Συνέντευξη-Π.Κυρίτσης: Το Συνέδριο της ΠΕΟ, οι διεκδικήσεις και οι προσπάθειες για οργάνωση των νέων

Θέλουμε να επιβάλουμε θεσμούς που να βοηθήσουν τον κόσμο να ενδιαφερθεί για το ρόλο των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Μερικές μέρες πριν το 28ο Συνέδριο της ΠΕΟ και ενώ ο Πάμπης Κυρίτσης δεν θα επαναδιεκδικήσει εκλογή του στο αξίωμα του ΓΓ της Ομοσπονδίας, παραχωρεί συνέντευξη στη «Χαραυγή».


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣυνέντευξη στον Γιάννη Κακαρή

Ο Π. Κυρίτσης αναφέρεται μεταξύ άλλων στους στόχους που θα θέσει το συνέδριο, στις διεκδικήσεις που έχει ενώπιόν της η ΠΕΟ (Εθνικός Κατώτατος Μισθός και ΑΤΑ), στις προσπάθειες για οργάνωση των νέων σε χώρους όπου δεν υπάρχει συνδικαλιστική εκπροσώπηση, καθώς επίσης και στις σχέσεις της ΠΕΟ με τη ΣΕΚ.

Ακόμα, δίνει απαντήσεις για την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος και κάνει αναφορά στα βήματα που έγιναν προς αυτό το σκοπό.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί το 28ο Συνέδριο της ΠΕΟ. Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το κυρίαρχο ζήτημα που θα αναδείξει το Συνέδριο;

Λόγω των απανωτών κρίσεων, οι συσχετισμοί δύναμης μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών έχουν ανατραπεί δραματικά. Η ανασφάλεια και ο φόβος της απώλειας της εργασίας έχει φέρει σε πολύ αδύνατη θέση τους εργαζόμενους. Θέση η οποία επιδεινώνεται από τις συνέπειες του αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργεί η εκμετάλλευση φτηνής εργατικής δύναμης ευάλωτων ανθρώπων, ιδιαίτερα μεταναστών.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, θεωρώ ότι το συνέδριο θα αναδείξει ως κυρίαρχο ζήτημα το θέμα της επαναρρύθμισης των απορρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων, της διασφάλισης δηλαδή με λίγα λόγια αξιοπρεπούς εργασίας για τους εργαζόμενους, η οποία να είναι ρυθμισμένη μέσα από συλλογικές συμβάσεις.

Επαναρρύθμιση η οποία στις σημερινές συνθήκες χρειάζεται απαραίτητα την παρέμβαση και τη συμβολή του κράτους και της πολιτείας.

Στην απόφαση του έκτακτου συνεδρίου της ΠΕΟ το 2015 αναφέρεται ότι «είμαστε σε θέση και νομιμοποιούμαστε να περάσουμε δυναμικά στην αντεπίθεση». Θεωρείτε ότι έχει υλοποιηθεί ο στόχος αυτός;

Το έκτακτο συνέδριο του 2015, αφού αξιολόγησε τα δεδομένα που δημιούργησε η κρίση, αποφάσισε ότι ήταν η ώρα να αρχίσει ο αγώνας για την επαναφορά των παραχωρήσεων που το 2013 είχαν γίνει οργανωμένα με στόχο από τη μια να περιοριστούν όσο ήταν δυνατό οι απολύσεις και από την άλλη να σωθούν οι συμβάσεις. Ταυτόχρονα, τοποθέτησε ως βασική προτεραιότητα την ανάγκη επαναρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, με την άσκηση πίεσης στο κράτος να παρέμβει με νομοθετικά μέτρα που να ενισχύουν την αδύνατη πλευρά και να συμβάλλουν στην αποκατάσταση μιας στοιχειώδους ισορροπίας στους συσχετισμούς δύναμης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Από το 2016 και μετά όντως μπήκαμε στην αντεπίθεση. Μετά από μια περίοδο σκληρής επίθεσης που δέχτηκε το συνδικαλιστικό κίνημα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων, όταν άρχισε η οικονομία να επανέρχεται σε ρυθμούς ανάπτυξης μπήκαμε αρκετά γερά και είχαμε και ουσιαστικές επιτυχίες. Κυρίως μέσα από τη διαδικασία ανανέωσης συλλογικών συμβάσεων και της αποκατάστασης παραχωρήσεων που έγιναν.

Πείτε μας κάποιες από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις που πέτυχατε.

Αυτή την περίοδο καταφέραμε να επαναφέρουμε στις συλλογικές συμβάσεις όλα τα δικαιώματα τα οποία υποχρεωθήκαμε να περιορίσουμε την περίοδο της κορύφωσης της κρίσης.

Ξεχωριστή σημασία ήταν η ανανέωση της ΣΣΕ στον τομέα των κατασκευών και στον τομέα των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Εκεί όχι μόνο πετύχαμε να έχουμε βελτιώσεις στους όρους και τις συνθήκες εργασίας, αλλά πετύχαμε να επιβάλουμε και να υποχρεώσουμε κυβέρνηση και εργοδότες για να γίνει νομοθετικά υποχρεωτική η εφαρμογή σημαντικών στοιχείων της ΣΣΕ.

Στην ξενοδοχειακή βιομηχανία έχουν καθοριστεί με διάταγμα οι ελάχιστοι μισθοί που προβλέπονται μέσα από τη ΣΣΕ για ένα σημαντικό αριθμό ξενοδοχειακών επαγγελμάτων. Επίσης έχει καθοριστεί νομοθετικά η υποχρέωση εφαρμογής Ταμείου Προνοίας για όλους τους εργαζόμενους της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και η παραχώρηση Ταμείου Ευημερίας και άλλων ωφελημάτων που είναι συστατικό μέρος της ΣΣΕ.

Στον τομέα των κατασκευών έχει κατοχυρωθεί νομοθετικά η υποχρέωση παραχώρησης Ταμείου Προνοίας, του φιλοδωρήματος που δικαιούνται οι εργαζόμενοι για τις άδειες και τις αργίες τους και έχει κατοχυρωθεί ότι αυτά τα ωφελήματα θα αλλάζουν με βάση τις τροποποιήσεις που θα γίνονται στη ΣΣΕ.

Αυτή η διασύνδεση της νομοθετικής υποχρέωσης εφαρμογής ωφελημάτων και δικαιωμάτων τα οποία προκύπτουν από τη ΣΣΕ, αποτελεί, κατά την εκτίμηση μας, μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, η οποία ανοίγει το δρόμο για να έχει ο κάθε εργαζόμενος νομοθετικά κατοχυρωμένα ελάχιστα δικαιώματα, τα οποία να είναι αποτέλεσμα συλλογικής διαπραγμάτευσης.

Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπογράψαμε συμφωνίες για τη σταδιακή επαναφορά των δικαιωμάτων που είχαν συρρικνωθεί στην κρίση, καθώς και για τη δημιουργία Ταμείου Προνοίας για τους νεοεισερχόμενους και τους εργαζόμενους με συμβόλαια. Με την αποφασιστικότητά μας ανατρέψαμε υλοποίηση της δέσμευσης που είχε αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στην Τρόικα για ιδιωτικοποίηση της CYTA και της ΑΗΚ.

Δυστυχώς αυτό το κλίμα αντεπίθεσης που δημιουργήθηκε το 2017-18 ήρθε η πανδημία και το διέκοψε ξανά. Τώρα που η οικονομία άρχισε να μπαίνει ξανά σε μια διαδικασία ανάπτυξης, επανερχόμαστε. Έχουμε επιβάλει έναν εξαιρετικής σημασίας κοινωνικό διάλογο με μια κοινωνική ατζέντα η οποία περιλαμβάνει το θέμα της διαμόρφωσης νομοθετικά κατοχυρωμένου κατώτατου μισθού, το θέμα του εκσυγχρονισμού των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το θέμα της επάρκειας των συντάξεων και του πέναλτι του 12%, το θέμα της στρατηγικής απασχόλησης ξένων εργατών, όπως και το θέμα της διαμόρφωσης θεσμικού πλαισίου για την τηλεργασία.

Screenshot 2021 12 04 215645

Είναι αρκετή η οποιαδήποτε νομοθετική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων;

Σαφέστατα δεν είναι αρκετή. Η νομοθετική όμως παρέμβαση για στήριξη των ΣΣΕ και των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι απολύτως αναγκαία αυτή την περίοδο, για να πετύχουμε επαναρρύθμιση των απορρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων.

Εμείς ποτέ δεν επιδιώξαμε κρατική παρέμβαση για να καθορίζει αυθαίρετα τα εργασιακά δικαιώματα. Αυτό που επιδιώκουμε είναι κρατική παρέμβαση για να βοηθήσει και να στηρίξει το αποτέλεσμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Να υποχρεώνει δηλαδή τους εργοδότες να είναι συνεπείς και να δεσμεύονται από το αποτέλεσμα των συμφωνιών.

Κατά την περίοδο της κρίσης έγινε υποχώρηση και στην Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ). Ποια είναι η θέση της ΠΕΟ;

Η ΑΤΑ είναι μια από τις κατακτήσεις που καταφέραμε να σώσουμε το 2013. Είναι γνωστό ότι μια από τις επίμονες αντιλαϊκές απαιτήσεις της Τρόικας και των εργοδοτικών συνδέσμων ήταν η κατάργησή της. Εμείς επιμέναμε ότι η ΑΤΑ είναι μια ευλογία και όχι κατάρα. Ότι η αποκατάσταση της αγοραστικής αξίας του μισθού, όταν υποσκάπτεται από τον πληθωρισμό, είναι στοιχείο που συμβάλλει στο να μην έχουμε τριβές και συγκρούσεις και βοήθησε ιστορικά την κυπριακή οικονομία. Την περίοδο της κρίσης η ΑΤΑ πάγωσε για 5 χρόνια. Για να είμαστε δίκαιοι, αυτό ήταν τελικά προς όφελος των εργαζομένων, γιατί εκείνη την περίοδο όχι μόνο δεν υπήρξε αύξηση, αλλά υπήρξε μείωση του πληθωρισμού. Το 2018, με στόχο να κρατηθεί ο θεσμός της ΑΤΑ ζωντανός, κάναμε συμφωνία να ξεπαγώσει και να επανέλθει ο θεσμός, αλλά να αποδίδεται μόνο το 50% του τιμαριθμικού επιδόματος στους εργαζόμενους.

Η συμφωνία ήταν μεταβατική και είχε διάρκεια 3 χρόνια. Όταν ήρθε η κρίση του κορονοϊού συμφωνήσαμε να επεκταθεί για ακόμη ένα χρόνο. Στο τέλος αυτού του χρόνου λήγει η συμφωνία και θα πάμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Με τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν σήμερα με το κύμα ακρίβειας, είναι ξεκάθαρο ότι εμείς θα απαιτήσουμε την επαναφορά της ΑΤΑ στο 100%.

Βέβαια σήμερα μας απασχολεί όχι μόνο το ποσοστό που θα αποδίδεται, αλλά και σε πόσους και ποιους. Για εμάς έχει τεράστια σημασία η κατοχύρωση πως ό,τι συμφωνηθεί θα πρέπει να εφαρμόζεται για όλους τους εργαζόμενους.

Συνδέεται η ΑΤΑ και με τη συζήτηση που ξεκίνησε για τον καθορισμό Εθνικού Κατώτατου Μισθού (ΕΚΜ);

Συνδέεται, ασφαλώς!

Η θέση μας για τον ΕΚΜ είναι ότι στους τομείς που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, ο κατώτατος μισθός είναι συμφωνημένος και καθορισμένος. Κατά συνέπεια εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να νομοθετηθεί η υποχρέωση των εργοδοτών να εφαρμόζουν τον κατώτατο μισθό που προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση. Αυτή θα ήταν σίγουρα μια πραγματική κίνηση στήριξης και ενθάρρυνσης από το κράτος των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν τελικά επιβληθεί ένας οριζόντια διαμορφωμένος «εθνικός μισθός», ο οποίος θα αγνοεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη συλλογική σύμβαση, με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα στην πράξη η τάση που θα εμπεδώνεται θα είναι για ισοπέδωση των μισθών στο ύψος του ΕΚΜ και μάλιστα με επίκληση και της συμμόρφωσης στις επιταγές του νόμου.

Εκεί που δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, πρέπει να δημιουργηθεί μηχανισμός με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων που να τον διαπραγματεύεται. Βασικό στοιχείο στη διαμόρφωση αυτού του ελάχιστου μισθού πρέπει να είναι και η ΑΤΑ. Με αυτόν τον τρόπο ΑΤΑ θα μπορούν να πάρουν όλοι οι εργαζόμενοι, κάτι που θα βοηθήσει και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

Ένα βασικό κριτήριο για τον κατώτατο θα πρέπει να είναι η επάρκειά του. Εμείς δεν δεχόμαστε ότι πρέπει να μπει απλώς ως ένα ποσοστό στο διάμεσο μισθό, αλλά θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι με αυτόν το μισθό ένας εργαζόμενος που εργάζεται ένα πλήρες ωράριο, θα έχει τέτοιες απολαβές που θα του εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Πλέον η μεγάλη μερίδα των εργαζομένων και ειδικά των νέων βρίσκεται σε χώρους δουλειάς που η ΠΕΟ δεν έχει πρόσβαση, όπως δικηγόροι και λογιστές. Σε ποιες ενέργειες προβήκατε για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτούς τους κλάδους;

Αυτή είναι μια μεγάλη μάχη που δίνουμε σήμερα. Για να φτάσουμε να συζητούμε σε ανώτατο επίπεδο θέμα νομοθετικής κατοχύρωσης ΕΚΜ για όλους, αυτό δεν γίνεται ασφαλώς τυχαία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για μας να μη μένουν πίσω τμήματα εργαζομένων, ιδιαίτερα νέων ανθρώπων, με αποτέλεσμα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις να τους είναι τελικά αδιάφορες.

Κάνατε κάποιες ενέργειες για να οργανώσετε αυτούς τους χώρους;

Κάτω από τις σημερινές συνθήκες η οργάνωση αυτών των χώρων δεν είναι εύκολη. Η γενικότερη δυσκολία των νέων να βρουν μια αξιοπρεπή απασχόληση είναι ο κύριος λόγος που δεν οργανώνονται. Ολοένα και περισσότερο επιβάλλονται προσωπικά συμβόλαια ή και καθόλου συμφωνίες. Βεβαίως ο αγώνας για να οργανωθούν συνεχίζεται. Για εμάς είναι επιβεβαιωμένο ότι όπου υπάρχει ισχυρή συνδικαλιστική παρουσία, οι επιπτώσεις της επίθεσης και των κρίσεων είναι πολύ λιγότερες ή και καθόλου.

Θέλουμε να επιβάλουμε θεσμούς με την παρέμβαση του κράτους, που να βοηθήσουν αυτόν τον κόσμο να έρθει πιο κοντά στην ανάγκη να ενδιαφερθεί για το ρόλο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των ΣΣΕ. Σε περίπτωση που πετύχουμε τους στόχους που θέσαμε, θα είναι προς το συμφέρον του κάθε ενός να στηρίζει και να στηρίζεται όσον αφορά τα δικαιώματά του στο αποτέλεσμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει ΣΣΕ, όταν ο κατώτατος μισθός θα διαπραγματεύεται σε ένα μηχανισμό για τον επανακαθορισμό του, εκεί ο κάθε ένας θα έχει ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα των συζητήσεων και δεν θα αισθάνεται ότι ο αγώνας δεν τον αφορά. Το αποτέλεσμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων άμεσα ή έμμεσα θα τους αφορά όλους.

Πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν την ΠΕΟ ότι βαδίζει πλάι- πλάι με τη ΣΕΚ και ότι αυτό δεν την αφήνει να δράσει αυτόνομα, διεκδικώντας πιο αποφασιστικά και θέτοντας τη δική της ιδεολογική και κατεύθυνση που να την ξεχωρίζει στα μάτια των εργαζομένων. Πώς απαντάτε;

Το ότι βρίσκουμε τρόπους στα θέματα της συλλογικής διαπραγμάτευσης και της συνομολόγησης ΣΣΕ να συνεργαζόμαστε με τη ΣΕΚ, δεν θεωρώ ότι είναι κατηγορία. Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι καταφέραμε να δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες στο εργατικό κίνημα, που οι εργαζόμενοι να είναι ενωμένοι για να είναι σε θέση να προστατεύουν και να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους.

Φανταστείτε πώς θα ήταν τα πράματα εάν κάθε φορά που θα είχαμε μια εργατική διεκδίκηση ή να υπερασπιστούμε δικαιώματα από μια εργοδοτική επίθεση, να είχαμε την ίδια ώρα και μία σύγκρουση μέσα στο ίδιο το εργατικό κίνημα.

Αυτή η διαδικασία της ενότητας δράσης δεν είναι εύκολη ούτε απλή. Δεν σημαίνει ότι υπάρχει πάντα συναντίληψη και ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες. Εκεί που διαπιστώνουμε ότι δεν λειτουργούν τα πράγματα στη βάση αρχών, απευθυνόμαστε στο τέλος της ημέρας στους εργαζόμενους. Οι τελικές αποφάσεις για ζητήματα διαπραγμάτευσης ή και υπεράσπισης της συλλογικής σύμβασης λαμβάνονται από τις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων.

Αυτή η πολύχρονη συνεργασία στους τόπους δουλειάς με τη ΣΕΚ γνωρίζουμε ότι πολλές φορές στη συνείδηση των εργαζομένων εκλαμβάνεται ως ταύτιση και ισοπεδωνόμαστε. Έχουμε προβληματιστεί και έχουμε συζητήσει πολλές φορές γι’ αυτό το ζήτημα.

Η απόφασή μας όμως παραμένει ότι σε αυτή την άμυλα η διαφορά μας πρέπει να φαίνεται στις θέσεις και όχι στη σύγκρουση. Στην επιμονή μας στις αρχές, στον ταξικό μας προσανατολισμό και τη συνέπειά μας απέναντι στους εργαζόμενους. Γιατί μόνο έτσι προωθούμε σωστά τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων.

Πρόσφατα κάνατε εκδήλωση κατά της ακρίβειας. Γιατί δεν ήρθε μαζί σας η ΣΕΚ;

Προφανώς για τον ίδιο λόγο που δεν συμμετείχε ούτε στις κινητοποιήσεις την περίοδο της Τρόικας, ούτε σε κινητοποιήσεις που έχουν να κάνουν με τα θέματα των συντάξεων και θέματα ευρύτερης κοινωνικής σημασίας.

Δεν είναι μυστικό ότι η κάθε μια οργάνωση έχει τις δικές της προτεραιότητες. Κινούμαστε σε εντελώς διαφορετικούς ιδεολογικούς και πολιτικούς χώρους.

Πολλές είναι οι φωνές μελών σας που διαμαρτύρονται ότι δεν τους επισκέπτεται ο συντεχνιακός τους, με αποτέλεσμα πολλές φορές να γράφονται σε άλλες συντεχνίες. Σε ποιες κινήσεις προβήκατε για να βελτιωθείτε;

Νομίζω ότι αυτή η γενίκευση που διακρίνω στην ερώτησή σας είναι άδικη για την ΠΕΟ. Όταν ένας συγκεκριμένος αριθμός επαγγελματικών στελεχών επιθεωρεί και επισκέπτεται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε εκατοντάδες τόπους δουλειάς σε όλη την Κύπρο, ασφαλώς θα υπάρχουν και περιπτώσεις όπου κάποιοι εργαζόμενοι θα έχουν παράπονα. Κάποτε δικαιολογημένα, κάποτε αδικαιολόγητα. Αυτό το θέμα μας απασχολεί καθημερινά. Έχουμε μηχανισμούς που συνεδριάζουν και αξιολογούν αποτελέσματα και σε μεγάλο βαθμό εκεί που παρουσιάζονται τέτοιες περιπτώσεις ή παράπονα, αντιμετωπίζονται.

Είναι κάτι που δεν μπορούμε απλώς με μια απόφαση να το εξαλείψουμε. Είμαστε ένας ζωντανός οργανισμός με πολυεπίπεδη δουλειά και δύσκολη. Έχει να κάνει με ανθρώπους. Μπορώ όμως να πω με βεβαιότητα ότι τα μέλη που κερδίζουμε από άλλους χώρους, γιατί βλέπουν τη συνέπεια και τον τρόπο που η ΠΕΟ χειρίζεται τα ζητήματα και νιώθουν πιο ασφαλείς, είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που είναι πιθανόν να φεύγουν γιατί δεν τους ικανοποιεί ο τρόπος που τους επιθεωρούν τα στελέχη της ΠΕΟ.

Πού θα σας βρει η επόμενη μέρα του συνεδρίου; Παίρνετε σύνταξη και από τους αγώνες ή θα συνεχίσετε να αγωνίζεστε από άλλο μετερίζι;

Μετά από 23 χρόνια στο πηδάλιο της ΠΕΟ, είναι αλήθεια ότι έχω αποφασίσει να μην επαναδιεκδικήσω άλλη θητεία ως Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ. Αυτή η απόφαση ξεκαθαρίζω ότι δεν είναι σημερινή, είναι μια απόφαση που την είχα ανακοινώσει αμέσως μετά το προηγούμενο συνέδριο κατά τη διαδικασία της επανεκλογής μου ως Γενικού Γραμματέα της ΠΕΟ το 2017.

Είναι μια συνειδητή απόφαση, με κίνητρο να συμβάλει στη διαδικασία ανανέωσης της ηγεσίας της ΠΕΟ όχι μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε ιδέες και πρακτικές, γιατί αυτή είναι η φυσική ροή των πραγμάτων. Στην ώρα της, η μια γενιά πρέπει να αντικαθιστά την επόμενη. Είναι σκυταλοδρομία.

Σύνταξη από τους αγώνες δεν υπάρχει. Και όταν συνταξιοδοτούμαστε από ένα πόστο δεν σημαίνει ότι αφυπηρετούμε και από τους αγώνες. Και εγώ θα είμαι ενεργός. Ήδη πριν ένα χρόνο περίπου η ΠΕΟ με όρισε ως εκπρόσωπό της στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Οπόταν έχω αυτό το καθήκον. Από εκεί και πέρα θα δούμε.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei