Συνέντευξη Χαράλαµπος Προύντζος: Ο Α. Μαυρογιάννης πιστεύει βαθιά στην επανένωση του τόπου

  • Υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες εκλογής του Α. Μαυρογιάννη, αλλά χρειάζεται περισσότερη συλλογική δουλειά
  • Με ενοχλεί η προσπάθεια αρκετών να παρουσιάσουν τη στήριξη από το ΑΚΕΛ ως µίασµα ή ως βαρίδι
  • Η προσπάθεια ακραίων πολιτικών δυνάµεων να παρεισφρήσουν στον ΑΠΟΕΛ και αναφέροµαι στο ΕΛΑΜ, ήταν και ο βασικός λόγος που αποχώρησα 
  • Η εντιµότητα είναι θεµελιώδες ζητούµενο µετά από τη διαφθορά και διαπλοκή που βιώσαµε τα τελευταία χρόνια

 

Αν ο Πρόεδρος αποτελεί παράδειγµα εντιµότητας και έχει τη βούληση να πατάξει φαινόµενα διαφθοράς και να επιβάλει τη λογοδοσία, τότε θα έχουµε κάνει ένα σηµαντικό βήµα για να ξαναχτίσουµε την αξιοπιστία της χώρας, δηλώνει σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο νοµικός Χαράλαµπος Προύντζος, εκφράζοντας τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Αναφέρει ότι γνωρίζει τον Α. Μαυρογιάννη και οι θέσεις του συµπίπτουν σε πάρα πολλά θέµατα µε τις θέσεις του υποψηφίου και υπογραµµίζει ότι η στήριξη του ΑΚΕΛ προς τον Α. Μαυρογιάννη δεν είναι… βαρίδι. Απορρίπτει τον ισχυρισµό ότι ο Α. Μαυρογιάννης δεν έχει πραγµατική βούληση να λύσει το Κυπριακό και σηµειώνει τη στήριξή του και από τον Οζντίλ Ναµί, αλλά και την ισχυρή και µακρά σχέση του Α. Μαυρογιάννη µε τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, γεγονός επίσης θετικό για τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

 

Συνέντευξη στον Μιχάλη Μιχαήλ

Η εµφάνισή σας στο πλευρό του Ανδρέα Μαυρογιάννη κατά την ηµέρα της υποβολής υποψηφιοτήτων και το γεγονός ότι εσείς τον προτείνατε, προκάλεσε µεγάλη εντύπωση. Πολλοί σας θεωρούν άνθρωπο µε δεξιές απόψεις, νεοφιλελεύθερες στον τοµέα της οικονοµίας.

Η στήριξή µου στον Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι απόλυτα συνεπής µε τις διαχρονικές µου πολιτικές και κοινωνικές απόψεις που είναι καταγεγραµµένες σε σωρεία γραπτών και τηλεοπτικών παρεµβάσεών µου. Βασική µου πολιτική έγνοια είναι το Κυπριακό αφού θεωρώ ότι δεν µπορεί να υπάρξει όραµα για την Κύπρο και το λαό της, Ε/κ και Τ/κ, σε µια µοιρασµένη πατρίδα στο έλεος της Τουρκίας και µε σκληρό σύνορο εντός της επικράτειάς µας.

Μέσα από τη συµµετοχή µου στην Οµάδα Εργασίας για τη ∆ιακυβέρνηση και Κατανοµή Εξουσιών κατά τη διαπραγµατευτική διαδικασία που κορυφώθηκε στο Κραν Μοντανά γνώρισα καλύτερα τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Πολιτικά τοποθετούµαι στον κεντρώο χώρο, ο οποίος στην Κύπρο είναι «άστεγος» κοµµατικά. Πιστεύω σε µια οικονοµία φιλική στην επιχειρηµατικότητα, πειθαρχηµένη δηµοσιονοµικά. Προέρχοµαι όµως από µια οικογένεια της µεσαίας τάξης, που έχασε τα πάντα µετά την εισβολή και έχω πλήρη αίσθηση των προβληµάτων που αντιµετωπίζει η κοινωνία σήµερα προκειµένου να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της καθηµερινότητας.

Πιστεύω στην ανάγκη της κοινωνικής συνοχής, όχι απλά ως κοινωνικής ανάγκης, αλλά και ως ζωτικού παράγοντα οικονοµικής σταθερότητας. Στα θεµελιώδη κοινωνικά ζητήµατα είναι ισχυρή η δέσµευσή µου στο διαχωρισµό Εκκλησίας και Κράτους, στην ανάδειξη της διαφορετικότητας και στην ενίσχυση του Κράτους Πρόνοιας.

Υπάρχει επίσης η εντύπωση, ίσως επειδή διατελέσατε µέλος της ηγεσίας του ΑΠΟΕΛ, ότι πολιτικά ανήκετε στον ∆ΗΣΥ. Έτσι έχουν τα πράγµατα;

∆εν υπήρξα ποτέ ενεργό µέλος κανενός κόµµατος. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον ίδιο τον πρόεδρο του ∆ΗΣΥ όταν ερωτήθηκε σχετικά.

Οι ποδοσφαιρικές µου προτιµήσεις είναι εκεί. Αγαπώ το ποδόσφαιρο και το απολαµβάνω µε φίλους από όλες τις οµάδες. Αυτή είναι η µαγεία του ποδοσφαίρου, ότι φέρνει τον κόσµο κοντά ως µαζικό άθληµα. Βοήθησα την οµάδα µου σε µια στιγµή που χρειαζόταν βοήθεια, όπως έκαναν και χιλιάδες οπαδοί της Οµόνοιας κρατώντας την στα δύσκολα µε εκπληκτικό τρόπο. Από κει και πέρα η πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου µε βρίσκει κάθετα αντίθετο. Η προσπάθεια ακραίων πολιτικών δυνάµεων να παρεισφρήσουν στον ΑΠΟΕΛ και αναφέροµαι στο ΕΛΑΜ, ήταν και ο βασικός λόγος που αποχώρησα.

Είστε άνθρωπος ο οποίος πιστεύει στην οµοσπονδιακή λύση του Κυπριακού. Με τη στήριξή σας προς τον Α. Μαυρογιάννη να υποθέσουµε ότι δεν ασπάζεστε την κριτική εναντίον του ότι δεν έχει πραγµατικά βούληση να λύσει το Κυπριακό;

Ο βίος και τα έργα του Ανδρέα Μαυρογιάννη µιλούν από µόνα τους. Ήταν η ικανή του διαπραγµάτευση και η εµµονή του σε αρχές που έφερε το Κυπριακό τόσο κοντά στη λύση. Και δεν ήταν εύκολη αυτή η διαδικασία.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν είναι ένας εύκολος συνοµιλητής. Όταν όµως είδα τον βαθύ σεβασµό και εκτίµηση του Οζντίλ Ναµί προς τον Ανδρέα µακριά από τα φώτα της δηµοσιότητας, παρά τις διαφωνίες τους, κατάλαβα ότι είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει βαθιά στην επανένωση της χώρας, αλλά και στην ανάγκη συνεργασίας µας µε τους Τ/κ για το καλό του τόπου.

Συνεπώς απορρίπτετε το ότι λόγω του «Όχι» που είπε το 2004, θα αποδειχθεί στο τέλος περίπου ως ένας νέος Τάσσος Παπαδόπουλος;

Το απορρίπτω κάθετα. Ο Ανδρέας πιστεύει βαθιά στην επανένωση του τόπου ως προϋπόθεση για ένα µέλλον ασφάλειας και ευηµερίας. Είναι ευρωπαϊστής και γνωρίζει ότι µια επανενωµένη Κύπρος εντός της ΕΕ προσφέρει ισχυρές συνεκτικές συνθήκες. Αν κάτι χαρακτηρίζει τον Ανδρέα, είναι η ειλικρίνεια και η ευθύτητά του. ∆εν µπορεί να κρυφτεί ή να συµπεριφερθεί µε ανειλικρίνεια.

Μπορείτε να µας πείτε τρία πράγµατα που θα κάνει άµεσα ο κ. Μαυρογιάννης σε περίπτωση που εκλεγεί στην προεδρία;

Πρώτη κίνηση θα είναι η αποστολή αιτήµατος στον ΓΓ για να του ζητήσει να αναλάβει άµεσα πρωτοβουλία για επίλυση του κυπριακού προβλήµατος. Η σχέση του Ανδρέα µε τον ΓΓ είναι ισχυρή και µακρά. Και η αξιοπιστία του θα ενισχύσει σηµαντικά το αίτηµα αυτό.

∆εύτερο, θα ζητήσει την εφαρµογή του Ψηφίσµατος 789 των ΗΕ για επέκταση της νεκρής ζώνης για όλη την περίκλειστη περιοχή της Αµµοχώστου, προκειµένου να αποτραπεί η περαιτέρω ανατροπή του στάτους κβο και η δηµιουργία τετελεσµένων.

Τρίτον, θα προβεί σε άµεσες παρεµβάσεις για µείωση της ακρίβειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κυρίως στο κόστος ενέργειας. Οι παρεµβάσεις αυτές έχουν ήδη ετοιµαστεί και κοστολογηθεί.

Η διαφθορά στον τόπο φαίνεται να είναι µεγαλύτερη απ’ ό,τι νοµίζουµε. Μπορεί να αντιµετωπιστεί αποτελεσµατικά;

Η εκλογή του Ανδρέα Μαυρογιάννη θα θέσει τον πήχη αυτόν ψηλά επενεργώντας ως παράδειγµα. Απαιτείται όµως και βούληση από τον Πρόεδρο για κάθαρση και λογοδοσία. Η βούληση αυτή υπάρχει και έχει αποδειχθεί έµπρακτα.

Ο Ανδρέας είναι ο µοναδικός υποψήφιος που απευθύνθηκε στην Αρχή Κατά της ∆ιαφθοράς γραπτώς, απαιτώντας διερεύνηση των όσων αναφέρονται στο βιβλίο «Κράτος Μαφία» του Μακάριου ∆ρουσιώτη. Είναι επίσης ο µοναδικός που απευθύνθηκε γραπτώς στον Γενικό Εισαγγελέα, ζητώντας του να δηµοσιοποιήσει αυτούσια τα πορίσµατα για τα ζητήµατα του Συνεργατισµού, των πολιτογραφήσεων, του κατασκοπευτικού βαν και των Κεντρικών Φυλακών. Εάν εκλεγεί, θεωρεί καθήκον του να ικανοποιήσει τη λαϊκή απαίτηση για κάθαρση και λογοδοσία, συγκρουόµενος µε κατεστηµένα αν χρειαστεί.

Μπορεί ο Α. Μαυρογιάννης να διαχειριστεί τα οικονοµικά και κοινωνικά ζητήµατα;

Ο Ανδρέας χειρίστηκε πολύ περίπλοκα ζητήµατα στην πορεία του. Έχει χειριστεί τρεις προϋπολογισµούς της ΕΕ, δύο συµπληρωµατικούς και έναν κανονικό. Μόνο το πολυετές δηµοσιονοµικό πλαίσιο είναι αξίας ενός τρισεκατοµµυρίου. Έχει επίσης χειριστεί προϋπολογισµούς των ΗΕ και ο Αντόνιο Γκουτέρες έχει δηµόσια αναφερθεί στο πρόσωπό του λέγοντας ότι έχει σώσει τον ΟΗΕ. ∆υστυχώς, στην Κύπρο θεωρούµε ότι µόνο όποιος φωνάζει ή κοµπάζει είναι ικανός.C4E192E5C26C4D1E4477D93D0514B783 2 1

Από τα στρατόπεδα Αβέρωφ και Χριστοδουλίδη µπαίνει το δίληµµα: Αβέρωφ ή Χριστοδουλίδης, ανάλογα µε ποιος το λέει, ή ΑΚΕΛ. Αυτό είναι το δίληµµα;

Το δίληµµα των εκλογών είναι σαφές: συνέχιση της καταστροφικής πορείας της τελευταίας δεκαετίας, µε διολίσθηση του Κυπριακού, µε επιδείνωση των κοινωνικών ανισοτήτων, µε διαφθορά και διαπλοκή ή αλλαγή.

Οι άλλοι βασικοί υποψήφιοι διαγκωνίζονται για το ποιος είναι ο συνεχιστής της απερχόµενης κυβέρνησης. Μόνη επιλογή αλλαγής είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Όλοι πλέον παραδέχονται ότι ο Α. Μαυρογιάννης θα είναι στον 2ο γύρο. Πιστεύετε ότι σε µια τέτοια περίπτωση θα µπορέσει να εκλεγεί;

Η υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη διευρύνει την επιρροή της µέρα µε τη µέρα. Τίποτα όµως δεν είναι δεδοµένο. Ο εφησυχασµός δεν επιτρέπεται, γιατί το διακύβευµα είναι το µέλλον των παιδιών µας, όχι απλά η αλλαγή προσώπων και ηγεσίας.

Πιστεύω ότι υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες εκλογής του κ. Μαυρογιάννη, αλλά πιστεύω ακόµη περισσότερο στη συλλογική δουλειά για να το επιτύχουµε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.