Συνέντευξη – Ανδρέας Ασσιώτης: Ο Α. Μαυρογιάννης µπήκε καθαρός και χωρίς βαρίδια στις εκλογές

  • Μπορεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα για επανέναρξη των συνοµιλιών και να απευθυνθεί στους Τουρκοκυπρίους ανοικτά και ειλικρινά
  • Το βαθύ κράτος δηµιουργείται από τη διαπλοκή επιχειρηµατικών, εκκλησιαστικών, επαγγελµατικών και πολιτικών συµφερόντων, µε τη συνέργεια ορισµένων από τη δηµόσια διοίκηση
  • Ο Α. Μαυρογιάννης ως πραγµατικά ανεξάρτητος δεν χρωστά τίποτα σε κανένα συµφέρον κι αυτό τον θωρακίζει έναντι του βαθέως κράτους της Κύπρου
  • Ιδίως τα τελευταία χρόνια, η κύρια έγνοια των πολιτικών που µας κυβερνούν είναι η εξυπηρέτηση των λίγων και ισχυρών αντί των πολλών και αδύνατων

 

Τη βεβαιότητα ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, παρά το δύσκολο έργο που τον περιµένει, θα δείξει στους πολίτες από την πρώτη µέρα ανάληψης της διακυβέρνησης πως έχει και την πολιτική βούληση και το ήθος και την ικανότητα να διορθώσει την πολύ προβληµατική κατάσταση στην οποία µας έχουν φέρει, εξέφρασε σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο τέως γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Ασσιώτης. Πρόσθεσε ότι ο κ. Μαυρογιάννης θα σταθεί ανάχωµα σε κάθε παρεκτροπή, ανεξάρτητα από το ποιος εµπλέκεται και ποια συµφέροντα εξυπηρετούνται, σηµειώνοντας πως θα κινηθεί άµεσα, εντός της νοµιµότητας, για να επιδιώξει την πλήρη, ανεξάρτητη και αδιάβλητη έρευνα όσων ήδη συµβαίνουν και τον καταλογισμό όσων ευθυνών διαπιστωθούν.

 

Συνέντευξη στον  Μιχάλη Μιχαήλ

Τι σας οδήγησε στην υποστήριξη της υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη;

Η έντονη ανησυχία που προκαλεί το παρατεταµένο αδιέξοδο στην επίλυση του Κυπριακού, ο κίνδυνος οριστικής διχοτόµησης του τόπου µας, µαζί µε την έντονη απογοήτευση για τα τεράστια προβλήµατα που συσσωρεύτηκαν στην εσωτερική διακυβέρνηση του τόπου µας, τη διαφθορά, την έλλειψη διαφάνειας και λογοδοσίας, την κρίση των θεσµών και των σχέσεων µεταξύ τους, µε οδήγησαν στο αυτονόητο συµπέρασµα πως ο τόπος χρειάζεται άµεσα αλλαγή διακυβέρνησης.


Αλλαγή των προσώπων που κυβερνούν, της νοοτροπίας και των προτεραιοτήτων που τίθενται από τη διακυβέρνηση, των ευαισθησιών και εµφάσεων που αποδίδονται σε επιµέρους κοινωνικές οµάδες και τοµείς πολιτικής. Αυτή την ανάγκη και αλλαγή µπορεί να υποστηρίξει φερέγγυα, αξιόπιστα και µε πεποίθηση επιτυχίας µόνο η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Α. Μαυρογιάννη.

 

 

Σε µια περίοδο που ανθεί η απαξίωση της πολιτικής, εµφανίζεται ο Α. Μαυρογιάννης που δεν είναι πολιτικός. Μπορεί ένας µη πολιτικός να διαχειριστεί πολιτικά, οικονοµικά ή κοινωνικά θέµατα;

Εκείνοι που αυτοπροσδιορίζονται ως «πολιτικοί» ήδη κυβερνούν τον τόπο και ως πολίτης δεν έχω πεισθεί πως κατά κανόνα αυτοί διαχειρίζονται τους µεγάλους τοµείς πολιτικής που αναφέρατε προς όφελος των πολιτών, διασφαλίζοντας το δηµόσιο συµφέρον. Χωρίς να µηδενίζω όσο θετικό έργο έχει παραχθεί (υπό τις περιστάσεις και µε το κόστος που παράχθηκε και µε τη στήριξη άλλων πολιτικών δυνάµεων και της κοινωνίας), οι πολίτες διαπιστώνουµε πως, ιδίως τα τελευταία χρόνια, η κύρια έγνοια των πολιτικών που µας κυβερνούν είναι η εξυπηρέτηση των λίγων και ισχυρών αντί των πολλών και αδύνατων, η συντήρηση συγκρουσιακών συνθηκών µεταξύ πολιτικών δυνάµεων και η απαξίωση κάθε διαφορετικής άποψης.

Ο τεχνοκράτης και διπλωµάτης Α. Μαυρογιάννης για 35 χρόνια έµαθε να διαχειρίζεται κατ’ εξοχήν πολιτικά θέµατα, να βρίσκει συναινέσεις ακούγοντας διαφορετικές απόψεις, να διαπραγµατεύεται µε επιδεξιότητα και σταθερή στοχοθέτηση και να παράγει αποτελέσµατα. Ναι, είναι απόλυτα ικανός να διαχειρισθεί το µέλλον του τόπου και τα προβλήµατα των πολιτών του.


 

 

Στην περίπτωση που εκλεγεί στην προεδρία, θα χρειαστεί να τα βάλει µε το απρόσωπο αλλά πανίσχυρο βαθύ κράτος. Έχει τη δύναµη και τη θέληση να επιχειρήσει αυτή τη σύγκρουση;

Το βαθύ κράτος δηµιουργείται από τη διαπλοκή επιχειρηµατικών, εκκλησιαστικών και πολιτικών συµφερόντων, µε τη συνέργεια ορισµένων από τη δηµόσια διοίκηση. Το γεγονός πως ο Α. Μαυρογιάννης είναι πραγµατικά ανεξάρτητος και δεν χρωστά τίποτα σε κανένα συµφέρον, τον θωρακίζει έναντι των αναµενόµενων προσπαθειών του βαθέως κράτους (που όντως υπάρχει και στον τόπο µας) να επηρεάσει και ποδηγετήσει τη διακυβέρνηση.

Ο Α. Μαυρογιάννης µπαίνει καθαρός και χωρίς βαρίδια στις εκλογές και είναι αποφασισµένος να προστατεύσει πραγµατικά το κύρος του θεσµού του Πτ∆, να κυβερνήσει µε το προσωπικό του παράδειγµα και να τιµωρήσει οποιονδήποτε προσπαθήσει να βάλει πάνω από το δηµόσιο συµφέρον οποιαδήποτε άλλη επιδίωξη. Επιπρόσθετα, είµαι βέβαιος πως θα κινηθεί άµεσα, εντός της νοµιµότητας, για να επιδιώξει την πλήρη, ανεξάρτητη και αδιάβλητη έρευνα όσων ήδη συµβαίνουν και τον καταλογισμό όσων ευθυνών διαπιστωθούν.

 

 

Η σήψη, η διαφθορά και η διαπλοκή στην Κύπρο τα τελευταία 10 χρόνια έχουν φτάσει στα ύψη. Πόσο εύκολα µπορούν να κτυπηθούν;


Το έργο αυτό είναι δύσκολο και τιτάνιο, αλλά έχω τη βεβαιότητα ότι ο Α. Μαυρογιάννης από την πρώτη µέρα ανάληψης της διακυβέρνησης θα δείξει στους πολίτες πως έχει και την πολιτική βούληση και το ήθος και την ικανότητα να διορθώσει την πολύ προβληµατική κατάσταση στην οποία µας έχουν φέρει.

Με συγκεκριµένες ενέργειες και πρωτοβουλίες, που δεν θα εξωραΐζουν τα σοβαρά ελλείµματα αξιοπιστίας, φερεγγυότητας και λογοδοσίας που µας ταλανίζουν, θα διαφοροποιήσει άρδην την κατάσταση, ώστε να ξαναγίνουµε περήφανοι για το κράτος µας και τη διακυβέρνησή του. Θα βεβαιωθεί, ασκώντας τις εξουσίες που του δίνει το Σύνταγµα και παρέχοντας τα αναγκαία µέσα και ενθάρρυνση, πως οι ανεξάρτητοι θεσµοί θα αξιοποιούν στο έπακρο τις συνταγµατικές εξουσίες τους για να αποκαταστήσουν όσα δυστυχώς έχουµε απωλέσει. Έργο δύσκολο, αλλά εφικτό και αναγκαίο.

 

 

Μπορεί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της Κύπρου, η οποία έχει αντίκτυπο διεθνώς και σε θέµατα που αφορούν το Κυπριακό και όχι µόνο;

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Α. Μαυρογιάννης διαθέτει τις καλύτερες προϋποθέσεις και χαρακτηριστικά για να επιτύχει ταυτόχρονα δύο κεφαλαιώδους σηµασίας στόχους.


Πρώτο, να πείσει άµεσα το διεθνή παράγοντα (κυρίως τους εταίρους µας στην ΕΕ και τα µέλη του Συµβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ) ότι η νέα κυβέρνηση θέτει ως κεντρικό πολιτικό της στόχο την επανέναρξη συστηµατικών διαπραγµατεύσεων από το σηµείο που σταµατήσαµε το 2017 στο Κραν Μοντανά.

∆εύτερο, εξίσου σηµαντικό, να απευθυνθεί στους Τουρκοκύπριους πολίτες της ∆ηµοκρατίας ανοικτά, ειλικρινά και ουσιαστικά και να εξηγήσει πώς θα εργασθεί για την οριστική επίλυση του Κυπριακού.

Ο Α. Μαυρογιάννης διαθέτει τα εχέγγυα για να δηµιουργήσει το ταχύτερο θετική διαφοροποίηση της κατάστασης, χωρίς να επαγγέλλεται εντυπωσιακές αλλά ατελέσφορες και ανεπίκαιρες προτάσεις (όπως πιθανή αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ) ή συνταγές που ήδη δοκιµάσθηκαν και δεν απέδωσαν (πρόταση για εµπλοκή προσωπικότητας της ΕΕ στις διαπραγµατεύσεις).

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.