Συνέντευξη Παπαδημούλη στο Dialogos: Εδραιώνεται η άποψη ότι η ΕΕ μοιάζει σαν να «πυροβολεί τα πόδια της» με τις κυρώσεις

Συνέντευξη στον Τάσο Αναστάση

  • Η ευρύτερη Αριστερά έχει την ιστορική ευθύνη και πρέπει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες και μεγάλες προκλήσεις των καιρών
  • Στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη εδραιώνεται η άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει σαν να ‘’πυροβολεί τα πόδια της” με τις κυρώσεις
  • Το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν έχει μόνο εθνική διάσταση, αλλά και ευρωπαϊκή.
  • Όσο η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις δεν διατυπώνουν με σαφήνεια ένα ελκυστικό όραμα και ένα πειστικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ακρίβειας και της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης

Με αφορμή την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την εβδομάδα την εβδομάδα που πέρασε, ο αντιπρόεδρος του Σώματος και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης σε συνέντευξη του στο dialogos.com.cy αναφερόμενος στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας υπογραμμίζει πως στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη εδραιώνεται η άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει σαν να ‘’πυροβολεί τα πόδια της’’ ενώ αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει πως είναι πολύ κατώτερο των περιστάσεων.

Την ίδια ώρα αναφερόμενος στη ραγδαία άνοδο αρκοδεξιών πολιτικών στα τιμόνια των Κρατών Μελών, ο αντιπρόεδρος αναφέρει πως οι εξελίξεις σε Σουηδία και Ιταλία αποτελούν αναμφίβολα ηχηρές καμπάνες για το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Σε σχέση με τη στάση που τηρεί η ΕΕ με Ρωσία και Τουρκία, ο κος Παπαδημούλης λέει στη συνέντευξη του πως η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει για το εάν θα συνεχίσει την πολιτική των ‘’δύο μέτρων και δύο σταθμών’’.

Την ίδια ώρα ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ διατυπώνει την άποψη του για το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Αριστερά στην άνοδο των ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων αλλά την ανάγκη να προβάλλει μια πειστική εναλλακτική και προοπτική για το μέλλον, το δικό της ριζοσπαστικό όραμα για την κοινωνία.

 

  •  Οι κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία βλέπουμε να οδηγούν στη συστημική φτωχοποίηση των λαών της Ευρώπης με παγκόσμιες προεκτάσεις. Τις επιπτώσεις τις πληρώνουν οι λαοί της Γηραιάς χωρίς ωστόσο να έχουν το αποτέλεσμα που η Κομισιόν θα ήθελε στη ρωσική Κυβέρνηση. Πώς μπορεί το Ευρωκοινοβούλιο να προστατέψει τους λαούς της Ευρώπης κόντρα στην αδιαφορία της ηγεσίας της;

 

Η εμπειρία μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι τα πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα – και μάλιστα να φέρουν ένα γρήγορο τέλος του πολέμου. Αυτή πρέπει να εξακολουθήσει να είναι η βασική πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση: Η άμεση κατάπαυση του πυρός.

 

Παρότι εύλογες, οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία πλήττουν σφοδρά και την ευρωπαϊκή οικονομία. Την ώρα που ο Πούτιν χρησιμοποιεί τις κυρώσεις κυρίως για να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του στο εσωτερικό του, στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη εδραιώνεται η άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει σαν να ‘’πυροβολεί τα πόδια της’’.

 

Με ένα Συμβούλιο που είναι πολύ κατώτερο των περιστάσεων και εθελοτυφλεί μπροστά στις πραγματικές ανάγκες και τις μεγάλες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να ληφθούν τώρα μια σειρά από απολύτως στοιχειώδη και αναγκαία μέτρα. Είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες του σήμερα και του αύριο, με έναν κοινοτικό Προϋπολογισμό γεμάτο περικοπές, της τάξης του 1% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ; Βιώνοντας τις συνέπειες της βίαιης εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία και τις επάλληλες κρίσεις, ολοένα και περισσότερο αυξάνονται και οι ανάγκες. Για να στηρίξουμε τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας, να αντιμετωπίσουμε άμεσα την ενεργειακή κρίση και την αυξανόμενη ενεργειακή φτώχεια, να προωθήσουμε την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης, τον κοινωνικό της χαρακτήρα και τους περιβαλλοντικούς στόχους για μια δίκαιη και συμπεριληπτική Ένωση.

 

Όπως δημιουργήσαμε το Ταμείο Ανάκαμψης, ζητάμε να ενισχυθεί η κεντρική δημοσιονομική ικανότητα της Ένωσης και με νέα εργαλεία: Ένα ευρωομόλογο ή ένα νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Χωρίς άλλες νέες καθυστερήσεις στη διοργανική συμφωνία, θα πρέπει τέλος να δημιουργήσουμε νέους ίδιους πρόσθετους πόρους. Διότι αλλιώς θα κινδυνεύσει και το Ταμείο Ανάκαμψης.

  • Μια χούφτα γραφειοκρατών με συγκεκριμένη ατζέντα καθορίζουν την πολιτική της Ένωσης οδηγώντας μας σε απρόβλεπτες καταστάσεις οξύνοντας τις ταξικές διαφορές στα κράτη μέλη. Αυτό κατά την γνώμη σας θα μας οδηγήσει στην άνοδο επικίνδυνα ακραίων πολιτικών στα κράτη μέλη όπως το πρόσφατο παράδειγμα της Ιταλίας;

 

Δυστυχώς, δίπλα στην Ουγγαρία του Όρμπαν και την Πολωνία του Μοραβιέτσκι, έχουμε πλέον στη Σουηδία των δημοκρατικών παραδόσεων την σύμπραξη Δεξιάς και Ακροδεξιάς. Αλλά και από την κρίση στην Ιταλία επωφελήθηκαν ιδιαίτερα οι ακροδεξιές δυνάμεις. Αποτέλεσμα του δήθεν αντισυστημικού συνασπισμού των ακροδεξιών δυνάμεων με κομπάρσο τον Μπερλουσκόνι, η Ιταλία απέκτησε την δεξιότερη κυβέρνηση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με επικεφαλής τη Τζόρτζια Μελόνι και ένα κόμμα με νεοφασιστικές ρίζες.

 

Οι πρόσφατες πολύ δυσάρεστες και αρνητικές πολιτικές εξελίξεις σε Σουηδία και Ιταλία αποτελούν αναμφίβολα ηχηρές καμπάνες για το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Η ανεπάρκεια της ευρωπαϊκής ηγεσίας να δώσει ολοκληρωμένες λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα που θέτουν πιεστικά οι πολίτες και η συγκυρία, αν συνεχιστεί, θα οδηγήσει σε διαλυτική κρίση την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Με έναν πόλεμο στα ευρωπαϊκά σύνορα, έναν πληθωρισμό-ρεκόρ, 10%, στην ΕΕ και μια ενεργειακή κρίση σε πλήρη εξέλιξη, δεν είναι δυνατόν να κυριαρχεί ο εθνικός εγωισμός, οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες ορισμένων κρατών μελών και οι πρακτικές ‘’business as usual’’ της ευρωπαϊκής νομενκλατούρας. Είναι πλέον ώρα για πράξεις και αποφάσεις από κοινού και για τολμηρά βήματα προκειμένου η Ευρώπη να εξελιχθεί, να μετασχηματιστεί, να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να ανταποκριθεί επαρκώς στις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών. Για να προχωρήσουμε αποφασιστικά προς το μέλλον, διασφαλίζοντας ότι κανείς ευρωπαίος πολίτης δεν θα μείνει πίσω. Τώρα είναι η πρόκληση για μια πιο ενωμένη, πιο δημοκρατική, πιο δίκαιη και πιο κοινωνική Ευρώπη. Μια πρόκληση που πρέπει να απαντηθεί με πρωτοβουλία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων για να αποτραπεί η περαιτέρω εμβάθυνση της κρίσης.


Κυριαρχούν τα κυνικά οικονομικά συμφέροντα των κρατών μελών


 

  •  Παραμένοντας στο θέμα των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, πώς σχολιάζετε τα δύο μέτρα και δύο σταθμά με τα οποία πολιτεύεται η Ένωση σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις σε Κύπρο και Ελλάδα και την αδιαφορία της Ένωσης ως προς τη λήψη κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

 

Μέχρι σήμερα και επί χρόνια, ακούμε για κυρώσεις αλλά κυρώσεις δεν βλέπουμε. Παράλληλα, στις τελευταίες Συνόδους Κορυφής το κεφάλαιο ‘’κυρώσεις’’ έχει βγει εκτός ατζέντας, με την ελληνική πλευρά να μην το θέτει καν και μάλιστα με την επιτακτικότητα που πρέπει. Και όλα αυτά ενώ η Τουρκία εντείνει την επιθετική πρακτική και ρητορική της απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, με αυξανόμενο αριθμό παραβιάσεων του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, παράνομων διεκδικήσεων, αλλά και στρατιωτικών απειλών.

 

Παρά τα ευρείας πλειοψηφίας ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επιβολή κυρώσεων και εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία και τις πολλαπλές εκκλήσεις λόγω των παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της ΕΕ αλλά και της διαρκούς υποχώρησης του κράτους δικαίου στη χώρα, η ΕΕ εξακολουθεί να κρατά μια στάση μη επιβολής κυρώσεων. Κι αυτό γιατί η ‘’μεγάλη δύναμη πυρός’’ βρίσκεται στο Συμβούλιο, όπου δυστυχώς κυριαρχούν τα κυνικά οικονομικά συμφέροντα των κρατών μελών. Σε αυτό το δεδομένο ευρωπαϊκό πλαίσιο ισορροπίας δυνάμεων, ο ρόλος της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, είναι αν μη τι άλλο ανεπαρκής και σε αυτό το ζήτημα.

 

Έναντι της στάσης και της επιθετικότητας του καθεστώτος Ερντογάν, είναι ανάγκη να επιβληθούν κυρώσεις. Με πρόσφατη ερώτησή μου προς την Κομισιόν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έθεσα συγκεκριμένα το ζήτημα των κυρώσεων, ζητώντας παράλληλα να μάθω εάν στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, εξετάζεται η δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος επιβολής κυρώσεων σε περιπτώσεις αμφισβήτησης ή/και παραβίασης της εδαφικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών από την Τουρκία. Λίγες μέρες πριν, με δηλώσεις του στην Προσύνοδο του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Πράγα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συνέβαλε στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας, καλώντας την ΕΕ να λάβει επιτέλους μια ξεκάθαρη στάση σε ό,τι αφορά ένα πλαίσιο κυρώσεων, ένα πακέτο κυρώσεων, στη βάση του πλαισίου του 2019 που θα ενεργοποιηθεί εάν η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας δυτικά του 28ου μεσημβρινού. Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει για το εάν θα συνεχίσει την πολιτική των ‘’δύο μέτρων και δύο σταθμών’’.


Εντολή Μητσοτάκη για κουκούλωμα


  • Πηγαίνοντας τώρα στο πολύκροτο θέμα των παρακολουθήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο, οι πολίτες ανησυχούν ότι το θέμα θα κουκουλωθεί όπως έγινε και με την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν στην Κύπρο για το οποίο επιβλήθηκε ποινή χάδι στους εμπλεκόμενους. Τι μπορούμε να περιμένουμε από τη διερεύνηση της αρμόδιας Επιτροπής PEGA και πότε αναμένονται ουσιαστικές απαντήσεις;

 

Με εντολή Μητσοτάκη, η ΝΔ έχει προβεί απροκάλυπτα σε μια ωμή επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων. Σε ένα σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο των υποκλοπών, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα από εποχής Siemens. Η εξεταστική ‘‘επιτροπή-παρωδία’’ που συστάθηκε ‘’μόνο και μόνο για τα μάτια του κόσμου’’, πέρασε εντέλει πιο χαμηλά ακόμα και από τον πήχη της προηγούμενης εξεταστικής της ελληνικής Βουλής για την λίστα Πέτσα – που ολοκληρώθηκε χωρίς να κληθεί το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης! Με πανομοιότυπες μεθοδεύσεις και υπεκφυγές για την ειλημμένη απόφαση να μην κληθούν βασικοί πρωταγωνιστές του σκανδάλου, αλλά και όσους κλήθηκαν να επικαλούνται το απόρρητο, οι εργασίες μίας από τις πιο fast-track εξεταστικής στην ιστορία της ελληνικής Βουλής ολοκληρώθηκαν, μέσα σε μόλις λίγες συνεδριάσεις. Χωρίς να διερευνηθούν τα στοιχεία εκείνα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόδοση ευθυνών, πολιτικών αλλά ενδεχομένως και ποινικών. Επί της ουσίας, δεν δόθηκε καμία πειστική απάντηση σε κανένα από τα κεντρικά ερωτήματα που προέκυψαν από την στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο.

 

Μπορεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο η ΝΔ να έχει την πλειοψηφία και να πασχίζει παντοιοτρόπως να κλείσει το συντομότερο δυνατό την υπόθεση, αλλά η γραμμή της συσκότισης δεν περνά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Τόσο το Ευρωκοινοβούλιο, όσο και η Κομισιόν ασκούν ολοένα και εντονότερη κριτική για τα ‘’κακώς κείμενα’’ της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θεωρείται δεδομένο επίσης ότι δεν πρόκειται να συνδράμουν στην συγκάλυψη της υπόθεσης – γι΄αυτό και αποφασίστηκε ομόφωνα από το Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου η αποστολή στην Ελλάδα διακομματικής αντιπροσωπείας της αρμόδιας Επιτροπής PEGA στις 2 με 4 Νοεμβρίου. Αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ελληνική Βουλή, ούτε να ρίξουν την κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό εναπόκειται στον ελληνικό λαό. Ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ευθύνη δική μας είναι να αξιοποιήσουμε αυτό το κλίμα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αλλά κυρίως να φροντίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές, ώστε να ματαιωθεί στην πράξη η προσπάθεια συγκάλυψης.

 

  • Πώς σχολιάζετε την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να μην συμμετάσχει στην ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής και την επίθεση που δεχτήκατε τόσο από πλευράς ΝΔ όσο και από τον πρόεδρο της Επιτροπής PEGA ο οποίος έκανε λόγο για «ντροπή» μετά τη δημοσιοποίηση από πλευράς σας της πρόθεσης της Επιτροπής για κλήση του πρωθυπουργού ενώπιον της;

 

Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις και τις αγωνιώδεις προσπάθειες στο παρασκήνιο από το καθεστώς Μητσοτάκη και τμήμα της ηγεσίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για αναβολή της επίσκεψης, η διακομματική αντιπροσωπεία της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έρθει στην Αθήνα στις 2, 3 και 4 Νοεμβρίου. Μάλιστα ζητά να συναντηθεί με όλα τα πρόσωπα κλειδιά του σκανδάλου που η ΝΔ αρνήθηκε να καλέσει στην εξεταστική της Βουλής: μεταξύ άλλων τον Γρηγόρη Δημητριάδη, τον Φέλιξ Μπίτζιο και τον Γιάννη Λαβράνο. Η προσπάθεια του Κυρ. Μητσοτάκη να βγάλει τον εαυτό του από το κάδρο, με όσα έσπευσε να δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι ο πρωθυπουργός θα αρνηθεί τη συνάντηση, αποτελεί ομολογία πολιτικής ενοχής. Φανερώνει την υποκρισία της ΝΔ και του δόγματος ‘’όλα στο φως’’, καταδεικνύει ότι η επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών έχει την υπογραφή του Κυρ. Μητσοτάκη.

 

Ο βόρβορος των επιθέσεων που δέχτηκα και των ψεμάτων που τα συνοδεύουν αποτελεί τίτλο τιμής για εμένα. Γιατί αποδεικνύει ότι προσπαθώ να κάνω σωστά τη δουλειά μου. Έγινα στόχος χυδαίας κριτικής γιατί δήθεν αποκάλυψα κάτι το οποίο σε θεσμικό επίπεδο είχε προαναγγελθεί από τις 22 Σεπτεμβρίου. Φαίνεται πως δεν γίνεται αποδεκτό το γεγονός ότι οι αποφάσεις του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έγκριση της αποστολής στην Αθήνα ήταν ομόφωνες, που σημαίνει ότι εγκρίθηκαν από όλο το πολιτικό φάσμα χωρίς καμία αντίρρηση. Ενώ έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα την πλειοψηφία της ΝΔ, το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη, ότι την ώρα που η ‘’εξεταστική-παρωδία’’ ολοκλήρωσε τις εργασίες της χωρίς να έχουν κληθεί βασικοί πρωταγωνιστές του σκανδάλου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρνείται στην πράξη να υιοθετήσει αυτή την γραμμή της συγκάλυψης.

 

Το μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών δεν έχει μόνο εθνική διάσταση, αλλά και ευρωπαϊκή. Διότι μιλάμε για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία, η υπεράσπιση των οποίων δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι a la carte.


Η ευρύτερη Αριστερά έχει την ιστορική ευθύνη


  • Παρακολουθούμε ξανά την αναγέννηση ακροδεξιών κυβερνήσεων και πολιτικών στην Ευρώπη σε μια καθοριστική καμπή για την πορεία της ΕΕ και της ευρωπαϊκής ιστορίας. Μπορεί η Αριστερά να πείσει τον κόσμο ούτως ώστε να μπει ανάχωμα στην αναγέννηση του φιδιού;

 

Το πολιτικό ‘’ανάθεμα’’ για το γεγονός ότι η Ακροδεξιά ανά την Ευρώπη βρίσκει πλέον ‘’ευήκοα ώτα’’ σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας δεν ανήκει μόνο στην τρομακτική ανεπάρκεια της ευρωπαϊκής ηγεσίας να απαντήσει αποτελεσματικά στις επάλληλες κρίσεις. Όσο η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις δεν διατυπώνουν με σαφήνεια ένα ελκυστικό όραμα και ένα πειστικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ακρίβειας και της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, τόσο οι διαρκώς αυξανόμενες ανισότητες, η ‘‘γραφειοκρατία των Βρυξελλών’’, η διαφθορά και η μεγάλη αβεβαιότητα για το αύριο που αντιμετωπίζουν κυρίως τα φτωχότερα και τα μεσαία στρώματα θα φουσκώνουν τα πανιά της λαϊκίστικης Δεξιάς και της Ακροδεξιάς. Τώρα από τη σύμπραξη της Δεξιάς με την Ακροδεξιά κερδίζει η τελευταία, που φαίνεται να έχει αναθαρρήσει, να επωφελείται και να σημειώνει εκλογικές νίκες κάνοντας χρήση μιας πλατφόρμας με κύρια συστατικά τον ευρωσκεπτικισμό, την ψευδή και υποκριτική αντισυστημικότητα και τον λαϊκισμό.

 

Η ευρύτερη Αριστερά έχει την ιστορική ευθύνη και πρέπει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες και μεγάλες προκλήσεις των καιρών. Μεγάλο ζητούμενο και συνάμα στοίχημα, δεν είναι άλλο από το να μπορέσει να προβάλλει μια πειστική εναλλακτική και προοπτική για το μέλλον, το δικό της ριζοσπαστικό όραμα για την κοινωνία. Αφουγκραζόμενη τις κοινωνικές ανησυχίες και εμπνέοντας ξανά στον κόσμο την ελπίδα ότι αυτά που διεκδικεί μπορεί να γίνουν πράξη. Χωρίς εξωραϊσμούς και επανάπαυση, αλλά με ενωτικές και εξωστρεφείς πρωτοβουλίες, κοινωνική γείωση και ρεαλιστική ικανότητα κυβερνησιμότητας. Μόνο έτσι θα μπορέσει η Αριστερά να καλύψει τα δικά της ελλείματα και τις έως τώρα ανεπάρκειές της, για να μετασχηματιστεί εκ νέου σε έναν μεγάλο φορέα ευρείας κοινωνικής κινητοποίησης με νικηφόρα κυβερνητική προοπτική, τόσο στην Ελλάδα και την Κύπρο, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy