Συνέντευξη – Ασίµ Ακανσόι: «Μεγάλες οι πιθανότητες να ξεκινήσει µια νέα διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού»

  • «Μεγάλες οι πιθανότητες να ξεκινήσει µια νέα διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού»
  • «Η νέα διαδικασία που θα ξεκινήσει πρέπει να βασίζεται σε χρονοδιάγραµµα και να επικεντρώνεται στο αποτέλεσµα»
  • «Το ΑΚΕΛ άνοιξε το δρόµο να συζητηθούν λύσεις για τους Τουρκοκυπρίους»
  • Όσοι θέλουµε λύση, δεν µπορούµε να µένουµε σε συνθήµατα

 

Συνέντευξη στην Ελένη Κωνσταντίνου

«Βρισκόµαστε σε µια νέα φάση στο Κυπριακό», αναφέρει ο  Γενικός Γραµµατέας του Ρεπουµπλικανικού Τουρκικού Κόµµατος (ΡΤΚ), Ασίµ Ακανσόι, µετά και την επίσκεψη του βοηθού Γενικού Γραµµατέα των Ηνωµένων Εθνών, Μίροσλαβ Γιέτζια, στην Κύπρο. Επισηµαίνει επίσης πως η όποια νέα διαδικασία ξεκινήσει, πρέπει να βασίζεται σε χρονοδιάγραµµα και να επικεντρώνεται στο αποτέλεσµα. Την ίδια ώρα, τονίζει πως οι δυνάµεις και στις δύο κοινότητες που υποστηρίζουν τη λύση του Κυπριακού πρέπει να προχωρήσουν σε δράσεις και να µη µένουν µόνο στα συνθήµατα.

 

 

Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του βοηθού Γενικού Γραµµατέα των Ηνωµένων Εθνών στην Κύπρο και την επικείµενη Γενική Συνέλευση του Οργανισµού τι αναµένετε;

Είµαστε σε µια νέα φάση στο Κυπριακό. ∆ιανύουµε µια περίοδο όπου ανά πάσα στιγµή µπορούν να συµβούν πολλά. Είναι πολύ σηµαντικό ότι καµιά πλευρά δεν αναφέρεται σε µη λύση του Κυπριακού -τουλάχιστον δηµόσια. Ούτε αυτό που ακούγαµε στο παρελθόν, ότι η µη λύση του Κυπριακού είναι η λύση, ακούγεται τώρα πια.

Ταυτόχρονα, όµως, θυµίζω ότι πριν ένα χρόνο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν είχε καλέσει τα κράτη να αναγνωρίσουν την «τουρκική δηµοκρατία της βορείου Κύπρου» και επανέλαβε το κάλεσµα αυτό και κατά την παρουσία του στην Κύπρο. Από την άλλη, ο Ερσίν Ταταρ, ενώ παλαιότερα έλεγε ότι για να καθίσει σε συνοµιλίες πρέπει να αναγνωρίσουν την «τδβκ», σε νέες του αναφορές δεν θέτει αυτή την προϋπόθεση. Σηµειώνω ακόµα την παραίτηση του Εργκούν Ολγκιούν, τέως διαπραγµατευτή της τ/κ πλευράς, που παρότι την παρουσίασαν ως συνταξιοδότηση, δεν είναι τυχαία η χρονική στιγµή που έγινε.

Υπό το φως αυτών των δεδοµένων, εµείς που υποστηρίζουµε την οµοσπονδιακή λύση πρέπει να παρακολουθούµε προσεκτικά τις εξελίξεις, την πορεία των πραγµάτων και να σπρώξουµε τα πράγµατα προς την κατεύθυνση ώστε σε κατάλληλο χρόνο να επαναρχίσουν οι συνοµιλίες για τη λύση του Κυπριακού.

 

 

Πρακτικά όµως τι µπορούµε να περιµένουµε;

Αυτά τα αναφέρω για να υπογραµµίσω ότι βρισκόµαστε σε µια δυναµική πορεία πραγµάτων. Μετά τα γεγονότα που συνέβησαν στην Πύλα και την κάθοδο του Γιέτζια, φαίνεται ότι υπάρχει µια αναζήτηση κοινής βάσης. Είναι µια διαφορετική και δύσκολη περίοδος.

Προσωπικά πιστεύω ότι είναι αναγκαίο να κατέβουν κάτω οι δυνάµεις υπέρ της λύσης µε δράσεις και κινητοποιήσεις. Οι δυνάµεις που υποστηρίζουµε τη λύση του Κυπριακού δεν µπορούµε να περιοριζόµαστε στο επίπεδο συνθηµάτων. Ακούµε τις καµπάνες κινδύνου για εδραίωση του διαχωρισµού και της διαίρεσης. Γι’ αυτόν το λόγο οι δυνάµεις υπέρ της λύσης πρέπει να φύγουν από τη θέση του θεατή και να κατεβούν στο πεδίο δράσης.

 

 

Τα γεγονότα στην Πύλα σάς θορύβησαν;

Ακόµη µια φορά τα επεισόδια στην Πύλα µάς υπενθυµίζουν πως η υφιστάµενη κατάσταση στην Κύπρο βασίζεται σε µια ντε φάκτο κατάσταση παύσης πυρός. Θα ήθελα και στις δύο πλευρές όλοι να αποφεύγουν οποιαδήποτε κίνηση ή ενέργεια µπορεί να ενοχλήσει και να πληγώσει την εµπιστοσύνη µεταξύ των δύο κοινοτήτων. Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι η υφιστάµενη κατάσταση είναι εύθραυστη ακόµη και αυτοί που απολαµβάνουν µια άνετη ζωή πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι µια δύσκολη κατάσταση.

 

 

Η μακρόχρονη στασιµότητα δεν δυσκολεύει την όλη προσπάθεια;

Φαίνεται ότι οι πιθανότητες να ξεκινήσει µια νέα διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού είναι µεγάλες. Όµως αυτή η νέα διαδικασία πρέπει να βασίζεται σε χρονοδιάγραµµα και να επικεντρώνεται στο αποτέλεσµα.

Ως ΡΤΚ είµαστε δεσµευµένοι µε όλα όσα συµφωνήθηκαν µεταξύ των δυο πλευρών από το 2006-2017. Θεωρούµε σηµαντική την κοινή ανακοίνωση της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και δεσµευόµαστε βάσει της. Πολύ σηµαντικό είναι και το πλαίσιο Γκουτέρες. Συνεπώς, δεν δεχόµαστε να ξεκινήσουν διαπραγµατεύσεις από µηδενική βάση. Υπό τη σκεπή της µιας κυριαρχίας και χωρίς να γίνει διαπραγµατευτικό στοιχείο η πολιτική ισότητα των Τ/κ, πρέπει να ξεκινήσει µια διεργασία επικεντρωµένη στο αποτέλεσµα για να καταλήξουµε και στο επιθυµητό αποτέλεσµα.

 

 

Εκτιµάτε ότι οι κύριοι Χριστοδουλίδης και Τατάρ είναι έτοιµοι να προχωρήσουν στη βάση και αυτών που εσείς προτείνετε;

Έχουµε φτάσει σε τέτοια ωριµότητα, που δεν θα είµαστε εγγυητής κανενός. Κοιτάµε τι κάνει ο καθένας στην πράξη. Θα υποστηρίζουµε οποιαδήποτε βήµατα γίνουν προς την κατεύθυνση της οµοσπονδιακής λύσης µε πολιτική ισότητα. Σε αντίθετη περίπτωση, απ’ όποιον και να έρθουν βήµατα που θα εξυπηρετούν την παραµονή του διαχωρισµού ή ενισχύουν τη διαίρεση, θα µας βρουν απέναντί τους. ∆εν δεχόµαστε οποιαδήποτε προσέγγιση που να επιβάλλει ηγεµονία ή διαχωρισµό των δύο κοινοτήτων.

 

 

Τελευταίως γίνεται λόγος για µέτρα προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα από πλευράς του Προέδρου της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας. Τέτοια µέτρα θα σας έβρισκαν σύµφωνους;

Εννοείται µονόπλευρα µέτρα ή καλύτερα προτάσεις προς τους Τουρκοκυπρίους. Αντιλαµβάνεστε ότι επίσηµα δεν είδαµε ακόµα κάτι, παρά µόνο κάποια δηµοσιεύµατα που επικαλούνται πληροφορίες για κάποια µέτρα από πλευράς του κ. Χριστοδουλίδη. Αυτό που γνωρίζουµε είναι ότι η πρώτη κίνηση έγινε από το ΑΚΕΛ, που παρουσίασε κάποιες προτάσεις για να µπορούν να επιλυθούν κάποια από τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι. Φαίνεται αυτή η πρωτοβουλία άνοιξε το δρόµο για να συζητηθούν λύσεις.

Εκείνο που έχει σηµασία για εµάς είναι οποιοδήποτε άνοιγµα γίνεται προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα να µην είναι εκτός του πλαισίου της λύσης διζωνικής δικοινοτικής οµοσπονδίας. Να είναι, δηλαδή, µέτρα που να εξυπηρετούν τον τελικό στόχο. Και να είναι σε ένα πλαίσιο που να δίνει λύσεις στα καθηµερινά προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι.

 

 

Υπάρχουν συγκεκριµένα ζητήµατα όµως που θεωρείτε σηµαντικά;

Φαίνεται να υπάρχει µια θέληση να ανοίξουν νέα σηµεία διέλευσης. Αυτό θα ωφελήσει και τους Τουρκοκυπρίους αλλά και τους Ελληνοκυπρίους κατά τις επαφές τους και τις διακινήσεις τους από τη µια πλευρά στην άλλη. Ιδιαίτερα αυτό θα διευκολύνει τους εργαζόµενους ή ανθρώπους που σπουδάζουν. Είναι θετικά βήµατα αυτά. Ειδαµε ακόµα µια αναφορά για επαναλειτουργία της Ad hoc επιτροπής για εναρµόνιση της τουρκοκυπριακής κοινότητας µε το ευρωπαϊκό κεκτηµένο. Σίγουρα η επαναλειτουργία αυτής της επιτροπής θα είναι θετικό βήµα. Επίσης, είναι το ζήτηµα µε τα παιδιά από µεικτούς γάµους. Θα πρέπει τα παιδιά αυτά να αποκτήσουν την κυπριακή ιθαγένεια. Πρόκειται για παιδιά που έχουν υιοθετήσει την κυπριακή κουλτούρα και η πλειοψηφία τους στηρίζει τη λύση του Κυπριακού, αφού σήµερα οι ίδιοι βρίσκονται εγκλωβισµένοι σε ένα διαιρεµένο νησί.

 

 

Πόσο σας ανησυχεί η πώληση περιουσιών σε ξένους; Βλέπουµε και σε δηµοσιεύµατα του τ/κ Τύπου ότι µεγάλες εκτάσεις έχουν πωληθεί και γίνονται µεγάλες αναπτύξεις.

Υπάρχει πολύ µεγάλη ζήτηση και ενδιαφέρον για ακίνητα στο βόρειο µέρος του νησιού, ιδιαίτερα από επιχειρηµατίες-επενδυτές από το Ιραν, τη Ρωσία και το Ισραήλ. Αγοράζουν µεγάλες εκτάσεις και προχωρούν σε επενδύσεις, ιδιαίτερα στις περιοχές Τρικώµου και Καζιβερών και τώρα στην Καρπασία. Λόγω αυτής της ζήτησης, βλέπουµε µια µεγάλη αύξηση στις τιµές των ακινήτων. Όλα αυτά συµβαίνουν την ώρα που οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται στη θέση του θεατή.

Αυτή η κατάσταση δεν µπορεί να συνεχιστεί, γι’ αυτό ως ΡΤΚ παίρνουµε διάφορες πρωτοβουλίες σε σχέση µε το θέµα αυτό. Ήδη ξεκινήσαµε µια συζήτηση για «νοµοθετική» ρύθµιση του θέµατος. Η ζωή κυλά, οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν λύσεις και στα καθηµερινά ζητήµατα που τους απασχολούν. Εµείς ως ΡΤΚ είµαστε ενάντια σε µια οικονοµική τρέλα που θα έθετε σε κίνδυνο το κοινό µας µέλλον και αυτό το έχουµε κάνει ξεκάθαρο πολλές φορές και µε δηµόσιες τοποθετήσεις µας. Με τα σηµερινά δεδοµένα στο βόρειο τµήµα του νησιού ο κατασκευαστικός τοµέας έχει πάρει την πρώτη θέση στην οικονοµία µε ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η ανεξέλεγκτη κατάσταση όµως ενέχει σηµαντικούς κινδύνους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy