Συνέντευξη – Κ.Κούσιος: Θα έχουμε πρόοδο εάν καταφέρουμε να πετύχουμε συγκλίσεις στις έξι παραμέτρους

  • «Ο Πρόεδρος μεταβαίνει στη Γενεύη με πλήρη πολιτική βούληση, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών»
  • «Σας υπενθυμίζω πως στην έκθεσή του ο ΓΓ έχει επισημάνει πως στο θέμα της πολιτικής ισότητας υπήρξε σοβαρή πρόοδος»
  •  «Ο Πρόεδρος δεν διαπραγματεύεται μόνος του και με όρους που θέτει και καθορίζει μόνο η δική μας πλευρά. Η διαπραγμάτευση είναι μία δυναμική διαδικασία»
  • «Αναμφίβολα μπορεί να είναι καταλυτικός ο ρόλος του ΑΚΕΛ στην επίλυση του Κυπριακού. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου»

Συνέντευξη
στη Νίκη Κουλέρμου

Με δεδομένες τις θέσεις της κάθε πλευράς που συμμετέχουν στην πενταμερή διάσκεψη, αυτή την ώρα, εκτιμάτε ότι θα καταφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ στις 3 ημέρες προσπάθειας στη Γενεύη να βρει το κοινό έδαφος που απαιτείται για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων; Αν όχι, ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Δεν θα ξεκινούσα από το αρνητικό σενάριο τής μη ύπαρξης προόδου. Και αυτό γιατί γνωρίζω πολύ καλά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στη Γενεύη απολύτως προετοιμασμένος, με πολιτική βούληση για μια δημιουργική παραγωγική παρουσία.

Οι θέσεις της δικής μας πλευράς είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις θέσεις και τις απαιτήσεις των Ηνωμένων Εθνών. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με σαφήνεια και ακρίβεια σε κάθε ερώτημα που τα ΗΕ δυνατόν να θέσουν. Εάν κάποιος ευρίσκεται εκτός πλαισίου ΗΕ, αυτή τη στιγμή είναι η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά, που θέλουν να βάλουν στο τραπέζι ζητήματα εκτός των ψηφισμάτων και αποφάσεων των ΗΕ. Ως εκ τούτου, εάν δεν υπάρξει πρόοδος, αυτό δεν θα οφείλεται στη δική μας πλευρά.

Πού βασίζετε τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει αδιέξοδο με ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας;

Είναι απλό: Γνωρίζουμε με ποιες θέσεις μεταβαίνουμε στη Γενεύη. Πρόκειται για θέσεις που εντάσσονται απολύτως στο πλαίσιο του ΟΗΕ και είναι απολύτως συμβατές με τα ψηφίσματα των ΗΕ και το πλαίσιο των έξι σημείων που κατέθεσε στο Κραν Μοντανά ο κ. Γκουτέρες.

Συμφωνείτε ή όχι με την εκτίμηση του Μ. Ακιντζί (και όχι μόνον) πως αν η ε/κ πλευρά αποδεχθεί την πολιτική ισότητα (να μοιραστεί την εξουσία με τους Τ/κ) και η Τουρκία και η τ/κ πλευρά επιστρέψουν στις παραμέτρους του ΟΗΕ για ΔΔΟ, θα σπάσει το αδιέξοδο;

Συμφωνώ με την προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Γκουτέρες, η οποία αναφέρει πως θα έχουμε πρόοδο εάν καταφέρουμε να πετύχουμε συγκλίσεις στις έξι παραμέτρους που ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ κατέθεσε στο Κραν Μοντανά. Σας υπενθυμίζω πως στην έκθεσή του ο ΓΓ έχει επισημάνει πως στο θέμα της πολιτικής ισότητας υπήρξε σοβαρή πρόοδος. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης -όπως και σε άλλα ζητήματα- κατέθεσε γραπτώς απόψεις, τις οποίες χαιρέτισε μάλιστα και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ καταθέτοντας την ίδια ώρα την ευχή να ανταποκριθεί με ανάλογα θετικό τρόπο και η τουρκική πλευρά.

Ο Πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει κατά απόλυτο βαθμό τι θέλει και τι επιδιώκει να πετύχει αν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις;

Πέραν πάσης αμφιβολίας, αλλά δεν πρέπει να αγνοούμε τις πραγματικές συνθήκες υπό τις οποίες θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις. Ο Πρόεδρος δεν διαπραγματεύεται μόνος του και με όρους που θέτει και καθορίζει μόνο η δική μας πλευρά. Η διαπραγμάτευση είναι μία δυναμική διαδικασία. Αν όμως με ρωτάτε για τους στόχους της πλευράς μας, η απάντηση είναι απλή και έχει δοθεί πολλάκις τόσο δημοσίως όσο και κατά τις συναντήσεις του Προέδρου με ξένους παράγοντες. Το Εθνικό Συμβούλιο, η διαπραγματευτική ομάδα, γνωρίζουν πολύ καλά όχι μόνο ποιοι είναι οι στόχοι, αλλά και πώς θα επιδιώξουμε να επιτευχθούν.

Ο Πρόεδρος μεταβαίνει στη Γενεύη με πλήρη πολιτική βούληση, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών για την επίτευξη μιας συνολικής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

Μιας λύσης, η οποία θα βασίζεται στις Συμφωνίες Κορυφής, στα ψηφίσματα και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα οδηγήσει σε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε μια λειτουργική και βιώσιμη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία εντός των παραμέτρων που επαναβεβαιώθηκαν στην κοινή συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου, στο Βερολίνο και αποτυπώθηκαν στη δήλωση του ΓΓ των ΗΕ που ακολούθησε.

Από τη μια η κυβέρνηση συμφωνεί ότι ο ρόλος του ΑΚΕΛ ήταν πάντοτε καταλυτικός στην επίλυση του Κυπριακού και από την άλλη το κατηγορεί για «εθνικά επιζήμια» κριτική. Τι θεωρείτε εθνικά επιζήμιο τελικά: Τις ενέργειες ή την κριτική στις ενέργειες που οδηγούν την Κύπρο ένα βήμα πριν τη διχοτόμηση;

Να ξεχωρίσουμε τα δύο ζητήματα που εγείρετε. Αναμφίβολα μπορεί να είναι καταλυτικός ο ρόλος του ΑΚΕΛ στην επίλυση του Κυπριακού. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου. Αυτό διαφάνηκε πέραν κάθε λογικής αμφιβολίας το 2004, όταν το ΑΚΕΛ στράφηκε την τελευταία στιγμή προς την απόρριψη του σχεδίου Ανάν και δημιούργησε ισχυρή δυναμική για το «όχι».

Την ίδια ώρα, εθνικά επιζήμια θεωρούμε την εκ των προτέρων επίρριψη ευθυνών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ελληνοκυπριακή πλευρά, όταν μάλιστα αυτό συμβαίνει δύο εβδομάδες πριν την άτυπη σύνοδο στη Γενεύη.

Ακόμη και η ερώτησή σας αποκαλύπτει αυτό που επισημαίνω. Ότι δηλαδή είναι οι ενέργειες του Προέδρου που οδηγούν στη διχοτόμηση και όχι οι τουρκικές θέσεις. Και ερωτώ: Εάν παρ’ ελπίδα καταλήξουμε σε αδιέξοδο επειδή η τουρκική πλευρά επιμένει στα δύο κράτη, θα ευθύνεται γι’ αυτό ο Πρόεδρος;

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy