Συνέντευξη-Μ.Χαρμαντζί: «Η πανδημία να λάβει τη μορφή ευκαιρίας – Να μην αφήσουµε τους φασίστες να σκοτώσουν τα όνειρά µας»

Δεν πρέπει να αφήσουμε τα όνειρά μας απραγματοποίητα

Η Λευκωσία είναι η πόλη που οι δύο κοινότητες έχουν τη µεγαλύτερη αλληλεπίδραση και µπορεί να αποτελέσει παράδειγµα συνεργασίας για ολόκληρη την Κύπρο, ανέφερε σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο «δήµαρχος» της κατεχόµενης Λευκωσίας, Μεχµέτ Χαρµαντζί.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣυνέντευξη στον Κωστή Πιτσιλλούδη

Εξήγησε σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία για τη δηµιουργία γραµµικού πάρκου στον Πεδιαίο, ενός δικοινοτικού έργου που θα εκτείνεται βόρεια και νότια της νεκρής ζώνης, µε στόχο να φέρει κοντά τις κοινότητες της Κύπρου µέσα από δραστηριότητες αναψυχής.

Παράλληλα, o Μεχµέτ Χαρµαντζί παρουσίασε τις θέσεις και τις ιδέες του για την καλύτερη οργάνωση και επίλυση των διαφόρων θεµάτων, µε καινοτόµες ιδέες και προτάσεις για τη Λευκωσία, αλλά και το ενδεχόµενο να επαναδιεκδικήσει τη «δηµαρχία» στις προσεχείς «δηµοτικές εκλογές» που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2022.

Ο «δήµαρχος» της κατεχόµενης Λευκωσίας, Μεχµέτ Χαρµαντζί, τόνισε πως η πρωτεύουσα είναι η πόλη που οι δύο κοινότητες έχουν τη µεγαλύτερη αλληλεπίδραση, ιδιαίτερα µεταξύ της νεολαίας. Κατά τη διάρκεια της περιόδου που παρέµειναν κλειστά τα σηµεία διέλευσης αυτές οι σχέσεις «πάγωσαν», φαίνεται όµως ότι µε το άνοιγµά τους επανακάµπτουν.

Η πανδηµία επηρέασε, αλλά δεν σταµάτησε τις επαφές

Αναφερόµενος στις σχέσεις και τις από κοινού ενέργειες µε τον ∆ήµο Λευκωσίας τόνισε ότι η πανδηµία τις επηρέασε. «Από όταν ξέσπασε η πανδηµία, χάσαµε τη δυναµική που είχαµε αναπτύξει, όµως ευελπιστώ πως σύντοµα θα ανακάµψουµε», εξήγησε.

Φυσικά, πρόσθεσε, προσπαθούν να κρατήσουν τις σχέσεις και τις κοινές αντιλήψεις που έχουν κτίσει την περίοδο 2018-20, οι οποίες εξήγησε πως βασίζονται περισσότερο στις προσωπικές σχέσεις που έχουν αναπτύξει µε τον κ. Γιωρκάτζη. «Εξακολουθούµε να έχουµε επικοινωνία σε µηναία βάση, τόσο για ζητήµατα δήµου όσο και για νέες ιδέες», επεσήµανε.

Υπογράµµισε πως η πανδηµία θα πρέπει να λάβει τη µορφή ευκαιρίας για την αύξηση των σχέσεων, καθώς µε τη συνεργασία των δύο πλευρών θα υπάρξει µία καλύτερη οργάνωση για την αντιµετώπισή της.

Η δηµιουργία κοινών στρατηγικών κέντρων καινοτοµίας θα ωφελήσει όλους

Ο κ. Χαρµαντζί έφερε ως παράδειγµα τη δηµιουργία κοινών σηµείων διενέργειας τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, αλλά και τα κοινά στρατηγικά κέντρα καινοτοµίας που θα προωθούν και θα αναπτύσσουν τεχνολογικά οφέλη και για τις δύο πλευρές, για την αντιµετώπιση της πανδηµίας και όχι µόνο.

«Καταλαβαίνω τις δυσκολίες που υπάρχουν για τη δηµιουργία τέτοιων κοινών πρωτοβουλιών, όµως θα πρέπει να τις κυνηγήσουµε, καθώς θα έχουν θετικό αντίκτυπο όχι µόνο για τη Λευκωσία, αλλά και για όλο το νησί», παρατήρησε.

Ερωτηθείς εάν έχει σηµειωθεί κάποια πρόοδος για τη δηµιουργία γραµµικού πάρκου στον Πεδιαίο, που θα εκτείνεται και στις δύο πλευρές της νεκρής ζώνης, ο κ. Χαρµαντζί απάντησε πως το 2018 βρίσκονταν στην ίδια σελίδα µε τον κ. Γιωρκάτζη και συµφώνησαν σε όλα τα κύρια σηµεία.

«Το παιχνίδι άλλαξε, καθώς το πρότζεκτ αυτό µεταφέρθηκε στις ηγεσίες των δύο κοινοτήτων, ενώ λίγο αργότερα το 2020 η Ευρωπαϊκή Ένωση ήρθε µε µία νέα ιδέα. Συγκεκριµένα, η ΕΕ µας πρότεινε τη διάνοιξη ενός “έξυπνου” σηµείου διέλευσης στην περιοχή του Πεδιαίου», σημείωσε.

Ανέφερε πως το σηµείο που προτείνει η ΕΕ θα έχει τεχνολογικά προηγµένο εξοπλισµό, λαµβάνοντας υπόψιν όµως ότι η Κυπριακή ∆ηµοκρατία είναι κράτος-µέλος της θα έχει ζήτηµα µε το Μεταναστευτικό, ενώ θα δικαιούνται να διέρχονται από αυτό µόνο πολίτες της Ένωσης.

Παρά το γεγονός ότι ακούγεται εκ πρώτης όψεως ως µία πολύ καλή ιδέα, εντούτοις συµπλήρωσε πως έχουν προκύψει αρκετές δυσκολίες για την εκπλήρωσή του.

«Το πρότζεκτ πλέον για να υλοποιηθεί χρειάζεται µία συµφωνία υψηλού επιπέδου µεταξύ των δύο ηγετών, των στρατών, αλλά και με τη σύµφωνη γνώµη των Ηνωµένων Εθνών και της Τουρκίας», εξήγησε.

Γνωστοποίησε πως παρά τις δυσκολίες δεν θα σταµατήσει τις προσπάθειες για τη διάνοιξη του εν λόγω σηµείου διέλευσης.

Να ανοίξουν σηµεία διέλευσης και στην Πύλη Πάφου και στην Πύλη Αµµοχώστου

Υπενθύµισε πως, λίγο πριν τη διάνοιξη του σηµείου διέλευσης στην οδό Λήδρας-Λόκµατζι, ο Λέλλος ∆ηµητριάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί είχαν συµφωνήσει και είχαν σχεδιάσει το ενδεχόµενο ανοίγµατός της.

«Στη συνέχεια, η ίδια η κοινωνία απαίτησε να ανοίξει το σηµείο αυτό, αλλά και η ΕΕ είχε ευθυγραµµιστεί µε το ήδη υπάρχον σχέδιο και τη στρατηγική που εκπονήθηκε από τους ∆ηµητριάδη και Ακιντζί. Θεωρώ πως σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να κινηθούµε και τώρα», σηµείωσε.

Αναφερόµενος στη διάνοιξη ενός άλλου σηµείου διέλευσης πέραν αυτού στην περιοχή του Πεδιαίου, ο κ. Χαρµαντζί επεσήµανε πως το 2015 έγραψε µία επιστολή προς τον κ. Ακιντζί ότι υποστηρίζει το άνοιγµα οδοφράγµατος σε όλες τις πιθανές τοποθεσίες της Λευκωσίας, ενώ ανάλογη επιστολή εστάλη και από τον κ. Γιωρκάτζη προς τον κ. Αναστασιάδη.

«Είχαµε διαµηνύσει στους δύο ηγέτες πως είµαστε υπέρ του ανοίγµατος ενός οδοφράγµατος και ιδιαίτερα στην Πύλη Αµµοχώστου και στην Πύλη Πάφου. Τα µέλη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τη ∆ιάνοιξη Οδοφραγµάτων έθεσαν το άνοιγµα των οδοφραγµάτων στη Λευκωσία σε ανταγωνισµό µε άλλες προτάσεις για άνοιγµα σηµείων διέλευσης κατά µήκος της Γραµµής», τόνισε.

Πέραν της δικής του υποστήριξης και του κ. Γιωρκάτζη, επεσήµανε πως µεγάλη µερίδα κατοίκων της Λευκωσίας συµφωνεί µε τη διάνοιξη ενός νέου σηµείου διέλευσης στην πόλη, καθώς θα βοηθήσει στην αποσυµφόρηση του οδοφράγµατος του Αγίου ∆οµετίου, αλλά και θα υποστηρίξει ακόµη περισσότερο τις επαφές των δύο κοινοτήτων.

Ερωτηθείς πώς είναι η κοινωνική ζωή στο κατεχόµενο κοµµάτι της Λευκωσίας, ο κ. Χαρµαντζί ανέφερε πως κατά τα τελευταία 4-5 χρόνια έχει αναπτυχθεί πολυδιάστατα, ιδιαίτερα στην περιοχή εντός των τειχών.

«Ακόµη και µε το ξέσπασµα της πανδηµίας, η νεολαία δραστηριοποιείται εντός των τειχών µε εκδηλώσεις και κοινωνικοποιείται σε κέντρα αναψυχής, όπως σε καφετέριες και µπαράκια», παρατήρησε.

Εξήγησε ότι τα «πανεπιστήµια» που εδρεύουν στην κατεχόµενη Λευκωσία άλλαξαν την ατµόσφαιρα και έδωσαν µία καινούρια πνοή δηµιουργικότητας.

Θα ενδιαφερθεί για τις «εκλογές» αν υπάρχει προοπτική προόδου σε δικοινοτικά θέµατα

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως ο «δήµος» περνάει µία δύσκολη οικονοµικά περίοδο, καθώς εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από τη βοήθεια που στέλνει η Τουρκία και το γεγονός αυτό δένει τα χέρια του για τη δηµιουργία και άλλων έργων.

Σχολιάζοντας το ενδεχόµενο να κατέλθει «υποψήφιος» στις επερχόµενες «δηµοτικές εκλογές» που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2022 επεσήµανε ότι θα λάβει την απόφασή του κατά τον ∆εκέµβριο-Ιανουάριο. (σ.σ. Ο Μεχµέτ Χαρµαντζί εξελέγη δήµαρχος το 2014, σε ηλικία µόλις 37 χρόνων και επανεξελέγη το 2018).

«∆εν έχω αποφασίσει ακόµη. Θα κατέλθω και πάλι ως “υποψήφιος δήµαρχος”, στην περίπτωση που εµφανιστεί κάποιο κίνητρο όπως για παράδειγµα εάν έχουµε κάποια θετική εξέλιξη στο ζήτηµα του οδοφράγµατος στην περιοχή του Πεδιαίου. Εάν µπορούµε να κάνουµε βήµατα προόδου σε δικοινοτικά θέµατα, τότε ναι θα κατέλθω ως “υποψήφιος”», εξήγησε.

Κατά την επταετή «θητεία» του πρόσθεσε ότι πάντα µιλούσε µε ειλικρίνεια µε τον κ. Γιωρκάτζη και έκτισαν µία εποικοδοµητική σχέση και παρά το γεγονός πως έχουν ένα εκ διαµέτρου αντίθετο πολιτικό ιστορικό υπόβαθρο, έµαθαν πώς να σέβονται ο ένας τον άλλον και το γεγονός αυτό οδήγησε σε αρκετές κοινές επιτυχίες.

Καταλήγοντας, ο κ. Χαρµαντζί υπογράµµισε ότι παρά το γεγονός πως περνάµε µία αρκετά δύσκολη περίοδο στο Κυπριακό Ζήτηµα, δεν πρέπει να αφήσουµε τα όνειρά µας απραγµατοποίητα και πρέπει να αγωνιστούµε για την ειρήνη.

«Το Κυπριακό δεν έχει τελειώσει και θα αγωνιστούµε µε όλες µας τις δυνάµεις για να µη συµβεί αυτό. ∆εν πρέπει να αφήσουµε τους φασίστες να σκοτώσουν τα όνειρά µας και για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει οι δύο κοινότητες να συνεργάζονται, να επικοινωνούν και να κατανοούν η µία την άλλη για να κτίσουµε ακόµη περισσότερο την οµοσπονδιακή κουλτούρα και προοπτική», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei