Συνέντευξη Αρχηγού Αστυνομίας: «Εάν υπήρχαν στοιχεία για συμμετοχή προσφύγων σε τρομοκρατικές οργανώσεις, θα είχαν συλληφθεί»


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Αρχηγός Αστυνομίας: «Δεν θα γίνουν αποδεκτές πράξεις ρατσισμού ή ξενοφοβίας»

Δεν στοιχειοθετούνται αδικήματα και ούτε υπάρχει εύλογη υπόνοια ότι πρόσφυγες που διαμένουν στην Κύπρο συμμετέχουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις, αναφέρει ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στη «Χαραυγή». Αναφέρει επίσης ότι η κατάσταση στην περιοχή της Χλώρακας βρίσκεται υπό έλεγχο, σημειώνοντας ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές πράξεις ρατσισμού ή ξενοφοβίας. Προσθέτει επίσης ότι υπάρχει στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία για τη σχέση Χρυσής Αυγής και ΕΛΑΜ, ώστε να καταπολεμηθούν αποτελεσματικά ρατσιστικές και ακροδεξιές πρακτικές.

Το τελευταίο διάστημα είναι έντονη η συζήτηση για το προσφυγικό, με βουλευτή του ΔΗΣΥ και τον Υπουργό Εσωτερικών να καταγγέλλουν δημόσια ότι κυκλοφορούν ανάμεσά μας τζιχαντιστές. Στοιχειοθετείται κάτι τέτοιο; Ποια είναι η πραγματικότητα;

Ο καθένας μπορεί να εκφράζεται και να λέει αυτά που έχει ως πληροφόρηση. Εμείς ως Αστυνομία γνωρίζουμε την πραγματικότητα. Τα 11 άτομα στη Μενόγεια κρατούνται όχι γιατί υπάρχει μαρτυρία πως εμπλέκονται σε τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά γιατί υπάρχουν υποψίες ότι πιθανόν να εμπλέκονταν στο παρελθόν σε κάποιες τρομοκρατικές οργανώσεις. Όλα αυτά διερευνώνται, χωρίς βέβαια να στοιχειοθετούνται συγκεκριμένα αδικήματα ή εύλογη υπόνοια, ώστε να τους συλλάβουμε και να διερευνηθεί υπόθεση εναντίον τους.

Εμείς ως Αστυνομία βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Ανταλλάσσουμε πληροφορίες με άλλα κράτη και αναζητούμε πληροφορίες από τις βάσεις δεδομένων που υπάρχουν. Θεωρούμε όμως ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό τον έλεγχό μας και δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω ανησυχίας. Λαμβάνουμε μέτρα, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή εξάπλωση αυτού του φαινομένου.

Σχετικά με αυτά που ακούγονται για τους πρόσφυγες και την κατάσταση στη Χλώρακα, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αν είχαμε συγκεκριμένες πληροφορίες, δεν θα χαριζόμασταν σε κανέναν. Εάν, επίσης, υπήρχαν εύλογες υπόνοιες ότι συγκεκριμένα άτομα εμπλέκονται σε συγκεκριμένες υποθέσεις, σίγουρα αυτή τη στιγμή θα ήταν υπό σύλληψη.

Όσον αφορά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι κάποιοι ήθελαν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους λέγοντας ότι «εάν δεν μπορεί η Αστυνομία, θα πάρουμε εμείς το νόμο στα χέρια μας», κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Κάναμε άμεσα ενέργειες και συζητήσαμε με τους τοπικούς φορείς. Ήδη, για πάνω από ένα μήνα, η ΜΜΑΔ έχει εγκατασταθεί στην περιοχή Χλώρακας, Έμπας, Κισσόνεργας και Γεροσκήπου. Η κατάσταση βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο και η συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές είναι εξαιρετική. Ο κόσμος πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση, αλλά να μην επικρατεί ο φόβος ότι θα επέλθει χάος επειδή διαμένουν κοντά μας αλλοδαποί. Ξέρετε, υπάρχουν και αλλοδαποί που εργάζονται ευσυνείδητα τηρώντας τους νόμους και την τάξη της χώρας μας και είναι παραγωγικοί για την κοινωνία μας. Δυστυχώς, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που δημιουργούν προβλήματα. Εμείς βρισκόμαστε πίσω από αυτούς και όπου υπάρχουν αδικήματα διερευνώνται και τίθενται ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ήρθατε σε επαφή με τους αξιωματούχους που δήλωσαν δημόσια ότι υπάρχουν τζιχαντιστές στην Κύπρο;

Αλίμονο αν δεν είχαμε επαφή με τους πολιτειακούς αξιωματούχους. Έχουμε αυτές τις πληροφορίες, συζητούμε μαζί τους και εάν και εφόσον έχουν νεότερα στοιχεία, σίγουρα ζητούμε να μας τα δώσουν για διερεύνηση.

Βλέπουμε ότι οι αναφορές σε τζιχαντιστές, αλλά και τα αντικειμενικά προβλήματα που δημιουργούνται λόγω του προσφυγικού και της ελλειμματικής πολιτικής, έχουν φέρει νέα έξαρση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Πώς αντιμετωπίζει η Αστυνομία αυτά τα φαινόμενα και πώς χειρίζεται τον πρόσφατο εμπρησμό στο τζαμί;

Από την πρώτη στιγμή που περιήλθε στην αντίληψή μας το συγκεκριμένο περιστατικό σε τέμενος στη Λεμεσό, είχαμε δώσει άμεσες οδηγίες για εξιχνίαση της υπόθεσης. Παρακολουθώ ο ίδιος προσωπικά την εξέλιξη γι’ αυτό το θέμα αλλά και για πολλά άλλα. Έχω στενή συνεργασία με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, αφού μας ανησυχούν τέτοια φαινόμενα.

Από την άλλη, θεωρώ ότι όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη διάσταση που προσδίδουμε σε κάθε περιστατικό. Δεν θέλουμε να αποκρύψουμε σε καμία περίπτωση οτιδήποτε, αλλά πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο στο πώς αντιδρούμε και ποια έκταση δίνουμε στο κάθε γεγονός, ώστε να μη δημιουργούμε μεγαλύτερο πρόβλημα στην κοινωνία.

Έχουμε αρκετές πληροφορίες και ευελπιστώ ότι σύντομα θα έχουμε αίσιο αποτέλεσμα στη διερεύνηση της υπόθεσης. Να είστε σίγουροι πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε να φτάσουμε στην εξιχνίαση.

Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια διεξάγεται δίκη κατά της Χρυσής Αυγής και ότι το ΕΛΑΜ έχει δηλώσει πως αποτελεί παρακλάδι της, έχετε επικοινωνήσει με την Ελληνική Αστυνομία για να δείτε κατά πόσο μεταφέρονται τέτοιες πρακτικές και στην Κύπρο;

Ναι, ιδιαίτερα με την Ελλάδα έχουμε πάρα πολύ στενές επαφές και ανταλλάσσουμε συνεχώς πληροφορίες. Είναι ένα από τα θέματα που συζητούμε και συνεργαζόμαστε. Κυρίως σε θέματα σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος, τρομοκρατίας, ακόμα και αδικημάτων που έχουν πολιτικές προεκτάσεις. Όλα αυτά τα συζητούμε και όπου χρειάζεται ερχόμαστε σε άμεση επαφή, χωρίς να γίνεται απαραίτητα μέσω της Europol.

Το ίδιο κάνουν και οι υπηρεσίες της Αστυνομίας και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες με τις αντίστοιχες ελληνικές. Η συνεργασία μάς βοηθά αφάνταστα να έχουμε τις πληροφορίες, ώστε να προλαβαίνουμε κυρίως γεγονότα.

Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι που να μας απασχολεί για τη δράση της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο. Μπορώ να πω ότι το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχει αυτή η κινητοποίηση που υπήρχε πιο παλιά, παρότι υπάρχουν ομάδες που δημιουργούν κάποια θέματα.

Την Παρασκευή είδαμε το ΕΛΑΜ να εντείνει τη δράση του στην περιοχή κατά των προσφύγων, σπέρνοντας ρατσισμό, μίσος και φόβο. Από ό,τι φαίνεται η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη. Θα προχωρήσετε στη λήψη πιο δραστικών μέτρων αντιμετώπισης του ρατσισμού; Πώς θα χειριστείτε την κατάσταση;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, έχουν δοθεί κάποια φυλλάδια στην περιοχή της Χλώρακας από μέλη του ΕΛΑΜ και το περιεχόμενό τους δεν φαίνεται να στοιχειοθετεί το οποιοδήποτε αδίκημα. Παρ’ όλ’ αυτά, το θέμα διερευνάται.

