Συνέντευξη: «Ραντεβού στην Πλατεία» για να γεµίσουν οι ψυχές µε µουσική

Το Rock Fest έρχεται τον Σεπτέµβρη στην Πλατεία Πρόοδος στο Καϊµακλί

Με ροκ µουσική αναµένεται να «γεµίσει» η Πλατεία Πρόοδος στο Καϊµακλί το διήµερο 24-25 Σεπτεµβρίου. Πρόκειται για ένα µοναδικό εγχείρηµα που διακρίνεται από το πάντρεµα διαφορετικών γενιών της ελληνικής και κυπριακής ροκ σκηνής.

Τη δική του σηµασία έχει φυσικά και η επιλογή του χώρου, µια µικρή πλατεία έτοιµη να υποδεχθεί τη ροκ µουσική, την αλληλεγγύη, τα όνειρα των ανθρώπων για ένα καλύτερο αύριο.

Για το Rock Fest που φέρει τον τίτλο «Ραντεβού στην Πλατεία» µίλησε στη «Χαραυγή» εκ µέρους των διοργανωτών η Μαρί – Κωνστάνς Κωνσταντίνου και όπως λέει και στο οµώνυµο κοµµάτι από τα Γυµνά Καλώδια… «Ας ερχόσουνα λιγάκι να στα πω από κοντά. Μπορείς στις 6; Τι καλά! Ραντεβού, λοιπόν, στην πλατεία…».

«Ραντεβού στην Πλατεία» Rock Fest. Από πού προέκυψε αυτή η ονοµασία για ένα ροκ φεστιβάλ;

Ο τίτλος είναι στίχος του Χρήστου Καλογράνη στο οµώνυµο κοµµάτι των Γυµνών Καλωδίων, τον οποίον ευχαριστώ ξανά για την άδεια χρήσης και το «βάπτισµα» αυτού του εγχειρήµατος, αλλά και τον Ηλία Μωραΐτη που το «ζωντάνεψε» σχεδιαστικά.

Ο τίτλος είναι κατά κάποιον τρόπο συµβολισµός για τις στιγµές που γεννιούνται σε µικρές πλατείες, για ό,τι κουβαλά ο καθένας µας στην ψυχή του -από τις ανέµελες στιγµές µέχρι και τη διεκδίκηση ενός καλύτερου και δίκαιου κόσµου από µια γενιά που ασφυκτιά και καταφεύγει στη µουσική ως βάλσαµο.

Το κοµµάτι συγκεκριµένα αναφέρεται στην πολιτική απαξίωση των κυβερνώντων προς τους πολίτες της χώρας και στις συνθήκες διαβίωσής τους και αν και κυκλοφόρησε το 2014, εξακολουθεί να είναι επίκαιρο. Εξ ου και σε κάθε κουπλέ επαναλαµβάνεται η φράση «Ραντεβού, λοιπόν, στην πλατεία», τονίζοντας τη δυναµική της πλατείας ως χώρου διεκδίκησης κοινωνικών αγώνων.

Αγώνων που ξεκινούν πάντοτε από τους απλούς ανθρώπους της περιοχής που ζουν και αναπνέουν γύρω από αυτή και σαφώς ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο, την αλλαγή, την αντίσταση… Και εδώ η πλατεία είναι το σύµβολο ελευθερίας, το άτυπο κέντρο κοινωνικού αγώνα.

Τι γέννησε την ιδέα της όλης διοργάνωσης;

Η ιδέα έχει προκύψει από την ανάγκη της ενδυνάµωσης των τοπικών κοινωνιών ως µέσου προσφοράς υγιούς ψυχαγωγίας προς ανθρώπους όλων των ηλικιών που αγαπάνε τη ροκ µουσική, ένα πάντρεµα διαφορετικών γενιών της ελληνικής και κυπριακής ροκ σκηνής.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που στην περιοχή και στο συγκεκριµένο χώρο διοργανώνονται εκδηλώσεις, καθώς η νεολαία της Προόδου Καιµακλίου από το 2018 πραγµατοποιεί συναυλίες στα πλαίσια ζητηµάτων που αφορούν τους νέους, όπως ο αγώνας κατά των εξαρτήσεων, κοινωνικά φαινόµενα όπως ο ρατσισµός κτλ.

Παράλληλα, είναι µια αναβίωση, αν θέλετε, των µουσικών συναυλιών της δεκαετίας του ’90, όπου εµείς είχαµε την ευκαιρία να µάθουµε την ελληνική ροκ και να την αγαπήσουµε.

Και σήµερα, που το ελληνικό ροκ αντέχει και συνεχίζει απτόητο να γράφει τη δική του ιστορία, παρόλο ότι τα µουσικά ακούσµατα έχουν διαµορφωθεί, είναι µια ευκαιρία να το ξαναζήσουµε.

Το ενδιαφέρον µε τον συγκεκριµένο στίχο – τίτλο είναι πως ενώ όλοι έχουµε ραντεβού στην πλατεία, ψάχνουµε το δικό µας «θέλω».

Ποιους καλλιτέχνες θα έχουµε την ευκαιρία να απολαύσουµε επί σκηνής;

Με τις µουσικές τους θα γεµίσουν τη µικρή µας πλατεία το Σάββατο 24/09 τα Γυµνά Καλώδια, οι ΟnTour, ο Νόµικ, οι Σάββας Χρυσοστόµου και Χριστόδουλος Χριστοδούλου και την Κυριακή 25/09 ο ∆ηµήτρης Μητσοτάκης, οι Magic de Spell, οι Least Concern και οι Private Garden.

Εκτός από µπάντες και καλλιτέχνες από την Ελλάδα, έχουµε τη χαρά να έχουµε και ντόπιους καλλιτέχνες – νέα παιδιά µε δική τους δισκογραφία που εδώ και χρόνια χαράζουν τη δική τους µουσική πορεία στον τόπο µας. Να προσθέσω πως οι πόρτες θα ανοίξουν στις 19:00 και η ώρα έναρξης είναι στις 20:00 µέχρι και τα µεσάνυχτα.

Ποιος είναι ο στόχος των διοργανωτών για αυτό το φεστιβάλ;

Σαφώς, πρώτιστα ευχόµαστε να αγκαλιαστεί από το µουσικό κοινό, αλλά και από τις τοπικές Αρχές, να εξελιχθεί και γιατί όχι να βλέπουµε περισσότερες διοργανώσεις σε τοπικές περιοχές, που ευτυχώς γίνονται και όχι µόνο µουσικές φυσικά, εκεί όπου ζούµε, περνάµε χρόνο καθηµερινά, κοινωνικοποιούµαστε.

Ο ευρύτερος στόχος µας, το όραµά µας καλύτερα, είναι να θεσµοθετηθεί ένα ανεξάρτητο ροκ φεστιβάλ, το οποίο θα γίνεται ετήσια, σε ανοιχτούς χώρους/πλατείες, µε κύρια συστατικά την αγάπη για την ποιοτική ροκ µουσική, τη συνεργασία σηµαντικών ονοµάτων από την ελληνόφωνη ροκ σκηνή και Κύπριων δηµιουργών και σχηµάτων.

Ένα άλλο στοιχείο, που είναι ίσως το πιο σηµαντικό σε τέτοιες τοπικές εκδηλώσεις, είναι το στοιχείο του εθελοντισµού και της αλληλεγγύης που παρατηρείται µεταξύ των κατοίκων της περιοχής, δύο σηµαντικές έννοιες που πρέπει να αποτελούν κοµµάτι της κοσµοθεωρίας και της αντίληψής µας στην εποχή που ζούµε, η επιθυµία της προσφοράς από την τοπική νεολαία προς την κοινωνία µε εκδηλώσεις που στηρίζουν τον πολιτισµό µε χαµηλό κόστος σε εισιτήρια, ποτά και φαγητά.

Και ακριβώς για αυτόν το λόγο, επειδή και εµείς σε αυτή την κοινωνία ζούµε και αντιλαµβανόµαστε τις δυσκολίες τού σήµερα, έχουµε εισάγει την προπώληση 100 διήµερων εισιτηρίων, τα λεγόµενα early bird, στην τιµή των 20 ευρώ.

 

Ελένη Κωνσταντίνου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.