Συνέντευξη – Ν. Συλικιώτης: Η διαφθορά στην Κύπρο είναι ζήτημα θεσμικής διαπλοκής

Με το κλείσιμο του Συνεργατισμού αφέθηκαν εκτεθειμένες χιλιάδες ΜμΕ και οικογένειες

Ο μόνος δρόμος για να αποτρέψουμε τη διχοτόμηση και τους σχεδιασμούς της Άγκυρας είναι η στήριξη της βάσης λύσης της ΔΔΟ, με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» ο υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις στην επαρχία Λεμεσού, Νεοκλής Συλικιώτης.

Συνέντευξη στον Κωστή Πιτσιλλούδη

Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ και διατελέσας υπουργός και ευρωβουλευτής, τονίζει παράλληλα ότι ο ΔΗΣΥ διαδραματίζει ένα θέατρο του παραλόγου, καθώς προσπαθεί να εμφανιστεί ως υπέρμαχος της πολιτικής ισότητας, ενώ την ίδια ώρα στελέχη του αμφισβητούν την πολιτική ισότητα, όπως ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος της Δεξιάς που μιλάει για νέο ρεαλισμό στο Κυπριακό κλείνοντας το μάτι σε απαράδεκτες θέσεις.

Κατά την οκταετή διακυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ έχουν αποκαλυφθεί σωρεία σκανδάλων. Θεωρείτε ότι η διαπλοκή έχει εισαχθεί στη λειτουργία των θεσμών;

Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος κατρακύλησε στους δείκτες διαφθοράς, με τις στατιστικές της Διεθνούς Διαφάνειας να την κατατάσσουν όλο και πιο χαμηλά.

Η διαφθορά στην Κύπρο είναι ζήτημα θεσμικής διαπλοκής, καθώς στα σκάνδαλα εμπλέκεται ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη.

Για τα «χρυσά» διαβατήρια η Κύπρος έχει καταγγελθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η ΕΕ υποχρεώθηκε να ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της ΚΔ.

Έχουν δοθεί εκατοντάδες διαβατήρια σε διεθνείς απατεώνες, με παράνομες και παράτυπες διαδικασίες. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι σε όλα αυτά εμπλέκεται σκανδαλωδώς το οικογενειακό δικηγορικό γραφείο του κ. Αναστασιάδη. Είναι ανήκουστο η οικογενειακή επιχείρηση του Προέδρου να υποβάλλει αιτήματα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για παραχώρηση διαβατηρίων, να εγκρίνονται, να καρπούνται τα μέλη της οικογένειάς του εκατομμύρια κέρδη από αυτή την υπόθεση και να παριστάνουν ότι δεν συμβαίνει τίποτε. Ούτε αποτελεί επιχείρημα ότι το δικηγορικό του γραφείο παρείχε 57 διαβατήρια. Έστω και ένα να παραχωρούσε, προκύπτει θέμα διαπλοκής.

Το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό. Ο κ. Αναστασιάδης δεν καταλαβαίνει, ή κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, τι σημαίνει διαφθορά και διαπλοκή. Τρανταχτή απόδειξη η στάση του στο θέμα των οικογενειακών διακοπών στις Σεϋχέλλες με το τζετ του Σαουδάραβα φίλου του, στον οποίον παραχωρήθηκαν διαβατήρια για τον ίδιο και την πολυπληθή οικογένειά του. Και χρειάζεται -να μου επιτρέψετε να πω- πολύ θράσος για να υποστηρίζει η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ ότι αναγκάστηκαν να παρανομήσουν με τα διαβατήρια για να μην πεινάσει ο κυπριακός λαός. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να λέει ότι συνέβαλε με 8 δις ευρώ στην οικονομία από το Πρόγραμμα των Πολιτογραφήσεων, καθώς τη μερίδα του λέοντος την έλαβαν μερικές οικογένειες προνομιούχων, συμπεριλαμβανομένου των οικογενειών του Προέδρου και υπουργών.

Το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων είναι το σκάνδαλο των σκανδάλων στο μακρύ κατάλογο της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τις εκροές καταθέσεων πριν το κούρεμα, το ξεπούλημα του Συνεργατισμού και πολλά άλλα.

Η ποιότητα ζωής του λαού και κυρίως η οικονομική κατάστασή του ολοένα και χειροτερεύει. Θεωρείτε ότι το γεγονός αυτό συνδέεται με τα σκάνδαλα;

Οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται και ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού οδηγείται στη φτωχοποίηση.

Ακολουθείται μία σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική που περιορίζει τα εισοδήματα του λαού, προωθώντας παράλληλα το συμφέρον των λίγων. Αυτό έγινε με το Πρόγραμμα των Πολιτογραφήσεων. Παράλληλα, έχει καταργηθεί μία σειρά από κοινωνικά προγράμματα, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα κράτος κοινωνικά ανάλγητο.

Επιπλέον, με το κλείσιμο του Συνεργατισμού αφέθηκαν εκτεθειμένες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αγρότες και πολίτες που λάμβαναν επαγγελματικά και στεγαστικά δάνεια, καθώς ο Συνεργατισμός επιτελούσε έναν κοινωνικό ρόλο.

Ποιος είναι ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το ΑΚΕΛ για τον περιορισμό της διαφθοράς, αλλά και ποιες οι προτάσεις του για την οικονομική ενίσχυση των λαϊκών στρωμάτων;

Το ΑΚΕΛ εδώ και καιρό έχει καταθέσει εισηγήσεις και μέτρα, όπως οι προτάσεις που τέθηκαν ενώπιον της Βουλής για τα θέματα της διαφθοράς.

Μία εκ των προτάσεων είναι η εισαγωγή ορίου θητειών για ανεξάρτητους αξιωματούχος, όπως η θέση του Γενικού και Βοηθού Εισαγγελέα, αλλά και ο ορισμός των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούνται για το διορισμό τους.

Επίσης, έχουμε καταθέσει πρόταση για την προστασία σε πρόσωπα που καταγγέλλουν αδικήματα διαφθοράς, δηλαδή τους δημόσιους μάρτυρες (whistleblowers) στον εργασιακό χώρο, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η ΕΕ έχει σχετική Οδηγία που προστατεύει τους δημόσιους μάρτυρες, η οποία επιτέλους πρέπει να ενσωματωθεί στην κυπριακή νομοθεσία.

Μία άλλη πρόταση που έχει καταθέσει στη Βουλή το ΑΚΕΛ, αφορά τη ρύθμιση του Πόθεν Έσχες, για την υποχρέωση των ελεγχόμενων προσώπων να αποκαλύπτουν συμφέρον που κατέχουν σε νομικά πρόσωπα στην ΚΔ και στο εξωτερικό. Η πρόταση περιλαμβάνει ακόμη τον αποτελεσματικό έλεγχο σε όσους κατέχουν δημόσια αξιώματα.

Φυσικά, εκεί που τελειώνουν οι νόμοι ξεκινούν οι υποχρεώσεις και οι προτεραιότητες ενός εκάστου που βρίσκεται στην πολιτική, καθώς ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι συνάμα και ηθικό.

Τα στελέχη του ΑΚΕΛ, με τη στάση και τον τρόπο ζωής μας, στεκόμαστε απέναντι στη διαφθορά. Πρέπει να είμαστε πρώτα και κύρια εμείς παράδειγμα και να αντιμετωπίζουμε άμεσα τα όποια φαινόμενα εμφανιστούν στους κόλπους μας.

Σε σχέση με τα μέτρα στήριξης που έχουν εφαρμοστεί λόγω της πανδημίας, πολλά από αυτά φέρουν τη σφραγίδα του ΑΚΕΛ. Παράλληλα, όμως, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να έχουν μικρό χρονικό ορίζοντα, γιατί οι επιπτώσεις της πανδημίας θα μεγεθυνθούν στο άμεσο μέλλον. Έχουμε καταθέσει νομοθετικές προτάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των εργαζομένων, αλλά και την κατάργηση του 12% στους συνταξιούχους.

Θα πρέπει επίσης να ληφθούν και άλλα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Προς αυτή την κατεύθυνση το ΑΚΕΛ έχει ήδη δώσει πολλές προτάσεις.

Στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές πρέπει να βγει ενισχυμένο το ΑΚΕΛ, ούτως ώστε να τεθούν οι βάσεις για την προοδευτική απαλλαγή το 2023 και να απαλλαγούμε από τη διακυβέρνηση της Δεξιάς.

​​​​​​Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, το Κυπριακό έχει φθάσει σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή. Πώς έχουμε οδηγηθεί σε αυτό το σημείο και ποια στάση πρέπει να κρατήσει η Κυπριακή Δημοκρατία;

Η στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό εδώ και τέσσερα χρόνια διευκόλυνε την Τουρκία να προχωρήσει στους σχεδιασμούς της, όπως οι παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της ΚΔ, τα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο, αλλά και οι ενέργειες που διενεργεί σε βάρος της τουρκοκυπριακής κοινότητας, όπως για παράδειγμα η επιβολή της διδασκαλίας του κορανίου στα σχολεία.

Με βάση την έκθεση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών (09/2017), η δική μας πλευρά και ο ίδιος ο ΠτΔ δεν είναι άμοιροι ευθυνών, καθώς επιρρίπτονται ευθύνες στις δύο πλευρές, με την Τουρκία να μένει αλώβητη.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε πολιτικές μεταλλάξεις και παλινωδίες από την πλευρά του κ. Αναστασιάδη απέναντι στα ουσιώδη ζητήματα και κυρίως στην πολιτική ισότητα. Πού αποσκοπεί όλη αυτή η συζήτηση για τη χαλαρή αποκεντρωμένη ομοσπονδία από τη στιγμή που υπάρχουν οι συγκλίσεις για τις ομοσπονδιακές αρμοδιότητες και την αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ; O ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεσή του σημείωσε ότι το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/κ ήταν λυμένο με το πέρας της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά.

Ταυτόχρονα, από την πλευρά του ΔΗΣΥ παρακολουθούμε ένα θέατρο του παραλόγου. Προσπαθεί να εμφανιστεί ως υπέρμαχος της πολιτικής ισότητας, όμως επίσημες τοποθετήσεις των στελεχών του αμφισβητούν την πολιτική ισότητα. Ο δε αναπληρωτής πρόεδρός του μιλάει για νέο ρεαλισμό στο Κυπριακό κλείνοντας το μάτι σε απαράδεκτες θέσεις.

Η διχοτόμηση χτυπά την πόρτα μας. Διχοτόμηση σημαίνει τουρκοποίηση της Κύπρου. Ο μόνος δρόμος να το αποτρέψουμε αυτό είναι η συνέπεια στη στήριξη της βάσης λύσης της ΔΔΟ, με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και η συνέχιση των συνομιλιών στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί.

Εμείς καλέσαμε τον κ. Αναστασιάδη να αποδεχτεί έμπρακτα το κεκτημένο των συνομιλιών και να επιδείξει ετοιμότητα για την υποβολή γεφυρωτικών προτάσεων μόνο στα εκκρεμούντα ζητήματα του Πλαισίου Γκουτέρες. Να καταθέσει προτάσεις στο θέμα των υδρογονανθράκων, που από τη μία θα μας εξασφαλίζουν ως ελληνοκυπριακή πλευρά και από την άλλη να καθησυχάζουν τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας. Αν το κάνει αυτό, τότε θα έχουμε προοπτική λύσης, αν όχι, τότε να διασφαλίσει με τη στάση του ότι αποκλειστική ευθύνη για τυχόν νέο ναυάγιο θα έχει η τουρκική πλευρά και μόνο.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.