Συνέντευξη – Χρίστος Χριστόφιας: Ο ΠτΔ καλείται να αναλάβει άµεσα πρωτοβουλίες στο Κυπριακό

Βασικός στόχος της Επαρχιακής Οργάνωσης του ΑΚΕΛ Λευκωσίας-Κερύνειας είναι η ενδυνάµωση των ΚΟΒ µε στόχο να απαντήσουν στις σύγχρονες ανάγκες και να βοηθήσουν στην επίλυση προβληµάτων, τόνισε στη συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο νέος Γραµµατέας της Οργάνωσης, Χρίστος Χριστόφιας.

Επιδίωξη επίσης είναι, µεταξύ άλλων, η ενίσχυση της ιδεολογικής κατάρτισης και της ταξικής συνείδησης της νέας γενιάς σε βαθµό που να µπορούν να «φιλτράρουν» το κυρίαρχο αφήγηµα που υποβάλλει ότι «είναι όλοι ίδιοι».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, επισηµαίνει ότι η παρέλευση του χρόνου παγιώνει τα τετελεσµένα και ότι σε λίγα χρόνια θα είναι ελάχιστα εκείνα που θα θυµίζουν τις κατεχόµενες πόλεις και τα χωριά µας.

Συνέντευξη στον Μιχάλη Μιχαήλ

Έχετε εκλεγεί πριν από λίγες µέρες στο πόστο του Επαρχιακού Γραµµατέα του ΑΚΕΛ Λευκωσίας-Κερύνειας. Έχοντας υπόψη τα ισχύοντα δεδοµένα, ποιοι είναι οι πρώτοι στόχοι που θέτετε;

Η νέα ηγεσία της Επαρχιακής Οργάνωσης του ΑΚΕΛ Λευκωσίας – Κερύνειας έχει οµολογουµένως µεγάλες ευθύνες. Ο τοµέας ευθύνης µας είναι η επαφή του κόµµατος µε σχεδόν τον µισό πληθυσµό της Κύπρου.

Άρα, το κατά πόσο το ΑΚΕΛ Λευκωσίας – Κερύνειας ανταποκρίνεται στον µέγιστο βαθµό στα πολιτικά και οργανωτικά καθήκοντά του είναι κρίσιµο για το κόµµα παγκύπρια. Βασικός στόχος µας είναι η ενδυνάµωση των Κοµµατικών Οµάδων Βάσης (ΚΟΒ). Σε κάθε συνοικία και χωριό, µε στόχο να απαντήσουµε στις σύγχρονες ανάγκες, να βοηθήσουµε στην επίλυση των προβληµάτων των εργαζοµένων, των νέων, των γυναικών, των αγροτών, των συνταξιούχων. Στην προσπάθεια αυτή σηµαντικός στόχος είναι να αναζωογονηθούν οι ΚΟΒ µε τρόπο που να ξαναγίνουν πρωταγωνιστές στην τοπική κοινωνία, µε πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική δράση.

Η δύναµη του ΑΚΕΛ στη σχεδόν 100χρονη ιστορία του ήταν και θα είναι τα µέλη του. Κόµµα µαζικό, κόµµα του λαού. Με δραστήρια µέλη, εµπλοκή ασφαλώς και των φίλων του κόµµατος και πολυσχιδή δράση. Άλλος ένας στόχος είναι η καλύτερη και πιο τακτική λειτουργία των Βοηθητικών Γραφείων της Επαρχιακής Επιτροπής. Αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη θέσεων και δράσεων για ευρύτερα κοινωνικά θέµατα, όπως το περιβάλλον, ο λαϊκός αθλητισµός και άλλα. Θέµατα που δηµιουργούν τις δυναµικές µαζικοποίησής µας και την ίδια στιγµή απαντούν σε καυτά ζητήµατα της εποχής µας.

Τα τελευταία χρόνια, σε όλα τα κόµµατα, παρατηρείται µια αποψίλωση της εθελοντικής προσφοράς στελεχών. Αυτό αγγίζει και το ΑΚΕΛ. Τι θεωρείτε ότι µπορεί να γίνει για να αναστραφεί αυτό το δεδοµένο;

Η αποπολιτικοποίηση και η απαξίωση των κοµµάτων είναι ένα κοινωνικό φαινόµενο που έχει τις αιτίες του. Αιτίες σύµφυτες µε τον καπιταλισµό. Ταυτόχρονα, τα φαινόµενα διαφθοράς και διαπλοκής που εκτοξεύθηκαν επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερµού διεύρυναν το χάσµα µεταξύ πλουσίων και φτωχών, ενώ απαξιώθηκαν οι θεσµοί και ευτελίστηκε το κράτος δικαίου. Όλα αυτά αύξησαν τη δυσπιστία του κόσµου και ιδιαίτερα των νέων απέναντι στα κόµµατα οριζόντια. Η ανάκτηση της εµπιστοσύνης των νέων ανθρώπων είναι µια πολύ δύσκολη αποστολή, την οποία θα επιδιώξουµε να πετύχουµε σε δύο επίπεδα.

Στο πρώτο επίπεδο, οφείλουµε να προσαρµοστούµε στις σύγχρονες συνθήκες, ν’ αφουγκραστούµε και ν’ απαντήσουµε στα προβλήµατα και τους προβληµατισµούς της νέας γενιάς. Να εµπνεύσουµε µε το παράδειγµα και τη δράση µας για να κερδίσουµε την εµπιστοσύνη της.

Το δεύτερο επίπεδο έχει να κάνει µε όσες και όσους εντάσσονται στις γραµµές µας. Οφείλουµε να ενισχύσουµε την ιδεολογική κατάρτιση και την ταξική τους συνείδηση, σε βαθµό που να µπορούν να «φιλτράρουν» το κυρίαρχο αφήγηµα που υποβάλλει ότι «είναι όλοι ίδιοι». Να έχουµε συνειδητούς ΑΚΕΛιστές και ΑΚΕΛίστριες που να ξεχωρίζουν στο χώρο που ζουν ή/και δραστηριοποιούνται και να είναι έτοιµοι να αποτελέσουν την επόµενη µαχητική βάρδια της εργατικής τάξης.

Κατάγεστε από το ∆ίκωµο της επαρχίας Κερύνειας. Σας απασχολεί αυτή η µακρόχρονη στασιµότητα στο Κυπριακό, η οποία βοηθά στη δηµιουργία τετελεσµένων από την άλλη πλευρά;

∆ιάγουµε την πιο µακρόχρονη στασιµότητα από τον καιρό ύπαρξης του κυπριακού προβλήµατος. Ως ΑΚΕΛ, δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαµε στη διαπίστωση ότι όποτε έχουµε αδιέξοδο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, το στάτους κβο αλλάζει προς το χειρότερο. Τα τελευταία έξι χρόνια στασιµότητας είδαµε την Τουρκία να προκαλεί στην ΑΟΖ, να δηµιουργεί νέα τετελεσµένα στο Βαρώσι. Η παρέλευση του χρόνου παγιώνει τα τετελεσµένα. Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, σε λίγα χρόνια θα είναι ελάχιστα εκείνα που θα θυµίζουν τις πόλεις και τα χωριά που έζησαν οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες µας. Το πιο σηµαντικό είναι η αλλαγή γενιών. Η δική µας γενιά και οι επόµενες δεν έχουµε βιώµατα και µνήµες. Αυτό κι αν είναι τετελεσµένο. Αυτό είναι που βολεύει ακόµα περισσότερο την εφαρµογή των διχοτοµικών σχεδίων της Τουρκίας και του ιµπεριαλισµού.

Και επειδή µιλούµε για τετελεσµένα, έχουν συνειδητοποιήσει οι έχοντες την ευθύνη της διαχείρισης του Κυπριακού ότι αυτά τα τετελεσµένα δεν είναι αναστρέψιµα;

Ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας καλείται να αναλάβει άµεσα πρωτοβουλίες που ν’ αποδεικνύουν την πολιτική µας βούληση για επανέναρξη των συνοµιλιών. Να µην περιορίζεται απλώς στην πρόταση για ενεργότερη εµπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δεν κοµίζει και κάτι καινούργιο, µε την έννοια ότι υπάρχουν ήδη αποφάσεις και πλαίσιο για την εµπλοκή αυτή.

Ως ΑΚΕΛ, καταθέσαµε την πρότασή µας και στον νέο Πρόεδρο µε βασικά στοιχεία την επαναβεβαίωση της προσήλωσής µας για επανέναρξη των συνοµιλιών από εκεί που διακόπηκαν το 2017, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και µε διαφύλαξη των µέχρι τώρα συγκλίσεων, την αξιοποίηση του φυσικού µας πλούτου ως κίνητρο για επίτευξη λύσης και την εισαγωγή µέτρων στήριξης των Τουρκοκυπρίων συµπατριωτών µας.

Με αυτά, θα επανακτήσουµε την εµπιστοσύνη του ΟΗΕ για τις προθέσεις µας ως ελληνοκυπριακή πλευρά. Έτσι, είτε θα αναγκάσουµε την Τουρκία και τον Τατάρ να επανέλθουν στις συνοµιλίες, είτε θα έχουν αποκλειστικά την ευθύνη για τη συνέχιση του αδιεξόδου. Αυτή τη στιγµή ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης καλείται στην ουσία ν’ αποδείξει ότι έχει συνειδητοποιήσει την κρισιµότητα της κατάστασης και να προχωρήσει θαρραλέα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα οδηγηθούµε µοιραία σε νέες περιπέτειες.

Ξεκίνησαν οι διεργασίες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην επαρχία σας; Προτίθεστε ως ΑΚΕΛ Λευκωσίας – Κερύνειας να κάνετε κάποιες συµµαχίες; Και µε ποιους;

Οι διεργασίες για τις επερχόµενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ξεκίνησαν. Στην επαρχία Λευκωσίας καθώς και στους κατεχόµενους δήµους και κοινότητες Λευκωσίας και Κερύνειας, οι εσωκοµµατικές διαδικασίες καταρτισµού των ψηφοδελτίων µας προγραµµατίζεται να γίνουν το φθινόπωρο.

Στόχος είναι η ενίσχυση της παρουσίας του ΑΚΕΛ σε όλους τους δήµους και κοινότητες, ιδιαίτερα τώρα µε τον νέο χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ισχυρό ΑΚΕΛ στο θεσµό που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες σηµαίνει µεγαλύτερη παρέµβαση στον αγώνα για βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Αν αυτό προϋποθέτει τη σύναψη της όποιας συµµαχίας µε προοδευτικό πρόγραµµα για εκλογή δηµάρχων και αντιδηµάρχων, αυτό θα επιδιωχθεί κυρίως σε τοπικό επίπεδο. Θα διαφανεί το επόµενο χρονικό διάστηµα εάν αυτό θα καταστεί εφικτό και σε ποιους δήµους και κοινότητες.

Το θέµα δεν είναι ποιος είσαι, αλλά τι κάνεις

Το επίθετο Χριστόφιας είναι σίγουρα βαρύ. Πώς απαντάτε σε όσους λένε ότι στο ΑΚΕΛ υπάρχει οικογενειοκρατία;

Το επίθετο που έχει ο καθένας µπορεί όντως να τον καθορίζει µια ζωή, αν το επιτρέψει. Το θέµα δεν είναι ποιος είσαι, αλλά τι κάνεις. Αν δεν κάνεις τίποτε, θα είσαι για πάντα ο γιος ή η κόρη κάποιου. Αν τιµήσεις τις επιλογές που κάνεις µε σκληρή δουλειά, τότε θα µιλά για σένα η δουλειά σου, όχι το επίθετό σου. Αυτό ισχύει παντού, όχι µόνο στην πολιτική.

Ο καθένας που βρίσκεται στο Λαϊκό Κίνηµα συνειδητά οφείλει να δουλεύει σκληρά και συλλογικά, να βάζει το «εµείς» πάνω από το «εγώ» και ασφαλώς να έχει πάντα υπόψιν ότι είναι υπόλογος, έτοιµος πάντα να λογοδοτήσει και ν’ αξιολογηθεί.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy