Συνέντευξη – Ιωσήφ Ιωσήφ: Διεθνώς αναγνωρισµένες οι ικανότητες του Α. Μαυρογιάννη

  • Ο ευγενικός του χαρακτήρας δεν στερείται δυναμισμού και αποφασιστικότητας
  • Ο Α. Μαυρογιάννης έχει τα χαρακτηριστικά, εµπειρίες, γνώσεις, δεξιότητες, συνέπεια, αναγνώριση και αξιοπιστία για να είναι ένας ενάρετος και αποτελεσµατικός Πρόεδρος
  • ∆εν είναι ο άνθρωπος που θα συµβιβαστεί µε το κατεστηµένο. Ιδιαίτερα σε θέµατα διαφθοράς είναι αυστηρός και ασυµβίβαστος

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι µια προσωπικότητα που εµπνέει εµπιστοσύνη και σιγουριά και αυτό το γνωρίζουν τουλάχιστον όσοι συνεργάστηκαν κατά καιρούς µαζί του, τόνισε στη συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο οµότιµος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήµης στο Πανεπιστήµιο Κύπρου και πρώην πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, Ιωσήφ Ιωσήφ.

Υπογράµµισε µεταξύ άλλων ότι ο ευγενικός χαρακτήρας του δεν στερείται δυναµισµού και αποφασιστικότητας, προσθέτοντας ότι τα χαρακτηριστικά αυτά, περιλαµβανοµένων και των ικανοτήτων του, αναγνωρίζονται διεθνώς και απόδειξη αποτελεί το ότι είχε εκλεγεί από τη Γ.Σ. των Ηνωµένων Εθνών ως ένα από τα 34 µέλη της Επιτροπής ∆ιεθνούς ∆ικαίου.

Υπογράµµισε επίσης και την ευθύνη του εκλογικού σώµατος αναφορικά µε τις επιλογές που κάνει σε κάθε εκλογική αναµέτρηση.

Συνέντευξη στον Μιχάλη Μιχαήλ

Είστε ακαδηµαϊκός και στην Κύπρο έχουµε συνηθίσει η ακαδηµαϊκή κοινότητα να µην ανακατεύεται στα κοινά, µε εξαίρεση ως ένα βαθµό τα τελευταία χρόνια. Εσείς αποφασίσατε να εµπλακείτε ενεργά στο πλευρό του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Πώς πήρατε µια τέτοια απόφαση;

Γενικά στους πανεπιστηµιακούς νοµίζω δεν αρέσει να εµπλέκονται σε πολιτικές αντιπαραθέσεις. Άλλωστε, είναι αφοσιωµένοι στο ακαδηµαϊκό τους έργο που είναι και η προτεραιότητά τους. Πιστεύω, όµως, ότι υπάρχουν αρκετές παρεµβάσεις από συναδέλφους πάνω σε διάφορα σηµαντικά θέµατα. Όπως υπάρχει και µια αισθητή παρουσία στην τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία µε την υποψηφιότητα του Καθηγητή Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, τέως πρύτανη του Πανεπιστηµίου Κύπρου.

Προσωπικά, πιστεύω ότι όλοι πρέπει να είµαστε ενεργοί πολίτες µε θέση και άποψη, ιδιαίτερα σε εκλογικές διεργασίες.

Υποστηρίζω την υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη επειδή τον γνωρίζω αρκετά καλά και πιστεύω στις ικανότητες, τις θέσεις και το όραµά του. Εργαστήκαµε µαζί κατά καιρούς και έτσι γνωρίζω τον άνθρωπο και τις αρετές του. Είµαι σίγουρος ότι µπορεί να συµβάλει ουσιαστικά στην προκοπή του τόπου και την ευηµερία του κόσµου. Έχει τα προσωπικά χαρακτηριστικά, εµπειρίες, γνώσεις, δεξιότητες, συνέπεια, αναγνώριση και αξιοπιστία για να είναι ένας ενάρετος και αποτελεσµατικός Πρόεδρος. Κίνητρο και όραµά του είναι να υπηρετήσει τον τόπο και να προσφέρει για το κοινό καλό και να συµβάλει στην ευηµερία του κόσµου.

Πιστεύω ότι θα είναι ένας καλός Πρόεδρος, κάτι που χρειαζόµαστε ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές που περνά ο τόπος.

Ίσως κανένας να µην µπορεί να αµφισβητήσει τις προθέσεις του. Θα έχει, όµως, τη δυνατότητα να κάνει τις αλλαγές που θέλει, στο υπάρχον σύστηµα;

Σίγουρα υπάρχουν περιορισµοί για κάθε Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, όπως και για κάθε πολιτειακό αξιωµατούχο. Θυµίζω, όµως, ότι έχουµε προεδρικό σύστηµα που δίνει εξουσίες και υπερ-προνόµια στον Πρόεδρο. Αν θέλει, µπορεί να κάνει τοµές.

Ας µην ξεχνούµε ότι κανένας δεν µπορεί να παύσει τον Πρόεδρο ή να τον εξαναγκάσει σε παραίτηση όπως συµβαίνει στα κοινοβουλευτικά πολιτεύµατα. Αυτό από µόνο του επιτρέπει στον Πρόεδρο να πάρει τολµηρές αποφάσεις, καλές ή κακές.

Ταυτόχρονα, όµως, το προεδρικό σύστηµα εναποθέτει µεγάλη ευθύνη και στους ψηφοφόρους, αφού εκλέγουν πρόεδρο για προ-εξασφαλισµένη πενταετή θητεία.

Και το ζητούµενο βέβαια είναι ο όποιος Πρόεδρος και στη συγκεκριµένη περίπτωση ο κ. Μαυρογιάννης, να έχει τη θέληση να σπάσει αβγά και να τα βάλει µε τα κατεστηµένα που ισχυροποιήθηκαν επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη.

∆ράττοµαι της ευκαιρίας να ξεκαθαρίσω κάτι σε σχέση µε την προσωπικότητα του κ. Μαυρογιάννη.

Πρώτα απ’ όλα είναι ένας έντιµος, σοβαρός και ειλικρινής άνθρωπος που διακρίνεται για την πραότητα και ευγένειά του.

Από την άλλη, όµως, είναι δυναµικός, αποφασιστικός και διεκδικητικός. Σίγουρα θα τολµήσει να σπάσει πολλά αβγά. Θα πάρει αποφάσεις και θα συγκρουστεί µε το κατεστηµένο, όταν χρειαστεί, για να διορθωθούν κακώς έχοντα.

∆εν είναι ο άνθρωπος που θα συµβιβαστεί µε το κατεστηµένο. Ιδιαίτερα σε θέµατα διαφθοράς είναι αυστηρός και ασυµβίβαστος. Θα παλέψει για εµπέδωση της χρηστής διοίκησης και του κράτους δικαίου. Έχει αποφασιστική και δυναµική προσέγγιση σε θέµατα που πρέπει να παρθούν µέτρα και να γίνουν αλλαγές ώστε να υπάρξει διαφάνεια, υπευθυνότητα και λογοδοσία.

Πολλοί που τον γνωρίζουν λένε ακριβώς αυτά. Και φέρνουν ως παράδειγµα τη θητεία του ως υφυπουργού για θέµατα Ε.Ε., τότε που χειρίστηκε την κυπριακή προεδρία της Ε.Ε. µε υποδειγµατική αποτελεσµατικότητα και επιτυχία.

Η προσωπική µου εµπειρία έχει να κάνει µε τη συνεργασία µας, όταν υπηρέτησα ως πληρεξούσιος υπουργός στη διπλωµατική υπηρεσία του ΥΠΕΞ από το 1993 µέχρι το 1995. Ήµασταν µαζί στη διεύθυνση της Ε.Ε. και χειριστήκαµε προ-ενταξιακά θέµατα της Κύπρου. Όταν δουλεύεις µε έναν άνθρωπο κάθε µέρα, διαπιστώνεις τις αρετές και ικανότητές του από πρώτο χέρι. Μετά συνεργαστήκαµε όταν ήµουν πρέσβης στην Αθήνα (2009-13). Ήταν υφυπουργός το 2012. Στη συνέχεια, το 2013, ήταν Γ.∆. στο ΥΠΕΞ. Και βέβαια υπηρέτησε ως πρέσβης στο ∆ουβλίνο, το Παρίσι, µόνιµος αντιπρόσωπος στις Βρυξέλλες και δύο θητείες µόνιµος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, διαπραγµατευτής κ.λπ.

Υπηρέτησε µε επιτυχία από θέσεις ευθύνης µε συναίσθηση του χρέους και της αποστολής του. Όλα αυτά κάτι λένε για το ποιόν και την αξία του ανδρός.

Όλη αυτή η προσφορά του δεν είναι και τόσο γνωστή.

Να σας πω ακόµα κάτι που δεν είναι ευρύτερα γνωστό. Έχει εκλεγεί, ως εγνωσµένου κύρους προσωπικότητα, από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωµένων Εθνών, ως ένα από τα 34 µέλη της Επιτροπής ∆ιεθνούς ∆ικαίου. Η θεσµοθετηµένη αυτή Επιτροπή, που υπάρχει από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ΟΗΕ, έχει ως αποστολή να προωθήσει την κωδικοποίηση και εξέλιξη του διεθνούς δικαίου.

Και προσέξετε, δεν διορίστηκε, εκλέχθηκε από τους αντιπροσώπους των 193 κρατών-µελών. Αυτό έχει ιδιαίτερη σηµασία γιατί παραπέµπει σε διεθνή αναγνώριση. Επίσης, διετέλεσε πρόεδρος της πολύ σηµαντικής Έκτης Επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης που χειρίζεται θέµατα διοίκησης και προϋπολογισµού του ΟΗΕ.

Τι είναι αυτό που πρέπει πρώτιστα να αλλάξει στην Κύπρο;

Πέρα από τη στασιµότητα στο Κυπριακό και την ακρίβεια που ταλαιπωρεί τον κόσµο, πρέπει να δούµε πώς βγαίνουµε από το βάλτο της διαφθοράς και της αναξιοπιστίας των θεσµών που έχει συσσωρευθεί τα τελευταία χρόνια. Ο επόµενος Πρόεδρος και οι συνεργάτες του µπορούν να συµβάλουν τα µέγιστα σε αυτό, όχι µόνο µε την προώθηση νοµοθεσιών και τη λήψη µέτρων, αλλά και µε το δικό τους παράδειγµα, ήθος και πρακτική. Άλλωστε, κάθε αλλαγή διακυβέρνησης προσφέρει ελπίδα και δυνατότητα για αλλαγή και καλυτέρευση.

∆εν είναι σχήµα οξύµωρο, ενώ ο κόσµος νιώθει δυσαρέσκεια για τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη, να αναζητά λύσεις σε ένα συνεργάτη του Προέδρου, π.χ. τον κ. Χριστοδουλίδη, που ήταν ο στενότερος συνεργάτης του για χρόνια, αλλά και τον Αβέρωφ Νεοφύτου;

Αυτή η ερώτηση αγγίζει το ευρύτερο θέµα του πολιτικού µάρκετινγκ και της διαµόρφωσης εικονικών πραγµατικοτήτων (virtual realities). Με την κατάλληλη διαχείριση επικοινωνιακών τεχνικών και την αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων που παρέχουν τα έντυπα, ηλεκτρονικά και διαδικτυακά µέσα µαζικής ενηµέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης µπορείς να επηρεάσεις ανθρώπους, εκλογικές συµπεριφορές, να δηµιουργήσεις συµπάθειες και να κτίσεις δηµοφιλία.

Προφανώς, ο κ. Χριστοδουλίδης άρχισε νωρίς και κατάφερε να δηµιουργήσει µια καλή εικόνα γύρω από την υποψηφιότητά του. Είναι και αυτό µέρος του πολιτικού (προεκλογικού) παιχνιδιού στο οποίο συµµετέχουν όλοι οι υποψήφιοι.

Η ουσία όµως είναι αλλού και καλό είναι ο κόσµος να επικεντρωθεί στις ικανότητες, το πολιτικό πρόγραµµα και τις δυνατότητες που έχουν οι υποψήφιοι για να δηµιουργήσουν ελπίδα και προοπτική µέσα από πραγµατική προοδευτική αλλαγή. Ας µη µας παρασύρουν οι εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.