
- Η κοινωνία θερίζει ό,τι έσπειρε η ακροδεξιά και οι πολιτικοί συνεργάτες της, µετατρέποντας το ρατσιστικό αφήγηµα για το Μεταναστευτικό σε κυρίαρχο
- Η ανθρώπινη δυστυχία διεθνώς τροφοδοτεί µαζικά µεταναστευτικά – προσφυγικά κύµατα, κατά κανόνα φτωχών και εξαθλιωµένων ανθρώπων
- Έχουµε 200 τόσες χιλιάδες εργαζοµένους που δεν είναι κυπριακής καταγωγής και χωρίς τους οποίους δεν θα υπήρχε η κυπριακή οικονοµία όπως την ξέρουµε
Η απουσία ολοκληρωµένης µεταναστευτικής πολιτικής την τελευταία δεκαετία και συγκεκριµένα τα τεράστια κενά πολιτικών συµπερίληψης των µεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα µας, συνέβαλαν σηµαντικά στην όξυνση των προβληµάτων, τόνισε στη συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης.
Σε όλα αυτά, σηµείωσε, πρέπει να συνυπολογιστούν οι σοβαρές ελλείψεις σε υποδοµές φιλοξενίας και η ανυπαρξία πολιτικής βούλησης για προστασία των εργασιακών δικαιωµάτων µέσα από την πάταξη της αδήλωτης εργασίας και των ευέλικτων µορφών απασχόλησης. Αναφέρεται επίσης στα αίτια της µετανάστευσης και απορρίπτει τον ισχυρισµό ότι το ΑΚΕΛ θέλει να µετατρέψει την Κύπρο σε «ελεύθερη Κέρκυρα».
Συνέντευξη στον Μιχάλη Μιχαήλ
Το Μεταναστευτικό τείνει να γίνει το Νο 1 πρόβληµα στην Κύπρο, ιδιαίτερα µε την τελευταία έκρηξη ρατσισµού που είχαµε σε Χλώρακα και Λεµεσό. Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις;
Κατά την άποψή µου το µεγαλύτερο πρόβληµα στην καθηµερινότητα των Κυπρίων είναι το τσουνάµι ακρίβειας που πλήττει νοικοκυριά και µικροµεσαίες επιχειρήσεις, σε συνάρτηση µε τη στασιµότητα σε πολύ χαµηλά επίπεδα των απολαβών πολλών εργαζοµένων, καθώς και των ευάλωτων στρωµάτων.
Είναι αλήθεια όµως ότι κάποιοι, γνωστοί, προσπαθούν να εµπεδωθεί το Μεταναστευτικό στην κοινή γνώµη ως το µεγαλύτερο πρόβληµα στη χώρα µας.
Χωρίς καµιά διάθεση υποβάθµισης της δυσανάλογης µε τις δυνατότητές µας ευθύνης που δηµιουργεί για τη χώρα το Μεταναστευτικό, δεν µπορώ να συµφωνήσω µε αυτή τη διαπίστωση. Η οποία ενίοτε συνοδεύεται από την παρουσίαση του µεταναστευτικού-προσφυγικού ως τρίτου Αττίλα ή µε ανάλογες επικίνδυνες ξενοφοβικές – ρατσιστικές γενικεύσεις και αφορισµούς.
Τα φασιστικά – ρατσιστικά πογκρόµ της ακροδεξιάς σε Χλώρακα και Λεµεσό δεν ήταν προφανώς κεραυνός εν αιθρία. Η κοινωνία θερίζει ό,τι έσπειρε η ακροδεξιά και οι πολιτικοί συνεργάτες της µετατρέποντας το ρατσιστικό αφήγηµα για το Μεταναστευτικό σε κυρίαρχο. Τούτο είναι που έδωσε τη δυνατότητα αποθράσυνσης της ακροδεξιάς.
Ποια νοµίζετε είναι η ρίζα του µεταναστευτικού ζητήµατος;
Η µετανάστευση υπάρχει ως φαινόµενο από την αρχή της ύπαρξης ανθρώπινης ζωής στον πλανήτη µας. Εκτός από τις προκλήσεις που αντικειµενικά δηµιουργεί, δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι είναι αναγκαία στις σύγχρονες ανεπτυγµένες οικονοµίες – κοινωνίες. Για παράδειγµα, αναφερόµενοι στην Κύπρο, έχουµε 200 τόσες χιλιάδες εργαζοµένους που δεν είναι κυπριακής καταγωγής και χωρίς τους οποίους δεν θα υπήρχε η κυπριακή οικονοµία όπως την ξέρουµε.
Από ποιο σηµείο λοιπόν ξεκινούν τα προβλήµατα; Τόσο σε διεθνές, αλλά και σε εθνικό επίπεδο αυτά προκύπτουν ως αποτέλεσµα των τεράστιων οικονοµικών και κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά και της επιβολής των ιµπεριαλιστικών – νεοαποικιακών επίβουλων σε βάρος κρατών και λαών. Η ανθρώπινη δυστυχία, που προκαλείται, τροφοδοτεί µαζικά µεταναστευτικά – προσφυγικά κύµατα, κατά κανόνα φτωχών και εξαθλιωµένων ανθρώπων. Αυτοί οι άνθρωποι είναι κατά συνέπεια που παρουσιάζονται ως πρόβληµα στις χώρες υποδοχής και όχι οι ευκατάστατοι εργαζόµενοι ή οι δισεκατοµµυριούχοι επενδυτές. Οι τελευταίοι µπορούν να πολιτογραφούν παράνοµα όσες συζύγους θέλουν.
Η µεταναστευτική πολιτική µας έχει, δηλαδή, δύο µέτρα και δύο σταθµά…
Και όχι µόνο. Θα πρόσθετα την απουσία ολοκληρωµένης µεταναστευτικής πολιτικής την τελευταία δεκαετία και συγκεκριµένα τα τεράστια κενά πολιτικών συµπερίληψης των µεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα µας. Την ανυπαρξία ή τις σοβαρές ελλείψεις σε υποδοµές φιλοξενίας. Τις σκοπιµότητες, την ανεπάρκεια ή και τις αποφάσεις που συνέβαλαν στη δηµιουργία γκέτο όπου επικρατούν άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες.
Ακόµα, την ανυπαρξία πολιτικής βούλησης για προστασία των εργασιακών δικαιωµάτων µέσα από την πάταξη της αδήλωτης εργασίας και των ευέλικτων µορφών απασχόλησης. Την τεράστια αργοπορία στην επαρκή στελέχωση των αρµόδιων υπηρεσιών για ταχεία εξέταση αιτηµάτων διεθνούς προστασίας. Την ολιγωρία για µεγάλο χρονικό διάστηµα στην αντιµετώπιση των κολεγίων-µαϊµού και των εικονικών πολιτικών γάµων.
∆εν θα πρέπει τέλος να παραλείψουµε τον ευρωπαϊκό κανονισµό του ∆ουβλίνου, ο οποίος µέχρι και σήµερα αφήνει την ευθύνη στις χώρες πρώτης υποδοχής και δεν επιτρέπει τον επιµερισµό της σε όλα τα κράτη-µέλη.
Υπάρχει λύση στο θέµα;
Ασφαλώς υπάρχει λύση. Όχι εύκολη, ούτε και απλή. Η οποία θα προκύψει µόνο µέσα από την αντιµετώπιση των γενεσιουργών αιτιών του µεταναστευτικού – προσφυγικού. Όπως τις αναφέραµε προηγουµένως. Μέσα από την πάλη για την επικράτηση του διεθνούς δικαίου, ενάντια στους ιµπεριαλιστικούς πολέµους και τις επεµβάσεις στα εσωτερικά άλλων κρατών. Μέσα από τους αγώνες για αλληλεγγύη και όχι καταλήστευση των φτωχών αναπτυσσόµενων χωρών του νότου. Με αλληλεγγύη και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατάργηση του ∆ουβλίνου. Με ανθρωπιά, αλληλεγγύη και σεβασµό των διεθνών και ευρωπαϊκών συµβατικών µας υποχρεώσεων απέναντι σε όλους τους ανθρώπους που φιλοξενούνται σ’ αυτή τη χώρα.
Ταυτόχρονα, µέσα από µια ολοκληρωµένη µεταναστευτική πολιτική από πλευράς κυβέρνησης που θα αντιµετωπίζει στην ουσία τους και αποτελεσµατικά όλα τα ζητήµατα στα οποία αναφέρθηκα προηγουµένως.
Πώς απαντάτε στον ισχυρισµό ότι το ΑΚΕΛ µε τη στάση του στο Μεταναστευτικό υποστηρίζει τους ξένους αντί τους Κυπρίους;
Αυτός ο ισχυρισµός ασφαλώς είναι παντελώς ανυπόστατος. Όπως και η προπαγάνδα για δήθεν θέση του ΑΚΕΛ για µετατροπή της Κύπρου σε «ελεύθερη Κέρκυρα» ή µέσα από την προβολή της θεωρίας των δύο άκρων.
Το Μεταναστευτικό δεν αντιµετωπίζεται µε το ρατσισµό απέναντι σε αθώους, ανυπεράσπιστους ανθρώπους και µε τη βία και τα εγκλήµατα µίσους που τον συνοδεύουν. Αντίθετα είναι τα αποτελέσµατα, όπως άλλωστε τα βιώνουµε τούτη την ώρα. Για παράδειγµα, δεν αντιµετωπίζεις τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας για τους Κυπρίους µέσα από το µίσος στους εργαζοµένους µε διαφορετική καταγωγή. Άλλα µέσα από κοινούς αγώνες των εργαζοµένων κατά της κακής εργοδοσίας, για καταπολέµηση της αδήλωτης εργασίας και των ευέλικτων µορφών εργασίας. ∆εν αντιµετωπίζεις τα προβλήµατα που δηµιουργούνται στους περιοίκους των εξαθλιωµένων γκέτο µε ρατσιστικό µίσος, αλλά στρέφεσαι κατά των κυβερνητικών πράξεων και παραλείψεων που δηµιούργησαν αυτά τα γκέτο. Και ούτω καθεξής.
Κατά συνέπεια, σε αντίθεση µε ό,τι χειρότερο γέννησε ο ανθρώπινος νους, τη ρατσιστική, µισαλλόδοξη ιδεολογία του φασισµού – ναζισµού, το ΑΚΕΛ προσεγγίζει όλα τα ζητήµατα από την ακριβώς αντίθετη αφετηρία. Από την έγνοια και την αγάπη µας για τον άνθρωπο, ανεξάρτητα από την διαφορετικότητά του. Το σύνθηµα όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί το κάνουµε πράξη µέσα από τους καθηµερινούς αγώνες µας.
Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ
Οι χειρισµοί των τελευταίων χρόνων θεωρείται ότι όξυναν την κατάσταση; Όπως π.χ. η ρατσιστική ρητορική από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, τον τέως ΥΠΕΣ Ν. Νουρή και άλλους;
Βάλτε και τον κύριο Μ. Πελεκάνο στην εξίσωση, µε τις πρόσφατες δηλώσεις του και άλλα ανώτατα στελέχη από την πρώην και νυν ηγεσία του ∆ΗΣΥ, όπως δυστυχώς και άλλων κοµµάτων.
Κυβέρνηση και ∆ΗΣΥ έχουν πολλαπλές, ασήκωτες ευθύνες. Πρώτα για την ξενοφοβική ρητορική, η οποία τους εξυπηρετούσε, ανάµεσα σε άλλα, για να αποπροσανατολίσουν και να συγκαλύψουν τις κυβερνητικές ανεπάρκειες στο Μεταναστευτικό, καθώς και την αντιλαϊκή πολιτική τους. Αλλά και γιατί πρώτοι απ’ όλους κανονικοποίησαν το ΕΛΑΜ, το µετέτρεψαν σε θεσµικό συνοµιλητή τους και προχώρησαν σε εκλογικά πάρε δώσε µαζί του.
Έφτασαν µέχρι και στο σηµείο, ανάµεσα στα χατίρια που έκαναν στο ΕΛΑΜ, να του δώσουν χαριστικά και χωρίς να τη δικαιούται, προεδρία και µάλιστα Επιτροπής την οποία ήταν δεδοµένο και απόλυτα προβλέψιµο ότι το ναζιστικό αυτό µόρφωµα, κατά παράβαση του κανονισµού της Βουλής, θα εκµεταλλευόταν για να προωθήσει στην κοινωνία το δηλητήριο του ρατσισµού – φασισµού. Έως αυτή την ώρα, µάλιστα, όχι µόνο το ανέχονται αλλά και του κάνουν πλάτες, στο πλαίσιο της εν λόγω Επιτροπής, για να προωθεί το ανίερο έργο του.
