Συνέντευξη Νίκου Αναστασιάδη: Έκανα σφάλματα σε επιλογές προσώπων και σε πολιτικές

Συνέντευξη στους Νεόφυτο Νεοφύτου, Νίκη Κουλέρμου, Κωνσταντίνο Ζαχαρίου

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα μας παραδέχεται ότι γνώριζε για την όλη κατάσταση του Συνεργατισμού και επιρρίπτει αποκλειστική ευθύνη στο κλείσιμο του Συνεργατισμού στα ΜΕΔ, για τα οποία ωστόσο δεν δίνει πειστικές απαντήσεις γιατί δεν αντιμετωπίστηκαν στα πέντε χρόνια που ο Συνεργατισμός βρισκόταν υπό τη διοίκηση της κυβέρνησης. Δεν αποδέχεται τα συμπεράσματα της τριμερούς Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό και όχι μόνο στηρίζει τον Χάρη Γεωργιάδη, αλλά απαλλάσσει και τα διευθυντικά στελέχη του Συνεργατισμού, λέγοντας ότι δεν είναι αυτοί που ευθύνονται για το κλείσιμο του Συνεργατισμού… Μιλά επίσης για πολιτικές παρεμβάσεις προς θεσμικά όργανα της Ε.Ε. που δεν απέδωσαν.

Παραδέχεται ότι ήταν υπερβολική η δήλωσή του «περί σκοπιμοτήτων της Κομισιόν για τις υπηκοότητες», δηλώνει ότι δεν νιώθει άβολα όταν στο Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνονται αιτήσεις πολιτογραφήσεων που υποβάλλονται μέσω του δικηγορικού γραφείου που φέρει το όνομά του και επιμένει στην ιδιωτικοποίηση της Cyta.

Από τη διαδικασία αναζήτησης επενδυτών… στο κλείσιμο


  • «Έγιναν παρεμβάσεις προς τον κ. Γιούνκερ και την Ντανιέλ Νουί… αλλά ήταν ανένδοτοι»
  • «Μετά από το 2013 δεν υπήρξε πρόοδος για τα ΜΕΔ…»
  • «Λόγω των προβληματικών δανείων οδηγήθηκε στην κατάντια που οδηγήθηκε ο Συνεργατισμός… Λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορούσαν οι δανειολήπτες να εξυπηρετούν τα δάνειά τους»

Κύριε Πρόεδρε, έχετε καταλήξει στο όνομα του νέου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας;

Δεν τον έχω βαφτίσει ακόμη.

Εξετάζετε συγκεκριμένα ονόματα; Με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή;

Με απασχολούν πολλά ονόματα. Αυτό που θα καθορίσει την απόφασή μου είναι η επιστημονική κατάρτιση και η ισχυρή προσωπικότητα, ώστε να έχουμε ως Κύπρος ενεργότερη παρουσία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στους διάφορους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Το προφίλ που περιγράφετε παραπέμπει περισσότερο σε τεχνοκράτη παρά σε πολιτικό.

Σίγουρα.

Ο Χάρης Γεωργιάδης είναι στους υποψηφίους για τη θέση του Διοικητή;

Όχι. Ο Χάρης Γεωργιάδης είναι Υπουργός Οικονομικών και θα συνεχίσει να είναι Υπουργός Οικονομικών.

Κύριε Πρόεδρε, το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού του καταλογίζει βαρύτατες ευθύνες. Μάλιστα, πολιτικοί αρχηγοί και κόμματα τονίζουν ότι μετά την ανακοίνωσή σας με την οποία στηρίξατε τον Χάρη Γεωργιάδη, αυτή η ευθύνη μεταφέρεται στο σύνολο της κυβέρνησης αλλά και στο πρόσωπό σας.

Δεν θα σχολιάσω τις δηλώσεις πολιτικών αρχηγών. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι έγινε μια εξαιρετική δουλειά από πλευράς της Ερευνητικής Επιτροπής. Επίσης, συμφωνώ απόλυτα με την αναφορά του προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής κατά την παράδοση του πορίσματος στον Γενικό Εισαγγελέα, που είπε ουσιαστικά ότι κάνανε νεκροτομή επί του πτώματος του Συνεργατισμού.

Το θέμα είναι πώς κατέληξε; Ο ασθενής παραδόθηκε το 2013 στην εντατική διασωληνωμένος, με ζημιές σε όλα του τα ζωτικά όργανα. Η διαπίστωση αυτή περιλαμβάνεται και στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής. Και ανέλαβαν οι γιατροί με κάποια φάρμακα να τον διασώσουν. Ωστόσο τα ζωτικά του όργανα ήταν τόσο βεβαρημένα, που δυστυχώς κατέληξε. Απεβίωσε.

Το 2013 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του Συνεργατισμού ανέρχονταν στα 7 δισ. ευρώ και οδηγείτο σε χρεοκοπία. Τότε ανέλαβε το κράτος μία προσπάθεια διάσωσης, βάζοντας αρχικά 1,5 δισ. ευρώ και μετά άλλα 175 εκατ. ευρώ. Με βάση το μνημόνιο καταργήθηκαν τα πολλά και διάφορα πιστωτικά ιδρύματα και ο Συνεργατισμός μετατράπηκε σταδιακά σε εμπορική τράπεζα. Έπαυσε να είναι ο Συνεργατισμός της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης κτλ. Τον κατάργησαν όσοι τον διοικούσαν. Και αν θέλετε να κάνουμε  αυτοκριτική, όλα τα κόμματα αγωνίζονταν τότε ποιος θα ελέγξει το πιστωτικό ίδρυμα της κοινότητάς του. Δίνονταν κανονικές πολιτικές μάχες..

Αυτό αφορά και δικές σας ευθύνες, ήσασταν πρόεδρος του ΔΗΣΥ…

Ποιος είπε ότι η αναφορά μου δεν αποτελεί και δική μου αυτοκριτική; Αυτό ήταν το σύστημα, αυτό υπηρετούσαν όλοι, δυστυχώς.

Υπήρξαν πολλά σκάνδαλα στο παρελθόν… Υπήρξαν πολλοί ευσυνείδητοι, αλλά και οι ασυνείδητοι των κομμάτων. Δημιούργησαν 7 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Μάλιστα από ένα σημείο και έπειτα αυτά τα δάνεια δεν βρίσκονταν σε μικρο-συνεργατικά, αλλά σε μία τράπεζα η οποία βρισκόταν κάτω από τον αυστηρό εποπτικό έλεγχο της ΕΚΤ και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού. Όλα αυτά τα μη εξυπηρετούμενα τα κληρονόμησε η νέα Συνεργατική. Δεν έγινε πρόοδος… Και κάποια στιγμή βρεθήκαμε μπροστά στο δίλημμα, είτε ο Συνεργατισμός να μπει υπό διαχείριση είτε διάσωση των καταθέσεων και των θέσεων εργασίας και παράλληλη ανάκτηση από το κράτος περιουσιακών στοιχείων, τα οποία με την πρόοδο του χρόνου θα αποδώσουν ένα μεγάλο μέρος του ποσού που υποχρεώθηκε να καταβάλει η κυβέρνηση για αποτροπή των πλέον δυσάρεστων καταστάσεων.

Κρίνεστε και ευθύνεστε και για τούτο, Πρόεδρε… Γιατί δεν έγινε πιο νωρίς ένα σωστό Σχέδιο Εστία που θα βοηθούσε την αντιμετώπιση των ΜΕΔ και έγινε μετά την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Είχε θεσπιστεί με πρόταση της κυβέρνησης σωρεία νομοθετημάτων για προστασία της πρώτης κατοικίας. Έγιναν τροποποιήσεις στη νομοθεσία, ώστε να εκσυγχρονιστεί το σύστημα για την ανάκτηση δανείων αλλά και για τις αναδιαρθρώσεις.

