη Κύπρος χορεύει στους σκοπούς που παίζουν αυτές οι τρεις οµάδες»
  • «∆εν τρέφω ψευδαισθήσεις. Ξέρω πώς λειτουργεί το σύστηµα στην Κύπρο. Αλλά έστω και 3-4 σηµαντικά πράγµατα να καταφέρει να αλλάξει ο Ανδρέας, µου είναι αρκετό»

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Η παρουσία τους µπορεί να µην έχει γίνει ακόµα εµφανής, αλλά σε πολλές περιοχές της Κύπρου δηµιουργήθηκαν, αναπτύσσονται και δραστηριοποιούνται οµάδες στήριξης της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Οι οµάδες αυτές αποτελούνται κατά κύριο λόγο από ανθρώπους που δεν ανήκουν οργανικά στο ΑΚΕΛ. Κάποιοι τοποθετούν τον εαυτό τους στην ευρύτερη Αριστερά και άλλοι στο χώρο της δηµοκρατικής ∆εξιάς. Αναγνωρίζουν ότι στην Κύπρο αντιµετωπίζουµε σοβαρά, θεσµικά κι όχι µόνο, προβλήµατα τα οποία επιδεινώθηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω του τρόπου διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη και του ∆ΗΣΥ.

Θεωρούν επίσης ότι για πολλούς και διαφόρους λόγους η υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη µπορεί να φέρει µια ουσιαστική αλλαγή. ∆εν τρέφουν ψευδαισθήσεις ότι µε οποιαδήποτε διακυβέρνηση µπορούν να αλλάξουν αυτόµατα τα πάντα, µπορεί όµως να γίνει η αρχή.

Σε αυτούς τους ανθρώπους ανήκει και η Άννα Τσέλεπου, η οποία ηγείται µιας τέτοιας οµάδας στην Πάφο.

«Θέλω να εργαστώ υπέρ ενός υποψηφίου µε ήθος και αξιοπιστία»

Αφορµή για να µιλήσουµε µαζί της ήταν η παρουσία της ανάµεσα σε εκείνους που προσφώνησαν τη µεγάλη συγκέντρωση για τον Α. Μαυρογιάννη που έγινε προ µερικών ηµερών στην Πάφο.

Μιλώντας στη «Χαραυγή» η Άννα Τσέλεπου εξήγησε ότι προβληµατίστηκε πολύ για τις προεδρικές εκλογές. Ήθελε να εργαστεί υπέρ κάποιου υποψηφίου µε αξιοπιστία και ήθος. Η απόφαση δεν ήταν εύκολη, ανέφερε. Και την πήρε µόνη της, χωρίς επηρεασµό από κανέναν.

Αυτή η απόφαση έφερε κάποιες αντιδράσεις στον οικογενειακό και φιλικό κύκλο. Κανένας δεν περίµενε ότι θα έβγαινε ανοικτά να υποστηρίξει τον συγκεκριµένο υποψήφιο, όµως όπως είπε αυτό που κάνει το οφείλει στα παιδιά της. Και γι’ αυτό αποφάσισε να µιλήσει δηµόσια και να πει ότι κάποιοι άνθρωποι πρέπει να φύγουν, διότι µόνο κακό κάνουν σε αυτό τον τόπο.

Εξήγησε ότι τον Ανδρέα Μαυρογιάννη δεν τον γνώριζε καθόλου. Τον είχε συναντήσει σε µια συγκέντρωση για το περιβάλλον που έγινε πριν από καιρό στην Πάφο. Ως άνθρωπος τής άρεσε πάρα πολύ, είναι ένας πολύ καλλιεργηµένος και µορφωµένος άνθρωπος, είπε, που για την ίδια είναι κάτι πολύ σηµαντικό και έτσι αποφάσισε να συνταχθεί µαζί του. Η Άννα Τσέλεπου δηλώνει ότι είναι άνθρωπος που πιστεύει πολύ στην προσωπικότητα των ανθρώπων και πίστεψε ότι ο Α. Μαυρογιάννης µπορεί να κάνει τη διαφορά.

Στην προσπάθεια αυτή δεν είναι µόνη, αλλά περιστοιχίζεται από µια οµάδα ανήσυχων ανθρώπων της Πάφου που δεν είναι κοµµατικά ενταγµένοι και έχουν ισχυρές απόψεις για τα ζητήµατα που απασχολούν την Κύπρο, αλλά και την ίδια την Πάφο. Και η οµάδα αυτή, λέει, µέρα µε τη µέρα µεγαλώνει.

Για να γίνει ο άνθρωπος προτεραιότητα της εξουσίας

Τόσο η ίδια, όσο και η οµάδα στήριξης, θέλουν στο πλαίσιο της αλλαγής να µπει ως προτεραιότητα της εξουσίας ο άνθρωπος. Ο τόπος έχει υποφέρει πάρα πολλά από τους µέτριους και έτσι µε τον Α. Μαυρογιάννη εκτιµούν ότι θα υπάρξει διαφορά.

Πιστεύει ότι όντως ο Α. Μαυρογιάννης είναι ανεξάρτητος. Αντιλαµβάνεται ότι υπάρχει µια επιφυλακτικότητα ανάµεσα στον κόσµο, η οποία εν πολλοίς καλλιεργείται, όµως η ίδια είναι πεπεισµένη ότι η υποψηφιότητά του είναι ανεξάρτητη και µπορεί να αλλάξει κάποια πράγµατα.

Εκείνο που την ενδιαφέρει πρώτιστα, σηµείωσε, είναι να επανέλθει η αξιοκρατία. «Για µένα είναι πολύ σηµαντικό όταν έχουµε τόσους άξιους ανθρώπους να επικρατούν οι µέτριοι και η ανακύκλωση των ίδιων ανθρώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά. Την ενοχλεί η κοµµατοκρατία, ιδιαίτερα στην Πάφο. Και την ενοχλεί επίσης ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσιάζεται ως ανεξάρτητος, τη στιγµή που δεν είναι ένα τυχαίο στέλεχος του ∆ΗΣΥ.

Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι ο Α. Μαυρογιάννης µπορεί να κάνει θεαµατικές αλλαγές, είπε ότι δεν τρέφει ψευδαισθήσεις. Ξέρουµε, είπε, πώς λειτουργεί το σύστηµα στην Κύπρο και ότι δεν µπορεί να τα αλλάξει όλα. Αλλά έστω και τρία ή τέσσερα σηµαντικά πράγµατα να καταφέρει να αλλάξει, αν αξιοποιήσει ανθρώπους ικανούς, της είναι αρκετό.

Εκτιμά ότι την Κύπρο την διοικεί «ένα κλαµπ δικηγόρων, ένα κλαµπ οικονοµολόγων και ένα κλαµπ ντιβέλοπερς. Η υπόλοιπη Κύπρος τι κάνει; Χορεύει στους σκοπούς που παίζουν αυτές οι τρεις οµάδες». Πιστεύει, λοιπόν, ότι ο Α. Μαυρογιάννης έχει την ικανότητα να χειριστεί αυτά τα θέµατα και να κάνει αλλαγές.

Το κοινωνικό κράτος και οι νέοι

Επενδύει επίσης στον Α. Μαυρογιάννη για επιστροφή του κοινωνικού κράτους. Η ίδια, είπε, ένιωσε την αδικία όταν κανένας κρατικός φορέας δεν συµπαραστάθηκε στην οικογένειά της όταν σκοτώθηκε ο πατέρας της. Τα πράγµατα βελτιώθηκαν στη συνέχεια, όµως τα τελευταία 10 χρόνια το κοινωνικό κράτος χάθηκε. Και χάθηκε σε µια κρίσιµη περίοδο, σε µια περίοδο που ο κόσµος το είχε ανάγκη.

Την προβληµατίζει επίσης το µέλλον των νέων ανθρώπων που επιστρέφουν µετά τις σπουδές τους και εργοδοτούνται µε €700 και €800. Είναι τραγικό, πρόσθεσε, νέοι άνθρωποι και ζευγάρια να αναγκάζονται να ζουν µε τους γονείς τους γιατί δεν µπορούν να αποκτήσουν στέγη.

Αυτά κι άλλα πολλά, κατέληξε, την οδήγησαν να στηρίξει την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη, έχοντας την πεποίθηση ότι είναι ο µόνος που µπορεί να επιφέρει αλλαγές στον τόπο.

Ποια είναι η Άννα Τσέλεπου

Προέρχεται από παραδοσιακή δεξιά οικογένεια της Πάφου. Είναι κόρη του πρώτου πεσόντα στην Πάφο στις µάχες που έγιναν κοντά στην κλινική Αντωνάκη το 1964. Ο Ανδρέας Τσέλεπος ηγείτο οµάδας εθελοντών, ενώ είχε λάβει ενεργό µέρος και στον αγώνα της ΕΟΚΑ.

Σπούδασε και έζησε στην Ελλάδα για πολλά χρόνια, επαναπατρίστηκε πριν µερικά χρόνια επιστρέφοντας στην Πάφο και εργάζεται στον µη κερδοσκοπικό οργανισµό «Ακτή» όπου ασχολείται µε περιβαλλοντικά θέµατα.

Παράλληλα, µελετά τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Μεγάλωσε µε τη µητέρα και τα τέσσερα αδέλφια της, αφού δεν γνώρισε τον πατέρα της. Έζησε όλες τις συνέπειες της φτώχειας και της απουσίας του κοινωνικού κράτους, εκφράζοντας το παράπονο ότι δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από το κράτος για την Κύπρο. Από το 2017, µετά το «Πάφος 2017», αναµείχθηκε και σε δικοινοτικές δράσεις.

Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για την ίδια αφού το έφερε βαρέως το ότι ο πατέρας της σκοτώθηκε από τους Τούρκους και είχε την άποψη πως ό,τι έγινε στην Κύπρο οφειλόταν στους Τούρκους.

Ποτέ δεν διανοήθηκε ότι θα είχε συναναστροφές µε Τ/κύπριους, όµως και στο θέµα αυτό έκανε την υπέρβαση και έκτοτε βλέπει τα πράγµατα πολύ διαφορετικά. Μελετώντας δε τη σύγχρονη κυπριακή ιστορία κατάλαβε πώς φτάσαµε στο 1974, πώς κάποιοι άνθρωποι εξαργύρωσαν τη συµµετοχή τους στην ΕΟΚΑ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy