Συνέντευξη: Η Ελένη κοιτάει τα άστρα και ονειρεύεται να τα επισκεφτεί

Η Ελένη προετοιμάζεται για τη Χαβάη για τον επόμενο σταθμό πτος το στόχο να γίνει αστροναύτης - Η 21χρονη φοιτήτρια θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον. Η σοβαρότητα και η στοχοπροσήλωση σε συνδυασμό με την πραότητα και το πείσμα της θα την οδηγήσουν κυριολεκτικά ψηλά κουβαλώντας στην πλάτη της ,την περηφάνεια μας.

Συνέντευξη στον Τάσο Αναστάση

Από μικρό κοριτσάκι, η Ελένη έβλεπε τα αστέρια και Έλεγε «θα τα αγγίξω». Η μητέρα της, μετέδωσε την αγάπη για τους πλανήτες, το φεγγάρι, το σύμπαν και το άγνωστο, βάζοντας στόχο τα αστέρια. Έτσι στα 21 της χρόνια, η Ελένη κάνει το ένα βήμα μετά το άλλο και γκρεμίζει τις πόρτες που τις φράζουν τα όνειρα. Η 21χρονη Κύπρια αναλογική αστροναύτης μας δείχνει τα αστέρια και μας κάνει περήφανους γεμίζοντας μας ελπίδα και θυμίζοντας μας πως υπάρχουν και θετικές ειδήσεις αλλά και λόγοι για να είμαστε περήφανοι στην Κύπρο.

Η γεμάτη όνειρα, Ελένη Χαρίτωνος, φοιτά στο δεύτερο έτος στο τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης και πρόσφατα ολοκλήρωσε με επιτυχία, την ιδιαίτερα δύσκολη εκπαίδευση, ως Αναλογική Αστροναύτης, με πρώτη της αποστολή τον Ερευνητικό Σταθμό LunAres, στην Πολωνία, όπου και πραγματοποίησε τη δική της έρευνα με θέμα «Πανδημίες στο Διάστημα».

Με την επιστροφή της στην Κύπρο μιλήσαμε, για τα όνειρα της, τις πόρτες που κάποτε πρέπει να γκρεμίζουμε, τις ευκαιρίες που έχουν οι νέοι αλλά το πείσμα που πρέπει να μας κρατάει προσηλωμένους στον στόχο μας.

Πως πότε προέκυψε το ενδιαφέρον σου για το διάστημα;

Ουσιαστικά μεγάλωσα έχοντας συνεχώς στη ζωή μου την αγάπη για το διάστημα. Είναι μια αγάπη που μου μετέδωσε η μητέρα μου η οποία συνεχώς με ωθούσε να κάνουμε πράγματα μαζί και έτσι από πολύ μικρή ήρθα σε επαφή με τον κόσμο του διαστήματος.

Είχα μεγάλο «σπρώξιμο» από την οικογένεια μου και απόκτησα αυτή την αγάπη. Τώρα αργότερα, δεν ήξερα πως να ξεκινήσω και είπα να σπουδάσω το άλλο πράγμα που αγαπώ, τα μαθηματικά τα οποία είναι πολύ χρήσιμα για έναν αστροναύτη αφού έρχεσαι συνεχώς αντιμέτωπος με κατάσταση που δεν αντιμετώπισες προηγουμένως και τα μαθηματικά σου προσφέρουν την κρητική σκέψης.

Η Γλασκώβη προσφέρει ευκαιρίες γιατί ανεπτυγμένη η βιομηχανία σε αυτό τον τομέα και υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για φοιτητές που ασχολούνται με το διάστημα.
Η αίτηση μου όμως να ασχοληθώ με society του πανεπιστημίου για το διάστημα, έπεσε στο κενό γιατί δεν σπούδαζα μηχανική. Τότε ένιωσα αδικία και αποφάσισα να κάνω το δικό μου society όπως και έγινε και έτσι αρχίσαμε τις δράσεις και τις έρευνες μας και καταλήξαμε να κάνουμε εκδηλώσεις με εταιρίες όπως η Boeing, Skyrora και τη NASA.

Το αποτέλεσμα ήταν αυτό το society να αποκτήσει μεγάλη δημοσιότητα και να πετύχει και ένοιωσα δικαιωμένη γιατί ήξερα πως υπήρχαν πολλοί που ήθελαν να ασχοληθούν και δεν είχαν την ευκαιρία.

 

Πως προέκυψε η συμμετοχή σου στο LunAres στην Πολωνία

Ήξερα ότι μέχρι να φτάσω στο σημείο να μπορέσω να τηρώ τις απαιτήσεις για να μπορώ να κάνω αιτήσεις για συμμετοχή στις αποστολές της ΝΑΣΑ, στην αναλογική αποστολή θα μπορούσα να νοιώσω από κοντά το αίσθημα ενός αστροναύτη και να δω πως είναι η ζωή του. Τα κριτήρια για να σε δεχτούν σε τέτοιες αποστολές είναι πολλοί αυστηρά και ζητούσαν τίτλο μεταπτυχιακού ή PhD οπόταν βρήκαν την αποστολή στο LunAres το οποίο ήταν ανοιχτό σε προτάσεις έρευνας που στηρίζονταν από πανεπιστήμια.
Έτσι επικοινώνησα με τον λέκτορα μου στο Πανεπιστήμιο αναφέροντας του το αντικείμενο της έρευνας που ήθελα να κάνω και με στήριξε βοηθώντας με στην έρευνα και τις αιτήσεις και τελικά με δέχτηκαν στην αναλογική αποστολή!

Τι ακριβώς είναι οι αναλογικές αποστολές και αστροναύτες;

Πρόκειται για επιστημονικά προγράμματα/προσομοιώσεις που έχουν ομοιότητες με τα διαστημικά περιβάλλοντα. Σε αυτά τα προγράμματα, ομάδες ανθρώπων υπόκεινται σε προσομοιώσεις προκειμένου να συλλέξουν δεδομένα τα οποία θα βοηθήσουν στις κανονικές αποστολές στο διάστημα. Εδώ να σημειώσουμε, πως οι οργανισμοί εξερεύνησης θέλουν να κάνουν πολλές έρευνες στο διάστημα αλλά δεν υπάρχουν ούτε τα χρήματα ούτε οι εξοπλισμοί, συνεπώς οι αναλογικές αποστολές βοηθούν στην προετοιμασία και την έρευνα και κάθε αποστολή έχει διαφορετικό στόχο αναλόγως με την έρευνα στο κάθε  Κέντρο.

Η δική μας προσομοίωση ήταν στη Σελήνη και συγκεκριμένα στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Η όλη αίσθηση ήταν πολύ ρεαλιστική και από τη στιγμή που έκλεισε η πόρτα, ένοιωθα για δύο εβδομάδες ότι βρισκόμουν στη Σελήνη!
Τι περιελάβανε η αποστολή/έρευνα
Για δύο εβδομάδες ζούσαμε σε πραγματικές συνθήκες που ζούνε οι αστροναύτες στο διάστημα. Το πρωί και το βράδυ κάναμε καταγράφαμε ζωτικές ενδείξεις για να παρακολουθούμε την υγεία μας. Έπρεπε παράλληλα να καταγράφουμε την χρήση νερού αφού στο διάστημα δεν υπάρχει απόθεμα και πρέπει να χρησιμοποιείται με πειθαρχία. Η δική μου ομάδα κατάφερε να συντηρηθεί πλήρως με την αρχική ποσότητα νερού χωρίς να χρειαστούμε επιπλέον ποσότητα, κάτι που αποτελεί πρωτοπορία αφού καμιά άλλη ομάδα δεν το κατάφερε στο παρελθόν και έτσι συλλέξαμε νέα δεδομένα στην έρευνα.
Συγκεκριμένα εγώ έκανα ανάλυση των αποθεμάτων και κατέγραφα τη χρήση του νερού κατά το πλύσιμο, στην τουαλέτα και το φαγητό και καταλήξαμε στην καταγραφή των δεδομένων.
Ακόμα και το φαγητό μας είναι το πραγματικό φαγητό που τρώνε οι αστροναύτες. Δηλαδή το συμπυκνωμένο φαγητό σε σακούλες το οποίο δεν απαιτεί ποσότητα νερού και ήταν ιδιαιτέρα αποτελεσματικό.

«Με το πλανητάριο δημιουργηθούν οι βάσεις για έρευνα»


Ελένη κυνήγησες και κατάφερες να κερδίσεις τις ευκαιρίες σου στη Γλασκόβη. Με την Κύπρο τι γίνεται όμως. Τι ευκαιρίες έχουν οι νέοι εδώ σε σχέση με το διάστημα;
Στην Κύπρο υπάρχει το Space Generation Advisory Council το οποίο είναι μη κερδοσκοπικό και διεθνές και στην Κύπρο έχουμε τη δική μας ομάδα. Το SGAC έχει διάφορα working groups στα οποία για παράδειγμα μπορούν να ενταχθούν φοιτητές που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο και να βρουν πολλές ευκαιρίες αλλά και να συνεισφέρουν στα επερχόμενα projects.
Από την άλλη αναμένουμε και τη δημιουργία του πλανητάριου σε περίπου ένα χρόνο το οποίο θα βοηθήσει την Κύπρο από μόνη της χωρίς την ανάγκη να έχουμε την στήριξη από άλλο οργανισμό, για να δημιουργηθούν οι βάσεις για έρευνα και αυτά τα βήματα είναι πολύ σημαντικά.

Ετοιμάζεται για Χαβάη


Είχες δηλώσει πως απώτερος σκοπός σου είναι να γίνεις αστροναύτης. Ποια είναι τα επόμενα σου βήματα προς τα εκεί;
Πρώτη φορά το λέω δημόσια, αλλά προτού πάω στο LunAres, είχα ίσως το πιο σημαντικό interview της ζωής μου, αφού έγινα αποδεχτή σε ένα από τους καλύτερους αναλογικούς σταθμούς στον κόσμο με προσομοίωση τον Άρη που βρίσκεται στη Χαβάη και συνεργάζεται με τη NASA. Για τη συγκεκριμένη συμμετοχή έπρεπε να περάσω συνέντευξη από σημαντικά ατομα του χώρου και η επιλογή μου αποτελεί τιμή.
Η εκπαίδευση ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου και αυτή η αποστολή θα είναι 28 μέρες μέσα στην προσομοίωση, δηλαδή ο διπλάσιος χρόνος από ότι στην Πολωνία και εκεί θα συμμετάσχω στις δικές τους έρευνες.
Αυτό με τιμά ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς πως έχω ακόμα δύο χρόνια σπουδών για να πάρω το πτυχίο μου στη Γλασκόβη. Υπάρχουν άνθρωποι που με εμπιστεύτηκαν και μου έδωσαν πολλή σημασία επειδή είδαν πως είμαι παθιασμένη με αυτό το πράγμα και αυτό είναι κάτι που θέλω να δείχνω στα interviews.
Πάντως ζω το όνειρο μου στα 21 μου και δεν μπορώ ακόμα να το συνειδητοποιήσω!

Είναι στο χέρι σου αν θα ρίξεις την πόρτα. Στο χέρι σου είναι το πόσο παθιασμένος είσαι για να περάσεις αυτό το εμπόδιο.


Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θες να στείλεις στους νέους και νέες της Κύπρου που βγαίνουν μπροστά και μας κάνουν περήφανους και ιδιαίτερα προς τις γυναίκες σε μια εποχή όπου επανέρχεται συνεχώς το ζήτημα της ισότητας και της ευκαιρίας σε όλους;
Το μέλλον κάθε ανθρώπου είναι στα δικά του χέρια. Θα βρεθεί πολλές φορές σε αδιέξοδα και αυτό είναι φυσικό, αλλά είναι πάνω μας το πως θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα αδιέξοδα.
Όταν βρίσκομαι εγώ σε ένα αδιέξοδο, τοποθετώ τον εαυτό μου σε ένα δωμάτιο με κλειστή την πόρτα. Δεν έχω φαγητό, ούτε νερό και είμαι καταδικασμένη.
Η μόνη διαφυγή είναι να βρεις τρόπο να ρίξεις κάτω την πόρτα. Αν σου πει όποισδήποτε πως δεν μπορείς να ρίξεις την πόρτα, μην τον ακούσεις. Κάνε το αδύνατο δυνατό να γκρεμίσεις την πόρτα! Αυτό θέλω να διαδώσω στους νέους. Είναι στο χέρι σου αν θα ρίξεις την πόρτα. Στο χέρι σου είναι το πόσο παθιασμένος είσαι για να περάσεις αυτό το εμπόδιο.
Τώρα αν κάποιος προσπαθεί να σε «ρίξει» επειδή είσαι γυναίκα, τον αγνοείς και τον προσπερνάς και απαντάς με τις πράξεις σου επειδή πολλές φορές τα λόγια είναι περιττά.

Και δεν σημαίνει πως με την προσπάθεια σου θα τα καταφέρεις αλλά θα φτάσεις σε ένα συμπέρασμα: Ακόμα και αν αποτύχεις θα καταλήξεις σε τόσες πολλές γνώσεις και εμπειρίες και θα βγεις κερδισμένος.

Άλλωστε ο διαστημικός τομέας ήταν ανδροκρατούμενος στο παρελθόν και τώρα παρατηρούμε ότι υπάρχει εξισορρόπηση μεταξύ των φύλων.
Έχω κάνει πολλές αιτήσεις που δεν με αποδέχτηκαν. Τι σημαίνει, ότι θα αφήσω το όνειρο μου; Δεν υπάρχει περίπτωση! Απλα σε πεισμώνει να γίνεις καλύτερος και να εμπλουτίσεις τις εμπειρίες και τις γνώσεις σου. Συνεχίζεις και δεν πτοείσαι και παραμένεις στοχοπροσηλωμένος.
Η Ελένη θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον. Η σοβαρότητα, η στοχοπροσήλωση σε συνδυασμό με την πραότητα και το πείσμα της θα την οδηγήσουν κυριολεκτικά ψηλά κουβαλώντας στην πλάτη της την περηφάνεια μας.
Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy