Συνέντευξη – Χρίστος Χριστοφίδης: Καθοριστικός ο ρόλος του ΑΚΕΛ στη µάχη των Προεδρικών

  • Πρέπει να φύγει μια διεφθαρμένη κυβέρνηση, η οποία στέρησε από το λαό δισεκατομμύρια για να πλουτίζουν οι ίδιοι
  • Οι δυνάµεις της Αλλαγής µπορούµε να σταµατήσουµε την ακραία δεξιοκρατία που πάει τον τόπο από το κακό στο χειρότερο
  • Ένας στόχος της Συνδιάσκεψης είναι ο εκσυγχρονισµός της δράσης και του µηχανισµού του κόµµατος ώστε να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες προκλήσεις
  • Η µαζική ανανέωση των κοµµατικών µελών, η ίδρυση νέων κοµµατικών οµάδων βάσης, η λειτουργία των αθλητικών µορφωτικών συλλόγων θα τεθούν επί τάπητος

 

Με στόχο τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου και την ανάδειξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη, πραγματοποιείται την Κυριακή 9 Οκτωβρίου η Επαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ Λευκωσίας – Κερύνειας. Μιλώντας στη «Χαραυγή» ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Λευκωσίας – Κερύνειας, Χρίστος Χριστοφίδης, τόνισε ότι τη Συνδιάσκεψη θα απασχολήσει όλο το φάσμα της κομματικής δράσης στην επαρχία, όπως είναι ο εκσυγχρονισμός της δράσης και του μηχανισμού του κόμματος, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη μάχη των προεδρικών εκλογών και την ανασύνταξη δυνάμεων προκειμένου τον ερχόμενο Φεβρουάριο να φύγει η Δεξιά και τα σκάνδαλά της από την εξουσία και να έρθει η πραγματική αλλαγή με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

 

Του

Μιχάλη Μιχαήλ

Η Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ Λευκωσίας – Κερύνειας διεξάγεται σε μια δύσκολη όσο και κρίσιμη περίοδο. Πού θα εστιαστεί περισσότερο η προσοχή σας;

Η Επαρχιακή μας Συνδιάσκεψη θα εξελιχθεί πάνω σε δύο βασικούς άξονες: ο πρώτος άξονας είναι η αντιμετώπιση των οργανωτικών προκλήσεων που έχουμε ενώπιόν μας. Είναι ο εκσυγχρονισμός της δράσης και του μηχανισμού του κόμματος, ούτως ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες προκλήσεις. Σε αυτό το κεφάλαιο υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα, όπως η μαζική ανανέωση των κομματικών μελών, η ίδρυση νέων κομματικών ομάδων βάσης σε αναπτυσσόμενες περιοχές της επαρχίας μας που τώρα δεν υπάρχουν, η λειτουργία των αθλητικών μορφωτικών συλλόγων ως η προέκταση της Αριστεράς στην κοινωνία, η ανάπτυξη ποικιλόμορφης δράσης από τις κομματικές ομάδες βάσης με έμφαση στα τοπικά προβλήματα και την κοινωνική προσφορά, η βελτίωση και ενίσχυση του καθοδηγητικού μηχανισμού. Ο δεύτερος πυλώνας είναι καθαρά πολιτικός: είμαστε μπροστά σε προεδρικές εκλογές σε μια μάχη που θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό το μέλλον της πατρίδας, του λαού, αλλά και της Αριστεράς στην Κύπρο. Μπροστά σε αυτή την κρίσιμη μάχη ο ρόλος του ΑΚΕΛ είναι καθοριστικός. Την Επαρχιακή Συνδιάσκεψη αντικειμενικά λοιπόν θα απασχολήσουν οι προεδρικές εκλογές και η ανάγκη προοδευτικής αλλαγής σε μια κυβέρνηση υπό τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, η οποία θα μας απαλλάξει από τη διαφθορά, τις ακραίες κοινωνικές ανισότητες, το συμβιβασμό με την κατοχή και τη διχοτόμηση, τις πολιτικές υπόσκαψης της Παιδείας, της Υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας.

 

Ως επαρχιακή οργάνωση του ΑΚΕΛ έχετε ιεραρχήσει ποιες είναι οι προτεραιότητες του κόσμου στην επαρχία; Μπορείτε να μας πείτε ποιο θέμα ιεραρχείτε ως πρώτο;

Νομίζω ότι τόσο στη Λευκωσία όσο και στην υπόλοιπη Κύπρο το θέμα που αυτή τη στιγμή ιεραρχείται από το λαό ως πρώτο είναι η ακρίβεια και η μάχη επιβίωσης που δίνουν καθημερινά οι Κύπριοι πολίτες. Την ίδια ώρα μάλιστα, κατά την οποία οι κυβερνώντες παρακολουθούν τα εισοδήματα των πολιτών να κουρεύονται σφυρίζοντας αδιάφορα, ή ακόμα χειρότερα υιοθετώντας πολιτικές προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Η στάση των κυβερνώντων απέναντι στις προτάσεις νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ και άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης για μείωση της φορολογίας στα καύσιμα και στον ηλεκτρισμό είναι ενδεικτική, όπως ενδεικτική είναι αδιαφορία των κυβερνώντων για την ανάγκη φορολόγησης των υπερκερδών στον τομέα της ενέργειας όταν σε πολλές άλλες χώρες οι κυβερνήσεις αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Η κυβέρνηση της Δεξιάς ούτε θέλει, ούτε μπορεί να τα βάλει με το μεγάλο κεφάλαιο και να στηρίξει έστω στοιχειωδώς το λαό.

Είναι και η προεκλογική περίοδος για τις προεδρικές εκλογές που τα καθήκοντα των στελεχών και των μελών είναι αυξημένα.

Όπως έχουμε πει, οι προεδρικές εκλογές είναι κομβικό σημείο τόσο για την πατρίδα, όσο και για την Αριστερά. Συνέχιση της διακυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού είτε υπό τον παρασκηνιακό ενορχηστρωτή της, Αβέρωφ Νεοφύτου, είτε από τον Συναγερμικό – δεξί χέρι του Αναστασιάδη, Νίκο Χριστοδουλίδη, θα έχει ακόμα περισσότερες αρνητικές συνέπειες για τον τόπο.

Οι προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις, οι δυνάμεις της Αλλαγής, μπορούμε να σταματήσουμε την ακραία δεξιοκρατία που ταλαιπωρεί τον τόπο τα τελευταία δέκα χρόνια και τον πάει από το κακό στο χειρότερο. Η μάχη θα κερδηθεί στη βάση με τη συνεχή δουλειά μας. Θέλουμε αν είναι δυνατό κάθε Κύπριος πολίτης να γνωρίσει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη από κοντά. Πρέπει να εγγράψουμε στους εκλογικούς καταλόγους όσο περισσότερους νέους ψηφοφόρους γίνεται. Πρέπει να εγγράψουμε όσους πρέπει να ψηφίσουν στο εξωτερικό και κυρίως πρέπει να μεταφέρουμε σε κάθε Κύπριο πολίτη το μήνυμα, συζητώντας δημιουργικά μαζί του ότι δεν πάει άλλο. Πρέπει να φύγουν αυτοί που τόλμησαν να συζητούν τα δύο κράτη και την οριστική διχοτόμηση. Πρέπει να φύγει μια διεφθαρμένη κυβέρνηση, η οποία στέρησε από το λαό δισεκατομμύρια για να πλουτίζουν οι ίδιοι. Πρέπει να φύγει μια κυβέρνηση που θυματοποιεί τα παιδιά μας στο σχολείο, τους γονείς μας στα νοσοκομεία και τους εργαζομένους στη ζωή, με την απαράδεχτη στήριξη αντιεργατικών πολιτικών. Στις εκλογές ισχύει το γνωστό «με την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται». Τώρα είναι η ώρα της μεγάλης Αλλαγής.

 

Γιατί ένας Λευκωσιάτης ή ένας Κερυνειώτης να ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές τον Ανδρέα Μαυρογιάννη;

Η Κερύνεια είναι κατεχόμενη επαρχία και η Λευκωσία ημικατεχόμενη. Το όνειρο απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας απομακρύνεται λόγω της ακραίας τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και των λανθασμένων χειρισμών των τελευταίων χρόνων. Θέλω να θυμίσω ότι Αναστασιάδης – Χριστοδουλίδης – Αβέρωφ έλεγαν στον κυπριακό λαό ότι θα πετύχουν κυρώσεις που θα πονέσουν την Τουρκία και ακόμα τις περιμένουμε. Έλεγαν στο λαό ότι το άνοιγμα της Αμμοχώστου είναι επικοινωνιακό πυροτέχνημα, ο οδοστρωτήρας του εποικισμού βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αμμόχωστο, μας έλεγαν ότι η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι θωρακισμένη. Η ΑΟΖ μας έγινε τρυπητήρι από τις πολλές γεωτρήσεις και έρευνες της Τουρκίας. Η Τουρκία αλωνίζει απενοχοποιημένη και οι Αναστασιάδης – Χριστοδουλίδης – Αβέρωφ εδώ και τόσα χρόνια εξαντλούνται σε συνθήματα.

Φαίνεται ότι το Κυπριακό δεν βρίσκεται αυτή την ώρα ψηλά στην ιεράρχηση των πολιτών. Κι αυτό ίσως είναι κάπως δικαιολογημένο από την κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία μας σε όλους τους τομείς.

Το Κυπριακό είναι ζήτημα επιβίωσης για τον κυπριακό λαό. Οποιαδήποτε και να είναι η συγκυρία, το Κυπριακό θα είναι εκείνο το οποίο θα κρίνει την πορεία του λαού μας στο μέλλον. Η ελπίδα έχει κλονιστεί λόγω της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και λόγω της απουσίας μιας συγκροτημένης πολιτικής, η οποία πραγματικά να αποσκοπεί σε μια σωστή λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό. Γιατί να αδικούμε τους πολίτες δηλαδή όταν ο Πρόεδρός τους σκέφτεται ακόμα και τη λύση δύο κρατών; Ευελπιστούμε ότι με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη στην προεδρία της Δημοκρατίας θα αναγεννηθεί και η ελπίδα για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας.

 

Οργανωτικά η επαρχία σε ποιαν κατάσταση βρίσκεται;

Θα έλεγα ότι η Επαρχιακή Οργάνωση Λευκωσίας – Κερύνειας αντιμετωπίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι επαρχίες συν ακόμα ένα: ότι δυστυχώς κάποιες κοινωνικές τάσεις όπως η απολιτικοποίηση και αποϊδεολογικοποίηση, ο ακραίος ατομικισμός και η αδιαφορία φτάνουν πρώτα και αναπτύσσονται γρηγορότερα στο αστικό κέντρο της πρωτεύουσας. Στόχος μας είναι η ενίσχυση της επαφής με τον κόσμο, η κινηματική δράση, η μαζική ανανέωση της κομματικής δράσης, η ανάπτυξη δράσης αυτόβουλα από τις κομματικές ομάδες βάσης, η στήριξη των πολιτών, ο εκσυγχρονισμός των συλλόγων μας, η αξιοποίηση νέων ανθρώπων. Αυτή είναι ουσιαστικά η συνταγή για ισχυροποίηση του κόμματος, μαζί βέβαια με πολιτικές προτάσεις και ιδεολογικές προσεγγίσεις διακριτές προς όφελος του λαού. Να μην ξεχνούμε ποτέ ότι η οργανωτική κατάσταση και πολιτική δράση – συμπεριφορά είναι δύο στοιχεία απόλυτα συνδεδεμένα.

 

Ψηφίζουµε Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας και όχι κάποιον σε ένα τηλεπαιχνίδι

 

Σας ικανοποιεί η µέχρι στιγµής ανταπόκριση των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη;

Η µέχρι σήµερα συζήτηση γύρω από τις προεδρικές εκλογές είναι σε σηµαντικό βαθµό αποϊδεολογικοποιηµένη, για να µην πω και σε σηµαντικό βαθµό απολιτικοποιηµένη. Εννοώ ότι γίνεται µία συζήτηση στην κοινωνία για το ποιος είναι «καλός», «αρέσκει µου» γενικά και αόριστα, «εν τίµιος».

Ποιο περιεχόµενο όµως δίνουµε στο ποιος είναι καλός και ποιος όχι; ∆ιότι είναι Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας που ψηφίζουµε και όχι σε κάποιο τηλεπαιχνίδι. Πόσο «καλός» είναι κάποιος υποψήφιος ο οποίος υπερασπιζόταν και υπερασπίζεται την κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερµού ως «τίµια»; Πόσο «καλός» είναι κάποιος ο οποίος συνόδευσε τον Αναστασιάδη όταν ο ίδιος υπέβαλλε τις ευφάνταστές του ιδέες για «δύο κράτη»; Πόσο «τίµιος» είναι κάποιος ο οποίος υπερασπιζόταν για χρόνια τα σκάνδαλα και την ατιµία; Πόσο πραγµατικά «µας αρέσει» κάποιος ο οποίος στάθηκε δίπλα από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερµού σε όλα, από την προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας και τα µνηµόσυνα του Γρίβα, µέχρι το ξεπούληµα του Συνεργατισµού και το κλείσιµο των κυπριακών αερογραµµών; Πόσο «ικανός» είναι κάποιος ο οποίος στο παρασκήνιο ενορχήστρωνε κάθε απαράδεκτη ενέργεια των κυβερνώντων και ό,τι πέτρα σηκώσεις τον βρίσκεις από κάτω;

Ο τόπος χρειάζεται Αλλαγή. Και Αλλαγή σηµαίνει να φύγουν αυτοί που µας οδήγησαν σε τροµερά αδιέξοδα, σηµαίνει να έχουµε µια κυβέρνηση µε προοδευτικό φιλολαϊκό πρόγραµµα και να κυβερνήσει µαζί µε τις δυνάµεις της προόδου και της Αλλαγής.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.