Συνέντευξη Γ. Λουκαΐδης: Κρατούµε µικρό καλάθι για την κινητικότητα στο Κυπριακό

  • Κυβέρνηση, ∆ΗΣΥ και συγκυβερνώντα κόµµατα ακολουθούν τη γραµµή Αναστασιάδη στο θέµα των εκποιήσεων
  • «Στο θέµα των εκποιήσεων θα συνεχίσουµε µε ακόµα µεγαλύτερη αποφασιστικότητα να βάζουµε πολιτική πίεση στην κυβέρνηση και στα κόµµατα που τηρούν αυτή την απαράδεκτη στάση και συµπεριφορά»
    «Η επίκληση της ενότητας δεν είναι τίποτα άλλο από µια φτηνή δικαιολογία µε στόχο το καµουφλάρισµα της τεράστιας πρόκλησης προς τα συναισθήµατα κάθε δηµοκρατικού πολίτη»

    «Η δύναµη του ΑΚΕΛ στο Ευρωκοινοβούλιο θα είναι η δύναµη της προόδου, των εργαζοµένων, της νέας γενιάς της Κύπρου, της υπεράσπισης των εθνικών µας συµφερόντων»

 

Το ΑΚΕΛ δεν έχει ενηµέρωση για όσα διοχετεύει ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας στα µέσα ενηµέρωσης περί κινητικότητας στο Κυπριακό, δήλωσε στη «Χαραυγή» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης. Εξέφρασε την ευχή να έχουν έτσι τα πράγµατα, συµπληρώνοντας, όµως, ότι «κρατάµε µικρό καλάθι». Στο θέµα των εκποιήσεων σηµειώνει ότι τα πλείστα κόµµατα µαζί µε τον ∆ΗΣΥ συνεχίζουν την πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ κάκισε την κυβέρνηση για την απόδοση τιµών προς τους επιτιθέµενους στο Προεδρικό το 1974, ενώ αναφερόµενος στις εκλογές της Τ.Α. και τις ευρωεκλογές τόνισε ότι το ΑΚΕΛ ξεκίνησε ήδη την προετοιµασία του.

 

Συνέντευξη στον Μιχάλη Μιχαήλ

Είχαµε και φέτος την απόδοση κρατικών τιµών προς τους καταδροµείς που επιτέθηκαν στο Προεδρικό, µια πρακτική που εφαρµόστηκε από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη µε πρόσχηµα την ενότητα. Μήπως είµαστε παγκόσµιο φαινόµενο;

Ναι, δεν χωρεί ο νους του ανθρώπου τα όσα συµβαίνουν στη χώρα µας. Η επίκληση της ενότητας δεν είναι παρά µια φτηνή δικαιολογία µε στόχο το καµουφλάρισµα της πρόκλησης προς τα συναισθήµατα κάθε δηµοκρατικού πολίτη της χώρας µας. Όχι µόνο δεν προάγει την ενότητα, αλλά επαναφέρει παρωχηµένες διχαστικές νοοτροπίες και πρακτικές.

∆υστυχώς ο Νίκος Χριστοδουλίδης και η κυβέρνησή του συνεχίζουν και σ’ αυτό το θέµα, όπως και σε άλλα ζητήµατα, από εκεί που έµεινε η διακυβέρνηση Αναστασιάδη. Ενεργεί δηλαδή, όπως και προεκλογικά διακήρυσσε, για να είµαστε δίκαιοι, ότι θα είναι συνέχεια της προηγούµενης κυβέρνησης.

Αυτό δεν µειώνει την πρόκληση από πλευράς του. Μεγεθύνει όµως το βάρος της ευθύνης των κοµµάτων που τον εξέλεξαν και τον στηρίζουν, τα οποία δείχνουν µια ιδιαίτερη ανοχή και προσαρµοστικότητα.

Όλα αυτά γίνονται την ώρα που το Κυπριακό εξακολουθεί να βρίσκεται σε στασιµότητα. Ο Πτ∆ µιλά για κινητοποίηση από ΟΗΕ και ΕΕ. Ως ΑΚΕΛ διαπιστώνετε τέτοιας µορφής κινητοποίηση;

Έχετε δίκιο ότι αυτό προωθεί στα µέσα µαζικής ενηµέρωσης η κυβέρνηση. Επίσηµη ενηµέρωση δεν έχουµε, αφού δεν έχει συγκληθεί το Εθνικό Συµβούλιο. Μακάρι να έχουν έτσι τα πράγµατα. Κρατάµε όµως µικρό καλάθι. Όχι εξαιτίας της ρητορικής από πλευράς Τουρκίας και τουρκοκυπριακής ηγεσίας, η οποία παραµένει δυστυχώς αναλλοίωτη, αλλά γιατί πολλά υπολείπεται να γίνουν.

Αν από την άλλη δούµε το ποτήρι µισόγεµάτο, η επαναφορά της ευρωτουρκικής ατζέντας στο προσκήνιο αποτελεί µια θετική ένδειξη. Θετικά µπορεί να αντικριστεί και η δηµόσια διαφοροποίηση Ερντογάν ως προς τον στρατηγικό προσανατολισµό της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Αντίστοιχα, στο βαθµό που δεν µένει πίσω το Κυπριακό, θετικά κρίνεται και η ελλαδο-τουρκική προσέγγιση και διάλογος.

Το ΑΚΕΛ επανέφερε στον νυν Πρόεδρο την πρότασή του που στόχο έχει να δηµιουργηθεί δυναµική για επανέναρξη των διαπραγµατεύσεων. Πού θεωρείτε ότι πρέπει να επικεντρωθούµε βλέποντας το επικίνδυνο αδιέξοδο να συνεχίζεται;

Είναι και οι µέρες τέτοιες που νιώθω πρώτα την ανάγκη να τονίσω ότι έχουµε ελάχιστο χρέος απέναντι σε όσους θυσίασαν τη ζωή τους για τον τόπο αλλά και απέναντι στις γενιές που έρχονται, να κάνουµε ό,τι περνά από το χέρι µας για να ελευθερώσουµε και να επανενώσουµε το νησί και το λαό µας.

Είναι εύκολος αυτός ο δρόµος; Όχι, ήταν και είναι δύσβατος, γεµάτος δυσκολίες και αντιξοότητες. Εξαρτάται µόνο από µάς; Ασφαλώς όχι, αλλά ό,τι εξαρτάται από εµάς οφείλουµε να το πράξουµε.

Ο ασφαλέστερος τρόπος να βαδίσουµε διαµέσου των συµπληγάδων είναι αφενός η προσήλωση, µε σταθερότητα και συνέπεια, στα συµφωνηθέντα και στο µέχρι σήµερα κεκτηµένο των διαπραγµατεύσεων. Αφετέρου, προτάσσοντας µια θετική ατζέντα µε προτεραιότητα τα ενεργειακά. Αλλά και µια επίθεση φιλίας και συνεργασίας και αλληλεγγύης µε την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Στο ίδιο πλαίσιο, επιβάλλεται η πλήρης αλλά χωρίς ψευδαισθήσεις αξιοποίηση της ευρωπαϊκής διάστασης του Κυπριακού. Έτσι µπορούµε να ελπίζουµε ότι θα ξεκλειδωθεί το αδιέξοδο.

Τον ερχόµενο χρόνο έχουµε τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις ευρωεκλογές. Ποιοι είναι οι στόχοι του ΑΚΕΛ;

Ήδη έχουµε ξεκινήσει την προετοιµασία και τη δουλειά για τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές και έχουµε διαγράψει το πολιτικό πλαίσιο και το διακύβευµα για κάθε µία από αυτές.

ΑΚΕΛ και Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα µας είναι έννοιες συνώνυµες, τόσο σε ό,τι αφορά τη διαχρονική εξέλιξη του θεσµού όσο και σε ό,τι αφορά την πρόοδο των τοπικών κοινωνιών και την ποιότητα ζωής των συµπολιτών µας. Ο στόχος για την εκλογή όσο το δυνατόν περισσότερων δηµάρχων, κοινοταρχών, δηµοτικών και κοινοτικών συµβούλων καθώς και σχολικών εφόρων, στις συνθήκες της µεταρρυθµισµένης πλέον Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι κρίσιµης σηµασίας για την περαιτέρω πρόοδο των τοπικών κοινωνιών. Για πράσινες, καθαρές και ανθρώπινες πόλεις και κοινότητες, µε ευαισθησία στις ανάγκες του συνόλου των συµπολιτών µας.

Σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές, µόλις την περασµένη Τετάρτη έχουµε συζητήσει στη βάση ολοκληρωµένου εγγράφου στην Κεντρική Επιτροπή και έχουµε υπογραµµίσει την ανάγκη, ανάµεσα σε άλλα, το ΑΚΕΛ να εξέλθει ενισχυµένο σε σχέση µε τις προηγούµενες βουλευτικές εκλογές διατηρώντας τις δύο έδρες που κατέχει στο Ευρωκοινοβούλιο.

Όπως συµβαίνει για δύο δεκαετίες τώρα, η δύναµη του ΑΚΕΛ στο Ευρωκοινοβούλιο είναι η δύναµη της προόδου, των εργαζοµένων και της νέας γενιάς. ∆ύναµη υπεράσπισης των εθνικών µας συµφερόντων µέσα και από την ευρωκοινοβουλευτική µας οµάδα, την Οµάδα της Αριστεράς, που είναι αποδεδειγµένα και διαχρονικά ο πιο συνεπής σύµµαχος της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας και του λαού µας στον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση.

∆εν πρέπει να ξεχνάµε επίσης ότι η δύναµη της Αριστεράς στις εκλογές θα στείλει µηνύµατα και στο εσωτερικό, στην κυβέρνηση και όχι µόνο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy