
- Εάν υπάρχουν ζητήματα που προκύπτουν από το σημείο που σταμάτησαν οι συνομιλίες, θα συζητηθούν όταν επαναρχίσουν
- Όταν ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το νήμα, εννοούσε ότι η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση για οποιαδήποτε μορφή λύσης εκτός του Πλαισίου του ΟΗΕ
- Δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί η Τουρκία. Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες στη δική μας γραμμή
- Τα κόμματα που υποστήριξαν την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη γνώριζαν τις απόψεις του Προέδρου στο Κυπριακό
Ελλάδα και Κύπρος έχουν κοινή θέση και άποψη σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού, δήλωσε στη «Χαραυγή» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Εκτιμά ότι οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας λένε το ίδιο πράγμα όταν αναφέρονται στη μορφή λύσης του Κυπριακού που να βασίζεται στα ψηφίσματα και στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είναι ειλικρινείς όταν λένε ότι θέλουν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά.
Παράλληλα, παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του ΠτΔ και των κομμάτων ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Όμως, είπε, αυτό ήταν γνωστό από την προεκλογική περίοδο. Η ΕΔΕΚ από την πλευρά της απαντά ότι υπήρξαν κάποιες συγκλίσεις με τον Πρόεδρο, οι οποίες την ικανοποιούν.
Συνέντευξη στον Μιχάλη Μιχαήλ
Στην κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, είπε ότι «πρέπει να επανέλθουμε στο αρχικό σκεπτικό. Πηγαίνουμε να ξαναπιάσουμε το νήμα από κει που σταματήσαμε, στο Κραν Μοντανά, να διαφυλάξουμε το κεκτημένο όσων είχαν συμφωνηθεί για να προχωρήσουμε από κει, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού, τους όρους μιας λύσης όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από πολλαπλές αποφάσεις του Συμβουλίου των ΗΕ». Παρόμοια λέει και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ότι επιδιώκουμε την επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά και ότι η βάση της λύσης είναι αυτή που προνοείται από τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, δηλ. λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα κ.λπ. Ωστόσο, στη διάσκεψη Τύπου του Προέδρου για τις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησής του, είπε ότι δεν αποδέχεται ως έχει το πλαίσιο Γκουτέρες και φέροντας ως παράδειγμα το θέμα του χρήστη, μπορούμε να πούμε ότι και ο Πρόεδρος και ο κ. Μητσοτάκης λένε το ίδιο πράγμα;
Ο Πρόεδρος είναι ξεκάθαρος ότι πρέπει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από κει που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά. Το ίδιο είπε και ο κ. Μητσοτάκης, ότι πρέπει να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες από το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά. Δεν είπε κάτι διαφορετικό.
Δεν μιλούμε για κάτι διαφορετικό, μιλούμε για θέμα ερμηνείας. Είναι αποδεκτό από την Ελλάδα να θέσουμε όρους π.χ. για το πλαίσιο Γκουτέρες πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες;
Το μήνυμα που στέλνει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι ότι έχουμε μια τουρκική και τ/κυπριακή ρητορική για δύο κράτη, δεν μιλά ούτε καν για το συμφωνημένο πλαίσιο. Όταν ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το νήμα, εννοούσε ότι η τουρκική πλευρά πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση για οποιαδήποτε μορφή λύσης εκτός του Πλαισίου και να επιστρέψουν οι συνομιλίες στη συμφωνημένη βάση λύσης. Το δεύτερο σκέλος είναι να ξεκινήσουν οι συνομιλίες από το σημείο που σταμάτησαν για να μη χαθούν όσα συμφωνήθηκαν κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά. Από κει και πέρα εάν υπάρχουν ζητήματα που προκύπτουν από το σημείο που σταμάτησαν οι συνομιλίες και κρίνουμε ότι πρέπει να συζητηθούν, θα συζητηθούν όταν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
Εκτιμάτε ότι η Τουρκία, παρά τα όσα λέει, θα προσέλθει στις συνομιλίες συναινώντας στη βάση λύσης;
Δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί η Τουρκία. Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες στη γραμμή που έχω αναφέρει. Από κει και πέρα ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα μετακινηθεί από τις τωρινές θέσεις της, θα κάνει επαναξιολόγηση και θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.
Η Κύπρος είναι θετική στη θετική ατζέντα για την Τουρκία. Υπάρχει μια άποψη που θεωρεί επικίνδυνη τη διασύνδεση της θετικής ατζέντας με το Κυπριακό.
Ο ΠτΔ θεωρεί ότι μέσα από την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ μπορεί να επιτευχθεί μια αμοιβαία επωφελής κατάσταση πραγμάτων για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, δηλ. την Κύπρο (Ε/κ και Τ/κ) μέσω της επίλυσης του Κυπριακού και την ίδια την Τουρκία. Άρα το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι η επίλυση του Κυπριακού θα ωφελήσει όλα τα μέρη.
Η θέση που έθετε προεκλογικά ο ΠτΔ για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας εγκαταλείπεται;
Αυτή τη στιγμή συζητούμε την πρόταση του ΠτΔ, όπως την έχω εξηγήσει. Αυτό που έχουμε σήμερα είναι η πρωτοβουλία του ΠτΔ, η οποία αξιοποιεί τα εργαλεία της ΕΕ, για τα οποία ενδιαφέρεται και η Τουρκία. Η Κύπρος επιχειρεί μέσα από ένα θετικό κλίμα που έχει καλλιεργήσει, να υποβοηθηθεί το κλίμα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Κι αυτό προϋποθέτει την ειλικρινή στάση από πλευράς της Τουρκίας. Άρα για εμάς στο παρόν στάδιο εκείνο που προέχει είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Η θέση της κυβέρνησης για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που σταμάτησαν και στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες δεν βρίσκει σύμφωνα τα δύο μεγαλύτερα συγκυβερνώντα κόμματα. Π.χ. η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι η ΔΔΟ ισούται με διχοτόμηση και το ΔΗΚΟ δεν αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες ως έχει. Δεν είναι μια σοβαρή διαφωνία μεταξύ των συγκυβερνώντων;
Η θέση του Προέδρου ήταν γνωστή από την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας. Και τα κόμματα αυτά γνώριζαν τις απόψεις του Προέδρου και τον στήριξαν προεκλογικά. Τα κόμματα έχουν τις απόψεις τους και είναι σεβαστές. Από την άλλη, στο Κυπριακό δεν είναι θέμα συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Για να μπορέσουν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις και να οδηγηθούμε σε μια οριστική λύση του Κυπριακού χρειάζεται σύμπνοια απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις και την κοινωνία.
