Συνέντευξη – Έφη Ξάνθου: Ο Α. Μαυρογιάννης έχει το υπόβαθρο που χρειάζεται ένας Πρόεδρος

Ο Α. Μαυρογιάννης στηρίζεται από το 41% του εκλογικού σώµατος του Κινήµατος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

«Θα κτίσει γύρω του µια δυναµική και έµπειρη οµάδα που θα τον βγάλει ασπροπρόσωπο, ακριβώς όπως έκανε µε ό,τι άλλο ανέλαβε»

«Ο σεβασµός και η αγάπη που οι πρώην συνεργάτες του εξέφρασαν για τον Α. Μαυρογιάννη ήταν καταλυτικά για την απόφασή µου»

«∆εν κατανοώ πώς µπορεί να υπάρχει στήριξη προς υποψηφίους που διατείνονται πως είναι οι διάδοχοι της κυβέρνησης Αναστασιάδη, ενώ παράλληλα επιµένουν πως θα φέρουν αλλαγή»

 

Εάν στ’ αλήθεια ο κόσµος θέλει την απαλλαγή από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη, θα στηρίξει από τον πρώτο γύρο τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης που έχει την περισσότερη πιθανότητα να περάσει στον δεύτερο γύρο και να κερδίσει τις εκλογές, τόνισε το µέλος της Κ.Ε. του Κινήµατος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Έφη Ξάνθου. Σε συνέντευξή της στη «Χαραυγή» τόνισε ότι η µόνη επιλογή προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Από την άλλη, σηµείωσε, δεν µπορεί να γίνει αλλαγή χωρίς την κύρια δύναµη της αντιπολίτευσης που είναι το ΑΚΕΛ. Αναφερόµενη στα περιβαλλοντικά και οικολογικά θέµατα, η κα Ξάνθου είπε ότι στο πρόγραµµα του Α. Μαυρογιάννη υπάρχει η θέση ότι δεν νοείται οικονοµική ανάκαµψη και αληθινή ευηµερία εάν δεν συνοδεύονται από αειφόρες περιβαλλοντικές πρακτικές και δηµιουργία συστηµάτων κυκλικής οικονοµίας.

 

Συνέντευξη στον Μιχάλη Μιχαήλ

Το Κίνηµα Οικολόγων δεν θα υποστηρίξει κανέναν υποψήφιο κι έτσι τα στελέχη, τα µέλη και οι ψηφοφόροι του Κινήµατος θα κάνουν τις δικές τους επιλογές. Εσείς εκδηλωθήκατε στηρίζοντας την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν σε αυτή την επιλογή;

Η επιλογή για στήριξη υποψηφίου για Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας δεν έγινε ελαφρά τη καρδία. Μου πήρε χρόνο να αξιολογήσω τις προθέσεις, προγραµµατικές υποσχέσεις και τα άτοµα ενώπιόν µας. Έλαβα υπόψη µου και την ηθική διάσταση του κάθε ατόµου και κατέληξα στην υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη, γιατί µε έπεισε και για τις ειλικρινείς του προθέσεις και για την οριζόντια εµπειρογνωµοσύνη του, ένα σηµαντικό προσόν για οποιονδήποτε Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας.

Σηµαντικό ρόλο στην απόφασή µου έπαιξε και η καθολικά θετική ανταπόκριση που είχα όταν ρωτούσα πρώην συνεργάτες και συναδέλφους του κ. Μαυρογιάννη για την προσωπική τους άποψη. Ο σεβασµός και η αγάπη που όλοι εξέφρασαν για το πρόσωπό του ήταν καταλυτικά για να αποφασίσω να τον στηρίξω και να δουλέψω για να καταστεί ο επόµενος Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας.

 

Πιστεύετε ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει πραγματικά τη θέληση αλλά και τη δυνατότητα να φέρει την αλλαγή;

Έχω πειστεί πέραν πάσης αµφιβολίας και για τα δύο. Έχει και το επιστηµονικό και πνευµατικό υπόβαθρο να διαχειριστεί όλες τις αρµοδιότητες ενός Προέδρου της ∆ηµοκρατίας. Αλλά κυρίως έχω πειστεί πως έχει και την πρόθεση και την ευθυκρισία να επιλέξει τα σωστά άτοµα για την κάθε δουλειά.

Θα κτίσει γύρω του µια δυναµική και έµπειρη οµάδα που θα τον βγάλει ασπροπρόσωπο, ακριβώς όπως έκανε και κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου το 2012, αλλά και όταν ήταν ο διαπραγµατευτής µας για το Κυπριακό. Η δυνατότητα ορθής κατανοµής αρµοδιοτήτων είναι κλειδί για σωστή διακυβέρνηση, ειδικά ενόψει των τεράστιων προκλήσεων που θα αντιµετωπίζει η Κυπριακή ∆ηµοκρατία και η οικονοµία την επόµενη πενταετία.

 

Τι είναι αυτό που σας εκφράζει στον Ανδρέα Μαυρογιάννη;

Μου αρέσει η αµεσότητα και απλότητά του. Με κουράζουν οι δήθεν και η προσπάθεια κάποιων να ξεχωρίσουν µε προβολή του πλούτου ή των διασυνδέσεών τους. Πιστεύω πως ο επόµενος Πρόεδρος πρέπει να είναι υπηρέτης του λαού και θα πρέπει να κυβερνήσει µε σύνεση και αποτελεσµατικότητα. Όχι για να αποκτήσει προσωπική φήµη και πλούτο, όπως δυστυχώς κάποιοι άλλοι… Πιστεύω πρωτίστως στον άνθρωπο και τις ικανότητές του.

 

Πώς κρίνετε το ότι υπάρχει κόσµος ο οποίος ενώ κατακρίνει τη διαφθορά και τη διαπλοκή, προκρίνει τους δύο ανθυποψηφίους του Α. Μαυρογιάννη που ήταν µέρος του προβλήµατος; ∆εν είναι σχήµα οξύµωρο;

Με απασχολεί πολύ η δηµοσκοπική αυτή διαπίστωση. ∆εν κατανοώ πώς µπορεί να υπάρχει µαζική στήριξη προς υποψηφίους που διατείνονται πως θέλουν να είναι οι διάδοχοι της κυβέρνησης Αναστασιάδη, ενώ παράλληλα επιµένουν πως θα φέρουν αλλαγή. ∆εν µπορούν να ισχύουν και τα δύο. Ενώ είναι εξόφθαλµη η διαφθορά και διαπλοκή της κυβέρνησης Αναστασιάδη, να υπάρχουν ψηφοφόροι που έχουν πειστεί πως θα δουν διαφορετική προσέγγιση από δύο υποψηφίους που τσακώνονται ποιος είναι ο αληθινός εκλεκτός του ∆ΗΣΥ.

Πιστεύω είναι ένα κοινωνιολογικό φαινόµενο που χρήζει ακαδηµαϊκής εξέτασης και θα προσφέρει ευκαιρία για περαιτέρω µελέτη για πολλούς επιστηµονικούς κλάδους.

 

∆εν σας ενοχλεί ότι ο κ. Μαυρογιάννης υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ, το µεγάλο κόµµα της αντιπολίτευσης;

Μα είναι αναπόφευκτο, ένας σοβαρός υποψήφιος της αντιπολίτευσης να τυγχάνει στήριξης από το ΑΚΕΛ. Εάν στ’ αλήθεια θέλει κανείς την απαλλαγή από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη, θα στηρίξει από τον πρώτο γύρο τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης που έχει την περισσότερη πιθανότητα να περάσει στον δεύτερο γύρο και να κερδίσει τις εκλογές. Και αυτό δεν θα µπορούσε να γίνει χωρίς τη στήριξη του ΑΚΕΛ.

Επιπλέον, πιστεύω πως όλα τα κόµµατα ωριµάζουµε και αναθεωρούµε παλαιότερες πρακτικές που αποδείχθηκαν εσφαλµένες στο παρελθόν. Τώρα στο επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη βλέπω και πολύ φρέσκα πρόσωπα µε όρεξη και ικανότητες, και από το χώρο του ΑΚΕΛ και από άλλα κόµµατα και ανεξάρτητα πρόσωπα. Η υποψηφιότητα του κ. Μαυρογιάννη έχει φέρει µαζί πολλά άτοµα από διαφορετικά µετερίζια και η καθηµερινή συνεννόηση και συνεργασία µας είναι απόδειξη της δυναµικής και ικανότητας του υποψηφίου που έχουµε επιλέξει να στηρίξουµε.

 

Όταν εξετάσατε ως Κίνηµα τις θέσεις των υποψηφίων για τα περιβαλλοντικά θέµατα, κρίνατε προσωπικά ότι οι θέσεις του Ανδρέα Μαυρογιάννη για τα θέµατα αυτά ικανοποιούν τις θέσεις των Οικολόγων;

Εκατόν τοις εκατό! Κατ’ αρχάς η παράθεση των θέσεων του κ. Μαυρογιάννη έθετε ως κεντρικό άξονα την εναρµόνιση µε όλες τις ευρωπαϊκές και διεθνείς µας περιβαλλοντικές υποχρεώσεις, µια σοβαρή δέσµευση που καταδεικνύει και την αντίληψη πως τα περιβαλλοντικά και οικολογικά ζητήµατα αφορούν όλο τον πλανήτη, όχι µόνο το εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο.

Η κατανόηση ότι η εξωτερική µας πολιτική είναι πλέον άρρηκτα δεµένη µε την εθνική περιβαλλοντική πολιτική µας κατέδειξε έναν άνθρωπο και µια οµάδα στήριξης που αντιλαµβάνεται ότι το αληθινό διακύβευµα είναι η ίδια η επιβίωσή µας σε αυτόν τον πλανήτη.

Από εκεί και πέρα οι πολιτικές δεσµεύσεις και τοποθετήσεις δείχνουν µια ουσιαστική υιοθέτηση πράσινων και αειφόρων πολιτικών και πρακτικών που µε κάνει να νιώθω πως η κυβέρνηση Μαυρογιάννη θα αποτελέσει µια αληθινά περιβαλλοντικά ευαίσθητη κυβέρνηση, που θα θέτει τον άνθρωπο και το κτιστό και φυσικό περιβάλλον ως κύρια έγνοια των πολιτικών που θα εκπονεί και εφαρµόζει.

 

Ποιο είναι, εκτιµάτε, το θέµα που θα κρίνει το αποτέλεσµα των εκλογών: οικονοµία,  διαφθορά, Κυπριακό, το ήθος και η εντιµότητα;

Θα ήθελα πάρα πολύ να είναι το ήθος και η εντιµότητα. Ο επόµενος Πρόεδρος πρέπει να διορθώσει την απολύτως στρεβλή εικόνα που έχει δηµιουργηθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό για το τι εστί πολιτικός και κρατικός αξιωµατούχος. Αλλά πιστεύω πως θα παίξει περισσότερο ρόλο στην αντίληψη του µέσου ψηφοφόρου εάν πεισθεί πως ο επόµενος Πρόεδρος είναι σε θέση να διαχειριστεί αποτελεσµατικά τα σοβαρά οικονοµικά και κοινωνικά προβλήµατα του τόπου.

Προσωπικά έχω πειστεί πέραν πάσης αµφιβολίας πως το πιο κατάλληλο πρόσωπο για να κάνει ακριβώς αυτό είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Γιατί δεν νοείται οικονοµική ανάκαµψη και αληθινή ευηµερία εάν δεν συνοδεύονται από αειφόρες περιβαλλοντικές πρακτικές και δηµιουργία συστηµάτων κυκλικής οικονοµίας. Και µόνο στο πρόγραµµα του κ. Μαυρογιάννη εντόπισα αυτή την υπόσχεση.

 

Υπάρχει ρεύµα υποστήριξης προς την υποψηφιότητα του Α. Μαυρογιάννη µέσα στους Οικολόγους;

Μα είναι ξεκάθαρο από το αποτέλεσµα τόσο της εσωτερικής µας δηµοσκόπησης όσο και της εκλογικής µας συνδιάσκεψης. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης στηρίζεται από το 41% του εκλογικού Σώµατος του Κινήµατος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών. Από εκεί και πέρα, η µη στήριξη από τουλάχιστο 60% του Σώµατος αυτού δεν επέτρεπε στο Κίνηµα να επιλέξει τον κ. Μαυρογιάννη ως τον υποψήφιό του για τις προεδρικές εκλογές. Το κάθε στέλεχος και µέλος του Κινήµατος θα στηρίξει τον υποψήφιο που τον εκφράζει, και ένα σηµαντικό ποσοστό θα στηρίξει τον κ. Μαυρογιάννη.

 

Μεγάλο µέρος του Κινήµατος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα στηρίξει Μαυρογιάννη 

312987230 10160301140875751 7746477341207231362 N1 

 Έχετε το ελεύθερο να δηλώσετε δηµόσια την υποστήριξή σας προς κάποιον υποψήφιο ή να ενταχθείτε στο επιτελείο του; 

Η εκλογική συνέλευση έληξε χωρίς να ληφθεί απόφαση για να τεθεί οποιοσδήποτε περιορισµός στα στελέχη του Κινήµατος, αν και υπήρξε µια αρχική σκέψη να παρουσιαστεί ένας κώδικας δεοντολογίας.

Εφόσον το άρθρο 53 του καταστατικού του Κινήµατος τονίζει πως µόνο η εκλογική συνέλευση µπορεί να λάβει αποφάσεις και καταγράφει και πιθανό κώδικα δεοντολογίας, είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει κανένας περιορισµός στα στελέχη να δηλώσουν τη στήριξή τους και να εργαστούν για την ανάδειξη του επόµενου Προέδρου της ∆ηµοκρατίας επιλέγοντας ελεύθερα το άτοµο που τους έχει κερδίσει. Επιπλέον, το άρθρο 10 του καταστατικού µας αναφέρει πως «κάθε µέλος … έχει δικαίωµα δηµόσιας διαφοροποίησης από τη θέση του Κινήµατος εάν έχει τη σύµφωνη γνώµη του συλλογικού οργάνου που έλαβε την απόφαση ή η άποψή του έχει λάβει στη σχετική ψηφοφορία τουλάχιστον το 40% των έγκυρων ψήφων».

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως το κάθε στέλεχος έχει δικαίωµα τοποθέτησης εφόσον δεν έχει ληφθεί απόφαση στήριξης συγκεκριµένου υποψηφίου από το συλλογικό σώµα, αλλά ειδικά τα στελέχη που θέλουν να στηρίξουν Ανδρέα Μαυρογιάννη έχουν και επιβεβαιωµένο δικαίωµα να το πράξουν, αφού η επιλογή του έλαβε το 41% των ψήφων από το αρµόδιο συλλογικό Σώµα µας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.