Το Σχέδιο Εστία κατέστη αναπόφευκτο λόγω της αδυναμίας των τραπεζών να εισπράξουν μέσα από δημόσιους πλειστηριασμούς, σαν αποτέλεσμα της αυστηρής προστασίας της πρώτης κατοικίας. Κάπου έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να επιστραφούν τα δανεικά, που δεν είναι δανεικά κι αγύριστα…

Ο Συνεργατισμός κρίθηκε βιώσιμος και από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και μάλιστα δύο φορές, εξού και αναδιαρθρώθηκε το 2013 και το 2015.

Διορίστηκε η Citigroup και στα τέλη του 2017 βρισκόμασταν σε διαδικασία αναζήτησης επενδυτών τον Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, Νοέμβρη του 2017. Στις 8 Ιανουαρίου 2018 είναι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός που αποφάσισε να τερματίσει τη διαδικασία αναζήτησης επενδυτών και ανέλαβαν οι ίδιοι τον έλεγχο.

Έγινε αυτό όταν ο Συνεργατισμός έφθασε στο απροχώρητο, όταν δείξατε ανικανότητα να τον διαχειριστείτε…

Να σας πω κάτι. Στην Επιτροπή αναφέρεται ότι δεν υπήρξε ανάκτηση των ΜΕΔ, ως αποτέλεσμα και της νομοθεσίας αλλά και του τρόπου ή του δανεισμού που έγινε πριν του 2013, διότι μετά το 2013 δεν έχουμε ΜΕΔ. Όλες οι αμαρτίες είναι πριν το 2013 και όχι μετά το 2013…

Ο Χάρης Γεωργιάδης ενημέρωνε το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και εσάς προσωπικά για την πορεία του Συνεργατισμού;

Και η Βουλή ήταν ενήμερη. Μην ξεχνάτε ότι το 2015 εγκρίθηκε η πρόσθετη στήριξη των 175 εκατ. ευρώ. Δημόσια διορίστηκε η KPMG για την ετοιμασία μελέτης. Η ανάθεση στη Citigroup, η εξεύρεση επενδυτή. Τα πάντα έγιναν με διαφάνεια.

Αναφέρομαι περισσότερο στις δραματικές εξελίξεις του 2017.

Τα προβλήματα δεν ήταν τότε αλλά το τελευταίο διάστημα, όταν μέσα και από διαδόσεις άρχισαν οι εκροές, οι οποίες δημιούργησαν επιπρόσθετο κίνδυνο. Στις 19 Ιανουαρίου 2018 κάλεσα τη Διοικήτρια της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη να με ενημερώσει για το θέμα του Συνεργατισμού. Στη συνάντηση η Διοικήτρια κατέθεσε υπόμνημα στο οποίο αναφερόταν ότι η ΕΚΤ θεωρούσε τη ΣΚΤ ως τράπεζα υψηλού κινδύνου και ότι η βιωσιμότητά της ήταν προβληματική αν δεν βελτιωνόταν τάχιστα η κατάσταση με τα ΜΕΔ.

Πρόεδρε, το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής αναφέρει σε δυο σημεία του ότι η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πίστευαν ότι μπορούσε να σωθεί ο Συνεργατισμός και επιρρίπτει ευθύνες στη δική σας κυβέρνηση ότι αποτύχατε να χειριστείτε τα προβλήματα…

Θυμάστε τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την αποκρατικοποίηση του Συνεργατισμού…

Η Ερευνητική Επιτροπή αναφέρει ότι εάν έφευγε ο Χάρης Γεωργιάδης, ενδεχομένως να είχε καλύτερη τύχη ο Συνεργατισμός. Μάλιστα σας καταλογίζει ευθύνες επειδή δεν τον είχατε απομακρύνει.

Στην Ερευνητική έγινε εξαιρετική δουλειά, αλλά δυστυχώς στο πόρισμα υπάρχουν αντιφάσεις. Το 2013 ο Συνεργατισμός έφτασε στα πρόθυρα της κατάρρευσης, λόγω των ΜΕΔ που έφταναν στα 7 δισ. ευρώ. Εάν απομακρυνόταν ο Χάρης Γεωργιάδης θα εξυπηρετούνταν τα ΜΕΔ;

Δεν ευθύνεται δηλαδή το γεγονός ότι διορίστηκαν άτομα που αποδείχθηκαν ανίκανα να διοικήσουν τον Συνεργατισμό;

Αυτοί κατέστρεψαν τον Συνεργατισμό; Ο Συνεργατισμός οδηγήθηκε στην κατάντια στην οποία οδηγήθηκε λόγω των προβληματικών δανείων καθώς και της οικονομικής κρίσης, η οποία δεν επέτρεπε σε δανειολήπτες να εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

Για την κατάσταση του Συνεργατισμού γνωρίζατε από το 2017. Γιατί δεν τα είπατε πριν τις εκλογές του 2018 για να ξέρει και ο λαός;

Ενημερώθηκα από τη Διοικήτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη στις 19 Ιανουαρίου 2018 και μετά από πέντε μέρες, στις 24 Ιανουαρίου, είχαμε εκλογές. Δηλαδή έπρεπε να πω δημόσια όσα αναφέρονταν στο υπόμνημα της Διοικητού και να τρέξουν όλοι να αποσύρουν τις καταθέσεις τους και να καταρρεύσει ο Συνεργατισμός; Η προσπάθεια όλων μας τότε ήταν να σταματήσει η ψιθυρολογία για να μειωθούν οι εκροές.

Από το καλοκαίρι του 2017 που ξεκίνησαν οι εξελίξεις δεν είχατε ενημέρωση; Πότε διαπιστώσατε ότι ο Συνεργατισμός δεν ήταν βιώσιμος;

Είχαμε εργοδοτήσει υπηρεσίες από την KPMG και τη Citigroup στο Λονδίνο, καταβάλλοντας προσπάθειες για την εξεύρεση επενδυτών με σκοπό την ανακεφαλαιοποίησή του. Αίφνης ο ΕΕΜ θεώρησε ότι δεν είχε προοπτική και παρά τις προσπάθειες τις οποίες κατέβαλε και η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, στις 8 Ιανουαρίου ανέλαβαν οι ίδιοι την κατάσταση.

Η Διοικήτρια σάς κάλεσε να προβείτε σε πολιτική παρέμβαση.

Έγιναν παρεμβάσεις. Έγιναν παρεμβάσεις και προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ. Ήρθε και η επικεφαλής του EEM, Ντανιέλ Νουί, στην Κύπρο και έγιναν διαβουλεύσεις. Ήταν υψηλού κινδύνου, μας έλεγαν, και πρέπει να τον κλείσετε.

Επειδή μιλήσατε με ιατρικούς όρους, ως ιατρός αναλάβατε πριν έξι χρόνια έναν ασθενή αλλά δείξατε αμέλεια να τον θεραπεύσετε και τελικά απεβίωσε.

Όχι. Δείξαμε τη μέγιστη δυνατή επιμέλεια με φάρμακα τα οποία θεωρείτο ότι μπορούσαν να τον διασώσουν. Ξοδέψαμε χρήματα. Φέραμε νέα μηχανήματα για να δούμε πώς μπορεί να σωθεί. Αλλά τα ζωτικά του όργανα ήταν ήδη νεκρά.


Ήταν υπερβολική η δήλωσή μου περί σκοπιμοτήτων της Κομισιόν για τις υπηκοότητες



«Δεν νιώθω άβολα που στο Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνω αιτήσεις πολιτογραφήσεων από το πρώην δικηγορικό μου γραφείο»


 

Κύριε Πρόεδρε, πρόσφατα κάνατε λόγο για σκοπιμότητες της Κομισιόν σε σχέση με την κριτική την οποία δέχεται η Κύπρος για τις πολιτογραφήσεις. Επικρίσεις δεχθήκατε και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα του Μάνφρεντ Βέμπερ. Έχει και αυτός σκοπιμότητες;

Η στοχοποίηση της Κύπρου έγινε από το 2013 με τους Ρώσους επενδυτές. Υπήρχαν παρεμβάσεις και από οργανισμούς που εποπτεύουν και παρακολουθούν. Υπήρχε μια εκστρατεία δυσφήμισης της Κύπρου και από ΜΜΕ.

Αυτά τα προγράμματα εφαρμόζονται σε 20 χώρες, σε άλλες με λιγότερα και σε άλλες με αυστηρότερα κριτήρια. Η Κύπρος δεν δημιουργεί πρόβλημα στην ΕΕ, αφού οι πολιτογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν αντιστοιχούν μόλις στο 0,3% των πολιτογραφήσεων που έγιναν στην ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι το ποσοστό αυτό είναι δυσανάλογα μεγάλο, αφού ο πληθυσμός της Κύπρου αντιστοιχεί μόλις στο 0,17% της ΕΕ.

Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο την ΕΕ είναι πόσες ταυτότητες δόθηκαν συνολικά. Και το ποσοστό της Κύπρου είναι μόνο 0,3%. Αυτό είναι που ενοχλεί…

Έγινε παραχώρηση διαβατηρίων σε πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στο ξέπλυμα και υποθέσεις διαφθοράς και φοροδιαφυγής.

Δεν αποδείχθηκε οτιδήποτε, εκτός από δύο περιπτώσεις οι οποίες είναι παλαιότερες. Έχουμε θεσπίσει αυστηρότερα μέτρα και έχουμε συμμορφωθεί με τις παρατηρήσεις. Ανεξάρτητα του τι δήλωσα, η ουσία είναι να λαμβάνουμε μέτρα ώστε να αποτρέψουμε την οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη, αλλά και για να ξεπεραστούν οι όποιες καχυποψίες. Μάλιστα, μεταξύ των μέτρων τα οποία λήφθηκαν πρόσφατα είναι οι αιτητές να είναι κάτοχοι θεώρησης Schengen, αλλά και να υποβάλλονται σε ενδελεχή έλεγχο (enhanced due diligence).

Επιμένετε ότι υπάρχουν σκοπιμότητες;

Υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ χωρών και μένω μέχρι εκεί. Δεν θέλω να συνεχίσω να αποδίδω σκοπιμότητες. Μπορεί να ήταν μια υπερβολική αντίδρασή μου. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο οδήγησε τον κατασκευαστικό τομέα σε ανάκαμψη, εργοδοτήθηκε σωρεία εργαζομένων, συνέβαλε στην ανόρθωση της οικονομίας και την ανάπτυξη. Επομένως, αντέδρασα με τον τρόπο που αντέδρασα όχι για ιδιοτελείς λόγους, όπως κάποιοι θέλουν να λένε.

Πώς αισθάνεστε κάθε φορά που εξετάζονται στο Υπουργικό Συμβούλιο αιτήσεις πολιτογράφησης οι οποίες υποβάλλονται μέσω του δικηγορικού γραφείου το οποίο φέρει το όνομά σας ή σχετίζονται με επενδύσεις από εταιρείες οι οποίες ανήκουν σε πρόσωπα από το στενό συγγενικό σας περιβάλλον;

Οι αιτήσεις εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αφού εγκριθούν κατατίθενται μετά στο Υπουργικό Συμβούλιο. Θα ένιωθα άβολα εάν το πρώην δικηγορικό μου γραφείο είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις αιτήσεις. Όλες, όλες οι δικές τους αιτήσεις είναι περίπου 40 από τις 4.700 αιτήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν. Παραγνωρίζετε τους πάροχους υπηρεσιών που μπορεί να έχουν 200 ή 300 αιτήσεις και κάποιοι εστιάζουν την προσοχή τους στο πρώην δικηγορικό μου γραφείο.

Η εντολή που έδωσα όταν αποχωρούσα από το δικηγορικό γραφείο ήταν ότι δεν θα αποδεχόμουν ποτέ να αναλάβει υποθέσεις που έχουν σχέση με το κράτος. Δεν δέχτηκα και δεν θα δεχτώ ποτέ την οποιαδήποτε διαπλοκή. Είτε καλώς είτε κακώς, όταν ασκούσα τη δικηγορία δημιούργησα όσα θα έπρεπε, έτσι ώστε να μην έχω ανάγκη την όποια διαπλοκή.


Υποσχέσεις για στέγη…


 

Κύριε Πρόεδρε, πώς απαντάτε στους νέους των 800 και 1.000 ευρώ, όταν επί δικής σας θητείας το όνειρο της ιδιόκτητης κατοικίας είναι άπιαστο;

Ξέρετε, δεν θα ήθελα να πω τι ήταν ο εφιάλτης που έζησαν οι νέοι μέχρι το 2013 επί άλλης θητείας, διότι εκεί δεν είχαν ούτε τα 1.000 ευρώ. Δεν λέω ότι είναι ικανοποιητικός μισθός, αλλά στοχεύουμε με την πλήρη απασχόληση, δηλαδή σε ποσοστό 4,5% – 5%, που ελπίζω να γίνει μέχρι το 2020, να ξεκινήσουμε και το διάλογο για την υιοθέτηση ενός εθνικού κατώτατου μισθού.

Μιλάμε για ευέλικτες μορφές απασχόλησης και για νέους με μισθούς που δεν μπορούν ούτε να αγοράσουν ούτε καν να ενοικιάζουν;

Εντός των επόμενων εβδομάδων θα εξαγγελθεί πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής. Θα παραχωρηθούν κίνητρα, είτε πολεοδομικά είτε άλλα κίνητρα, τα οποία θα μας επιτρέψουν να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια είναι και ο στόχος για καθορισμός κατώτατου μισθού, ανάλογα με τα προσόντα και το επάγγελμα.

 


Σε ιδιώτες η διαχείριση της CYTA


 

Κύριε Πρόεδρε, εγκαταλείψατε την ιδέα ιδιωτικοποίησης της CYTA ή θα επανέλθετε;

Θεωρώ ότι η ιδιωτικοποίηση ή μετοχοποίηση της CYTA είναι εκ των ων ουκ άνευ ώστε να διασωθεί ένας ημικρατικός οργανισμός, με το πλειοψηφικό πακέτο να παραμένει στο κράτος, με ένα στρατηγικό επενδυτή ο οποίος θα έχει και τη διαχείριση.

Θα αποσύρετε το νομοσχέδιο για μεταφορά του αποθεματικού της ΑΗΚ και των πλεονασμάτων του Οργανισμού στο πάγιο ταμείο;

Μα το καταθέσαμε, γιατί να το αποσύρουμε;

Υπάρχουν αντιδράσεις και από το Δ.Σ. της ΑΗΚ που εσείς διορίσατε;

Στα κόμματα εναπόκειται να αποφασίσουν. Είμαστε μια Δημοκρατία που η κυβέρνηση μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις, αλλά εναπόκειται στη Βουλή να τις υιοθετήσει ή να τις απορρίψει.


Συμφωνία με τον ΠΙΣ για την πρωτοβάθμια φροντίδα


 

Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων είναι από τις πολιτικές σας αγκυλώσεις;

Δεν διακρίνομαι από πολιτικές αγκυλώσεις και θα σας δώσω ένα μόνο παράδειγμα. Στο ΓεΣΥ ήμουν υπέρ του πολυ-ασφαλιστικού. Αλλά όταν είδα ότι τα υπόλοιπα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ ήταν υπέρ του μονο-ασφαλιστικού, υπαναχώρησα χάριν του καλού και εξέφρασα την ελπίδα ότι αυτό είναι το σύστημα το οποίο αναμένει ο κυπριακός λαός ή/και που χρωστάμε στον λαό.

Γιατί δεν παρεμβαίνετε για να πείσετε τον ΠΙΣ;

Δεν είμαστε εμείς που κάναμε συναντήσεις μαζί τους;

Ναι, αλλά δεν καταφέρατε να πείσετε.

Κάναμε δύο συναντήσεις. Καταλήξαμε σε συμφωνία για την πρωτοβάθμια φροντίδα και τους παρακάλεσα να αφήσουν τη δευτεροβάθμια να τη συζητήσουμε μεταγενέστερα, αφού μέχρι τον Ιούνιο του 2020 θα έχουν το δικαίωμα να είναι και στους καταλόγους των γιατρών που θα προσφέρουν πρωτοβάθμια φροντίδα και να συνεχίσουν να ασχολούνται με την προσφορά κλινικών υπηρεσιών, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία.


Τι λέει ο Πρόεδρος για τους Αβέρωφ Νεοφύτου  και Νίκο Χριστοδουλίδη


 

Είναι στα σχέδια ενδεχόμενος ανασχηματισμός;

Όταν και εφόσον κριθεί αναγκαίος, θα γίνει.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης θα παραμείνει στις Βρυξέλλες ή θα επιλέξετε τη Στέλλα Κυριακίδου;

Θα αποφασίσω εν καιρώ.

Πώς σχολιάζετε ως πρώην πρόεδρος του ΔΗΣΥ υβριστικές και ρατσιστικές τοποθετήσεις στελεχών της παράταξής σας, όπως τελευταία του Γιώργου Λακκοτρύπη και άλλων στελεχών του κόμματος;

Απαράδεκτες και καταδικαστέες.

Εάν σας το επιτρέψουν οι δυνάμεις σας, θα διεκδικήσετε και 3η θητεία; 

Όχι, όχι, όχι.

Λέγεται ότι έχετε ιδιαίτερη αδυναμία στον Υπουργό Εξωτερικών και τον θεωρείτε από τους πιο στενούς σας συνεργάτες. Τον εμπιστεύεστε περισσότερο από τον Αβέρωφ Νεοφύτου;

Εμπιστεύομαι τον Αβέρωφ Νεοφύτου για την ηγεσία του ΔΗΣΥ και βεβαίως τον Νίκο Χριστοδουλίδη για το Υπουργείο Εξωτερικών.

Για την Προεδρία ποιον εμπιστεύεστε;

Δεν είμαι εγώ που αποφασίζω αλλά ο λαός. Έχουμε προεδρική δημοκρατία και είναι με λαϊκή εντολή που εκλέγεται ο Πρόεδρος.


Έχω κάνει σφάλματα…


 

Σας επικρίνουν ότι ασκείτε εξουσία με ετσιθελισμό και αλαζονεία. Πώς απαντάτε;

Να κρίνουν οι πολίτες. Ποιον ετσιθελισμό και ποιαν αλαζονεία έχω επιδείξει στον οποιονδήποτε τομέα;

Στα έξι χρόνια δεν νιώσατε την ανάγκη να αναλάβετε κάποια πολιτική ευθύνη και να δείξετε πολιτική ευθιξία;

Εάν συνέβαινε οτιδήποτε που έπρεπε να αναλάβω ευθύνη, βεβαίως θα την αναλάμβανα. Είμαι αρκετά ευαίσθητος, αλλά και αρκετά ώριμος να αναγνωρίζω σφάλματα. Και σφάλματα σε επιλογές προσώπων έκανα και σφάλματα σε πολιτικές…

Πείτε μας ένα από τα σφάλματά σας…

Ουδέν σχόλιο!

Κύριε Πρόεδρε, ως Λεμεσιανός τι θα ντυθείτε στα καρναβάλια;

Νίκος Αναστασιάδης…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΟ Β’ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

  • Απορρίπτει ότι συζητά λύση με συνομοσπονδιακά στοιχεία ή και λύση δύο κρατών και ότι έχει εγκαταλείψει το στόχο για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία
  • Υπερτονίζει τις ανησυχίες για τη λειτουργικότητα του κράτους, αποφεύγοντας όμως να διευκρινίσει σε ποια ζητήματα αναγνωρίζει θετική ψήφο στους Τ/κ
  • Δηλώνει ότι αν η Τουρκία βάλει τρυπάνι στην κυπριακή ΑΟΖ, ο τρόπος αντίδρασής μας είναι τα διεθνή βήματα, η ΕΕ, οι συνεργασίες που έχουμε συνάψει…
  • Εκφράζει ανησυχία για την παρούσα κατάσταση, η οποία, όπως χαρακτηριστικά διευκρινίζει, δεν είναι πλέον παρούσα…

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy