Συνέντευξη με την Αϊντα Τουμα: Η Κύπρος μπλέκει σε μιλιταριστικές αντιπαραθέσεις

Μας ανησυχεί πολύ η στρατιωτικοποιημένη συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ

Συνέντευξη στον Δημήτρη Παλμύρη

Καθώς το Ισραήλ προχωρά σε πρόωρες εκλογές, τα “έργα” της ακροδεξιάς κυβερνητικής συμμαχίας υπό τον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου τίθενται ξανά υπό κρίση. Στις πολιτικές του βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης εδώ και χρόνια το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ που μαζί με τους συμμάχους του δημιούργησαν την Κοινή Λίστα, μια προοδευτική κοινοβουλευτική συμμαχία κομμάτων των Αράβων και της Αριστεράς, με κύριο στόχο την επίτευξη της ειρήνης. Η Λίστα είναι η τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο, ενώ στις επικείμενες εκλογές ενδέχεται να γίνει δεύτερη δύναμη. Η Κυριακάτικη “Χ” είχε την ευκαιρία να μιλήσει με την Άιντα Τούμα, βουλευτή της “Λίστας” και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Ισραήλ, με αφορμή τις Μέρες Μελέτης της ΕΕΑ/ΒΠΑ στη Λευκωσία.

Αυτή τη στιγμή το Ισραήλ βρίσκεται σε μια διαδικασία πρόωρων εκλογών. Πώς φτάσαμε εδώ και ποιοι είναι οι στόχοι του ΚΚ Ισραήλ;

Καταλήξαμε σε αυτή την εκλογική διαδικασία καθώς ο κ. Νετανιάχου ήθελε να διασφαλίσει πως θα ξεκινήσει η διαδικασία των εκλογών προτού απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του για διαφθορά. Με αυτό τον τρόπο πρώτα από όλα μπορεί να τρέξει την προεκλογική του εκστρατεία ισχυριζόμενος πως είναι θύμα και πως υπάρχει μια συνωμοσία εναντίον του. Θα ισχυριστεί ότι το δικαστικό σύστημα του Ισραήλ προσπαθεί να παρέμβει στο πολιτικό σκηνικό με στόχο να τον αντικαταστήσει. Έτσι μπορεί να προσπαθήσει να αποφύγει τις κατηγορίες διαφθοράς. Από την άλλη, εάν εκλεγεί και του απαγγελθούν τελικά οι κατηγορίες, μπορεί πάντα να ισχυριστεί ότι εφόσον οι αντίπαλοί του δεν κατάφεραν να εκλέξουν κάποιον άλλον, τώρα προσπαθούν να τον ανατρέψουν.

Από τη δική μας πλευρά ο κύριος στόχος που θέτουμε σε αυτή την εκλογική διαδικασία είναι να διευρύνουμε το πολιτικό σώμα που δημιουργήσαμε, την Κοινή Λίστα, με σκοπό να είμαστε ακόμη πιο δυνατοί στον αγώνα μας ενάντια στις ακροδεξιές, φασιστικές ομάδες που ελέγχουν το Ισραήλ σήμερα. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να ενδυναμώσουμε την Κοινή Λίστα γιατί πιστεύουμε πως είναι η μόνη αληθινή δημοκρατική δύναμη που παλεύει ενάντια στο φασισμό στο Ισραήλ. Όσο ισχυρότερη είναι η Κοινή Λίστα, τόσο πιο πολύ μπορούμε να αποδυναμώνουμε τη Δεξιά.

Ωστόσο παρατηρείται ακροδεξιά ριζοσπαστικοποίηση στο Ισραήλ.

Φυσικά. Η επιδείνωση των πραγμάτων σε αυτό το μέτωπο είναι ξεκάθαρη. Μπορούμε να δούμε πως τέσσερα χρόνια ενός πολύ δεξιού καθεστώτος έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, ακόμη και στο λαϊκό επίπεδο. Οι επιθέσεις “αντιποίνων“ (σ.σ. πολιτική του price tag) από εβραϊκές, ρατσιστικές, τρομοκρατικές ομάδες που επιτίθενται σε Παλαιστινίους, ξεκίνησε από τη Δυτική Όχθη και τώρα έχει περάσει εντός του Ισραήλ. Επιτίθενται σε παλαιστινιακά χωριά, καίνε αυτοκίνητα, προβαίνουν σε διάφορες ρατσιστικές ενέργειες ενάντια σε Παλαιστινίους. Τον τελευταίο χρόνο, αυτού του είδους οι επιθέσεις έχουν τριπλασιαστεί σε αριθμό. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα νεαρών ρατσιστών εποίκων συνελήφθησαν με την κατηγορία του φόνου μιας Παλαιστίνιας γυναίκας ρίχνοντας πέτρες στο αυτοκίνητό της. Από την άλλη βλέπουμε επίσης διάφορες ρατσιστικές πράξεις μετά το νόμο του έθνους – κράτους. Για παράδειγμα σε μια πόλη, την Αφούλα, μετά τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα νέα μέλη του δημαρχείου αμέσως δεσμεύτηκαν να κρατήσουν την Αφούλα μια πόλη μόνο για Εβραίους. Μπορεί επίσης κάποιος να δει τον αριθμό των ρατσιστικών νόμων που ήρθαν στην Κνέσετ (κοινοβούλιο) καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της θητείας της. Περισσότεροι από 32 ρατσιστικοί νόμοι έτυχαν επεξεργασίας και ψηφίστηκαν από την Κνέσετ. Μόλις την προηγούμενη βδομάδα, στην τελευταία εβδομάδα συνεδρίας της πριν από τις εκλογές, ψήφισαν ένα νόμο που επιτρέπει σε όποια τοπική κοινότητα διαθέτει μέχρι 700 οικογένειες το δικαίωμα να αποφασίζει ποιος δικαιούται να ζήσει εκεί και σε ποιον θα αρνηθούν τη χορήγηση τέτοιας άδειας. Ξέρουμε πως αυτό γίνεται με στόχο να αποφεύγονται οι Άραβες που επιθυμούν να μείνουν σε αυτές τις κοινότητες.

Έτσι λοιπόν έχει η κατάσταση καθώς χειροτερεύουν τα πράγματα. Όμως όλα αυτά που αναφέρω αφορούν το Ισραήλ. Στη Δυτική Όχθη, η κατάσταση είναι χειρότερη. Υπάρχουν ομάδες φασιστών που επιτίθενται σε Παλαιστινίους, που προετοιμάζουν διάφορες τρομοκρατικές ενέργειες. Και φυσικά το κατεστημένο το ίδιο, η κυβέρνηση, λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, οπότε αντιλαμβάνεστε πως νομιμοποιεί τέτοιες ενέργειες από άλλους.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή σας αναφέρατε πως καταγγείλατε το νόμο του έθνους – κράτους στα Ηνωμένα Έθνη. Ποια ήταν η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας;

Μετά από πρωτοβουλία της Κοινής Λίστας καταφέραμε όπως ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Μειονοτήτων απευθυνθεί στο Ισραήλ για το νόμο του έθνους – κράτους. Υπέβαλε μια σειρά ερωτήσεων προς την ισραηλινή κυβέρνηση. Η ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε πως δεν θα απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις. Τώρα ζητάμε από τον Ειδικό Εισηγητή να αποφασίσει για το πώς θα προχωρήσει με την κατάσταση, καθώς έχει μπροστά του μια κυβέρνηση, ένα κράτος που αγνοεί και δεν έχει τη βούληση να συνεργαστεί με τα σώματα των Ηνωμένων Εθνών. Η υπόθεση αυτή ακόμη εξελίσσεται.

Είχαμε επίσης πολύ εντατικές συναντήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Νοέμβριο και τον Αύγουστο μετά την προώθηση του νόμου. Συναντηθήκαμε με την κα Μογκερίνι, με διάφορες ευρωκοινοβουλευτικές ομάδες, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για να είμαστε ειλικρινείς, ελπίζουμε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Επιτροπή θα είναι πολύ πιο αποφασιστικοί και πολύ πιο ξεκάθαροι στο ζήτημα του νόμου τους έθνους – κράτους. Καταφέραμε να κάνουμε ξεκάθαρο πως κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τη δικαιολογία πως πρόκειται για μια εσωτερική ισραηλινή υπόθεση. Αυτός ο νόμος δεν είναι εσωτερική υπόθεση. Αυτός ο νόμος θα επηρεάσει ολόκληρη την περιφέρεια. Θα επηρεάσει τους Παλαιστινίους που βρίσκονται υπό κατοχή, καθώς τους αρνείται το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Αυτός ο νόμος βρίσκεται σε αντίθεση και ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς νόμου και διεθνών ψηφισμάτων που αφορούν τα κατεχόμενα εδάφη. Επομένως εάν η ΕΕ, η οποία υιοθετεί ακόμη τη λύση των δύο κρατών, δεν κινηθεί τώρα, πιστεύουμε πως αυτός ο νόμος στην πραγματικότητα καταστρέφει κάθε πιθανότητα για αυτή τη λύση των δύο κρατών.

Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει στήριξη στην παρούσα κυβέρνηση του Ισραήλ. Από τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, αλλά ακόμη και από την Κύπρο, εάν λάβουμε υπόψιν τη συνεργασία των δύο χωρών. Πώς νιώθετε για αυτή τη σχέση;

Πρώτα από όλα προκαλεί λύπη το να βλέπουμε την Κύπρο, μια χώρα που ήταν πάντοτε υποστηρικτική σε αυτούς που καταπιέζονταν, σε αυτούς που είναι υπό κατοχή, να προχωρά σε μια κατάσταση όπου η κυβέρνηση της Κύπρου στηρίζει μια πολύ δεξιά κυβέρνηση. Όχι μόνο γιατί είναι πολύ δεξιά, αλλά γιατί είναι μια κυβέρνηση που συνεχίζει την κατοχή και την καταπίεση ενός άλλου λαού στην περιφέρεια. Θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών στην περιοχή. Μας ανησυχεί πολύ η στρατιωτικοποιημένη συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ. Όπως ξέρετε, το Ισραήλ είναι γνωστή ισχυρή μιλιταριστική χώρα. Με το να ανοίγει τα τελευταία χρόνια η κυπριακή επικράτεια στον ισραηλινό στρατό ούτως ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς επίθεση άλλων χωρών, θεωρώ πως η Κύπρος εμπλέκεται σε μιλιταριστικές αντιπαραθέσεις με έναν αρνητικό τρόπο, ο οποίος θα έχει επιρροή στο λαό και στο εσωτερικό της χώρας. Παρ’ όλα αυτά, εμείς πιστεύουμε πως οι σύντροφοί μας, που είναι οι δυνάμεις της ειρήνης στην Κύπρο, είναι εταίροι μας στον αγώνα ενάντια και στις δύο κυβερνήσεις που μας οδηγούν στη στρατιωτικοποίηση και σε πολεμικές περιπέτειες.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου οδηγεί τους δύο λαούς σε πλήρη καταστροφή

Παρά τις αντιξοότητες υπάρχουν οι δυνάμεις της ειρήνης που συνεχίζουν την πάλη, η Κοινή Λίστα θεωρεί πως μπορεί να ενισχυθεί εκλογικά αλλά και κινηματικά. Πώς βλέπετε αυτή την προοπτική;

Πιστεύω πως αυτή η φρικτή κατάσταση στο Ισραήλ δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Γιατί η ιστορία μάς έχει μάθει πως οι λαοί δεν είναι διατεθειμένοι να ανέχονται την καταπίεση και να ανέχονται για πάντα να απειλείται το μέλλον τους. Βλέπουμε, πως ολοένα και περισσότερα κόμματα σχηματίζονται καθ’ οδόν προς τις εκλογές. Αυτό δείχνει πως ο κόσμος νιώθει ότι η παρούσα κατάσταση δεν είναι λειτουργική. Πως πρέπει να κάνει μια αλλαγή. Και θεωρώ πως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, ως Κοινή Λίστα, να ηγηθούμε μιας πραγματικής συζήτησης αλλά και της πάλης εντός του Ισραήλ για να κάνουμε τον κόσμο να καταλάβει πως αυτή η κυβέρνηση οδηγεί τους δύο λαούς (σ.σ.: Παλαιστίνης και Ισραήλ) προς πλήρη καταστροφή. Μπορούμε να δούμε πως οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά η κατάσταση χειροτερεύει. Υπάρχουν περισσότεροι φτωχοί άνθρωποι στο Ισραήλ, η φτώχεια είναι βαθύτερη, υπάρχει περισσότερο έγκλημα ανάμεσα στον πληθυσμό και όπως ανέφερα ο ρατσισμός αυξάνεται συνεχώς. Η οικονομική κατάσταση δεν είναι καλή, υπάρχει μεγάλη κρίση στο ζήτημα της στέγασης και υψηλές τιμές. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται να οργανώσουμε την πάλη με τέτοιον τρόπο που να συνδέσουμε τις διάφορες φιλειρηνικές και προοδευτικές δυνάμεις που θέλουν να αλλάξουν την κατάσταση. Να χτίσουμε τέτοιου είδους δίκτυα και συμμαχίες μέσα στην πάλη, με στόχο να φέρουμε μια νέα κατάσταση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy