Συνέντευξη Στ. Στεφάνου: Η άγονη παρέλευση του χρόνου οδηγεί στη διχοτόµηση

  • Το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και παραβιάζει τα ψηφίσµατα του ΟΗΕ, δεν εκµηδενίζει το ρόλο της ε/κ πλευράς στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού
  • ∆εν πείθει ο Πρόεδρος όταν λέει ότι θέλει να συνεχίσει από το σηµείο στο οποίο διακόψαµε διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις, όταν ο ίδιος απέσυρε συγκλίσεις 
  • Στην πολιτική όταν θέλει κανείς να κάνει κάτι, αναζητά κίνητρα και κοινά συµφέροντα
  • Τα πράγµατα δεν θα παραµείνουν ως έχουν. Άλλα ήταν τα δεδοµένα τις προηγούµενες δεκαετίες και άλλα είναι τώρα

«Η άγονη παρέλευση του χρόνου εξυπηρετεί όσους, είτε φανερά είτε κρυφά, είναι υπέρ της διχοτόμησης. Η παρέλευση χρόνου δεν βοηθά όλους αυτούς που θέλουν λύση, η οποία να οδηγεί σε απελευθέρωση και επανένωση», τονίζει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σε αποκλειστική συνέντευξή του στη «Χαραυγή» . Υποδεικνύει παράλληλα πως για να παραμείνει ζωντανή η ελπίδα, η ε/κ πλευρά πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες και στοχευμένες πρωτοβουλίες, οι οποίες τουλάχιστον να βοηθήσουν την ε/κ πλευρά να εξαντλήσει τα περιθώρια που βρίσκονται στα χέρια της για να σπρώξει τα πράγματα προς τη λύση.

 

Συνέντευξη στους

Κωνσταντίνο Ζαχαρίου και Κυριάκο Λοΐζου

Πώς αξιολογείτε ως ΑΚΕΛ την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κυπριακό;

Υπάρχει αδιέξοδο και διαπραγµατευτικό κενό από την αποτυχία του Κραν Μοντανά και εντεύθεν. Παρατηρείται επίσης εντατικοποίηση των προκλήσεων από την Τουρκία. Το σκηνικό το οποίο βλέπουµε µπροστά µας ήταν απολύτως προβλέψιµο και όσοι δηλώνουν έκπληκτοι, πάει να πει πως δεν αντιλαµβάνονται την ιστορία του κυπριακού ζητήµατος.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεσή του επέρριψε ευθύνες και στις δύο πλευρές για την αποτυχία στο Κραν Μοντανά και από τη στιγµή που είχε επιδαψιλεύσει επαίνους προς την Τουρκία, και άρα την απενεχοποίησε από την κατάσταση, ήταν απολύτως προβλέψιµο -και εµείς είχαµε προειδοποιήσει γι’ αυτό- ότι η Τουρκία θα εκµεταλλευόταν την κατάσταση για να δηµιουργήσει νέα τετελεσµένα, τα οποία επιβαρύνουν την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού. Η Τουρκία ξεκίνησε µε προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, προχώρησε µε παράνοµες γεωτρήσεις και παρεµπόδιση σκαφών, ενώ ακολούθησαν οι έκνοµες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή της Αµµοχώστου.

Είναι φανερό, και επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά, ότι η άγονη παρέλευση του χρόνου εξυπηρετεί όσους, είτε φανερά είτε κρυφά, είναι υπέρ της διχοτόµησης. Και αυτό κάνει η Τουρκία, διότι γνωρίζει ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της.

Τι µπορεί να γίνει για να παραµείνει ζωντανή η ελπίδα;

Το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και παραβιάζει τα ψηφίσµατα του ΟΗΕ, δεν εκµηδενίζει το ρόλο της ε/κ πλευράς στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Η ε/κ πλευρά πρέπει να αναλάβει συγκεκριµένες και στοχευµένες πρωτοβουλίες, οι οποίες τουλάχιστον να βοηθήσουν την ε/κ πλευρά να εξαντλήσει τα περιθώρια που υπάρχουν για να σπρώξει τα πράγµατα προς τη λύση.

Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να επανέλθουµε στη θέση για συνέχιση των διαπραγµατεύσεων από το σηµείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, διαφυλάσσοντας το κεκτηµένο των διαπραγµατεύσεων και διαπραγµατευόµενοι επί του πλαισίου Γκουτέρες. Θέση που είχε και ο ΓΓ του ΟΗΕ προτού αποθαρρυνθεί από τη στάση των δύο πλευρών.

Ο Πτ∆ είπε µερικές φορές ότι υιοθετεί την πιο πάνω θέση, ωστόσο στην πράξη δεν το κάνει αυτό. ∆εν µπορεί ο Πρόεδρος να λέει ότι θέλει να συνεχίσει από το σηµείο στο οποίο διακόψαµε διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις, όταν ο ίδιος απέσυρε συγκλίσεις. Και εδώ έρχεται ο διεθνής παράγοντας να αµφισβητεί την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς. Έτσι καταλαβαίνουµε και αυτό που λέει ο διαπραγµατευτής του Πτ∆, ότι «τα αφηγήµατά µας δεν πείθουν, δεν υιοθετούνται».

Με το χειρισµό που προτείνουµε έχουµε να κερδίσουµε. Για παράδειγµα, στους χάρτες που κατατέθηκαν στη Γενεύη ουσιαστικά ήµασταν σχεδόν σε σύγκλιση, υπάρχει µόνο µία µικρή απόσταση του 1% σε σχέση µε τις εδαφικές αναπροσαρµογές. Στον τ/κ χάρτη ρητά καθορίζεται ότι η περίκλειστη περιοχή της Αµµοχώστου και άλλες περιοχές της πόλης θα περιέλθουν υπό ε/κ διοίκηση σε περίπτωση λύσης. Εποµένως, εδώ έχουµε ένα χαρτί το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουµε.

Πώς µπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος όταν οι δύο πλευρές έχουν εκ διαµέτρου αντίθετες θέσεις;

Είτε τα πράγµατα θα παραµείνουν ως έχουν –που όπως γνωρίζουµε δεν θα γίνει αυτό, διότι το status quo διολισθαίνει ολοένα και περισσότερο– είτε θα έρθουν κάποιοι τρίτοι, που ήδη έρχονται, να βάλουν ιδέες στο τραπέζι για να γεφυρώσουν τις διαφορές κι αυτό θα είναι επικίνδυνο, επειδή δεν µπορούν να γεφυρωθούν οι διαφορές µεταξύ οµοσπονδίας και συνοµοσπονδίας.

Πιστεύετε πως αυτή η Τουρκία που έχουµε απέναντί µας µπορεί να αλλάξει στάση και να συναινέσει σε επανέναρξη των διαπραγµατεύσεων;

Στην πολιτική όταν θέλει κανείς να κάνει κάτι, αναζητά κίνητρα και κοινά συµφέροντα. Έχοντας υπόψη το τι προφασίζεται η Τουρκία και τι χρησιµοποιεί ως άλλοθι, κατηγορώντας την ε/κ πλευρά ότι δεν θέλει λύση στο Κυπριακό, πρέπει να αναλάβουµε πρωτοβουλίες.

Για παράδειγµα, το ζήτηµα του φυσικού αερίου, το οποίο χρησιµοποιεί ως άλλοθι η Τουρκία στην αδιαλλαξία της, εµείς µπορούµε να το µετατρέψουµε σε πεδίο δυναµικής για επανέναρξη των διαπραγµατεύσεων. Αυτό δεν το λέµε µόνο εµείς. Ο ΓΓ του ΟΗΕ στην τελευταία του έκθεση κάνει λόγο για µετατροπή του παράγοντα «φυσικό αέριο» σε καταλύτη δηµιουργίας δυναµικής για επανέναρξη των διαπραγµατεύσεων.

Σε αυτή την τοποθέτηση του ΓΓ του ΟΗΕ εµείς, ως ΑΚΕΛ, βάλαµε περιεχόµενο και κάναµε συγκεκριµένη πρόταση στον Νίκο Αναστασιάδη. Είναι µία πρόταση η οποία δεν παραβιάζει τις κόκκινες γραµµές µας και δεν συνιστά πρόταση για να υποχωρήσουµε σε απαράδεκτα αιτήµατα που προβάλλει η τουρκική πλευρά. Εµείς, ως ΑΚΕΛ, ποτέ δεν είπαµε στον Πτ∆, και ούτε πρόκειται να το κάνουµε, να αποδεχτεί τη θέση της τ/κ πλευράς για υιοθέτηση της κυριαρχικής ισότητας διότι αυτή οδηγεί στα δύο κράτη. Ούτε έχουµε πει να δώσουµε µέρος από το φυσικό αέριο πριν από τη λύση του Κυπριακού.

Πώς θα αντιµετωπιστεί το θέµα της Αµµοχώστου;

Αν δεν λυθεί το Κυπριακό, δεν υπάρχει τρόπος να αντιµετωπιστεί το θέµα της Αµµοχώστου, εκτός και αν νοµίζουµε ότι τα πράγµατα θα παραµείνουν ως έχουν για άλλα 50 χρόνια. Άλλα ήταν τα δεδοµένα τις προηγούµενες δεκαετίες και άλλα είναι τώρα. Ο χρόνος επιβαρύνει την κατάσταση, µέχρι να φτάσουµε στο σηµείο η διχοτόµηση να αποτελεί αναπόφευκτη εξέλιξη. Εποµένως, πρέπει να κινηθούµε προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού και όχι σε επιµέρους ενέργειες ή σε επικλήσεις στον πατριωτισµό του καθενός.

Η Τουρκία παίζει ακριβώς αυτό το παιχνίδι, καλώντας τους ιδιοκτήτες να λάβουν την ιδιοκτησία τους. Από την άλλη, η κυβέρνηση και ο ΥΠΕΞ έλεγαν ότι είναι επικοινωνιακά πυροτεχνήµατα οι εξαγγελίες της Τουρκίας για την Αµµόχωστο, όπως ήταν πεπεισµένοι ότι δεν πρόκειται η Τουρκία να κάνει γεωτρήσεις κ.λπ. Αυτά αποδείχθηκαν ψευδαισθήσεις, όπως ψευδαίσθηση αποτελεί η εκτίµηση ότι «αν δε λυθεί το Κυπριακό, θα εµποδιστεί η διχοτόµηση».

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει τον αγώνα για να κρατηθεί ζωντανή η ελπίδα για λύση. Εµείς δεν βολευόµαστε µε τη διχοτόµηση.


Η πρόταση του ΑΚΕΛ µπορεί να επαναφέρει τις συνοµιλίες στις ράγες του Κραν Μοντανά


Η πρόταση του ΑΚΕΛ υπηρετεί δύο βασικούς στόχους. Αρχικά προτείνουµε όπως ακολουθηθούν συγκεκριµένα βήµατα, τα οποία µπορούν να πείσουν ότι είναι ειλικρινής η διακηρυγµένη ετοιµότητα για επανέναρξη των διαπραγµατεύσεων στη συµφωνηµένη βάση λύσης.

Επειδή αντιλαµβανόµαστε ότι στις παρούσες συνθήκες επιβάλλεται να δώσουµε σοβαρά κίνητρα, ώστε να επαναφέρουµε τις συνοµιλίες στις ράγες του Κραν Μοντανά, υποβάλαµε και την πρόταση για το φυσικό αέριο. Η πρόταση που αφορά το φυσικό αέριο και τις θαλάσσιες ζώνες ξεκινά µε επαναβεβαίωση των σχετικών συγκλίσεων. Οι συγκεκριµένες συγκλίσεις συνιστούν ένα ολοκληρωµένο πλαίσιο, το οποίο µε τη λύση του Κυπριακού ρυθµίζει συνολικά τα ζητήµατα των θαλάσσιων ζωνών στη βάση του διεθνούς δικαίου, της διαχείρισης του θέµατος των υδρογονανθράκων και της κατανοµής των εσόδων από αυτούς.

∆εν αρκεστήκαµε στις συγκλίσεις, αλλά λάβαµε υπόψη και την ανησυχία της τ/κ πλευράς, ότι αυτά δεν προνοούν οτιδήποτε για πριν τη λύση. Ως εκ τούτου, εισηγούµαστε µε την κατάληξη σε στρατηγική συναντίληψη να συζητηθεί το ζήτηµα της εµπλοκής των Τουρκοκυπρίων στα θέµατα του φυσικού αερίου, συναντώντας έτσι µια πάγια αξίωσή τους. Τονίζω ότι η πρόταση που κάνουµε θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που επιτευχθεί στρατηγική συµφωνία. Αυτό σηµαίνει πως η τ/κ πλευρά πρέπει να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων, να συζητήσουµε επί του πλαισίου Γκουτέρες, να συµφωνήσουµε και µετά να ενεργοποιηθεί η συµφωνία. Ταυτόχρονα, διευκρινίζουµε ότι µε τη λύση του Κυπριακού θα δηµιουργηθεί οµοσπονδιακό ταµείο υδρογονανθράκων, το οποίο θα διαδεχθεί το ήδη υφιστάµενο ταµείο, από το οποίο δεν επιτρέπονται εκταµιεύσεις.

Εισηγούµαστε επίσης όπως µετά τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού η ενωµένη ∆ηµοκρατία της Κύπρου και η Τουρκία αρχίσουν διαπραγµάτευση µε στόχο την οριοθέτηση της ΑΟΖ στη βάση του ∆ιεθνούς ∆ικαίου της Θάλασσας. ∆ιευκρινίζουµε µάλιστα ότι ανεξαρτήτως της πορείας των διαπραγµατεύσεων για οριοθέτηση, µετά τη θέση σε ισχύ της συµφωνίας για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού Κύπρος και Τουρκία θα αρχίσουν συνοµιλίες για σύναψη αµοιβαία επωφελούς συµφωνίας αναφορικά µε την όδευση αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία, εφόσον υπάρχει πρόσφορο έδαφος από οικονοµικής και τεχνικής σκοπιάς.


Το ΑΚΕΛ θα κάνει καθετί το δυνατό για προοδευτική αλλαγή το 2023


 

Το κόστος ζωής ανεβαίνει και είναι επιτακτική ανάγκη να στηριχθούν τα εισοδήματα

 

Τους τελευταίους μήνες οι αυξήσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών αποτελούν κορυφαίο πρόβλημα για μεγάλο μέρος των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση απαντά ότι «είναι διεθνές φαινόμενο». Πώς το σχολιάζετε;

 

Ναι, είναι διεθνές φαινόμενο, αλλά υπάρχουν και λόγοι που αφορούν σε πολιτικές που ακολουθεί. Για την ανακούφιση των καταναλωτών η ίδια η Ε.Ε. δίνει μία «εργαλειοθήκη», ωστόσο η κυβέρνηση σιωπά. Αν ήταν για τις τράπεζες, μέχρι τώρα θα είχαμε έτοιμο νομοσχέδιο στη Βουλή από τους κυβερνώντες. Αλλά για την ακρίβεια, η οποία επηρεάζει τους απλούς πολίτες, οι κυβερνώντες δεν κάνουν τίποτα.

Η θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε, πρώτο, να απορροφήσει το κράτος μέρος του αυξημένου κόστους διαβίωσης, ιδιαίτερα για τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, δεύτερο, να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των μισθών και τρίτο, να προστατευθεί η κοινωνία από φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Είχατε παρέμβει ως κόμμα το καλοκαίρι για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και πριν λίγες μέρες υποβάλατε πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό. Έχετε άλλες προτάσεις;

Επειδή η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τους πολίτες, κινηθήκαμε ως κόμμα και καταθέσαμε πρόταση νόμου για μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό από 19% σε 9%. Αυτό θα βοηθήσει πρωτίστως τα νοικοκυριά, αλλά και επαγγελματίες οι οποίοι δεν έχουν εταιρείες, να μειώσουν κατά πολύ το κόστος του ηλεκτρισμού.

Ένα άλλο μέτρο, το οποίο θα μπορούσε να ληφθεί προσωρινά για προστασία των καταναλωτών από την αισχροκέρδεια, είναι η επιβολή πλαφόν σε βασικά είδη. Η Κύπρος ήταν μια από τις πιο ακριβές χώρες σε βασικά προϊόντα, πριν ακόμα επέλθει το σημερινό κύμα αυξήσεων. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να παρακολουθεί απαθής να ανεβαίνουν συνεχώς οι τιμές σε είδη όπως το γάλα, το ψωμί, το λάδι, τα αβγά…

Μία άλλη σοβαρή πτυχή είναι τα εισοδήματα των πολιτών. Η Κύπρος είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδημάτων την περίοδο της πανδημίας ανάμεσα στα κράτη της Ε.Ε. Αυτή η μείωση ήταν επιπρόσθετη της μείωσης των εισοδημάτων εξαιτίας του κουρέματος των καταθέσεων το 2013. Το κόστος ζωής ανεβαίνει και είναι επιτακτική ανάγκη να στηριχθούν τα εισοδήματα. Ζητούμε λοιπόν πλήρη αποκατάσταση του θεσμού της ΑΤΑ, διότι αυτή μπορεί σε ένα ικανοποιητικό βαθμό να αποκαθιστά την αγοραστική δύναμη των μισθών. Ακολουθώντας την προσφιλή της τακτική, η κυβέρνηση δεν συζητά. Με την παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να ελπίζει ο λαός ότι θα ενεργήσει με γνώμονα τη στήριξη των πολλών.

 

Πάμε στα θέματα διαφθοράς, διαπλοκής και ρουσφετιού. Λειτουργούν οι θεσμοί στην Κύπρο;

 

H κυβέρνηση Αναστασιάδη, η οποία διακατέχεται από έπαρση και αυταρχισμό, έχει ποδηγετήσει την πλειοψηφία των θεσμών ελέγχοντάς τους. Αντί οι θεσμοί να ελέγχουν την εκτελεστική εξουσία, συμβαίνει το αντίστροφο και ορισμένοι καλύπτουν την κυβέρνηση.

Το παράδειγμα της μετατροπής συμβούλων σε δημόσιους υπαλλήλους αορίστου χρόνου δείχνει το μέγεθος της έπαρσης της κυβέρνησης, φυσικά με την κάλυψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΜΜΕ.

Όποτε το ΑΚΕΛ κάνει κριτική, η κυβέρνηση αρέσκεται στο να παρελθοντολογεί και θα πω ότι μακάρι το πρόβλημα να ήταν η κριτική του ΑΚΕΛ. Όμως όταν ξένα ΜΜΕ ρωτούν τον ΠτΔ σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το δικηγορικό του γραφείο, τότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα και αυτό είναι προφανές. Και οι ίδιοι το ξέρουν, αλλά φυσικά δεν λένε να το παραδεχτούν και κοροϊδεύουν τον κόσμο.

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι η ζημιά που έχει γίνει στην αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και είναι μεγάλη η ζημιά. Τόσο μεγάλη που το BBC αφιέρωσε ρεπορτάζ για την Κύπρο με τον τίτλο «The offshore President». Να απαντά για αυτό το ζήτημα η κυβέρνηση στο ΑΚΕΛ είναι το εύκολο γι’ αυτήν. Το δύσκολο είναι ν’ απαντήσει σ’ αυτούς που μας κατηγορούν στο εξωτερικό. Και ειδικά ν’ απαντήσει στη σύγκρουση συμφέροντος που υπάρχει με το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομα του ΠτΔ.

Σε άλλη χώρα αν συνέβαιναν αυτά που γίνονται στην Κύπρο, θα είχαμε παραιτήσεις. Εδώ όχι μόνο δεν παραιτούνται οι κυβερνώντες, αλλά προσπαθούν να βγουν και από πάνω.

Γιατί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απαντά στο BBC ή στον Guardian, μιλώντας με στοιχεία; H απάντηση είναι πολύ απλή: Διότι αυτά τα Μέσα δεν μπορούν να τα φιμώσουν, ούτε να τα ελέγξουν, και γι’ αυτόν το λόγο περιορίζονται εντός συνόρων ,όπου έχουν τον έλεγχο της πλειοψηφίας των ΜΜΕ.

Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις του ΑΚΕΛ για τις Προεδρικές του 2023;

 

Η σεναριολογία για τις Προεδρικές έχει ξεκινήσει, ενώ μερικοί έχουν ήδη ξεκινήσει και την προεκλογική τους εκστρατεία. Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, οι κυβερνώντες θυμήθηκαν τους γεωργούς, τους εργάτες και διάφορες άλλες ομάδες….

Το ΑΚΕΛ θα συζητήσει για το θέμα των Προεδρικών συντεταγμένα, όπως πράττει κάθε φορά, με βάση τις διαδικασίες του κόμματος, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο που έχουμε θέσει. Ότι πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, στα πλαίσια πάντα των διαδικασιών και των προϋποθέσεων που βάζει το ΑΚΕΛ σε σχέση με τις συνεργασίες, για να καταφέρουμε να πετύχουμε την προοδευτική αλλαγή.

Η Κύπρος δεν μπορεί να αντέξει άλλο την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, η οποία παίρνει την Κύπρο πολλές δεκαετίες πίσω. Με την κυβέρνηση ΔΗΣΥ το κράτος δικαίου έχει όσο ποτέ άλλοτε υποβαθμιστεί. Το κοινωνικό κράτος έχει θρυμματιστεί, ενώ η διαπλοκή και η διαφθορά έχουν εκτοξευτεί. Στο Κυπριακό, η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δίνει χώρο στην Τουρκία ανενόχλητα να ακολουθεί το δρόμο της οριστικής διχοτόμησης. Όλα βοούν και όλα φωνάζουν ότι πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα στον τόπο μας.

 

Έγιναν κάποιες σκέψεις για το προφίλ του υποψηφίου;

Δεν έγιναν ακόμη σκέψεις. Ωστόσο, πέρα από το προφίλ, θα πρέπει ο υποψήφιος να έχει και ένα πρόγραμμα που να καλύπτει τις βασικές θέσεις του ΑΚΕΛ. Αυτά θα γίνουν στο επόμενο διάστημα, αφού πρώτα συζητήσουμε στα καθοδηγητικά σώματα του κόμματος.

Το μήνυμα που θέλω να μεταφέρω στον κόσμο είναι πως το ΑΚΕΛ θα κάνει καθετί το δυνατό για να μπορέσουμε να έχουμε εκείνες τις προϋποθέσεις για να κερδίσουμε τις εκλογές και σίγουρα θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να υλοποιηθεί αυτό που η πλειοψηφία του λαού ζητά, να φύγει δηλαδή ο ΔΗΣΥ από την εξουσία και να έχουμε έναν Πρόεδρο με ένα προοδευτικό πρόγραμμα που να μπορεί να πετύχει την προοδευτική αλλαγή.

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, τι πρέπει να αλλάξει στη λειτουργία του κόμματος;

 

To Συνέδριο του κόμματος μάς υπέδειξε βασικούς άξονες προς αυτή την κατεύθυνση. Το πρώτο είναι να βελτιώσουμε την εσωτερική λειτουργία του ΑΚΕΛ. Η καλύτερη οργάνωση των μελών και η δραστήρια εμπλοκή τους στην κομματική δράση είναι ένα σημαντικό ζήτημα, όχι για χάριν της δράσης για να προστατεύουμε την κοινωνία από αντιλαϊκές πολιτικές και να ενισχύσουμε τα κεκτημένα της. Συζητείται επίσης, σε επίπεδο δομής και διαδικασιών, το πώς θα αποκατασταθεί η σχέση με τον κόσμο, ο οποίος συμμερίζεται την πολιτική μας ατζέντα και αυτοτοποθετείται στο χώρο της Αριστεράς.

Μέσα στο πλαίσιο της βελτίωσης της παραγωγής πολιτικής, των γρηγορότερων αντανακλαστικών, της κατάθεσης και προώθησης συγκεκριμένων προτάσεων προς όφελος της κοινωνίας, ήδη έχουμε προβεί σε αναδόμηση των βοηθητικών γραφείων με στόχο την αναβάθμιση της πολιτικής παρέμβασης του κόμματος με συγκεκριμένες πολιτικές και προτάσεις. Όλα αυτά στα πλαίσια της αμφίδρομης σχέσης με την κοινωνία, αλλά και της παρέμβασης του κόμματος στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Επιπρόσθετα, επιδιώκουμε την ενίσχυση των σχέσεων του κόμματος με την ευρύτερη κοινωνία, αλλά και τη σχέση μας με κινήματα τα οποία έχουν κοινούς στόχους και θέσεις με το ΑΚΕΛ, είτε σε ειδικά είτε σε γενικότερα ζητήματα.

Πιο γενικά, όσον αφορά την πορεία της Αριστεράς στη σύγχρονη εποχή με τις πολιτικές της Δεξιάς, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα για αριστερές προοδευτικές πολιτικές. Ενώ οι εποχές «γεννούν» ολοένα και περισσότερο την ατζέντα και το ρόλο της Αριστεράς, βλέπουμε δυστυχώς σε εκλογικό επίπεδο ότι σε πολλές περιπτώσεις η Αριστερά δεν ενισχύεται. Αυτό μπορεί να φαίνεται αντιφατικό φαινόμενο, ωστόσο έχει την εξήγησή του.

Η σύγχρονη πραγματικότητα υποσκάπτει αρχές και αξίες τις οποίες πρεσβεύει η Αριστερά, όπως είναι η κοινωνική αλληλεγγύη, η συλλογικότητα, η ανθρωποκεντρική προσέγγιση των πραγμάτων. Η Αριστερά έχει ένα τεράστιο καθήκον σε αυτές τις συνθήκες. Έχοντας υπόψη την υπεροπλία του ταξικού και πολιτικού αντιπάλου, πρέπει να εξετάσει πώς κτίζει γέφυρες με κινήματα και παρατάξεις που συμμερίζονται πολιτικές ατζέντες της Αριστεράς, πώς πετυχαίνουμε να ενισχύσουμε τα μέτωπα αντίστασης ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα και το μεγάλο κεφάλαιο, κτίζοντας ενότητα έστω και μέσα από τη διαφορετικότητα.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy