Συνέντευξη Κουκουμά-Δημητρίου: Προεδρικές 2023: Αλλαγή ή συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης

Η επιλογή στις προεδρικές εκλογές του 2023 είναι ή αλλαγή ή συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης

 

Συνέντευξη στον Μιχάλη Μιχαήλ

 

Αλλαγή προτάσσει το ΑΚΕΛ στις προεδρικές εκλογές και διατήρηση της εξουσίας του ο ΔΗΣΥ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, δηλώνει ότι χρειάζεται αλλαγή με έναν ανεξάρτητο υποψήφιο για να ανατραπεί η στασιμότητα και το πισωγύρισμα σε όλους τους τομείς.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, δηλώνει ότι με μια τρίτη θητεία οι πολίτες θα συνεχίσουν να ζουν με ασφάλεια, με σταθερότητα και προοπτική.

Στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ τονίζει ότι για να ακυρωθούν οι τουρκικές αξιώσεις πρέπει να εφαρμοστούν αυτά που το ΑΚΕΛ ζητά εδώ και πέντε χρόνια, ενώ ο ΔΗΣΥ μιλά για εφαρμογή πολιτικής με ρεαλισμό και πραγματισμό.

Στο ερώτημα αν μπορεί να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, ο Γ. Κουκουμάς σημειώνει ότι αυτό μπορεί να γίνει με την προστασία των εισοδημάτων των εργαζομένων, ενώ Δ. Δημητρίου σημειώνει ότι χρειάζεται στήριξη από το κράτος, όπως έγινε στο πρόσφατο παρελθόν.

 

 

Γ. ΚΟΥΚΟΥΜΑΣ: Αλλαγή ή τρίτη θητεία Συναγερμού, με τον έναν ή τον άλλο συναγερμικό υποψήφιο

 

Δ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ο τόπος βλέπει καλύτερες μέρες όποτε ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι στο τιμόνι της χώρας

 

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

  1. Μέχρι στιγμής τα μεγάλα κόμματα δεν κατάφεραν να κάνουν συνεργασίες με άλλα κόμματα. Αυτό θεωρείτε ότι αποτελεί αρνητικό δεδομένο για τους στόχους που θέσατε στις προεδρικές εκλογές;
  2. Το Κυπριακό βρίσκεται σε πλήρη ακινησία, με την τουρκική και τ/κυπριακή πλευρά να αποδέχονται μόνο τη λύση δύο κρατών. Αυτός ο στόχος τους μπορεί να αναιρεθεί ή να ανατραπεί;
  3. Η Κομισιόν τονίζει ότι για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού η λύση είναι η ΑΤΑ και η αύξηση μισθών. Είναι εφικτό να γίνει αυτό στην Κύπρο;

 

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΚΟΥΜΑΣ

  1. Το χέρι του ΑΚΕΛ είναι και θα παραμείνει προτεταμένο στον κόσμο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς για συνεργασία, με στόχο την απαλλαγή του τόπου από τη διακυβέρνηση του Συναγερμού και την προοδευτική αλλαγή. Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε συνεργασίες με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι για αυτό που το ΑΚΕΛ πρόταξε εξ αρχής και προτάσσει την επιλογή μιας ανεξάρτητης υποψηφιότητας γιατί έτσι, εκτιμούμε, επιτυγχάνεται καλύτερα η συνένωση δυνάμεων από το χώρο της αντιπολίτευσης και ευρύτερα από την κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση όμως, ένα είναι το ερώτημα των Προεδρικών του 2023, το οποίο πρέπει να απαντήσουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και κάθε πολίτης του τόπου: τρίτη θητεία Συναγερμού, με τον έναν ή τον άλλο συναγερμικό υποψήφιο, ή προοδευτική αλλαγή; Αλλαγή που θα προτάξει ένα κοινωνικό πρόγραμμα, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, της νέας γενιάς, των μικροεπιχειρηματιών, του αγροτικού κόσμου και όλων όσοι πλήττονται από την ακρίβεια, τις ανισότητες, την επιθετικότητα των τραπεζών και των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

 

 

  1. H αξίωση της Άγκυρας και του Τατάρ μπορεί να ακυρωθεί όταν συμβεί αυτό που ζητά το ΑΚΕΛ εδώ και πέντε χρόνια: επανέναρξη των συνομιλιών στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, διαφυλάττοντας όλες τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Όσο δεν αρχίζουν διαπραγματεύσεις σε αυτή τη βάση, τόσο η Τουρκία θα βαθαίνει την κατοχή και τη διαίρεση. Επιπρόσθετα, τόσο θα «πλασάρονται» από τρίτους στη διεθνή κοινότητα διάφορες επικίνδυνες ιδέες για να… μοιράσουμε την απόσταση ανάμεσα στην ομοσπονδία και τα δύο κράτη, όπως ήταν οι βρετανικές ιδέες που παρουσιάστηκαν το προηγούμενο διάστημα. Για αυτό ο τόπος χρειάζεται ένα νέο Πρόεδρο που να είναι συνεπής και ειλικρινής στο στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για λύση αρχών στο Κυπριακό και ταυτόχρονα να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς αυτό το στόχο, όπως αυτές που περιλαμβάνονται στην πρόταση που κατέθεσε το ΑΚΕΛ εδώ και δυόμισι χρόνια.

 

 

  1. Είναι και εφικτό, είναι και αναγκαίο. Είναι πρώτα από όλα κοινωνικά δίκαιο να προστατευθεί και να ενισχυθεί το εισόδημα των εργαζομένων, αλλά στις σημερινές συνθήκες είναι και οικονομικά ενδεδειγμένο. Αν δεν προστατευθεί το εισόδημα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των νοικοκυριών, πώς ακριβώς θα υπάρχει εσωτερική κατανάλωση που αποδείχθηκε καθοριστική για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας; Αν συνεχίσει να ροκανίζεται η αγοραστική δύναμη των μισθών, θεωρεί κανείς ότι θα μείνει ανεπηρέαστη η οικονομία; Μαζί βέβαια με την προστασία των μισθών, απαιτούνται και συγκεκριμένα μέτρα αναχαίτισης της ακρίβειας: μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα και τα βασικά αγαθά, κατάργηση της διπλής φορολογίας και επιβολή πλαφόν στα καύσιμα. Το ΑΚΕΛ κατέθεσε προτάσεις νόμου στη Βουλή και περιμένουμε την τοποθέτηση όλων επί αυτών.

 

Απαρατήρητη δεν περνά η πρόσφατη παραδοχή του κ. Αναστασιάδη ότι «ευτυχώς που υπάρχει η ΑΤΑ». Όμως, η ΑΤΑ υπάρχει στην Κύπρο γιατί δεν πέρασε το δικό της τάξης και της παράταξής του. Υπάρχει ΑΤΑ γιατί σε προηγούμενες δεκαετίες κατακτήθηκε με εργατικούς αγώνες -οργανωμένους, σκληρούς και συλλογικούς- τους οποίους διαχρονικά εχθρεύεται και ειρωνεύεται η Δεξιά. Υπάρχει η ΑΤΑ γιατί το 2012 αποτράπηκε η πλήρης κατάργησή της, όπως αξίωνε η Τρόικα μαζί με τους εργοδοτικούς συνδέσμους και την ηγεσία του ΔΗΣΥ. Και τώρα, το ερώτημα που καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση, ο Συναγερμός και όλοι είναι το εξής: Να αποκατασταθεί πλήρως η ΑΤΑ και να καλύψει κάθε εργαζόμενο του τόπου, όπως ζητά το ΑΚΕΛ και το συνδικαλιστικό κίνημα, ή όχι;

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

  1. Σε καμία περίπτωση. Άλλωστε αν δούμε και την προϊστορία των προεδρικών εκλογών και των συνεργασιών, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, πλην του 2013, δεν σύναψε συνεργασίες πριν από τον πρώτο γύρο. Το ζητούμενο βεβαίως για μας στον Δημοκρατικό Συναγερμό είναι να παρουσιάσουμε το σχέδιο, το πρόγραμμα του υποψήφιου Προέδρου μας, του προέδρου της παράταξής μας, του Αβέρωφ Νεοφύτου για την επόμενη μέρα της Κύπρου. Για το πώς οι πολίτες θα συνεχίσουν να ζουν με ασφάλεια, με σταθερότητα και με προοπτική ανάπτυξης και προκοπής. Έχουμε την ίδια ώρα την αυτοπεποίθηση να λέμε πως ο τόπος βλέπει καλύτερες μέρες όποτε ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι στο τιμόνι της χώρας. Είτε τώρα, αυτή τη δεκαετία, είτε τη δεκαετία του ’90 με τον αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη. Αυτό το πλάνο λοιπόν ξεδιπλώνουμε αυτή την περίοδο. Ένα σχέδιο χειροπιαστό, εφαρμόσιμο και παραγωγικό. Με χρονοδιαγράμματα στην εφαρμογή τής κάθε πολιτικής πρότασης και κοστολογημένα. Αυτό σημαίνει για μας παραγωγή πολιτικής. Σε μια περίοδο όπου ζούμε δυστυχώς την 3η μεγάλη κρίση σε μια δεκαετία, εισαγόμενη και αυτή, ο τόπος χρειάζεται ηγέτη που να μπορεί αποδεδειγμένα να είναι αποτελεσματικός. Αυτός είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Και εγγυητής της σταθερότητας ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

 

  1. Εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό πιστεύουμε ναι, πως μπορεί να ανατραπεί αυτός ο στόχος της Τουρκίας. Με ρεαλισμό και πραγματισμό να αξιοποιήσουμε τα μικρά, αλλά σημαντικά δεδομένα της περιόδου που ζούμε. Η ιστορική ομιλία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, η ανταπόκριση που αυτή είχε στα ξεκάθαρα μηνύματα που έστειλε για το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και πως ποτέ ο Ελληνισμός δεν πρόκειται να δεχτεί λύση στη βάση των δύο κρατών. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε και την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, απέναντι σε κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Δεν είναι εύκολο και αυτό το γνωρίζουμε. Με την Τουρκία να επεκτείνει αυτές τις μέρες την κατοχή και στην Αμμόχωστο, να λειτουργεί ως ταραξίας και να δημιουργεί νέα τετελεσμένα στο Κυπριακό, η ενεργοποίηση όλων μας είναι αναγκαία και απαραίτητη. Χρειάζεται στοχοπροσήλωση, σωστή ανάγνωση των εξελίξεων, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα και αυτονόητα πολιτική βούληση. Σε αυτή τη συγκυρία χρειάζεται να αποφύγουμε τους πειραματισμούς στις επερχόμενες εκλογές. Ο υποψήφιος με κρυστάλλινες θέσεις και στο Κυπριακό, με αδιαμφισβήτητη πολιτική βούληση για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

 

  1. Η Κομισιόν έχει μια σειρά από εισηγήσεις. Προτείνει στα κράτη να αξιοποιήσουν τα εργαλεία που η ίδια η Ένωση παρέχει στα μέλη της. Λέει επίσης πως στη δύσκολη αυτή εξίσωση χρειάζεται να διαφυλαχτεί η δημοσιο-οικονομική σταθερότητα στην οικονομία των κρατών και κατ’ επέκταση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έρχεται για ακόμα μια φορά να ενισχύσει τις οικονομίες των χωρών μέσα σε μερικά χρόνια. Το έκανε κατ’ επανάληψη στην πανδημία και ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο της υγειονομικής κρίσης. Τότε, είχαμε κριθεί ως η πιο αλληλέγγυα χώρα ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Στηρίξαμε αυτούς που το είχαν μεγαλύτερη ανάγκη. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Προχθές Παρασκευή έγινε μια πρώτη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, θα ακολουθήσουν συσκέψεις υπό τον Υπουργό Οικονομικών όλες τις επόμενες μέρες και την Παρασκευή θα ληφθούν οι αποφάσεις. Αποφάσεις για μέτρα συγκεκριμένα, εφαρμόσιμα που θα έχουν αποτέλεσμα. Που θα ενισχύσουν αυτούς που το χρειάζονται περισσότερο. Είναι μέτρα που έχουν να κάνουν και με την ενέργεια και με τα καύσιμα. Και όχι μόνο. Ας περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή να δούμε τα μέτρα και εμείς είμαστε σίγουροι πως και αυτά τα μέτρα θα αποδεικνύουν το πόσο αλληλέγγυα και στοχευμένη είναι η κυβέρνηση Αναστασιάδη. Με ρωτάτε για την αύξηση των μισθών. Μα η καθιέρωση του κατώτατου μισθού θα έρθει να ενισχύσει το εισόδημα σε 40 χιλιάδες εργαζομένους. Αποτελεσματικά και με στρατηγική ενισχύουμε τους συμπολίτες που το χρειάζονται περισσότερο.

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.