Συνέντευξη – Λάζαρος Λαζάρου: Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης µπορεί να φέρει νέο ύφος, νέο ήθος και αλλαγή σε νοοτροπίες

  • Η υποστήριξη προς την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη είναι οφειλόµενο χρέος προς τον τόπο µας και κυρίως προς τους νέους µας
  • «Ο Α. Μαυρογιάννης είναι αξιόπιστος, τον εµπιστεύοµαι, είναι ο άνθρωπος που µπορεί να αντιµετωπίσει άµεσα τα καυτά προβλήµατα της καθηµερινότητάς µας»
  • «Θα υπηρετήσει χωρίς εξαρτήσεις, ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων και έχει τη θέληση να φέρει τη ρήξη µε κακές πρακτικές του παρελθόντος»
  • «Ο τόπος µας χρειάζεται αλλαγή σε νοοτροπίες για να πάµε µπροστά. Να σταµατήσουµε να βάζουµε το “εγώ” µπροστά από το “εµείς”»

Η ποιότητα του χαρακτήρα του Ανδρέα Μαυρογιάννη αποτελούν την εγγύηση για το πώς θα κυβερνήσει στην περίπτωση που εκλεγεί στο ανώτατο αξίωµα της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, τονίζει στη συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο για χρόνια επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου της Κύπρου και τέως µέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, Λάζαρος Λαζάρου. Υπογραµµίζει ότι η αλλαγή που θα προέλθει από τον Α. Μαυρογιάννη θα µπορεί να ενώσει την κοινωνία, µε όραµα και πρόγραµµα για ένα καλύτερο αύριο. Τονίζει επίσης ότι χρειαζόµαστε έναν Πρόεδρο που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κυπριακής κοινωνίας τόσο για τα καυτά θέµατα της εσωτερικής διακυβέρνησης και της καθηµερινότητάς µας όσο και για την ασφάλειά µας, που µπορεί µόνο να επιτευχθεί µέσω µιας δίκαιης και βιώσιµης λύσης του εθνικού µας προβλήµατος. Σημειώνει, τέλος, ότι η στήριξή του στον κ. Μαυρογιάννη είναι θέµα συνείδησης και ευθύνης.

 

Συνέντευξη στον  Μιχάλη Μιχαήλ

Έχετε εκφράσει δηµόσια την υποστήριξή σας προς την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Σήµερα η Κύπρος χρειάζεται µια προσωπικότητα που να µπορεί να φέρει νέο ύφος, νέο ήθος και αλλαγή σε νοοτροπίες. Μια αλλαγή που να µπορεί να ενώνει την κοινωνία µας, µε όραµα και πρόγραµµα για το πώς θα γίνουµε ένας καλύτερος τόπος για όλους µας, µε µια καλύτερη προοπτική και ένα καλύτερο µέλλον, ειδικά για τους νέους µας. Χρειαζόµαστε έναν Πρόεδρο που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κοινωνίας, τόσο για τα καυτά θέµατα της εσωτερικής διακυβέρνησης και της καθηµερινότητάς µας όσο και για την ασφάλειά µας, που µπορεί µόνο να επιτευχθεί µέσω µιας δίκαιης και βιώσιµης λύσης του εθνικού µας προβλήµατος.

Η στήριξή µου στον Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι θέµα συνείδησης και ευθύνης. Είναι χρέος µου προς τον τόπο µας και κυρίως προς τους νέους µας που είναι το µέλλον.

Μοιραζόµαστε τις ίδιες ευαισθησίες και το όραµα για προοδευτική αλλαγή, για µια καλύτερη  Κύπρο. Είναι αξιόπιστος, τον εµπιστεύοµαι, είναι ο άνθρωπος, η προσωπικότητα που µπορεί να αντιµετωπίσει άµεσα τα καυτά προβλήµατα της καθηµερινότητάς µας και που θα φέρει την αλλαγή σε νοοτροπίες.

 

Ο κ. Μαυρογιάννης δεν είναι πολιτικός. Μπορεί ένας διπλωµάτης, ένας τεχνοκράτης, να χειριστεί πολιτικά, οικονοµικά ή κοινωνικά θέµατα;

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης διαθέτει όλα εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που απαιτεί η θέση του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας.

∆ιαθέτει αρχές και αξίες µαζί µε υψηλού επιπέδου πανεπιστηµιακή µόρφωση. Κατέχει όµως και τη µόρφωση από την ίδια τη ζωή. Είναι παιδί οικογένειας από τον Αγρό, ζυµωµένης στη βιοπάλη της καθηµερινότητας και στον αγώνα της Κύπρου για ελευθερία και δηµοκρατία.

Υπηρέτησε τον τόπο µας για 35 χρόνια εντός και εκτός Κύπρου και έχει τις γνώσεις και τη µακρόχρονη εµπειρία στα καυτά θέµατα που απασχολούν την κοινωνία µας.

Σηµειώνω ότι στο πλαίσιο των καθηκόντων του σε ΟΗΕ και ΕΕ έχει διαχειριστεί µε τον πλέον αποτελεσµατικό τρόπο προϋπολογισµούς δισεκατοµµυρίων. Είναι όλα αυτά που προδιαγράφουν µια επιτυχηµένη πορεία ως ο επόµενος Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας, τόσο στην εσωτερική διακυβέρνηση, στα προβλήµατα της καθηµερινότητάς µας και στην οικονοµική πολιτική, όσο και στο εθνικό µας πρόβληµα.

 

Υπάρχει η «έξωθεν καλή µαρτυρία»; Υπάρχει, δηλαδή, προηγούµενο που να µας δείχνει ότι ο κ. Μαυρογιάννης µπορεί να αντεπεξέλθει µε επιτυχία στην προεδρία;

Το γεγονός ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης τιµήθηκε ως τεχνοκράτης διπλωµάτης µε την εµπιστοσύνη των τελευταίων πέντε Προέδρων της ∆ηµοκρατίας, µιλά από µόνο του για την προσωπικότητα και την αποτελεσµατικότητά του.

Γνωρίζω τον Ανδρέα Μαυρογιάννη για σχεδόν 30 χρόνια και για κάποια από αυτά συνεργαστήκαµε όταν συναντήθηκαν οι επαγγελµατικοί µας δρόµοι στα ευρωπαϊκά δρώµενα. Συγκεκριµένα, την περίοδο που υπηρέτησε ως Πρέσβης Μόνιµος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ακολούθως, επί διακυβέρνησης Χριστόφια, ως Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέµατα. Η Κυπριακή Προεδρία του Συµβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2012, µία κατά κοινή οµολογία από τους Ευρωπαίους εταίρους µας εξαιρετικά επιτυχηµένη Προεδρία, είναι ακόµα µια «καλή µαρτυρία» για τις ικανότητες, τις γνώσεις και την αποτελεσµατικότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

 

Στην περίπτωση που θα εκλεγεί στην προεδρία, θα χρειαστεί να τα βάλει µε το απρόσωπο µεν, αλλά πανίσχυρο βαθύ κράτος. Έχει τη δύναµη και τη θέληση να επιχειρήσει αυτή τη σύγκρουση;

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι η άνθρωπος των πράξεων και των αποτελεσµάτων. Θα υπηρετήσει χωρίς εξαρτήσεις, ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων ανεξάρτητα από ιδεολογικές και κοµµατικές προτιµήσεις. Έχει και τη δύναµη και τη θέληση και την πολιτική βούληση να φέρει τη ρήξη µε κακές πρακτικές του παρελθόντος. Είναι άνθρωπος µε αρχές και αξίες, ήθος και ειλικρίνεια, αλλά και µε πάθος για το κοινό καλό. Είναι αυτός που θα φέρει την αλλαγή σε νοοτροπίες και που θα ηγείται δια του παραδείγµατος.

Είναι δεδοµένο ότι οι προεκλογικές του δεσµεύσεις και το πρόγραµµά του είναι συµβόλαιο τιµής και ότι γι’ αυτόν εξουσία σηµαίνει «υπηρέτης του δηµοσίου συµφέροντος».

 

Η διαφθορά και η διαπλοκή στην Κύπρο τα τελευταία 10 χρόνια έχουν φτάσει στα ύψη. Πόσο εύκολα µπορούν να χτυπηθούν; Πρόσφατα, προέκυψε και το θέµα των παρακολουθήσεων. Εσείς ως τέως μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ε.Ε. πώς τα σχολιάζετε όλα αυτά;

Είναι προφανές ότι ο τόπος µας χρειάζεται αλλαγή σε νοοτροπίες για να πάµε µπροστά. Να σταµατήσουµε να βάζουµε το «εγώ» µπροστά από το «εµείς», να σταµατήσουµε να ξεχωρίζουµε «τους δικούς µας» από «τους άλλους» και τους δεξιούς από τους αριστερούς και από τους κεντρώους.

Σε όλες τις χώρες του κόσµου εξ αντικειµένου οι πολιτικές αποφάσεις επηρεάζουν τα διάφορα συµφέροντα. Γι’ αυτό είναι πολύ σηµαντικό να υπάρχουν θεσµικά αντίβαρα και ανεξάρτητοι θεσµοί που να εµπνέουν την εµπιστοσύνη της κοινωνίας, ώστε να λειτουργούν ως δικλείδες ασφαλείας.

29E3Cfbce42Fe6D31D5343876E9B83B3 Α 1

Μπορεί ο Α. Μαυρογιάννης να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της Κύπρου διεθνώς και σε θέµατα που αφορούν το Κυπριακό και όχι µόνο;

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει όλα τα εχέγγυα και µια πολυδιάστατη εµπειρία σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε Πρέσβης Μόνιµος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ και στην ΕΕ, Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέµατα και Τεχνοκράτης Επικεφαλής της ∆ιαπραγµατευτικής Οµάδας για το εθνικό µας πρόβληµα. Όλα αυτά, και όχι µόνο, εγγυούνται την απαιτούµενη αξιοπιστία της επερχόµενης διακυβέρνησής του τόσο εκτός όσο και εντός Κύπρου.

Είµαι πεπεισµένος ότι θα καταβάλει όλες του τις δυνάµεις για να δηµιουργηθούν οι συνθήκες για δίκαιη και βιώσιµη επίλυση του εθνικού µας προβλήµατος.

Μπορούν οι δύο κύριοι ανθυποψήφιοι του κ. Μαυρογιάννη, Αβ. Νεοφύτου και Ν. Χριστοδουλίδης, να διορθώσουν τα κακώς έχοντα που η διακυβέρνηση στην οποία συµµετείχαν και δεν εναντιώθηκαν έχει δηµιουργήσει; Λαµβάνοντας, µάλιστα, υπόψη ότι δηλώνουν συνεχιστές της παρούσας διακυβέρνησης.

Ο κάθε ένας από τους υποψηφίους για την προεδρία της ∆ηµοκρατίας έχει τη δική του ιστορία και συνεισφορά στα κοινά µε το δικό του όραµα και πρόγραµµα για το πώς θα πάει ο τόπος µας µπροστά. Πρέπει να τους ευχαριστήσουµε για αυτά και τους ευχαριστώ.

Ο κάθε πολίτης όµως θα πρέπει αντικειµενικά να κάνει τη δική του αξιολόγηση και να επιλέξει αυτόν που θεωρεί ότι πράγµατι µπορεί να πάρει τον τόπο µας µπροστά. Έχω κάνει τη δική µου αξιολόγηση και στηρίζω και στέκοµαι δίπλα στον ανεξάρτητο υποψήφιο Ανδρέα Μαυρογιάννη.

 

 

Οι δείκτες της οικονοµίας πρέπει να συµβαδίζουν µε την ευηµερία των ανθρώπων  

 Έχετε σαφή εικόνα για το πού βρίσκεται η κυπριακή οικονοµία. Οι κυβερνώντες θριαµβολογούν, λένε ότι οι δείκτες είναι καλοί, αλλά ο κόσµος υποφέρει µε τον πληθωρισµό, µε τους χαµηλούς µισθούς κ.ο.κ. 

Η ευημερία στους δείκτες της οικονομίας μας είναι πολύ θετικό στοιχείο, όμως πρέπει να συμβαδίζει με την ευημερία της κοινωνίας μας και την ευημερία των ανθρώπων. Η ενεργειακή και η πληθωριστική κρίση έχουν μεγεθύνει τα προβλήματα της καθημερινότητας των ευάλωτων ομάδων, των μη προνομιούχων, των συνταξιούχων, των νέων μας, της μεσαίας τάξης. Οι νέοι μας, είτε με τεχνική είτε με πανεπιστημιακή κατεύθυνση, δεν βλέπουν αισιόδοξα το μέλλον τους λόγω δυσκολιών στο εργασιακό περιβάλλον και τις χαμηλές απολαβές σε συνάρτηση με το κόστος ζωής. Είναι εδώ που το κράτος καλείται να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα επαναφέρουν κλίμα αισιοδοξίας με πολλαπλά και στέρεα οφέλη για τα κρατικά ταμεία και την ποιότητα ζωής της κοινωνίας μας στο σύνολό της. Για να επιτύχουμε τα στέρεα οφέλη, θα πρέπει να επιδιώξουμε παραγωγικές επενδύσεις και ποιοτικές θέσεις εργασίας με μακροπρόθεσμη προοπτική, έναντι των πρακτικών του πρόσκαιρου κέρδους. Η Κύπρος έχει ανάγκη από μια οικονομική στρατηγική που να εξυπηρετεί αυτό το στόχο, ούτως ώστε μέσα από την ανάπτυξη και την καινοτομία να ενισχύονται όλοι οι παραγωγικοί τομείς.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.