Συνέντευξη Μ. Ακιντζί στη «Χ»: Πολιτική ισότητα και ΔΔΟ, δύο κρίσιμα στοιχεία στην Πενταμερή

Υψίστης σημασίας τα δύο αυτά θέματα να αποσαφηνιστούν από τις δύο πλευρές στη Γενεύη για να μπορέσουν να προχωρήσουν

Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά αποσαφηνίσει το ζήτημα της πολιτικής ισότητας, με όλες τις παραμέτρους του, θα βοηθήσει στην προετοιμασία του εδάφους για ένα καλύτερο πολιτικό κλίμα. Αυτό δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων (2015-2020), Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος υπογραμμίζει ότι εάν ξεκαθαρίσει το άνωθεν ζήτημα στη συνέχεια δεν θα είναι εύκολο να διατυπωθεί η άποψη ότι η ομοσπονδία δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Παράλληλα, τονίζει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία θα πρέπει να επιστρέψουν στις παραμέτρους του ΟΗΕ και σε μία λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδιακής, κατανοώντας ότι δεν είναι εφικτή μία λύση δύο κρατών. Ο Μ. Ακιντζί αναφέρει επίσης ότι τα ζητήματα των Βαρωσίων και του αεροδρομίου Ερτζάν θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ενώ δεν θεωρεί ότι θα συζητηθούν στην επικείμενη άτυπη συνάντηση της Γενεύης.

Συνέντευξη στον Κωστή Πιτσιλλούδη

  • «Η πολιτική ισότητα είναι λυδία λίθος (σ.σ. αποφασιστική δοκιμασία) για την ελληνοκυπριακή ηγεσία σχετικά με την ειλικρίνειά της όταν αναφέρεται σε ομοσπονδία»
  • «Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά να σταματήσουν να προσποιούνται ότι τα δύο ανεξάρτητα, ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο είναι κάτι εφικτό»
  • «Δεν πιστεύω ότι τα ζητήματα των Βαρωσίων και του αεροδρομίου Ερτζάν θα αποτελέσουν μέρος της ημερήσιας διάταξης της συνάντησης, καθώς οι δύο πλευρές φαίνεται ότι απέχουν πολύ στη θεωρία για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος»

 

Κύριε Ακιντζί, ποια είναι τα απαραίτητα διαβήματα που πρέπει να γίνουν στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, προκειμένου οι δύο πλευρές να οδηγηθούν σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων;

Δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι θετικό από τη συνάντηση της Γενεύης, εάν δεν υπάρξει αλλαγή από τις δηλωθείσες θέσεις των δύο πλευρών.

Για να σημειωθεί μία πρόοδος, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να κάνει το απαραίτητο βήμα για να δώσει σε όλους το μήνυμα ότι η πολιτική ισότητα με όλα τα στοιχεία της είναι αποδεκτή και η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία θα πρέπει να επιστρέψουν στις παραμέτρους του ΟΗΕ, ο οποίος προβλέπει μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση.

Στο σενάριο που η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδεχθεί την πολιτική ισότητα, πιστεύετε ότι η κατάσταση στο Κυπριακό θα αλλάξει προς το καλύτερο;

Η πολιτική ισότητα είναι μία εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση, για κάθε είδους ομοσπονδία. Ως εκ τούτου, είτε μιλάμε για αποκεντρωμένη ομοσπονδία είτε για χαλαρή ομοσπονδία, η πολιτική ισότητα πρέπει να υπάρχει με όλες τις παραμέτρους της.

Στην πραγματικότητα, όλα τα στοιχεία της πολιτικής ισότητας έχουν ήδη συμφωνηθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Αυτό το ζήτημα είναι λυδία λίθος (σ.σ. αποφασιστική δοκιμασία) για την ελληνοκυπριακή ηγεσία σχετικά με την ειλικρίνειά της όταν αναφέρεται σε ομοσπονδία.

Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης 5+1 αποσαφηνίσει το ζήτημα αυτό, θα βοηθήσει στην προετοιμασία του εδάφους για ένα καλύτερο πολιτικό κλίμα.

Με αυτή την εξέλιξη, δεν θα είναι εύκολο στη συνέχεια να διατυπωθεί ότι η ομοσπονδία δεν μπορεί να υλοποιηθεί επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν δέχεται να μοιραστεί την εξουσία με τους Τουρκοκύπριους. Ως εκ τούτου, είναι υψίστης σημασίας να αποσαφηνιστεί το ζήτημα αυτό κατά τη διάρκεια αυτής της διάσκεψης.

Αφετέρου, η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά πρέπει να εμμείνουν σε αυτό που έχουμε στα χέρια μας και να σταματήσουν να προσποιούνται ότι τα δύο ανεξάρτητα, ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο είναι κάτι εφικτό και μία φόρμουλα που η διεθνής κοινότητα θα υποστήριζε.

Ως μία εμβληματική φιγούρα των Τουρκοκυπρίων στην προσπάθεια για επανένωση του νησιού και ως άνθρωπος που αγωνίζεται και υποστηρίζει την ειρήνη, κατά την άποψή σας, γιατί μετά από δεκαετίες δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να επιλύσουμε το κυπριακό ζήτημα;

Μπορούμε να αναφέρουμε πολλούς λόγους για τους οποίους δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να επιλύσουμε το Κυπριακό. Καταρχάς, πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά πώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα. Και όταν ανατρέξουμε στις ρίζες του προβλήματος παρατηρούμε ότι ξεκίνησε από την ιδέα της Ένωσης της ελληνοκυπριακής ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένης της Εκκλησίας και την ιδέα του Τακσίμ από τα τουρκοκυπριακά εθνικιστικά τμήματα της κοινωνίας.

Φυσικά, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το ρόλο των Βρετανών κατά τη διάρκεια αυτών των ετών και κατά τη διάρκεια της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Λόγω του δυνητικού κινδύνου της Σοβιετικής Ένωσης, το ΝΑΤΟ και οι δυτικές δυνάμεις εν γένει, ήταν ευτυχείς να δουν την Κύπρο διαιρεμένη και με όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις που υπάρχουν στο νησί, Βρετανούς, Τούρκους και Έλληνες, οι οποίες παραμένουν σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.

Μετά το τέλος της εποχής του Ψυχρού Πολέμου προέκυψαν ευκαιρίες προσέγγισης του Κυπριακού, οι οποίες είχαν μία διαφορετική αντίληψη. Αλλά αυτή τη φορά δημιουργήθηκαν κάποια άλλα εμπόδια. Για παράδειγμα, η ελληνοκυπριακή πλευρά ικανοποιήθηκε επειδή ήταν ο μοναδικός ιδιοκτήτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μίας Δημοκρατίας μέλος του ΟΗΕ και αργότερα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πλειονότητα των Ελληνοκυπρίων έγινε απρόθυμη να μοιραστεί αυτό το κράτος με τους Τουρκοκύπριους. Από την άλλη, για πολλά χρόνια, η πλειονότητα των Τουρκοκυπρίων και των ατόμων που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στο νησί ήταν ικανοποιημένοι με το status quo, αποκτώντας ακίνητες περιουσίες μετά το 1974 που άφησαν οι Ελληνοκύπριοι και έγιναν απρόθυμοι να μοιραστούν αυτές τις ιδιοκτησίες.

Φυσικά, πρέπει να θυμόμαστε ότι υπήρχαν τουλάχιστον δύο σημαντικές ευκαιρίες για την επίλυση του Κυπριακού. Πρώτον, το 2004 με το Σχέδιο Ανάν και αργότερα στο Κραν Μοντανά, που δεν οδήγησε σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Έτσι οι συγκυρίες ήταν τέτοιες που οι ηγεσίες για διαφορετικούς παράγοντες διαδραμάτισαν αρνητικό ρόλο. Αν και υπάρχουν πολλά να κερδίσουν όλα τα μέρη με μία λύση, μέχρι στιγμής οι δύο πλευρές του νησιού, μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία, δυστυχώς δεν μπόρεσαν να επιδείξουν την απαραίτητη σοφία για να ξεπεράσουν τα εμπόδια για την επίτευξη λύσης.

Θα είναι εκτός ατζέντας της Πενταμερούς τα Βαρώσια και το Ερτζάν

Είναι γνωστές οι θέσεις του Μ. Ακιντζί σε ό,τι αφορά το άνοιγμα και τον εποικισμό των Βαρωσίων, αφού τοποθετήθηκε δημόσια και εξέφρασε τη διαφωνία του με τον προεκλογικό και πανηγυρικό τρόπο που έγινε το άνοιγμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων στην παρουσία του Ερντογάν. Ο κ. Ακιντζί θεωρεί ότι τα Βαρώσια διέπονται από ένα ιδιαίτερο καθεστώς και υπάρχουν οι σχετικές αναφορές στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και σε περίπτωση που προχωρήσει το άνοιγμα ολόκληρης της κλειστής πόλης και υπάρξει εποικισμός, τότε η τουρκική πλευρά θα έρθει αντιμέτωπη με τη διεθνή κοινότητα.

Στην ερώτηση εάν θεωρεί ότι το θέμα των Βαρωσίων και του αεροδρομίου Ερτζάν θα τεθούν ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης ενώπιον της Πενταμερούς, απάντησε:

Όχι, προς το παρόν, δεν πιστεύω ότι τα ζητήματα των Βαρωσίων και του αεροδρομίου Ερτζάν θα αποτελέσουν μέρος της ημερήσιας διάταξης της συνάντησης, καθώς οι δύο πλευρές φαίνεται ότι απέχουν πολύ στη θεωρία για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Τα ζητήματα των Βαρωσίων και του αεροδρομίου Ερτζάν θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όταν οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να μοιραστούν το ίδιο όραμα για μία λύση, αλλά τώρα μιλάμε για δύο διαφορετικά οράματα. Επομένως, πώς θα καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με αυτού του είδους τα ζητήματα; Δεν νομίζω ότι τα ζητήματα αυτά θα αποτελέσουν μέρος της συζήτησης.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.