Συνέντευξη Σ.Φ.Ε.Α: Με νόμους θέλουν να περιορίσουν παραπέρα τις συνδικαλιστικές ελευθερίες

Δεν αποδεχόμαστε την αδράνεια, τον εφησυχασμό, τη σιωπή στο όνομα του lockdown, δηλώνουν οι Σπύρος Χαλβατζής και Νίκος Τριανταφύλλου

 

  • Τα αυριανά Πολυτεχνεία θα τα δημιουργήσουν και θα τα ζήσουν οι νέες γενιές.

 

Συνέντευξη στον Χρήστο Φιλίππου

«Παρά τις απαγορεύσεις, τα αντισυνταγματικά μέτρα και τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται με ένα σωρό προσχήματα, φαίνεται να υπάρχει μια διέξοδος. Και αυτή δεν άλλη από τη φωνή μας στους δρόμους. Τη διαδήλωσή μας δηλαδή. Τη μεγάλη ανίκητη πορεία μας για Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία”», δηλώνουν σε συνέντευξή τους τα δύο στελέχη του Σ.Φ.Ε.Α (Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974), Σπύρος Χαλβατζής και Νίκος Τριανταφύλλου.

2020 4 21 Sfea 57 Nikos Triantafillou

 

Τι σημαίνει μια τέτοια επέτειος όπως αυτή της 17ης Νοέμβρη σήμερα; Ποιο δρόμο φώτισε το Πολυτεχνείο εκείνη την εποχή;

Σπ. Χαλβατζής: Σημαίνει ότι 47 χρόνια μετά, πρέπει να αντλούμε από τα νάματα του αγώνα, να βγάζουμε συμπεράσματα για την πάλη του σήμερα. Φώτισε και ενίσχυσε την αντίληψη της αντίστασης, του οργανωμένου αγώνα ενάντια στη δικτατορία και την ανάγκη βαθύτερων αλλαγών.

Ν. Τριανταφύλλου: Το Πολυτεχνείο, η εξέγερση του Νοέμβρη, έχει καταγραφεί στη μνήμη του λαού μας, σαν μια ηρωική πράξη, σαν την κορυφαία οργανωμένη, μαζική  και αγωνιστική αντιδικτατορική δράση. Σαν αναπόσπαστο τμήμα του αντιδικτατορικού κινήματος, έδειξε το δρόμο της οργανωμένης και μαζικής πάλης, σε κατεύθυνση ρήξης με το σύστημα και ανατροπής του. Έδειξε  το δρόμο της σύνδεσης των καθημερινών ζητημάτων (ψωμί – παιδεία) με τα γενικότερα ζητήματα (ελευθερία, ιμπεριαλισμό, φασισμό, καταστολή).

 

Στην εξέγερση του Νοέμβρη του ’73, εκτός από φοιτητές και μαθητές ποιοι άλλοι μετείχαν; Υπήρξε πλατιά λαϊκή υποστήριξη;

Σπ. Χαλβατζής: Συμμετείχαν φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές και εργάτες, κυρίως οικοδόμοι, αλλά και αγρότες από τα Μέγαρα. Η κάθοδος των οικοδόμων, με το πανό τους στο Πολυτεχνείο, έδωσε μια άλλη ποιότητα στην εξέγερση και ενίσχυσε αποφασιστικά την αυτοπεποίθηση των αγωνιζόμενων φοιτητών και σπουδαστών.

Ν. Τριανταφύλλου: Στην εξέγερση του Νοέμβρη, πέρα από τους φοιτητές και τους μαθητές, πήραν μέρος εργαζόμενοι, υπάλληλοι και αγρότες. Να επισημάνουμε τη δυναμική συμμετοχή των οικοδόμων, με το πανό τους και τα προωθημένα συνθήματά τους (Λαϊκή Εξουσία), αλλά και των αγροτών των Μεγάρων, που αγωνίζονταν ενάντια στην απαλλοτρίωση της γης τους.

 

Ο αυταρχισμός και ο περιορισμός των ελευθεριών με πρόσχημα την σωτήριο πολιτική του υπουργείου Υγείας και γενικότερα της κυβέρνησης, τί σας θυμίζει; Πως ερμηνεύετε κάτι τέτοιο;

Σπ. Χαλβατζής: Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί τον κορωνοϊό και την πανδημία για να υλοποιήσει μια πάγια θέση της, αλλά και θέση συνολικά της αστικής τάξης να καταργήσει την αντιϊμπεριαλιστική πορεία λαού και νεολαίας στην Αμερικάνικη πρεσβεία. Πρεσβεία που ήταν και σύμβολο της στήριξης των αντιδραστικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, εναντίον λαών και χωρών. Δεν αποδεχόμαστε την αδράνεια, τον εφησυχασμό, τη σιωπή στο όνομα του Lockdown, τη στιγμή που η κυβέρνηση αναπτύσσει το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής της, αξιοποιώντας την πανδημία. Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια σε αυτή την πολιτική.

Ν. Τριανταφύλλου: Δεν ανήκουμε στους αρνητές τήρησης των μέτρων προστασίας που αντικειμενικά, περιορίζουν τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες. Ως οργανωμένο κίνημα, δεν αρκούμαστε στην “ατομική ευθύνη” αλλά διεκδικούμε από το κράτος ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής των πολιτών, των εργαζομένων, με ενίσχυση του ΕΣΥ (πρόσληψη Ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, άνοιγμα νέων επαρκούς αριθμού ΜΕΘ) με ενίσχυση των ΜΜΜ (με μέσα και προσωπικό για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός), με μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς του ιδιωτικού τομέα (τεστ, μέτρα υγιεινής, κ.λ.).

Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία, και χρησιμοποιεί τα μέτρα για να αποφύγει τη λαϊκή αντίδραση στην εφαρμογή της αντεργατικής της πολιτικής. Εκμεταλλεύεται την πανδημία, για να περάσει γενικότερα μέτρα περιστολής των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, για να βάλλει νέα εμπόδια στην οργάνωση του αγώνα των συνδικάτων. Απαιτεί «εργασιακή ειρήνη» τη στιγμή που τροποποιεί προς το χείριστο τον υπάρχοντα συνδικαλιστικό νόμο. Εκμεταλλεύεται  μικροπροβλήματα για να επαναφέρει, με άλλο όνομα και  μορφή το «Σπουδαστικό τμήμα της Ασφάλειας», την επέμβαση της αστυνομίας στους εκπαιδευτικούς χώρους. Και όλα αυτά για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, την υποταγή της πανεπιστημιακής έρευνας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των πολυεθνικών ομίλων.

 

Σας ανησυχεί η αυξανόμενη εξουσία που αναλαμβάνει η Αστυνομία μέσα και έξω από τα Πανεπιστήμια;

Σπ. Χαλβατζής: Είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη. Όλες οι αστικές κυβερνήσεις και η σημερινή της ΝΔ ενισχύουν και αξιοποιούν προβοκατόρικες δράσεις για να αυξάνουν τις κατασταλτικές δυνάμεις, αριθμητικά και ποιοτικά και να ενισχύουν αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα. Όλα αυτά τα αντιπαλεύουμε καθημερινά.

Ν. Τριανταφύλλου: Την στιγμή που για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν χρήματα για να προσλάβει προσωπικό, στα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα ΜΜΜ, που θα συνέβαλε στην προστασία από τον κορωνοϊό, βρίσκει χρήματα για συνοριοφύλακες και για το «σώμα αστυνόμευσης» των πανεπιστημιακών χώρων. Δεν της αρκεί ο νόμος για το Πανεπιστημιακό άσυλο. Επιδιώκει την καθημερινή παρουσία της αστυνομίας στους φοιτητικούς χώρους, για ευνόητους λόγους.

 

Ο εργάτης σήμερα για ποιο πράγμα εγκαλείται από μια τέτοια διακυβέρνηση στην Ελλάδα; Εκτός από τη φτώχεια του, την ανεπάρκεια των σχολείων και των πανεπιστημίων, την υγεία του που σαφώς κινδυνεύει, και τους διεθνείς ανταγωνισμούς μέσα στο Αιγαίο και ως την Κύπρο… για ποιο άλλο θα πρέπει να πάρει την ευθύνη;

Σπ. Χαλβατζής: Η εργατική τάξη τα λαϊκά στρώματα υφίστανται τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης δέκα χρόνια τώρα και εννιά μήνες πλέον τις συνέπειες του κορωνοϊού. Στα δέκα αυτά χρόνια ακρωτηριάστηκαν εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, 5νθήμερο, 8ωρο, 40ωρο, Σ.Σ.Ε. (Συλλογική – Σύμβαση – Εργασίας), αλλαγή εργασιακών σχέσεων. Κόπηκαν 13η και 14η σύνταξη από τους συνταξιούχους και μειώθηκε δραστικά η ίδια η σύνταξη. Είχαμε δραστικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες για την Παιδεία την Υγεία, την Πρόνοια. Με νέους Νόμους θέλουν να περιορίσουν παραπέρα τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Ωστόσο, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα μάχεται. Γι΄ αυτό υπάρχει ελπίδα. Οι διεθνείς ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ με Ρωσία και Κίνα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, συνιστούν μέγα κίνδυνο. Καθώς και η επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Οι εργαζόμενοι πρέπει να ενισχύσουν την αντίσταση και αντεπίθεσή τους στις εφαρμοζόμενες πολιτικές.

Ν. Τριανταφύλλου: Η «ατομική Ευθύνη» έχει αναγορευτεί σε φάρμακο για πάσα νόσο. Η ζωή, η μόρφωση, η ψυχαγωγία, η άθληση, είναι θέματα ατομικής ευθύνης. Σε θέμα ατομικής ευθύνης έχει αναγορευτεί και η αντιμετώπιση της πανδημίας και των λεγόμενων εθνικών θεμάτων.  Μόνο που όλα αυτά δεν αντιμετωπίζονται με την ατομική ευθύνη, ούτε με την ανάθεσή τους στις επιλογές της κυβέρνησης. Χρειάζεται ένα οργανωμένο ταξικό κίνημα, σε αντικαπιταλιστική αντιϊμπεριαλιστική κατεύθυνση.

 

Είναι η ώρα να αναλογιστούμε και ως κόμματα της Αριστεράς μια άλλη διακυβέρνηση;

Σπ. Χαλβατζής: Αγωνιζόμαστε για μια άλλη προοπτική. Για μια άλλη εξουσία, λαϊκή, εργατική εξουσία. Η έννοια της αριστεράς, η λέξη αριστερά έχει κακοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Η πάλη ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό, ο αγώνας για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο είναι το κύριο.

Ν. Τριανταφύλλου: Σήμερα, ο όρος αριστερά, είναι τόσο ασαφής, που αποκρύπτει ή θολώνει την ουσία των θέσεων και πολιτικών,  προσώπων, κομμάτων και δυνάμεων  που αυτοαποκαλούνται αριστερά. Υπάρχει η αναγκαιότητα για ενός άλλου τύπου διακυβέρνησης, για μια κοινωνία αντάξια των αγώνων μας, για μια κοινωνία των προσδοκιών και των ονείρων μας.  Για μια κοινωνία χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση.

 

Τα αυριανά Πολυτεχνεία θα τα γιορτάσουν οι νεότερες γενιές… Πως νομίζετε ότι θα τα ζήσουν;

Σπ. Χαλβατζής: Τα αυριανά Πολυτεχνεία θα τα δημιουργήσουν και θα τα ζήσουν οι νέες γενιές. Θα αξιοποιήσουν την υπάρχουσα εμπειρία. Κι ασφαλώς θα τα γιορτάσουν και θα τα ζήσουν σε άλλες συνθήκες, με οργανωμένη δράση, σε ταξική κατεύθυνση του αγώνα, με ενίσχυση της συλλογικότητας.

Ν. Τριανταφύλλου: Και σήμερα πασχίζουμε για διοργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων με μαζικότητα, δυναμισμό και αγωνιστικότητα, χωρίς την ύπαρξη των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους. Πασχίζουμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ώστε οι εργαζόμενοι και οι νέοι να παίρνουν μέρος στις εκδηλώσεις τιμής του Πολυτεχνείου, χωρίς φόβους, ανασφάλεια και ανησυχία. Είναι βέβαιο πως η νέα γενιά θα ζήσει τα δικά της πολυτεχνεία, τους δικούς της αγώνες, τις δικές της νίκες. Τον δρόμο τον έδειξε ο Νοέμβρης του 1973.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.