Συνέντευξη-ΓΓ ΕΔΟΝ: Η πάλη των νέων ανθρώπων στις δουλειές, στα σχολεία, στα πανεπιστήµια δεν σταµατά…

  • «∆εν έχουµε «φιλολαϊκές προσδοκίες» από αυτή την κυβέρνηση. Πολύ απλά γιατί µε τα ίδια υλικά δεν κτίζεις διαφορετικά πράγµατα»
  • Οι µαθητές έχουν καταστεί πειραµατόζωα αποτυχηµένων νεοφιλελεύθερων και συντηρητικών πειραµάτων
  • Οι φοιτητές υποφέρουν από την ανυπαρξία εξειδικευµένης στεγαστικής πολιτικής και το κουτσούρεµα της φοιτητικής µέριµνας
  • Οι δεσµοί της Ε∆ΟΝ µε αριστερές και άλλες προοδευτικές τ/κ οργανώσεις νεολαίας ήταν και παραµένουν άρρηκτοι

Το αποτέλεσµα των προεδρικών εκλογών αποτελεί πισωγύρισµα για τους νέους ανθρώπους και για τους εργαζόµενους, τονίζει ο Γενικός Γραµµατέας της Ε∆ΟΝ Σεβήρος Κούλας, σημειώνοντας ταυτόχρονα την ισχυρή βούληση των νέων να συνεχίσουν να αγωνίζονται αδιάκοπα και µαχητικά.

Ο Σεβήρος Κούλας αναφέρεται στις προτεραιότητες και τα αιτήµατα των µαθητών, των φοιτητών, των νέων ανθρώπων που θέτει η Ε∆ΟΝ απέναντι στη νέα κυβέρνηση, αλλά και στα φαινόµενα φασισµού και ρατσισµού εντός και εκτός πανεπιστηµίων. Τοποθετείται ακόµη για τους δεσµούς της Ε∆ΟΝ µε την τουρκοκυπριακή προοδευτική νεολαία και για το δεκαπενθηµερο επαναπροσέγγισης που ξεκινά σε λίγες εβδοµάδες. Αναφέρεται, τέλος, στο τραγικό συµβάν στα Τέµπη, όπου δεκάδες νέοι άνθρωποι έχασαν άδικα τη ζωή τους.

Συνέντευξη στον Νεόφυτο Νεοφύτου

H νεολαία της Αριστεράς έδωσε τη δική της µάχη στις προεδρικές εκλογές στηρίζοντας την ανεξάρτητη υποψηφιότητα Α. Μαυρογιάννη. Ποια η εκτίµησή σας για το εκλογικό αποτέλεσµα και για τις προσδοκίες των νέων που δηµιουργήθηκαν;

Η Ε∆ΟΝ µπήκε από την αρχή στη µάχη των Προεδρικών χωρίς αυταπάτες, αλλά µε πίστη για τις δυνάµεις µας. Σύµφωνοι και ευθυγραµµισµένοι µε την πολιτική τακτική της Αριστεράς, θέσαµε ως προτεραιότητα τη στήριξη µιας υποψηφιότητας πέρα και έξω του χώρου µας -στη βάση όµως συγκεκριµένων θέσεων, συγκλίσεων, απόψεων- που να µπορεί να συσπειρώσεί γύρω της ευρύτερα κόσµο, να συγκεράσει απόψεις, να κτίσει συµµαχίες στη βάση της κοινωνίας. Η πορεία ήταν µακρά και δύσκολη. Η θέληση έγινε πείσµα και το πείσµα έγινε πίστη. Το αποτέλεσµα προφανώς δεν µας ικανοποιεί, γιατί µπήκαµε σε αυτή τη µάχη για να την κερδίσουµε. Λύπη υπήρξε, απογοήτευση όµως όχι!

Η δική µας ανάλυση είναι πως το αποτέλεσµα αποτελεί πισωγύρισµα για τους νέους ανθρώπους και για τους εργαζόµενους. ∆εν έχουµε «φιλολαϊκές προσδοκίες» από αυτή την κυβέρνηση. Πολύ απλά γιατί µε τα ίδια υλικά δεν κτίζεις διαφορετικά πράγµατα. Ανεξαρτήτως αποτελέσµατος, η πάλη των ανθρώπων στις δουλειές, τα σχολεία, τα πανεπιστήµια δεν σταµατά. Είναι αντικειµενικό γεγονός πως µε άλλους όρους, συνθήκες και προϋποθέσεις µπορείς να αγωνιστείς µε µια κυβέρνηση µε προοδευτικό πρόσηµο και εντελώς διαφορετικές µε µια αντιδραστική κυβέρνηση – υπηρέτη συµφερόντων, ολιγοπωλίων και ηµετέρων. Το δεδοµένο όµως παραµένει. Πρέπει να αγωνιστείς. Αυτός ο δρόµος δεν έχει τελειωµό. Σε αυτόν το δρόµο συνεχίζουµε. Αδιάκοπα και µαχητικά.

Ποια είναι τα 3-4 βασικά αιτήµατα που θέτει η  Ε∆ΟΝ στη νέα κυβέρνηση για την άµεση επίλυση των προβληµάτων που αφορούν µαθητές και φοιτητές;

Η παιδεία στον τόπο µας, µε την ευρεία έννοια του όρου, πάσχει. Η εκπαιδευτική διαδικασία δε, επί ηµερών ∆ΗΣΥ – Αναστασιάδη, δέχθηκε απανωτά κτυπήµατα. Σε ό,τι αφορά τους µαθητές, χωρίς υπερβολή, έχουν καταστεί πειραµατόζωα αποτυχηµένων νεοφιλελεύθερων και συντηρητικών πειραµάτων. Οι Υπουργοί Παιδείας της δεκαετίας έδιναν έναν αγώνα ως προς το ποιος ήταν πιο ανεπαρκής από τον προηγούµενο. Η ουσία όµως ήταν και παραµένει η συνολική φιλοσοφία πίσω από την εκπαιδευτική πολιτική.

Οι µαθητές έχουν άµεση ανάγκη για: κατάργηση των εξετάσεων τετραµήνων, διαµόρφωση νέου τρόπου αξιολόγησης των µαθητών – µη εξετασιοκεντρικού, πλήρη αναδιαµόρφωση της ύλης, των αναλυτικών προγραµµάτων και των εσωτερικών κανονισµών λειτουργίας, δηµιουργία ενός ανθρώπινου και δηµοκρατικού σχολείου. Οι φοιτητές υποφέρουν από την ανυπαρξία εξειδικευµένης στεγαστικής πολιτικής, ζητούν άµεσα την επαναφορά των πολλών εκατοµµυρίων που αποκόπηκαν από τη φοιτητική µέριµνα και λύση στο ζήτηµα της απλήρωτης πρακτικής άσκησης, που αποτελεί σκέτη-νέτη υπερεκµετάλλευση, στην οποίαν υπόκεινται εδώ και χρόνια.

Ποιες οι προτεραιότητές σας για τη στήριξη των νέων εργαζόµενων και των νέων ζευγαριών;

Τόσο η κρίση του καπιταλισµού όσο και η 10ετής διακυβέρνηση ∆ΗΣΥ-Αναστασιάδη πολλαπλασίασε τα οικονοµικά και κοινωνικά προβλήµατα. Αυτή τη στιγµή, για σκοπούς συντοµίας και µόνο, θα µπορούσαµε να πούµε πως βασικά ζητήµατα που αφορούν τους νέους και τις νέες της Κύπρου είναι: το στεγαστικό, η απορρυθµισµένη, χωρίς δικαιώµατα, ανεπαρκώς αµειβόµενη εργασία, η αδυναµία εξασφάλισης δανείου ή/και η αδυναµία ανταπόκρισης στα δεδοµένα που θέτουν οι τράπεζες προς τους νέους ανθρώπους που προσπαθούν να κτίσουν τη ζωή τους, όπως και η διαφθορά/αναξιοκρατία που τους απογοητεύει, τους εξοργίζει και τους οδηγεί στην αδράνεια και το συµβιβασµό.

Έχουµε συγκεκριµένες θέσεις για την ενίσχυση των εισοδηµάτων σε σχέση µε την αναθεώρηση του κατώτατου µισθού, την επαναφορά και επέκταση της ΑΤΑ, την αύξηση της οργάνωσης των εργαζοµένων στους χώρους εργασίας τους. Ζητούµε τον αποτελεσµατικό έλεγχο του «πόθεν έσχες», τον εκσυγχρονισµό της ∆ηµόσιας Υπηρεσίας µε στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων, τη θεσµική ρύθµιση περιορισµού θητειών σε διάφορα πολιτειακά αξιώµατα, τη θεσµική επέκταση και εµβάθυνση αντικειµενικών, αδιάβλητων και διαφανών διαδικασιών αξιολόγησης για τις προσλήψεις, προαγωγές, αποσπάσεις και πολλά άλλα που λόγω χώρου δεν µπορούµε να παραθέσουµε.

Πόσο ανησυχητικό είναι το τελευταίο συµβάν στο ΤΕΠΑΚ, όπου οµάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε αίθουσα του Πανεπιστηµίου µε ρατσιστικές και οµοφοβικές διαθέσεις;

Οι φασιστικές επιθέσεις όσο ανησυχητικές είναι για εµάς, είναι άλλο τόσο προβλέψιµες. Σε αυτόν τον τόπο πρέπει να σταµατήσουµε να «πέφτουµε από τα σύννεφα». Οι λογής λογής φασιστικές, ακροδεξιές οµάδες υπάρχουν εδώ και χρόνια. Έχουν ευθύνες όσοι τους καλύπτουν, όσοι τους υποθάλπουν. Έχουν ευθύνη για τη «χατιρική» τους στάση πολλά κυρίαρχα ΜΜΕ. Έχουν ευθύνη διάφοροι πολιτικοί χώροι και κόµµατα που τους κλείνουν το µάτι, τους ζητούν την υπόγεια στήριξη µε ανταλλάγµατα, τους κάνουν «νεύµα» για να εκλέξουν µαζί Προέδρους της Βουλής κ.ά.

Εµείς τους βλέπουµε µέσα στα µάτια κάθε µέρα σε σχολεία, πανεπιστήµια και στέκια νεολαίας. Και τους λέµε κατάµουτρα: «Σιγά µη σας φοβηθούµε». Είναι βαθιά µας άποψη και συνεδριακή µας θέση ότι είµαστε ανοικτοί και ότι δίνουµε το χέρι µας σε οµάδες, συλλογικότητες, οργανώσεις και ανένταχτους ανθρώπους που µπορούµε να «βρεθούµε» στον αντιφασιστικό αγώνα. Για να κτίσουµε τις απαραίτητες αντιφασιστικές αντιστάσεις µέσα στη νεολαία.

Η Ε∆ΟΝ έχει µια διαχρονική επαφή µε τους Tουρκοκύπριους νέους. Ποια µηνύµατα λαµβάνετε από την τουρκοκυπριακή νεολαία σε ό,τι αφορά τις προοπτικές λύσης και επανένωσης του τόπου µας;

Οι δεσµοί της Ε∆ΟΝ µε αριστερές και προοδευτικές τ/κ οργανώσεις νεολαίας, ήταν και παραµένουν άρρηκτοι. Είναι κοινή διαπίστωσή µας όµως ότι επικρατεί µια απογοήτευση στον κόσµο της λύσης. Μια απαισιοδοξία για την προοπτική θετικής κατάληξης. Οι ηγεσίες των δύο κοινοτήτων, οι οποίες στην πράξη αποστρέφονται τη λύση, όπως και το παρατεταµένο διαπραγµατευτικό κενό έπαιξαν αρνητικό ρόλο ως προς το επαναπροσεγγιστικό κίνηµα, σε µαζικούς όρους.

Υπάρχουν όµως οι δυνάµεις και σίγουρα η πίστη και η θέληση για αγώνες υπέρ της επανένωσης. Ως οργάνωση δεν τα παρατήσαµε ποτέ. ∆εν σταµατήσαµε να πραγµατοποιούµε κάθε χρόνο σειρά κοινών δράσεων, να πραγµατοποιούµε το δεκαπενθήµερο επαναπροσέγγισης κάθε αρχή του Απρίλη, να αναπτύσσουµε σχέσεις και θέσεις µε τους Τουρκοκύπριους συµπατριώτες µας. Συνεχίζουµε τον αγώνα για να ζήσει η γενιά µας σε Κύπρο επανενωµένη.

Τέµπη: Ο νόµος του κέρδους µπαίνει πάνω από την ίδια τη ζωή των ανθρώπων!

Λίγες µέρες µετά το τραγικό συµβάν στα Τέµπη, όπου είχαµε το θάνατο πολλών κυρίως φοιτητών από τη σύγκρουση των δυο τρένων. Ποιοι είναι οι δικοί σας προβληµατισµοί;

Πρώτα και κύρια, θλίψη για το χαµό τόσων ανθρώπων. Συλλυπητήρια και κουράγιο στις οικογένειες των θυµάτων, όσο και αν αυτό στην πράξη δεν µπορεί να απαλύνει τον πόνο τους. Οι προβληµατισµοί µας πολλοί, αλλά τους µετουσιώνουµε σε πράξη.

Τόσο η Ε∆ΟΝ στην Κύπρο έξω από την Ελληνική Πρεσβεία όσο και το φοιτητικό µας τµήµα, η Προοδευτική Κ.Φ., από την πρώτη στιγµή και κάθε µέρα είναι στους δρόµους στην Ελλάδα και αγωνίζεται µαζί µε τους Ελλαδίτες φοιτητές, µαζί µε το ελληνικό φοιτητικό κίνηµα. Αγωνίζονται για να µην ξεχαστεί το έγκληµα. Για να αποκαλυφθεί συνολικά ο «φταίχτης», που δεν είναι άλλος από το νόµο του κέρδους που µπαίνει πάνω από την ίδια τη ζωή των ανθρώπων. Αυτός ο νόµος του καπιταλισµού, που µέσα από υποχρηµατοδοτήσεις, ελλείψεις προσωπικού, απαρχαιωµένες τεχνολογίες, ελλείψεις συστηµάτων ασφαλείας και πρόληψης και πολλά άλλα βάζει το κέρδος πάνω από τον άνθρωπο.

Ενώνουµε τη φωνή µας µε τους αγώνες της αδελφής µας οργάνωσης στην Ελλάδα, την ΚΝΕ, αλλά και το σύνολο των ελληνικών φοιτητικών συλλόγων, φωνάζοντας πως «Τα κέρδη τους – Οι νεκροί µας».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.