Τώρα, όσον αφορά την περαιτέρω δράση, έχω κατ’ επανάληψη πει ότι ως Αστυνομία λαμβάνουμε όλα εκείνα τα μέτρα, ούτως ώστε να επικρατεί ο νόμος, η τάξη και η ασφάλεια. Δεν τίθεται θέμα να γίνουν αποδεκτές πράξεις ρατσισμού ή ξενοφοβίας.
Λαμβάνονται όλα τα μέτρα, ούτως ώστε η κατάσταση να βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο της Αστυνομίας και θεωρώ ότι τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί πρόσφατα δείχνουν ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο.
Ο κάθε άνθρωπος ο οποίος διαμένει στη Δημοκρατία πρέπει να αισθάνεται ασφαλής και αυτό κάνουν οι υπηρεσίες μας, ανεξάρτητα αν αυτά τα άτομα βρίσκονται κάτω από οποιοδήποτε καθεστώς στη Δημοκρατία.
Οι οποιεσδήποτε παραβατικές συμπεριφορές από οπουδήποτε και αν προέρχονται είναι ποινικά κολάσιμες και εμείς ως Αστυνομία θα λαμβάνουμε όλα τα μέτρα με σκοπό τη διερεύνηση τέτοιων περιστατικών και τέτοιων περιπτώσεων.

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στο θέμα του υποκόσμου; Βρίσκεται υπό έλεγχο;

Θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα στάδιο ύφεσης, όμως μας έδειξε η εμπειρία ότι τα σοβαρά εγκλήματα γίνονται κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Γι’ αυτό βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση, ώστε να προλαβαίνουμε τέτοια φαινόμενα.
Παρακολουθούμε καταστάσεις, συλλέγουμε πληροφορίες και θεωρώ ότι υπήρξαν κάποια χτυπήματα το τελευταίο διάστημα που πιθανόν να άγγιξαν το οργανωμένο έγκλημα, όμως δεν υπάρχει αυτή η έξαρση που υπήρχε στο παρελθόν.
Αν θυμάστε, παλαιότερα οι πόλεις ήταν «κατανεμημένες» σε κάποιες φατρίες. Αυτή τη στιγμή θα έλεγα ότι δεν υπάρχουν αυτά τα σοβαρά φαινόμενα, χωρίς όμως να έχουν εκλείψει εντελώς. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο όσον αφορά την πρόληψη του οργανωμένου εγκλήματος.

Ίσως επειδή μαζεύτηκε η εξουσία σε λιγότερα χέρια;

Μπορεί σε κάποιο βαθμό να συμβαίνει και αυτό, αλλά νομίζω ότι αυτή τη στιγμή ο υπόκοσμος έχει δεχθεί αρκετά χτυπήματα. Άτομα που βρίσκονταν στην πρωτοκαθεδρία έχουν συλληφθεί. Ως εκ τούτου, υπάρχει αυτή η ύφεση και ο φόβος ότι ίσως να έρχεται η σειρά και κάποιων άλλων. Γι’ αυτό κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να εκλείψουν αυτά τα φαινόμενα και νομίζω ότι βρισκόμαστε σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο.

Έχετε βοήθεια από καταστηματάρχες που πληρώνουν προστασία;

Υπάρχουν δυστυχώς περιπτώσεις όπου αυτοί που πρέπει να μιλήσουν δεν το κάνουν. Εμπειρικά μιλώντας, εκείνα τα άτομα που θα έπρεπε να βοηθήσουν δεν το κάνουν και όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι, διερωτώνται τι κάνει η Αστυνομία. Αν δεν βοηθήσει λοιπόν ο κόσμος τον εαυτό του δίδοντας πληροφορίες, πώς θα βοηθηθεί από την Αστυνομία; Έχουμε δώσει στον κόσμο ακόμα και τη δυνατότητα να κάνει ανώνυμες καταγγελίες.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.