Συνέντευξη-Κ.Λετυμπιώτης: Εντός των «δημοσιονομικών δυνατοτήτων» η αντιμετώπιση του κόστους ζωής

  • Δεν ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση αν συμφωνεί με τις προτάσεις του ΑΚΕΛ για μείωση του φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ στο ρεύμα
  • ∆εν αποκλείεται η κατάργηση Επιτρόπων, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο
  • H θέση της κυβέρνησης για τις εξετάσεις τετραµήνων είναι ότι εκ του αποτελέσµατος ο θεσµός δεν κρίνεται επιτυχής και χρήζει επανεξέτασης
  • Προσβλέπουµε σε µια πολύ παραγωγική συνεργασία µε τα κοινοβουλευτικά κόµµατα και το σύνολο της νοµοθετικής εξουσίας

Θολό παραμένει το τοπίο για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την ακρίβεια. Σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, αποφεύγει να τοποθετηθεί ευθέως στο κατά πόσον η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη συμφωνεί με τις προτάσεις του ΑΚΕΛ για μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και τη μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα.

Αρκείται, δε, να δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί στο πλαίσιο των νόμων και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Υποστηρίζει την ίδια ώρα ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης βρίσκονται σε πλήρη συγχρονισμό με τις ανησυχίες της κοινωνίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Προσβλέπει επίσης ότι θα υπάρξει μια παραγωγική συνεργασία με τα κόμματα εντός της Βουλής. Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης, ο κ. Λευτμπιώτης αναφέρει ότι ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση θα κριθούν από το έργο τους.

Συνέντευξη στον Μιχάλη Μιχάηλ

Η κυβέρνηση ξεκίνησε το έργο της δεχόμενη επικρίσεις για προεκλογικές υποσχέσεις οι οποίες δεν τηρήθηκαν, όπως η ισάριθμη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στο Υπουργικό Συμβούλιο, η υπουργοποίηση ανθρώπων που διετέλεσαν υπουργοί σε προηγούμενες κυβερνήσεις, το θέμα με τα τετράμηνα κ.λπ.

Η όποια κριτική ασκείται είναι ασφαλώς θεμιτή. Αυτό που έχει σημασία είναι να κριθεί η κυβέρνηση, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου από το έργο που θα επιτελέσουν και από τον τρόπο που θα εκτελούν τα καθήκοντά τους. Οι εκλογές έχουν τελειώσει, οι στόχοι μας είναι κοινοί. Επιτυχία της κυβέρνησης σημαίνει και επιτυχία της χώρας μας. Αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να καλλιεργήσουμε ως κουλτούρα και ως αντίληψη. Αποστολή αυτής της διακυβέρνησης είναι η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Επί της ουσίας του ερωτήματός σας, θέλω να σημειώσω τον μεγάλο αριθμό γυναικών που διορίστηκαν, τον μεγαλύτερο που υπήρξε ποτέ. Για τις περιπτώσεις των κυρίων Μ. Κεραυνού και Κ. Ιωάννου, οι οποίοι διετέλεσαν υπουργοί στο παρελθόν, κριτήριο της επιλογής τους από τον Πρόεδρο υπήρξε η πεποίθηση ότι έχουν την ικανότητα και την εμπειρία να αντεπεξέλθουν με επάρκεια. Σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις των τετραμήνων, θέση της κυβέρνησης είναι ότι εκ του αποτελέσματος ο θεσμός δεν κρίνεται επιτυχής και χρήζει επανεξέτασης.

Τελικά οι υποσχέσεις απέχουν από τις πραγματικότητες;

Είναι πεποίθησή μου ότι μέσα από το έργο μας θα συμβάλουμε στην ανατροπή της αντίληψης της κοινωνίας ότι όσα λέγονται προεκλογικά σπανίως υλοποιούνται. Αυτή η αντίληψη συνέβαλε στην απαξίωση της κοινωνίας από την πολιτική και τους πολιτικούς και είναι προτεραιότητά μας να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιλαμβάνεται το πρόγραμμα διακυβέρνησής του ως το μεγάλο του κοινωνικό συμβόλαιο με τους πολίτες. Αυτή η υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης ήταν άλλωστε και το επίκεντρο των συναντήσεων που πραγματοποίησε με κάθε υπουργό ξεχωριστά, να καταρτιστούν πλάνα δράσης για τις άμεσες προτεραιότητες αλλά και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Ο ΠτΔ είχε υποσχέθηκε προεκλογικά και μετεκλογικά ότι θα αποφασίσει μόνος του για τις υπουργοποιήσεις. Τελικά όμως είδαμε ότι υπέκυψε σε πιέσεις των 3 κομμάτων που τον στήριξαν.

Ο διορισμός των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου αποτελεί συνταγματική αρμοδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εάν οι υπουργοί της κυβέρνησης αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους, αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το ανάποδο, ασφαλώς.

Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ως εκ τούτου επέλεξε προσωπικά τον κάθε αξιωματούχο σε συνάρτηση με το χαρτοφυλάκιο που θα κληθεί να αναλάβει αλλά και τη συνάφεια των γνώσεων και ικανοτήτων του. Ασφαλώς και αντάλλαξε απόψεις, άκουσε εισηγήσεις και προβληματισμούς από κομματικές δυνάμεις, η τελική απόφαση όμως ήταν δική του. Δεν απαξιώνουμε τα κόμματα, αντιθέτως.

Εκκρεμούν ακόμα κάποιοι διορισμοί Επιτρόπων. Πότε αναμένεται να ανακοινωθούν; Γιατί δεν έγιναν διορισμοί μαζί με τους πρώτους;

Όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος ανέφερε και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, οι θεσμοί των Επιτρόπων θα επαναξιολογηθούν. Οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των Επιτρόπων σε σχέση με την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου είναι αυτή την περίοδο ανάμεσα στα θέματα που αξιολογούνται και αφού ολοκληρωθεί αυτή η αξιολόγηση, θα γίνουν και οι ανάλογοι διορισμοί σε όσες θέσεις Επιτρόπων κριθούν ως αναγκαίες. Θέλω βεβαίως να ξεκαθαρίσω ότι δεν αναφερόμαστε σε θεσμοθετημένες θέσεις Επιτρόπων, οι οποίες προβλέπονται από τις υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της ΕΕ.

Θα προχωρήσετε σε κατάργηση επιτρόπων και ποιων;

Όπως ήδη έχω αναφέρει, αυτό είναι κάτι που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αποφασίσει, αφού αξιολογηθούν συνολικά και ενδελεχώς οι αρμοδιότητες των Επιτρόπων γενικότερα αλλά και η αναγκαιότητά τους. Δεν αποκλείεται η κατάργηση Επιτρόπων εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Από εκεί και πέρα, ασφαλώς δεν πρέπει να μηδενίζεται η δουλειά που γίνεται από κανέναν.

Τον κόσμο τον απασχολεί η ακρίβεια, η τιμές των καυσίμων και γενικά το κόστος ζωής. Συμφωνεί η κυβέρνηση με τις προτάσεις που είναι κατατεθειμένες στη Βουλή για μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και η μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα ενόσω διαρκεί η κρίση;

Η πρώτη διοικητική πράξη του Προέδρου Χριστοδουλίδη ήταν η υπογραφή του νόμου που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων, με τον οποίο δίδεται παράταση στη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα μέχρι τις 4 Μαΐου.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης βρίσκονται σε πλήρη συγχρονισμό με τις ανησυχίες της κοινωνίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Βεβαίως και η ακρίβεια, σε μια περίοδο ενεργειακής κρίσης με τις υψηλές πληθωριστικές τάσεις, είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που άμεσα η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τις συναντήσεις που πραγματοποίησε με τους υπουργούς έθεσε αυτές τις άμεσες προτεραιότητες, ούτως ώστε στα πλάνα δράσης του κάθε υπουργείου που θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα να συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένες προτάσεις με χρονοδιαγράμματα. Βασικός άξονας είναι βεβαίως η ουσιαστική αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, πάντοτε όμως εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του κράτους μας και του νομικού πλαισίου.

Το Κυπριακό βρίσκεται σε πλήρη ακινησία. Πώς μπορεί να σπάσει το αδιέξοδο και να πειστεί η Τουρκία να επανέλθει σε τροχιά ομοσπονδιακής λύσης. Με το να εμπλακεί η Ε.Ε. αυτό διασφαλίζει κάτι τέτοιο;

Ύψιστος στόχος μας δεν μπορεί να είναι άλλος από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος εντός του συμφωνημένου πλαισίου. Βασικός στόχος του Προέδρου είναι το σπάσιμο του αδιεξόδου και η άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς επίλυση του εθνικού μας προβλήματος, πάντα εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.

Είναι εξάλλου γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο που επεδίωξε και πραγματοποίησε αμέσως μετά την εκλογή του συνάντηση με τον κ. Τατάρ, για να επαναλάβει την ειλικρινή βούλησή μας για επίλυση του Κυπριακού. Η επίσκεψη της Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, άλλωστε, στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα από πλευράς ΓΓ ΟΗΕ, ότι συμμετέχει πολύ ενεργά στις προσπάθειες για το Κυπριακό και ότι αναγνωρίζει αυτό το θετικό κλίμα που αρχίζει να διαμορφώνεται.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τις επαφές του αναπτύσσει την πρότασή του για ενεργότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή της ΕΕ, πάντοτε εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, τόσο στις προσπάθειες για σπάσιμο του αδιεξόδου όσο και για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Αυτή η προσέγγιση θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς κατάστασης πραγμάτων μέσα από το διορισμό από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μιας ισχυρής πολιτικής προσωπικότητας. Ο

Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συζητήσει λεπτομερώς την πρόταση μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τις προέδρους των θεσμικών οργάνων καθώς και ομολόγους του, στο πλαίσιο της επικείμενης επίσκεψής του στις Βρυξέλλες.

Καμία υπεύθυνη πολιτική δύναμη δεν θα επιλέξει το μικροκομματικό συμφέρον

Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη δεν διαθέτει πλειοψηφία στη Βουλή. Το θεωρείτε πρόβληµα ή µπορεί να ξεπεραστεί;

Τις τελευταίες δεκαετίες ήταν ελάχιστες οι περιπτώσεις κυβερνήσεων που διέθεταν κοινοβουλευτική πλειοψηφία κατά τη µεγαλύτερη διάρκεια της θητείας τους. Το σύστηµα στη χώρα µας άλλωστε είναι προεδρικό και ως τέτοιο θα πρέπει να προσεγγίζουµε αυτή την παράµετρο ως ευκαιρία για δηµιουργία συνεργασιών και συναντίληψης µεταξύ εκτελεστικής και νοµοθετικής εξουσίας. Άλλωστε, το έργο που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση επηρεάζει οριζόντια το σύνολο των πολιτών.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας ιεραρχεί το διάλογο και την καλλιέργεια κλίµατος συνεργασίας υψηλά και ζήτησε από τα µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου να έχουν στενή συνεργασία µε τη Βουλή και τις αρµόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Είµαι βέβαιος ότι καµία υπεύθυνη πολιτική δύναµη δεν θα επιλέξει το µικροκοµµατικό συµφέρον έναντι των συµφερόντων της κοινωνίας. ∆ιαφωνίες ή διαφορετικές προσεγγίσεις σίγουρα θα υπάρξουν και αυτό είναι απόλυτα θεµιτό, εκείνο όµως που έχει σηµασία είναι να επικρατήσει η απαραίτητη υπευθυνότητα και νηφαλιότητα.

Προσβλέπουµε σε µια πολύ παραγωγική συνεργασία µε τα κοινοβουλευτικά κόµµατα και το σύνολο της νοµοθετικής εξουσίας, γιατί ακριβώς θεωρούµε ότι αυτή η συνεργασία µόνο επωφελής µπορεί να είναι για την πατρίδα µας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.