Συνέντευξη: Με πυξίδα την αναβάθμιση της ζωής της τοπικής κοινωνίας

Με τους Δημάρχους Γερμασόγειας και Αγίου Αθανασίου

Συνεντεύξεις στον Χρήστο Χαραλάμπους

Η διευκόλυνση της καθημερινότητας των δημοτών, μέσα από τη δημιουργία σημαντικών έργων ανάπτυξης ή και μικρότερων υποδομών που έχουν αντίκτυπο και στη γενικότερη βελτίωση της ποιότητας ζωής αλλά και της ίδιας της εικόνας του δήμου, αποτελούν το βασικό στοιχείο που παρατηρείται σήμερα στους Δήμους Γερμασόγειας και Αγίου Αθανασίου και αναγνωρίζεται απόλυτα από τους ίδιους τους δημότες.

Αυτό προκύπτει μέσα από τα λεγόμενα των ίδιων των δημάρχων, Κυριάκου Ξυδιά και Μαρίνου Κυριάκου, οι οποίοι, τονίζοντας και την πολύ καλή συνεργασία που έχει οικοδομηθεί με τους ίδιους τους δημότες, δεν παραλείπουν να επισημάνουν και το γεγονός ότι το έργο που επιτελούν  γίνεται κάτω από δύσκολες συνθήκες, κυρίως λόγω του οικονομικού στραγγαλισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

  1. Βρίσκεστε στα μισά της θητείας σας. Εκπληρώθηκαν οι στόχοι έως τώρα και πόσο μακριά ή κοντά βρίσκονται στην εκπλήρωσή τους;

 

  1. Η Τοπική Αρχή, όπως αποδεικνύεται, έχει και θέληση και δύναμη. Έχει όμως τους πόρους και την αυτοτέλεια για να υλοποιεί τους στόχους και τα προγράμματά της; Μπορεί να δράσει προς το συμφέρον των πολιτών ή εξαρτάται από οπουδήποτε;

 

  1. Πώς οικοδομείται η σχέση της Τοπικής Αρχής με τους δημότες και πώς ο ίδιος ο πολίτης συμμετέχει στις δραστηριότητες του δήμου;

 

Κυριάκος Ξυδιάς

«Η κυβέρνηση δεν πρέπει να στραγγαλίζει τους δήμους είτε οικονομικά είτε διαδικαστικά, αλλά να δοθούν εξουσίες με αντίστοιχους πόρους, ώστε να γίνει και το κράτος πιο αποτελεσματικό»

  1. Προεκλογικά είχαμε θέσει ως βασικό στόχο να αναδιαμορφώσουμε το Δήμο Γερμασόγειας ξεκινώντας από κάποια βραχυπρόθεσμα έργα και δημιουργώντας ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Βραχυπρόθεσμα είχαμε θέσει ως κύριο στόχο τη βελτίωση της βασικής υποδομής του δήμου -δρόμοι, πεζοδρόμια, πάρκα και καθαριότητα.

Είμαστε στο μέσο της διαδρομής και έχουμε υλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό το στόχο μας, και θα το πω για μια ακόμα φορά με βεβαιότητα ότι στο τέλος της πενταετίας η Γερμασόγεια θα έχει το καλύτερο σε ποιότητα οδικό δίκτυο απ’ όλους τους δήμους της Λεμεσού. Την ίδια εντύπωση πιστεύω ότι έχουν και οι δημότες μας, οι οποίοι βλέπουν καθημερινά το έργο που γίνεται. Ιδιαίτερα στον τομέα της καθαριότητας, κάνουμε συνεχώς παρεμβάσεις ώστε να βελτιώσουμε την εικόνα του δήμου.

Σε ό,τι φορά τον μακροχρόνιο σχεδιασμό μας, είχαμε βάλει ως στόχο να δημιουργήσουμε ένα πλάνο για την επόμενη 20ετία, διαμορφώνοντας ένα γραμμικό πάρκο στην κοιλάδα, προχωρώντας στην ανάπλαση του πυρήνα αλλά και στην ολοκλήρωση του παραλιακού πεζόδρομου.

Όλος αυτός ο σχεδιασμός προχωρεί και παρόλο που οι διαδικασίες είναι δύσκολες και χρονοβόρες, ευελπιστούμε ότι στο τέλος της πενταετίας θα είναι έτοιμος, ώστε να μπορεί ο δήμος να διεκδικήσει τους απαιτούμενους όρους και να προχωρήσει στην υλοποίησή τους.

Γίνονται πολλές προσπάθειες και σε άλλους τομείς, όπως ο τομέας των αποβλήτων, όπου έχει γίνει μια τεράστια αλλαγή με τη λειτουργία των Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων Πενττακώμου. Πρωτοπορούμε ως δήμος και στο θέμα της κομποστοποίησης, όπου καταφέραμε να αλλάξουμε τους κανονισμούς προωθώντας την οικιακή κομποστοποίηση. Αυτή την περίοδο τρέχουμε ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης, το Δήμο Κατερίνης και ένα δήμο στα Σκόπια. Περιμένουμε ότι εντός Απριλίου θα γίνει η εγκατάσταση αυτόματων κομποστοποιητών για να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα με στόχο να μειώσουμε πιλοτικά κατά 20-30% τα απόβλητα σε μια γειτονιά. Αν το πετύχουμε, θα είναι ένας οδικός χάρτης για όλους μας για το πώς μπορούμε να προωθήσουμε μια περιβαλλοντική πολιτική.

2.

Ως δήμος οικονομικά στεκόμαστε πάρα πολύ καλά. Υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα χρήματα στο ταμείο, έχει γίνει εξορθολογισμός στη λειτουργία μας, επενδύουμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε το δήμο στον Αναπτυξιακό Προϋπολογισμό και έχουν κοπεί άστοχες δαπάνες αφενός και αφετέρου έχουμε κυνηγήσει τον τομέα της είσπραξης. Έχουμε αυξήσει τα εισοδήματά μας και είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε αγοράσει κτίρια  και ταυτόχρονα το ταμείο μας να αυξάνεται.

Για να μην παρεξηγηθώ, πρέπει να πω ότι έχουν γίνει σημαντικές περικοπές από το κεντρικό κράτος προς τους δήμους και είναι σημαντικό να επανέλθουμε στα προηγούμενα. Στα πλαίσια της συζήτησης που γίνεται για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τίθεται το θέμα ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να στραγγαλίζει τους δήμους είτε οικονομικά είτε διαδικαστικά. Αντίθετα, πρέπει να δοθούν εξουσίες με τους αντίστοιχους πόρους, γιατί έτσι θα γίνει και το κράτος πιο αποτελεσματικό.

3.

Με τους δημότες μας θεωρώ ότι έχουμε μια σημαντική επικοινωνία χρησιμοποιώντας πολλά εργαλεία. Κατ’ αρχήν έχουμε το θεσμό της Πανδημοτικής και ετοιμαζόμαστε τώρα για τη δεύτερη συνάντησή μας, ενώ προσωπικά δουλεύω πολύ και με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Πολλοί δημότες απευθύνονται κοντά μου και απαντώ σε όλους. Ταυτόχρονα έχουμε και άμεση επικοινωνία είτε τηλεφωνικώς είτε δια ζώσης και θεωρώ ότι έχουμε κτίσει μια πολύ καλή  σχέση.

Πολλές φορές οι συνειδητοποιημένοι δημότες μάς βοηθούν και στον εντοπισμό προβλημάτων τα οποία μπορεί οι Υπηρεσίες μας να μην τα εντοπίζουν. Ταυτόχρονα, βέβαια, υπάρχουν και δημότες που δημιουργούν προβλήματα και προσπαθούμε να ανοίξουμε και με αυτούς κανάλια επικοινωνίας.

Σ’ αυτά τα δυο χρόνια όλο το Δημοτικό Συμβούλιο και οι Επιτροπές του Δήμου έχουμε αυξήσει τις πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες εκδηλώσεις και έχουμε πετύχει τη συμμετοχή περισσότερων δημοτών. Σίγουρα αυτή η διαδικασία της επαφής με τον δημότη δεν τελειώνει ποτέ και πρέπει να βρίσκουμε συνεχώς εργαλεία για να την αναβαθμίζουμε.

 

Μαρίνος Κυριάκου

«Το κράτος οφείλει να μεταβιβάσει αρμοδιότητες και πόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου αυτή να αποφασίζει για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες»

1.

Καταθέσαμε ένα πρόγραμμα φιλόδοξο, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό, με συγκεκριμένες προτεραιότητες και μετρήσιμους στόχους. Με πολλή δουλειά και επιμονή καταφέραμε ως τώρα να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και στόχος μας είναι η ολοκλήρωση του προγράμματός μας μέχρι το τέλος του 2020.

Παρά την ασφυκτική μείωση των πόρων που μας παρέχει το κεντρικό κράτος, τα εμπόδια και τις κατά καιρούς εμπλοκές στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, καταφέραμε να κρατήσουμε το δήμο μας σε υψηλά επίπεδα παροχής υπηρεσιών. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στα απλά καθημερινά προβλήματα των δημοτών μας, με επιδιορθώσεις πεζοδρομίων, ασφαλτικού οδοστρώματος και την καθαριότητα και ολοκληρώσαμε αρκετά μικρά έργα.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες του έργου για τη διάνοιξη της οδού Σφαλαγγιωτίσσης, η οποία χαρακτηρίζεται ως έργο πρωταρχικής σημασίας για τον δήμο μας και θα βάλει τέρμα  στην ταλαιπωρία πολλών δημοτών μας. Το έργο προνοεί την ετοιμασία ρυθμιστικού σχεδίου, απαλλοτριώσεις και κατεδαφίσεις κτιρίων και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα του 2019.

Στον Προϋπολογισμό Αναπτύξεως για το 2019 προγραμματίζονται έργα, όπως η επέκταση του παραλιακού πεζοδρόμου παρά το ξενοδοχείο Crowne Plaza, η συνέχιση και αποπεράτωση του Γραμμικού Πάρκου του ποταμού Βαθκειά, η κατασκευή γέφυρας και η ασφαλτόστρωση μέρους της βόρειας παράλληλης λεωφόρου που θα συνδέσει την ανατολική με τη δυτική πλευρά του δήμου παρά το Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου.

Έχει ήδη τροχοδρομηθεί η άμεση εκτέλεση και  ανακατασκευή του κυκλικού κόμβου στις συμβολές των Λεωφόρου Αγίου Αθανασίου, Χαρ. Ευαγόρου, Ανοικοδομήσεως και Γοργοποτάμου και το έργο αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2019.

2.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να γίνει πυλώνας ανάπτυξης στο πλαίσιο ενός νέου προτύπου διακυβέρνησης, αλλά προς τούτο απαιτείται ουσιαστική μεταρρύθμιση. Επιβάλλεται να ξεφύγουμε από το σημερινό, ξεπερασμένο σύστημα Τοπικής «Ετεροδιοίκησης», που άλλωστε ακόμα και ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών έχει πολλές φορές αναγνωρίσει μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις του.

Χρειαζόμαστε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση ισχυρή, οικονομικά και θεσμικά. Το κεντρικό κράτος οφείλει να μεταβιβάσει αρμοδιότητες και πόρους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να είναι αυτή που θα αποφασίζει για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα πρέπει να δοθεί έμφαση στην οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων.

Επιπλέον ζητούμε όπως τερματισθεί η ανισότητα της ανάπτυξης μεταξύ των Δήμων έτσι ώστε οι περιφερειακοί δήμοι να μην αδικούνται. Όπως είναι σήμερα το Εθνικό πλαίσιο, ο Δήμος Αγίου Αθανασίου δεν θεωρείται ούτε αστικός, ούτε αγροτικός Δήμος. Είναι σε μειονεκτική θέση και ζητά να τύχει ενίσχυσης από τα Διαρθρωτικά ή άλλα Ταμεία, ώστε να μπορέσει να  συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής του.

3.

Η διαρκής αναβάθμιση της καθημερινότητας του δημότη ήταν από την αρχή κεντρική μας προτεραιότητα και οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση είναι πολλές.

Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου προσωπικά εγώ, αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και το προσωπικό του Δήμου, έχουμε  ανοικτό διάλογο και προσωπική επαφή με τους δημότες για τα προβλήματα που τους απασχολούν,  αλλά και για τις προτάσεις-εισηγήσεις τους. Αυτός ο «ανοιχτός διάλογος» υπάρχει, μεταξύ άλλων, μέσω της συμμετοχής των δημοτών στις δημοτικές επιτροπές που έχουν συσταθεί αλλά και σε επιτόπου συναντήσεις από πόρτα σε πόρτα.

Παράλληλα, το 2017 και 2018 πραγματοποιήσαμε με μεγάλη επιτυχία συναντήσεις ζωντανού διαλόγου  μεταξύ  δημάρχου – δημοτών με τίτλο  «ΣΥΖΗΤΩ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΟΥ». Στόχος των συναντήσεων αυτών ήταν η συζήτηση καθημερινών και άλλων προβλημάτων αλλά και η καταγραφή απόψεων και εισηγήσεων των δημοτών μας. Αυτές οι συναντήσεις θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου.

Επιπλέον, όλα τα διαθέσιμα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πάντα «ανοιχτά» σε διάλογο και για την άμεση υποβολή εισηγήσεων. Φυσικά όλοι γνωρίζουν ότι η πόρτα του γραφείου μου είναι πάντοτε ανοιχτή για όλους τους δημότες.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy