Συνέντευξη Σεβήρου Κούλα στη «Χ»: Θα προβληματιστούμε συλλογικά υιοθετώντας σύγχρονες μορφές πάλης

Οι εργασίες του ανώτατου καθοδηγητικού σώµατος της Ε∆ΟΝ, όπως κάθε φορά, έτσι και φέτος θα καταπιαστούν µε µια σειρά ζητηµάτων που απασχολούν την κυπριακή νεολαία.

Στη συνέντευξή του στη «Χαραυγή», ο Γενικός Γραµµατέας του Κεντρικού Συµβουλίου της Ε∆ΟΝ, Σεβήρος Κούλας, ανασκοπεί την τριετία που πέρασε και εκτιµά ότι η οργάνωση συνολικά έδειξε καλά αντανακλαστικά µέσα στα δύο χρόνια της πανδηµίας αν και η όλη κατάσταση έπληξε την επαφή της µε τον κόσµο. Υπογραµµίζει ταυτόχρονα ότι, παρά την πίεση που νιώθει η νεολαία της Κύπρου, σε γενικές γραµµές αυτή διατηρεί ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά και µπορεί να γίνει φορέας κοινωνικών αλλαγών.

Συνέντευξη στον Γιάννη Κακαρή

Πώς αποτιµάτε τη δράση της Ε∆ΟΝ κατά την προηγούµενη τριετία;

Η πραγµατικότητα είναι πως, η όποια ανάλυση για την προηγούµενη τριετία, είναι και οφείλει να είναι, πολύ διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη. Αυτό πολύ απλά διότι τα τελευταία δύο χρόνια η πανδηµία µάς ανάγκασε σε βίαιες και απότοµες αναπροσαρµογές του πλάνου δράσης µας, του τρόπου προσέγγισης της νεολαίας. Μας ανάγκασε να αλλάξουµε σε µεγάλο βαθµό παραδοσιακούς τρόπους δουλειάς, να αναβάλλουµε ή/και να αναπροσαρµόσουµε καθιερωµένες δράσεις µας.

Παρόλα αυτά υπάρχει ένα βασικό συµπέρασµα. Ο στόχος που τέθηκε και στο 19ο Συνέδριο (Γενάρης 2019) για πλήρη οργανωτική ανασύνταξη και µαζικοποίηση της Ε∆ΟΝ παραµένει το ζητούµενο. Την ίδια στιγµή καταγράφεται στα πολύ θετικά το γεγονός ότι, παρά τις δυσκολίες και τις αδυναµίες της οργανωτικής µας δουλειάς, έχουµε ανακόψει την πτωτική τάση σε απόλυτους αριθµούς µελών που σηµειωνόταν τα προηγούµενα χρόνια αφού την τελευταία τριετία υπάρχει µικρή αλλά σταθερή αυξητική τάση. Εκτιµούµε ότι η οργάνωση συνολικά έδειξε καλά αντανακλαστικά µέσα στα δύο αυτά χρόνια και κατάφερε να συνεχίσει να δραστηριοποιείται σε όλα τα τµήµατα µέσα από εναλλακτικές µορφές δράσης και πάλης, µη αφήνοντας την πανδηµία να «νεκρώσει» τη δράση µας.

Ποια είναι τα κυρίαρχα ζητήµατα που θα αναδείξει το επικείµενο Συνέδριο της Ε∆ΟΝ;

Παρά τα θετικά που σηµειώσαµε πιο πάνω, την ίδια στιγµή, µε ειλικρίνεια και µε αυτοκριτική διάθεση, εκτιµούµε πως η όλη κατάσταση έχει πλήξει την επαφή µας µε τον κόσµο, στοίχισε στη συσσώρευση πολιτικής εµπειρίας και διαπάλης σε τµήµατά µας όπως το Φοιτητικό, αποσυστηµατοποίησε τη δράση µας στο Παιδικό Τµήµα, έθεσε σοβαρά εµπόδια στην οµαλή λειτουργία του Μαθητικού Τµήµατος και του Τµήµατος των Νέων Εργαζοµένων.

Ταυτόχρονα η όλο και πιο ραγδαία µεταβολή του τι θεωρούσαµε δεδοµένο, πριν την πανδηµία, µας αναγκάζει να δούµε το αύριο. Αυτά εκτιµούµε θα αποτελέσουν βασικά ζητήµατα συζήτησης στο συνέδριο.

Ταυτόχρονα καθόλου τυχαία δεν είναι και η επιλογή της θεµατικής συζήτησης κάτω από τον τίτλο: «Η πολιτική και ιδεολογική παρέµβαση της Ε∆ΟΝ στη νεολαία και οι σύγχρονες µορφές πάλης». Θέλουµε πέραν των όσων άλλων θα λεχθούν, να προβληµατιστούµε συλλογικά προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση, ενδυναµώνοντας την παρέµβασή µας, εξειδικεύοντας και υιοθετώντας σύγχρονες µορφές πάλης για τα σύγχρονα προβλήµατα της νεολαίας.

Εδώ και αρκετά χρόνια, βλέπουµε ότι οι νέοι αποµακρύνονται από τα κοινωνικά και πολιτικά δρώµενα. Τι κάνετε για να ξαναενδιαφερθούν οι νέοι και να ενταχθούν στις τάξεις της Ε∆ΟΝ;

Η νέα γενιά της Κύπρου ζει και δραστηριοποιείται µέσα σε ένα σύστηµα που «σκοτώνει» την κοινωνική αλληλεγγύη, που θεοποιεί το χρήµα και που µετατρέπει τη νεολαία σε στοιχείο εγωκεντρικό, περιθωριοποιηµένο και αποστασιοποιηµένο από τη συλλογική συµµετοχή και δράση στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Παρά την πίεση που νιώθει η νεολαία της Κύπρου, σε γενικές γραµµές αυτή διατηρεί τα χαρακτηριστικά της αµφισβήτησης, του αυθορµητισµού, της τάσης προς κάθε τι το νέο και καινούριο. Τα χαρακτηριστικά αυτά αποτελούν στοιχεία ριζοσπαστικά και µέσα από το σωστό προσανατολισµό τους µπορούν να γίνουν στοιχεία προοδευτικά και µε αποφασιστική καθοδήγηση της νεολαίας, αυτή να γίνει φορέας κοινωνικών αλλαγών.

Σίγουρα αυτή η προσπάθεια δεν είναι εύκολη. Ούτε µπορεί να αναµένει κανείς ότι υπάρχουν λύσεις απλές και εύκολες. Αυτός ο δρόµος είναι ανηφορικός. ∆εν χωρεί απογοητεύσεις, δεν χωρεί παραίτηση.

Το γεγονός ότι η Ε∆ΟΝ παραµένει πρωταγωνιστική και διεκδικητική δύναµη στα νεολαιίστικα δρώµενα, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι το όραµα της Αριστεράς είναι το ουσιαστικό αντίβαρο απέναντι στην απαξίωση και την αποπολιτικοποίηση.

Βρήκατε τους τρόπους να προσφέρετε στη νεολαία εναλλακτικούς τρόπους ψυχαγωγίας, οι οποίοι να ανταποκρίνονται στις σηµερινές της ανάγκες;

Η πλατιά πολιτιστική δράση είναι αναπόσπαστο κοµµάτι του πολιτικού DNA της Ε∆ΟΝ. Θεωρούµε πως σε ένα σηµαντικό βαθµό ανταποκρινόµαστε σε αυτή την ανάγκη ενός µεγάλου µέρους της νεολαίας.

Η Ε∆ΟΝ χωρίς αµφιβολία αποτελεί τη µόνη οργάνωση νεολαίας που µέσα από την πολύµορφη και ολόχρονη πολιτιστική δράση της καταφέρνει να αγκαλιάζει -χωρίς υπερβολή- δεκάδες χιλιάδες νέους και όχι µόνο. Αποκορύφωµα αυτής της δράσης αποτελεί αναµφίβολα, το Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της οργάνωσής µας.

Παρόλα αυτά κάθε άλλο παρά εφησυχάζουμε. Γνωρίζουµε πολύ καλά, πως η προβολή µιας εναλλακτικής ποιοτικής πολιτιστικής πρότασης, δεν είναι µια εύκολη υπόθεση. Απέναντι στη βιοµηχανία του θεάµατος, των προϊόντων υποκουλτούρας, του πολιτιστικού ιµπεριαλισµού, η δική µας προσπάθεια γίνεται ακόµα πιο δύσκολη. Την ίδια στιγµή εµείς οι ίδιοι θέλουµε να ανεβάζουµε τον πήχη. Η Ε∆ΟΝ καταβάλλει συνεχώς προσπάθειες για ποιοτική αναβάθµιση των Φεστιβάλ αλλά και όλων των άλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων της, δίνοντας παράλληλα χώρο δράσης στους νέους για ερασιτεχνική καλλιτεχνική δηµιουργία, για να παράξουν πολιτισµό και να εκφραστούν.

Κάνουµε «πολιτιστικά ανοίγµατα» σε νέες πολιτιστικές µορφές και καλλιτέχνες, διατηρώντας πάντα όµως, το διακριτά ξεχωριστό πολιτιστικό και πολιτικό στίγµα µας.

Τι κάνατε και τι σκοπεύετε να πράξετε για να βελτιώσετε την ιδεολογική κατάρτιση των µελών και στελεχών της Οργάνωσης;

Η µορφωτική – ιδεολογική δουλειά και η διαπαιδαγώγηση των µελών µας, µε τα ιδανικά της Αριστεράς και του σοσιαλισµού, παραµένει βασική προτεραιότητα της Ε∆ΟΝ. Η συνεχής ενίσχυση της µορφωτικής δουλειάς, αναβαθµίζει την αποτελεσµατικότητα της πολιτικής δραστηριότητας και παρέµβασης των µελών µας στην κοινωνία και ενισχύει τις αντιστάσεις τους απέναντι στις επιδράσεις του συστήµατος.

Οι προσπάθειες από το 19ο Συνέδριο µέχρι σήµερα, ήταν πρώτα και κύρια συνυφασµένες µε το περιεχόµενο της δράσης µας, καθώς η τριβή των µελών µε το περιεχόµενο της δράσης της Οργάνωσης, οδηγεί στην καθοριστική διαµόρφωση της συνείδησής τους. Πραγµατοποιήθηκε το ετήσιο Παγκύπριο Σεµινάριο Στελεχών, διαλέξεις και µορφωτικά σεµινάρια σε τοπικό και επαρχιακό επίπεδο, η Παγκύπρια Κοµµατική Σχολή για τα µέλη του Κ.Σ. της Ε∆ΟΝ. Το Μορφωτικό Γραφείο του Κ.Σ. εξέδιδε τακτικά εγχειρίδια, απέστειλε σηµειώµατα και µορφωτικό υλικό σε µέλη σωµάτων και εξέδωσε το εγχειρίδιο «Αλήθειες και Ψέµατα για τη σύγχρονη κυπριακή Ιστορία», ενώ προετοιµάζονται και άλλα. Λειτούργησε σε κάθε δραστηριότητα το βιβλιοπωλείο της Ε∆ΟΝ, µε στόχο την καλλιέργεια της αξίας του βιβλίου και της αυτοµόρφωσης. Πραγµατοποιήθηκαν διαγωνισµοί αυτοµόρφωσης σε επαρχιακό επίπεδο ενώ µέσα στο 2022 θεωρούµε ότι θα καταφέρουµε να επαναφέρουµε µετά από πολλά χρόνια τον Παγκύπριο ∆ιαγωνισµό Αυτοµόρφωσης.

Ποιοι είναι οι άμεσοι πολιτικοί και οργανωτικοί στόχοι που θα θέσει το συνέδριο;

Τους πολιτικούς στόχους της Ορ­γάνωσης θα τους καθορίσει σε μεγά­λο βαθμό η Πολιτική Απόφαση και τα Ψηφίσματα που θα εγκριθούν στο 20ό Συνέδριο. Αυτοί αφορούν, την ενδυ­νάμωση του αντικατοχικού μας αγώνα και το ξαναζωντάνεμα του δικοινοτικού κινήματος ειρήνης μέσα από την ταξική προσέγγιση της πολιτικής της επανα­προσέγγισης, την ανάπτυξη των αγώ­νων μας στο μαθητικό και στο φοιτητικό κίνημα, την πιο ουσιαστική παρουσία του Τμήματος των Νέων Εργαζομένων μαζί με την ενίσχυση της δουλειάς της ΠΕΟ και τη σύνδεση των αγώνων μας μαζί της. Τη συστηματική προσπάθεια που χρειάζεται για να μαζικοποιηθεί ξανά το παιδικό μας τμήμα. Τη συνέ­χιση της πολύ ουσιαστικής διεθνούς δουλειάς της οργάνωσης με αδερφές οργανώσεις του κόσμου, τη μαχητική αντιπολεμική αντιιμπεριαλιστική δράση μας εντός και εκτός Κύπρου.

Την ίδια ώρα έχουμε συγκεκριμένες θέσεις που πρέπει να προωθηθούν για τα ζητήματα της αξιοκρατίας, το στεγα­στικό, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, τις Εξαρτήσεις, το Περιβάλλον, τον ρατσισμό και τις διακρίσεις, τις Νέες Γυναίκες και τον αγώνα για ισοτιμία.

Οι οργανωτικοί στόχοι αφορούν κάθε κομμάτι της δουλειάς μας ξεχωριστά, όπως και κάθε Τμήμα της. Με ειλικρί­νεια και αυτοκριτική ματιά θα τεθούν οι στόχοι για πλήρη ανασύνταξη και ανασυγκρότηση της ΕΔΟΝ. Θα αναλυ­θούν οι αδυναμίες στην εύρυθμη και συστηματική λειτουργία των Τοπικών Οργανώσεων, θα τονιστεί ξανά ο ρόλος των καθοδηγητικών σωμάτων, θα συζη­τηθούν οι δυσκολίες στην καθημερινή δουλειά και δράση μας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy