Συνέντευξη – Μιχάλης Χατζηπαντέλα: Χρειάζονται χρόνο τα δημόσια νοσηλευτήρια υπό τον ΟΚΥπΥ

Το άνοιξε-κλείσε λόγω πανδημίας δεν βοήθησε στην επίτευξη των στόχων που τέθηκαν

Στοίχημα που θέλει να κερδίσει ο Υπουργός Υγείας η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις Πανεπιστημιακές Σχολές

«Όταν ζητούμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας από κάποιους γιατρούς να εργάζονται με συνεχόμενα ωράρια και σε συνθήκες μεγάλης πίεσης, πρέπει να αμείβονται»

 

Συνέντευξη στην
Ελένη Κωνσταντίνου
Μάχη µε το χρόνο δίνουν τα δηµόσια νοσηλευτήρια ώστε να µπορέσουν να προσαρµοστούν στις νέες συνθήκες, µάχη µε το χρόνο όµως δίνει και ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ο οποίος πριν τη λήξη της θητείας του θέλει µεταξύ άλλων να «κλείσει» το θέµα µε τις Πανεπιστηµιακές Ιατρικές Σχολές, αλλά και τη δηµιουργία νέας πτέρυγας αιµοκάθαρσης στο Νοσοκοµείο Αµµοχώστου. Όπως δηλώνει ο ίδιος στη «Χαραυγή», ιδιαίτερα το θέµα µε τις Πανεπιστηµιακές Σχολές αποτελεί στοίχηµα για τον ίδιο, σηµειώνοντας ότι µέχρι σήµερα όσα στοιχήµατα έχει βάλει τα έχει κερδίσει. Σε ό,τι αφορά την εικόνα των δηµοσίων νοσηλευτηρίων, ο κ. Χατζηπαντέλα αναφέρει ότι υπήρξε καθυστέρηση στον εκσυγχρονισμό τους λόγω της πανδηµίας και πως αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει όταν επιστρέψουµε σε συνθήκες κανονικότητας.

 

Κύριε Υπουργέ, πού βρισκόμαστε με το θέμα των εφημερευόντων ιατρείων;

Η έναρξη των εφημερευόντων ιατρείων έχει προγραμματιστεί για τις 9 Ιουλίου. Στόχος μας είναι να ενισχυθούν περαιτέρω τα ιατρικά κέντρα και να διευρυνθεί το ωράριο για την εξυπηρέτηση των ασθενών μέχρι αργά το βράδυ. Υπάρχει η θέληση και η βούληση και ο στόχος μας θα επιτευχθεί, γιατί το χρωστάμε στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το όφελος για τους ασθενείς είναι μεγάλο και δεν χωράει άλλη καθυστέρηση. Γνωρίζουμε ότι στην αρχή θα υπάρξουν προβλήματα, ωστόσο αν δεν δοκιμάσουμε, αν δεν αρχίσει αυτή η υπηρεσία, πώς θα καταγράψουμε τα προβλήματα;

Αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι να ξεκινήσει πιλοτικά για τρεις μήνες, έτσι ώστε να καταγράψουμε όλα τα θέματα και στη συνέχεια να τα επιλύσουμε, πάντοτε σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ωστόσο, αν και υπάρχει η άρνηση να «μπουν» γιατροί του ιδιωτικού τομέα στα Κέντρα Υγείας του ΟΚΥπΥ, εντούτοις αναφέρθηκε ότι οι αριθμοί για να καλυφθούν οι εφημερίες μόνο από τους Προσωπικούς Ιατρούς του δημοσίου δεν βγαίνουν.

Αν δεν καλύπτονται οι εφημερίες μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, τότε αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας να ενισχύσει τα κέντρα Υγείας του ΟΚΥπΥ με ιδιώτες ιατρούς. Όπως σας προανέφερα, ο στόχος μας είναι από την 1η Οκτωβρίου 2022 να υπάρξουν επιπρόσθετα κέντρα που θα στελεχώνονται από ιδιώτες ιατρούς.

Πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα και η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που καταγράφει αδυναμίες και σημειώνει ότι δύσκολα θα μπορέσει να λειτουργήσει η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων βάσει χρονοδιαγράμματος. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

Υπάρχουν αδυναμίες και τις γνωρίζουμε, αλλά τα δημόσια νοσηλευτήρια υπό την καθοδήγηση του ΟΚΥπΥ είναι ένας νέος θεσμός, που πρέπει να του δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο για να δουλέψει σωστά και να προχωρήσει σε βελτιωτικές ενέργειες. Ο ΟΚΥπΥ έχει τροχιοδρομήσει τις απαραίτητες βελτιωτικές ενέργειες που έχουν ως απώτερο σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει στον Κύπριο ασθενή. Οι συγκεκριμένες ενέργειες αφορούν τόσο τη βελτίωση της λειτουργικότητάς του, όσο και τη βελτίωση των υποδομών του.

Σίγουρα η πανδημία του κορονοϊού δεν βοήθησε σε όλο αυτό το πλάνο που υπήρχε για τον εκσυγχρονισμό. Το γεγονός ότι «κλείναμε» και «ανοίγαμε» τα νοσηλευτήριά μας λόγω της πανδημίας, δεν επέτρεψε την υλοποίηση των στόχων που είχαν τεθεί από τον Οργανισμό. Θεωρώ ότι εάν υπάρξει η καλή θέληση από τους εμπλεκομένους στο χώρο του ΟΚΥπΥ -διοίκηση, γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό- τότε θα επιλυθούν όλα τα προβλήματα και θα δοθούν οι απαραίτητες λύσεις. Θα πρέπει όλοι να βλέπουν το δάσος και όχι το δέντρο.

Υιοθετείτε την άποψη πως είναι υπερβολικές οι αμοιβές των γιατρών;

Οι αμοιβές των γιατρών ήταν υψηλές λόγω της πανδημίας. Όταν ζητούμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας από κάποιους γιατρούς να εργάζονται με συνεχόμενα ωράρια και σε συνθήκες μεγάλης πίεσης, πρέπει να αμείβονται. Πρέπει να αξιολογήσουμε τις αμοιβές όταν επιστρέψουν οι συνθήκες εργασίας στην κανονικότητα και σίγουρα δεν πρέπει να στοχοποιείται όλη η ιατρική κοινότητα.

Το πρόγραμμα παραπομπών ασθενών στο εξωτερικό δέχθηκε κριτική ως προς τον τρόπο που λειτουργεί. Υπάρχουν διαδικασίες;

Σαφώς και υπάρχουν αυστηρές διαδικασίες. Πριν παρθεί η οποιαδήποτε απόφαση για παραπομπή ασθενούς στο εξωτερικό, προηγείται μία ενδελεχής διαδικασία, πάντοτε με διαφάνεια στο πλαίσιο της νομιμότητας. Η όλη διαδικασία που ακολουθείται είναι στη διάθεση οποιουδήποτε να την ελέγξει. Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας την έχει «ξεσκονίσει» πολλές φορές χωρίς να προκύψει οτιδήποτε μεμπτό.

Όταν ένας ασθενής δεν μπορεί να λάβει μια θεραπεία στον τόπο μας ή να διενεργηθεί μία χειρουργική επέμβαση, τότε το κράτος έχει υποχρέωση και οφείλει να απευθυνθεί σε ιατρικά κέντρα του εξωτερικού για να προσφερθεί στον ασθενή η απαραίτητη θεραπεία. Για παράδειγμα, το Υπουργείο Υγείας λαμβάνει τρεις προσφορές από νοσηλευτήρια του εξωτερικού, π.χ. μια προσφορά από Ελλάδα, μια από Γερμανία και μια από Ισραήλ και στη συνέχεια προχωρά με την πλέον συμφέρουσα προσφορά. Να σημειωθεί ότι για την όλη διαδικασία και την ιατρική αξιολόγηση του περιστατικού δεν αποφασίζει κανένας Υπουργός Υγείας. Υπάρχουν ειδικές επιτροπές, αποτελούμενες από γιατρούς, οι οποίοι αξιολογούν το περιστατικό και αποφασίζουν εάν χρήζει μεταφοράς στο εξωτερικό.

Κάθε περιστατικό είναι μοναδικό και η διαδικασία αεροδιακομιδής ασθενών στο εξωτερικό είναι δύσκολη, καθώς σημαντικότατο ρόλο διαδραματίζει ο παράγοντας χρόνος, ώστε να μη δρα εις βάρος της υγείας των ασθενών. Αυτόν το θεσμό θα πρέπει να τον διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, καθώς είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που προσφέρουν αυτή την υπηρεσία και ο στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να συνεχίσει να εξυπηρετεί τους ασθενείς που χρειάζονται εξειδικευμένες θεραπείες στο εξωτερικό, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Πώς βίωσε ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα την πανδημία;

Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Όταν ανέλαβα τα ηνία του Υπουργείου Υγείας ήταν σε έξαρση η παραλλαγή Δέλτα, όταν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αυξήθηκαν τα θετικά περιστατικά και οι εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αυτό που έμαθα και κρατώ είναι ότι δεν πρέπει να επικρατεί πανικός, και πως με καθαρό μυαλό και συνεργασία μπορούμε να αντεπεξέλθουμε.

Στην παρούσα φάση παρατηρείται αύξηση των επιμολύνσεων και για αυτό επανήλθε η υποχρέωση για χρήση προστατευτικής μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους, όπως τα φαρμακεία, τα κλινικά εργαστήρια και τα σημεία δειγματοληψίας που διενεργούν εξέταση για τη νόσο COVID-19. Αξιολογούμε καθημερινά τα δεδομένα και είμαστε έτοιμοι για λήψη μέτρων, εάν παρουσιαστεί περαιτέρω επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας. Εάν κριθεί αναγκαίο είμαστε έτοιμοι να προσθέσουμε στην εξίσωση και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, έτσι ώστε να μην επωμιστούν τα δημόσια νοσηλευτήρια τη διαχείριση ενός νέου κύματος.

Κλείνοντας, ποια είναι τα ζητήματα που σας απασχολούν ιδιαιτέρως και θα θέλατε να προωθήσετε πριν από τη λήξη της θητείας σας;

Η υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί στο σχέδιο «Κύπρος το αύριο» και αφορούν τον τομέα της Υγείας. Η ισχυροποίηση του ΓεΣΥ. Η θωράκιση του συστήματος υγείας σε κάθε μελλοντική υγειονομική απειλή.

Προσπαθούμε επίσης να τρέξουμε κάποια ζητήματα που έμειναν πίσω τα προηγούμενα χρόνια. Στόχος μου είναι μέχρι τη λήξη της θητείας μου να προχωρήσει το νομοσχέδιο με τις Πανεπιστημιακές Ιατρικές Σχολές, που είναι ακόμα ένα προσωπικό στοίχημα, όπως και τα εφημερεύοντα ιατρεία. Εκκρεμεί η δημιουργία Πρώτων Βοηθειών στο Μακάρειο Νοσοκομείο για παιδιά, η δημιουργία νέας πτέρυγας αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου και η ενίσχυση τμημάτων του Νοσοκομείου Λάρνακας. Σε ό,τι αφορά το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, να σημειώσω πως όταν ανέλαβα το Υπουργείο Υγείας ήταν το νοσηλευτήριό μας με τα περισσότερα προβλήματα, όμως σήμερα έχει βελτιωθεί αρκετά η κατάσταση και δημιουργήθηκαν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Βλέπετε με απασχολούν πολλά και δίνω μάχη με το χρόνο.

Το θέμα με τις Πανεπιστημιακές Ιατρικές Σχολές όμως δεν είναι τόσο απλό. Εδώ και χρόνια υπάρχει η συζήτηση αν οι κλινικές θα διοικούνται από ακαδημαϊκούς ή από ποιους θα διοικούνται.

Μέχρι σήμερα όσα στοιχήματα έχω βάλει, τα έχω κερδίσει. Ήδη ανεξάρτητος σύμβουλος ασχολείται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί και θα τεθεί ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, ευελπιστώντας πως οι βουλευτές μας θα επιδείξουν την απαραίτητη ευαισθησία για να το υπερψηφίσουν. Η ευθύνη για την υγεία των πολιτών οφείλει να μας ενώνει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy