Συνέντευξη Ν. Συλικιώτη – Νιαζί Κ. στη Χαραυγή – Ενδυνάμωση τη φωνής που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των λαών

Συνεντεύξεις στον Δημήτρη Παλμύρη

Στον αγώνα για να ενδυναμωθεί η φωνή που έρχεται να υπερασπιστεί τα λαϊκά δικαιώματα στην ΕΕ τόσο από νεοφιλελεύθερες όσο και από ακροδεξιές πολιτικές, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης και ο καθηγητής Niyazi Kızılyürek θέλουν να δώσουν το δικό τους στίγμα. Οι δύο υποψήφιοι ευρωβουλευτές μιλούν στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» για τους κινδύνους του σήμερα, αλλά και την προοπτική που υπάρχει για υπέρβασή τους.

Ερωτήσεις:

1. Στη διαφαινόμενη άνοδο της ακροδεξιάς ως πολιτικής και ιδεολογικής δύναμης αρκούν ως απάντηση η πολιτική ορθότητα, οι επικλήσεις στον ανθρωπισμό και η ηθικολογία;
2. Ποια θεωρείτε πως πρέπει να είναι η πρόταση της Αριστεράς στα σημερινά δεδομένα;

Νεοκλής Συλικιώτης: Είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας κοινωνικής Ευρώπης

  •  Από την εμπειρία σας ποια κυρίαρχη πολιτική στην ΕΕ απειλεί περισσότερο τα λαϊκά συμφέροντα και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί;

Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που επέβαλλαν οι κυρίαρχες δυνάμεις είναι η μεγαλύτερη απειλή για τους λαούς. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές διευρύνουν επικίνδυνα τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, διαλύουν το κοινωνικό κράτος, ιδιωτικοποιούν τον δημόσιο πλούτο, καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα, ενισχύουν τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών, καταστρέφουν το περιβάλλον στο βωμό του κέρδους και θεσμοθετούν την ασυδοσία της αγοράς και των τραπεζών.
Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ μετρά σήμερα 110 εκατ. ανθρώπους καταδικασμένους στη φτώχεια, 4 εκατ. άστεγους, 16 εκατ. άνεργους και άλλους τόσους που υποφέρουν από συμβόλαια υποαπασχόλησης σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές είναι που κατέστησαν και την Κύπρο πρωταθλήτρια στη διεύρυνση των ανισοτήτων με υψηλά ποσοστά φτώχειας. Όλα αυτά είναι που τροφοδοτούν και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Κύπρο και την Ευρώπη.
Ως ΑΚΕΛ έχουμε ξεκάθαρη θέση πως επιβάλλεται να επέλθουν ριζικές αλλαγές στην ΕΕ ώστε να ανατρέψουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και να προωθήσουμε αναπτυξιακές πολιτικές βάσει των αναγκών της κοινωνίας. Βέβαια οι κυρίαρχοι κύκλοι στην ΕΕ προσπαθούν να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια για αλλαγή πλεύσης των πολιτικών. Γι’ αυτό είναι επάναγκες να ενδυναμώσουμε την Αριστερά που παλεύει για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και τη δημιουργία μιας κοινωνικής Ευρώπης.

1. Για να αντιμετωπίσουμε την ακροδεξιά πρέπει να ξεσκεπάσουμε το πραγματικό της πρόσωπο, γιατί όχι μόνο δεν είναι αντισυστημική, αλλά στην πραγματικότητα λειτουργεί ως εφεδρεία του συστήματος και συμπλήρωμα της Δεξιάς. Μάλιστα δεξιά κόμματα υιοθετούν ακροδεξιά ρητορική ώστε να συγκρατήσουν τους ψηφοφόρους που κινούνται προς την ακροδεξιά. Την ίδια τακτική ακολουθεί και ο ΔΗΣΥ στην Κύπρο.
Δεξιά και ακροδεξιά υπηρετούν τα ίδια συμφέροντα και προωθούν τις ίδιες πολιτικές. Στην Κύπρο για παράδειγμα το σύνολο των ψηφοφόρων του ΕΛΑΜ υποστήριξε την επανεκλογή του Αναστασιάδη, ενώ ΕΛΑΜ και ΔΗΣΥ ψήφισαν μαζί το κλείσιμο του Συνεργατισμού.
Στις χώρες της Ευρώπης όπου ακροδεξιά και Δεξιά ανήλθαν μαζί στην εξουσία προωθούν αντιλαϊκές πολιτικές. Στην Αυστρία επέβαλαν τη 12ωρη εργασία. Στην Ιταλία καλλιεργούν το ρατσισμό και προωθούν πρόστιμα εναντίον όσων διασώζουν πρόσφυγες, ενώ στην Ουγγαρία επέβαλαν πρόστιμα στους άστεγους, διευκόλυναν νομοθετικά τις απολύσεις και απαγόρευσαν τις απεργίες.
Στο Ευρωκοινοβούλιο δεξιά και ακροδεξιά καταψήφισαν μαζί προτάσεις της Αριστεράς για καταπολέμηση των ανισοτήτων, για αύξηση της άδειας μητρότητας και εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων για ίδια εργασία.
Μοναδική απάντηση λοιπόν στην άνοδο της ακροδεξιάς είναι η αντίσταση του λαού και η ενδυνάμωση της Αριστεράς που είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να σταθεί ανάχωμα, καθώς είναι η μόνη που αγωνίζεται ώστε να ανατραπούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και να οικοδομηθεί η Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ειρήνης και της αλληλεγγύης. Αυτό είναι και ένα βασικό διακύβευμα των ευρωεκλογών -η ενίσχυση της Αριστεράς ώστε να ενδυναμωθεί ο αγώνας ενάντια στην ακροδεξιά, εντός και εκτός Κοινοβουλίων.

2. Το ΑΚΕΛ και η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς καταθέτουν ξεκάθαρη πρόταση και αγωνίζονται από κάθε μετερίζι αγώνα, για ανατροπή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που εντείνει τις ανισότητες και για οικοδόμηση της Ευρώπης των λαών. Αγωνιζόμαστε δηλαδή για τον τερματισμό κάθε πολέμου και κάθε εξωτερικής παρέμβασης. Για άρση της κατοχής και επανένωσης της Κύπρου και του λαού μας. Για οικοδόμηση της Ευρώπης της ειρήνης και της αλληλεγγύης.
Αγωνιζόμαστε για την Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ευημερίας των λαών. Για ώθηση της πραγματικής οικονομίας και δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους, για καταπολέμηση των ανισοτήτων εις βάρος των γυναικών, για ενίσχυση της δημόσιας υγείας και παιδείας, για διασφάλιση του δικαιώματος στη στέγη, για αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και προστασία του περιβάλλοντος. Για να σταματήσουν να δίνονται δισεκατομμύρια στις στρατιωτικές βιομηχανίες και να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος, για μια Ευρώπη χωρίς ανισότητες.
Ωστόσο ο συσχετισμός των δυνάμεων δεν επιτρέπει να γίνει πράξη η δική μας Ευρώπη. Γι’ αυτό όσοι έχουμε κριτική άποψη για την κατάσταση της ΕΕ, στις 26 Μαΐου έχουμε τη δυνατότητα να ενδυναμώσουμε τον αγώνα μας ενισχύοντας τις δυνάμεις της Αριστεράς, τη φωνή των εργαζομένων στην Κύπρο και την Ευρώπη.

Niyazi Kızılyürek: Η απάντηση στον εθνικισμό είναι ο κοινός πατριωτικός αγώνας των Τ/κ και Ε/κ

Λαμβάνοντας υπόψιν την εθνικιστική προεκλογική που επέλεξε να κάνει και ο ΔΗΣΥ, πώς στοχεύετε να δουλέψετε ενάντια στην καλλιέργεια εθνοτικής διαίρεσης και καχυποψίας;

Η απάντηση κατά του εθνικισμού, που καλλιεργεί διαίρεση και καχυποψία, είναι ο κοινός πατριωτικός αγώνας των Τ/κ και Ε/κ.
Πιο σημαντική ιστορική πρόκληση είναι η καλλιέργεια της συνείδησης της κοινής πατρίδας.
Ο ε/κ και τ/κ εθνικισμός δεν επέτρεψαν στους ανθρώπους της Κύπρου να δουν την Κύπρο σαν κοινή πατρίδα ολωνών. Ο για δεκαετίες ανταγωνισμός μεταξύ ε/κού και τ/κού εθνικισμού με σλόγκαν «Η Κύπρος είναι ελληνική»/«Κύπρος είναι τουρκική» πολέμησε την αντίληψη της κοινής πατρίδας.
Σήμερα ενδυναμώνεται η συνείδηση της κοινής πατρίδας και αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους εθνικιστές.

1. Η επίκληση στον ανθρωπισμό έχει μεγάλη σημασία στον αγώνα κατά της ακροδεξιάς. Στη ρατσιστική αντίληψη της ακροδεξιάς υπάρχουν “ανώτεροι” λαοί και “κατώτεροι” λαοί. Αυτή η αντίληψη μπορεί να αποδομηθεί με την επίκληση στον ανθρωπισμό, δηλαδή ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, ότι όλοι οι πολιτισμοί έχουν αξία και οι άνθρωποι παντού είναι ευάλωτοι. Έχει μεγάλη σημασία να μπούμε στη θέση των αλλωνών, να έχουμε ενσυναίσθηση. Βεβαίως δεν αρκεί μια τέτοια ηθική τοποθέτηση. Πρέπει να συνοδεύεται με έναν αγώνα στον οποίο πρέπει να συμμετάσχουν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις.

2. Στην Κύπρο η Αριστερά έχει το καθήκον να ενώσει όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις στον αγώνα για την ομοσπονδιακή Κύπρο. Σε αυτό το σημείο η συνεργασία μεταξύ της ε/κ και τ/κ Αριστεράς έχει ιστορική σημασία. Ένα μέτωπο όλων των αντιεθνικιστικών δυνάμεων μπορεί να κτιστεί με την πρωτοβουλία της Αριστεράς. Οι βασικές αρχές, όπως ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, η αλληλεγγύη, η δίκαιη κοινωνία, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η ανταπόκριση στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος, πρέπει να είναι οι βασικές προτάσεις της Αριστεράς -και στη χώρα μας και στην Ευρώπη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy