Συνέντευξη Άντρου Κυπριανού: Με τα ΜΟΕ δεν επανεκκινεί καμία διαπραγμάτευση

Αποκαλυπτικό! Το 2015 ο Αναστασιάδης συμφώνησε με τις προτάσεις του ΑΚΕΛ για φυσικό αέριο

  • Aν πραγµατικά η κυβέρνηση θέλει να γίνει κάτι, πρέπει να εγκαταλείψει τις παλινδροµήσεις και να δώσει πειστικές απαντήσεις στα θέµατα της πολιτικής ισότητας και του φυσικού αερίου
  • Το 2015 είχαµε καταθέσει πρόταση στο Εθνικό Συµβούλιο για τα θέµατα του φυσικού αερίου. Ο κ. Αναστασιάδης συµφώνησε τότε. Με εξουσιοδότησε µάλιστα να τη συζητήσω µε τον κ. Νταβούτογλου το 2016
  • Αν δεν υπάρχει ενιαίο FIR κάτω από την κεντρική κυβέρνηση, υπάρχει σοβαρό ενδεχόµενο να θεωρηθεί ότι υπάρχουν δύο χωριστές οντότητες στην Κύπρο

 

Οι προτάσεις για τα Μέτρα Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης δεν είναι νέες. Πλην όµως µε τα ΜΟΕ δεν επανεκκινούν οι διαπραγµατεύσεις. Αν πραγµατικά η κυβέρνηση θέλει να γίνει κάτι, πρέπει να εγκαταλείψει τις παλινδροµήσεις και τις αντιφάσεις, µε προτάσεις όπως είναι η επιστροφή στο Σύνταγµα του ’60, και να επιδιώξει να δώσει πειστικές απαντήσεις στο θέµα της πολιτικής ισότητας και στα ζητήµατα που αφορούν το φυσικό αέριο. Αυτά τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» ο πρώην Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, αποκαλύπτοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το 2015 συµφώνησε µε την πρόταση του ΑΚΕΛ για το φυσικό αέριο και εξουσιοδότησε τον ίδιο να συζητήσει αυτή την πρόταση µε τον κ. Νταβούτογλου.

 

Συνέντευξη στη Νίκη Κουλέρµου

Πώς αντιµετωπίζετε τις προτάσεις για τα ΜΟΕ τα οποία, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος και ο νέος ΥΠΕΞ, στόχο έχουν να επανεκκινήσουν οι συνοµιλίες;

Με ΜΟΕ δεν επανεκκινεί καµία διαπραγµάτευση. Τα συγκεκριµένα ΜΟΕ είναι µέτρα που είχαν προταθεί στο παρελθόν και έχουν απορριφθεί από την τ/κ πλευρά. Ανεξάρτητα από το περιεχόµενο των µέτρων, εκείνο που έχει σηµασία είναι ότι δυστυχώς αυτά δεν µπορούν να οδηγήσουν σε επανέναρξη των διαπραγµατεύσεων.

Μετά το Κραν Μοντανά προειδοποιούσαµε την κυβέρνηση ότι θα έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλίες για συνέχιση των διαπραγµατεύσεων από κει που είχαµε µείνει. ∆υστυχώς, από τότε µεσολάβησαν πάρα πολλές εξελίξεις που καθιστούν δυσκολότερη την επανέναρξη των διαπραγµατεύσεων.

Η Τουρκία έχει κλιµακώσει περαιτέρω την επιθετικότητα και την αδιαλλαξία της. Έχει προχωρήσει σε ενέργειες, οι οποίες δηλητηριάζουν το κλίµα τόσο στην ΑΟΖ όσο και στο Βαρώσι. Αρνητική είναι και η απαράδεκτη και προκλητική της απαίτηση για λύση δύο κρατών.

Πού θεωρείτε, λοιπόν, ότι πρέπει να προσανατολιστεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης;

Όλες αυτές οι ενέργειες βαθαίνουν περισσότερο τη διχοτόµηση. Αν πραγµατικά η κυβέρνηση θέλει να γίνει κάτι, πρέπει να εγκαταλείψει τις παλινδροµήσεις και τις αντιφάσεις, µε προτάσεις όπως είναι η επιστροφή στο Σύνταγµα του ’60 και να επιδιώξει να δώσει πειστικές απαντήσεις στο θέµα της πολιτικής ισότητας και στα ζητήµατα που αφορούν το φυσικό αέριο.

Ο κ. Αναστασιάδης λέει ότι µε την πρόταση του ΑΚΕΛ του ∆εκέµβρη του 2020 ζητούνται υποχωρήσεις. Αυτό είναι µεγάλο ψέµα. Εκείνο που του ζητά το ΑΚΕΛ είναι να αποδεχθεί τη σύγκλιση για την πολιτική ισότητα. Στα ζητήµατα του φυσικού αερίου προτείναµε ως ΑΚΕΛ να επαναβεβαιώσουµε όσα προτείναµε στο παρελθόν.

Όλα αυτά τα οποία προτείνουµε, τα µεν που αφορούν τις διαπραγµατεύσεις θα υλοποιηθούν µόνο αν επαναρχίσουν ουσιαστικές συζητήσεις και εκείνα που αφορούν την Τουρκία και το φυσικό αέριο µόνο αν συµφωνήσουµε σε λύση.

∆ηµόσια ο κ. Αναστασιάδης έχει επανειληµµένα απορρίψει τη µια θετική ψήφο των Τ/κ για ζωτικά θέµατα που τους αφορούν για να µην πούµε ότι η εντύπωση που υπάρχει τώρα είναι ότι δεν ασχολείται καν µε το Κυπριακό…

Ο κ. Αναστασιάδης έχει υπαναχωρήσει από προτάσεις που έκανε στο παρελθόν. Το 2015 είχαµε καταθέσει πρόταση στο Εθνικό Συµβούλιο για τα θέµατα του φυσικού αερίου. Προτείναµε µετά τη λύση να υποσχεθούµε έναρξη συζητήσεων για εµπορική συνεργασία και ενδεχόµενη κατασκευή αγωγού µε την Τουρκία. Ο κ. Αναστασιάδης συµφώνησε τότε. Με εξουσιοδότησε µάλιστα να συζητήσω γι’ αυτήν την πρόταση µε τον κ. Νταβούτογλου, όταν τον συνάντησα τον Γενάρη του 2016. Η αντίδραση του κ. Νταβούτογλου ήταν πάρα πολύ θετική και έδειξε τεράστιο ενδιαφέρον.

Μετά το Κραν Μοντανά ο κ. Αναστασιάδης υπαναχώρησε από τις θέσεις αυτές γιατί αποφάσισε ν’ αλλάξει πλώρη στο Κυπριακό. Η συµφωνία του µε τις θέσεις αυτές είναι καταγεγραµµένη στα πρακτικά του Εθνικού Συµβουλίου του Ιούλη και του Σεπτεµβρίου του 2015.

Υπάρχουν επιφυλάξεις και προβληµατισµοί ότι τυχόν αποδοχή αυτών των ΜΟΕ που προτείνονται θα οδηγούσε σε ταϊβανοποίηση του Κυπριακού… 

Αυτές οι προτάσεις δεν είναι νέες. Κατετίθεντο από διαφόρους παράγοντες της Τουρκίας όταν ακόµα στην προεδρία της ∆ηµοκρατίας βρισκόταν ο ∆ηµήτρης Χριστόφιας. Ως ΑΚΕΛ λέγαµε ότι για το άνοιγµα του λιµανιού και το απευθείας εµπόριο µε την ΕΕ θα µπορούσε να επιστραφεί η Αµµόχωστος στους νόµιµους κατοίκους της και ο Τ/κ δήµαρχος (πάντοτε είχε έναν Τ/κ και έναν Ε/κ) θα µπορούσε στο πλαίσιο των αρµοδιοτήτων του να προχωρούσε στο απευθείας εµπόριο µε την Ε.Ε., µέσω του λιµανιού της Αµµοχώστου.

Σε ό,τι αφορά το αεροδρόµιο της Τύµπου υπάρχει αυτός ο κίνδυνος στον οποίο αναφέρθηκες. Αν δεν υπάρχει ενιαίο FIR, αν δεν υπάρχει ενιαία λειτουργία όλων των αεροδροµίων της Κύπρου, κάτω από την κεντρική κυβέρνηση, υπάρχει σοβαρό ενδεχόµενο να θεωρηθεί ότι υπάρχουν δύο χωριστές οντότητες στην Κύπρο. Αυτό όχι µόνο δεν θα υποβοηθούσε στην προώθηση της λύσης, αλλά αντιθέτως θα έδινε ερείσµατα στην τ/κ κοινότητα να µη θέλει να πάει σε λύση.

Η ευρύτερη τ/κ Αριστερά υποδέχθηκε θετικά τα προτεινόµενα ΜΟΕ προσβλέποντας στη βελτίωση της οικονοµίας του ψευδοκράτους, σε αντίθεση µε τον Τατάρ…

Κατανοώ γιατί η τ/κ Αριστερά έχει αυτή τη θέση. Με την έννοια ότι ασφυκτιούν κάτω από την πίεση της Τουρκίας και τις τεράστιες οικονοµικές δυσκολίες και θεωρούν ότι αυτά θα ήταν µια διέξοδος. Ως ε/κ πλευρά πρέπει να δώσουµε εναλλακτικές επιλογές που δεν θα υποσκάπτουν τη λύση του Κυπριακού και την ίδια ώρα θα βοηθούν να αντιµετωπίσουν τις τεράστιες οικονοµικές δυσκολίες που έχουν.

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγµατα, η πιο σίγουρη επιλογή είναι η λύση του Κυπριακού.

Αν πείσουµε ότι είµαστε ειλικρινείς στην επιθυµία µας να συζητήσουµε σοβαρά για την επίτευξη συµφωνίας, θεωρώ ότι θα στριµωχθεί η Τουρκία, δεν θα έχει άλλη επιλογή και µπορούµε πολύ σύντοµα να φθάσουµε σε συµφωνία.

Πώς σχολιάζετε την αναφορά του κ. Μ. ∆ρουσιώτη (στο βιβλίο «Έγκληµα στο Κραν Μοντανά») ότι οι εξαρτήσεις του κ. Αναστασιάδη από τη Ρωσία και τα συµφέροντά της απέτρεψαν τη λύση;

∆ιαφωνώ. Του το είχα πει κατ’ ιδίαν. Έχει κάνει πολύ σηµαντική καταγραφή γεγονότων και έχει περιλάβει στο βιβλίο του πολύ σηµαντικά έγγραφα που αφορούν την ιστορία του Κυπριακού. Στο συγκεκριµένο θέµα όµως διαφωνώ µαζί του.

Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ µερικές φορές µε τον κ. Λαβρόφ. Ο κ. Λαβρόφ ήταν ξεκάθαρος: Στηρίζουν την προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, αλλά δεν πρόκειται να αποδεχθούν νατοϊκές εγγυήσεις. Αντιπρότεινε από τότε εγγυήσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θέση που και εµείς στο παρελθόν ως ε/κ πλευρά υποστηρίζαµε και θέση που διατηρεί το ΑΚΕΛ µέχρι σήµερα.

Πώς σχολιάζετε την ουκρανική κρίση;

Οι εξελίξεις είναι άκρως ανησυχητικές. ∆υστυχώς, αντί να καταβάλλεται προσπάθεια να λυθούν τα ζητήµατα µε διπλωµατικό τρόπο, επιχειρείται µε τον πόλεµο. Υπήρχε η Συµφωνία του Μινσκ και εκεί θα έπρεπε να επικεντρωθούν όλοι.

Και ένα σύντομο σχόλιο για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές… Θα καταφέρει η αντιπολίτευση να πετύχει τον διακηρυγµένο στόχο για προοδευτική αλλαγή;

Αν είµαστε ειλικρινείς σε αυτά που λέµε όλοι -ότι χρειάζεται να υπάρξει µια πραγµατική αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου, ότι χρειάζεται να στηριχθεί η κοινωνία για να ξεπεράσει τις δυσκολίες, ότι χρειάζεται να δώσουµε µια άλλη προοπτική στη χώρα καταπολεµώντας τη διαφθορά και τη διαπλοκή- τότε θεωρώ ότι είναι υποχρέωση όλων των κοµµάτων της αντιπολίτευσης, µε εξαίρεση το ΕΛΑΜ που στηρίζει σε όλες τις κρίσιµες στιγµές τον ∆ΗΣΥ, να βρουν τρόπο να συνεργαστούν σε αρχές. Θεωρώ ότι θα πρέπει να καταβληθούν έντονες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy